Sony Xperia X5 Premium

Za najzahtevnije

Uz ovosezonski flegšip model Xperia Z5 s Full HD ekranom dijagonale 5,2 inča i njegovu kompaktnu Xperiju Z5 Compact s HD ekranom dijagonale 4,6-inča, Sony je na tržište lansirao i uređaj koji će u istoriji ostati zapamćen kao prvi mobilni telefon sa 4K ekranom. U pitanju je 5,5-inčna Xperia Z5 Premium. Izuzev veličine i rezolucije ekrana, najveća Xperia s preostala dva modela deli potpuno istu hardversku i softversku platformu zasnovanu na Qualcommovom Snapdragonu 810, sa osam jezgara i Android OS-u 5.1.1 (Lollipop), kao i zadnju i prednju kameru sa 23, odnosno 5,1 megapiksel. Razlikuje se i po još većem kapacitetu baterije, koji sada iznosi 3.430 miliamper-sati, kao i u finišu kojim je Sony nastojao dodatno da istakne da se radi o superpremijum klasi telefona.

Ekran s dosad neviđeno visokom rezolucijom na mobilnim uređajima najzanimljivija je prednost Xperije Z5 Premium, posebno ako se uzme u obzir da se čak i QHD ekrani, kakve smo mogli da vidimo na nekim naprednijim telefonima poslednjih godinu dana, nisu u praksi pokazali posebno opravdanim u odnosu na Full HD ekrane, budući da ne donose prosečnom ljudskom oku vidljiv (ili barem ne bitan) napredak. Slično tome, 4K ekran na Sonyjevom telefonu još je kontroverzniji ako znamo da proizvođač nikada nije insistirao na QHD rezoluciji, stavivši Full HD ekran čak i na svoj aktuelni, udarni model, „običnu“ Xperiju Z5.

16. Z5_Premium_gold_group

Testiranje Xperije Z5 Premium pokazalo je da ovakav ekran – premda, očekivano, takođe ne donosi konkretnu vidljivu prednost u odnosu na ekrane sa znatno manjom rezolucijom – ima i te kako smisla. Sony, uostalom, u 4K rezoluciji prikazuje isključivo multimedijalne sadržaje koji su u toj rezoluciji i kreirani, dok se sve ostalo renderuje u Full HD i potom upscaleuje na 4K… Ipak, sasvim je jasno da ćemo u budućnosti viđati sve više ovakvih ekrana na mobilnim telefonima.

4K Display
Da ne bi bilo zabune, ekran Xperije Z5 Premium zaista donosi 4K, odnosno UHD rezoluciju, dakle sastoji se od 2160×3840 piksela. To znači da sadrži oko 8,3 miliona piksela, što je četiri puta više od ekrana s Full HD rezolucijom (odatle i naziv 4K). Na dijagonali od 5,5-inča 4K rezolucija rezultira vrtoglavom gustinom piksela od čak 806 ppi. Pri svakodnevnom korišćenju telefona – kad u ekran gledamo s udaljenosti otprilike jednakoj onoj s koje čitamo časopise ili knjige – zaista je u kvalitetu prikaza slike nemoguće primetiti razliku u odnosu na QHD ekrane. Čak je i u odnosu na Full HD ekrane moguće videti razliku tek kad prikažemo neki multimedijalni 4K sadržaj poput pejzaža, i to tek u finijem i čistijem prikazu tekstura, a ne toliko na nivou vidljivih detalja. Tako nešto je i očekivano s obzirom na to da je poznato da prosečno ljudsko oko ne može percipirati veću gustinu piksela od otprilike 350 ppi – kad u te piksele gledamo s pomenute udaljenosti.

Xperia-Z5-Premium-Metallic_GoldŽivimo, međutim, u vremenu kad komercijalnu zrelost, a samim tim i rapidan tržišni uzlet, doživljava tehnologija virtuelne realnosti, koja podrazumeva gledanje u ekrane sa znatno manjih udaljenosti – koliko su od očiju udaljene naočare. U takvim situacijama ekran zauzima čitav naš vidokrug, te je zrnast i neoštar prikaz slike moguće razaznati čak i kod gustine piksela veće od 800 ppi. Sony Xperiju Z5 Premium zasad možete koristiti sa, na primer, Googlovim kartonskim VR naočarima i, kad se pojavi VR sadržaj u 4K rezoluciji, razlika će biti veoma vidljiva. Sony će već na CES-u predstaviti vlastite komercijalne VR proizvode, a puštanje 4K mobilnih na tržište pre tog događaja svakako je nužan potez, makar za istraživače.

Zbog pojave prvog mobilnog 4K ekrana na tržištu i konkurencija će požuriti s predstavljanjem sličnih modela, što će dosadašnje maksimalne rezolucije, poput QHD, a pogotovo Full HD, neminovno proterati u niže cenovne kategorije mobilnih uređaja. To znači da je pojavom Xperije Z5 Premium neposredno iniciran proces rapidnog podizanja kvaliteta ekrana jeftinih telefona, što je, s korisničke strane, svakako dobrodošla posledica.

Kako se korisnički interfejs Xperije Z5 Premium – kao i sve aplikacije koje ne podrazumevaju prikaz 4K slika ili videa – renderuje u Full HD rezoluciji i potom upscaleom prikazuje na 4K ekranu, očekivano je da bi prikaz slike mogao čak biti i lošiji nego na manjoj Xperiji Z5. To ipak nije slučaj i jasno je već nakon nekoliko dana korišćenja Xperije Z5 Premium da upscale radi besprekorno. Sve na ekranu izgleda izrazito oštro, uz sve ostale kvalitete koje ima IPS ekran sa svim Sonyjevim tehnologijama poznatim iz preostala dva flegšip modela. Tako možemo uživati i u vrlo dobrom kontrastu, s prilično tamnim crnim tonovima i vrlo svetlim belim tonovima, koji je uz to i izraziro postojan, pa je i ugao vidljivosti širok, te se ekran može ugodno koristiti i pri ravnoj izloženosti suncu, posebno kad se svetlina pojača do maksimuma. S interpretacijom boja Sony ima sitnije probleme jer nisu posve prirodno kalibrisane, no softver se isporučuje s mogućnošću ručne kalibracije ukoliko nekom smetaju preterano naglašeni živahni tonovi. Konačno, prosečan korisnik biće zadovoljan ekranom Xperije Z5 Premium, ali u 4K rezoluciji – koja je jedina diversifikacijska osobina ovog uređaja – ipak će uživati samo gledajući video i fotografije. Dobro je što uređaj prepoznaje 4K sadržaje nezavisno od aplikacije koja ih prikazuje, pa ih je moguće konzumirati bilo s YouTubea, bilo kroz galerije slika i videa… Web-browser, recimo, već ne podržava 4K.

Izrada i dizajn
Osim rezolucijom ekrana, Sony je nastojao da „Premium“ u imenu uređaja opravda i izuzetno upadljivim finišem telefona. Uređaj je dostupan u zlatnoj, crnoj ili hrom boji. Sve tri na zadnjoj strani dolaze s metalik efektom, ali je materijal koji prekriva čitavu pozadinu staklo, pa se stvara utisak da je pozadina Xperije Z5 Premium zapravo ogledalo. To posebno dolazi do izražaja kod hromiranog uređaja, koji se sa zadnje strane ni po čemu ne razlikuje od klasičnog ogledala. Shodno tome, jasno je da je uređaj otpozadi izuzetno refleksivan, zbog čega su na njemu veoma vidljivi i otisci prstiju. Nemoguće je držati Xperiju Z5 Premium u ruci makar nekoliko sekundi, a da je ne „uprljate“ prstima… Ipak, otiske je lako obrisati o odeću, a efekat posebnosti i elegantnosti, kao i robustnosti i uverljivosti koje ovakav finiš pruža jeste nesumnjiv.

Telefon ima prepoznatljiv Sonyjev strogo četvrtast dizajn s tek blago zaobljenim uglovima. Rubovi su metalni, osim ćoškova, koji su od plastike metalik boje kako bi uređaju pružili veću otpornost na oštećenja pri eventualnom padu. Kućište dolazi sa IP68 sertifikatom, što znači da je telefon vodootporan (sertifikat potvrđuje do 30 minuta potapanja na dubinu do metar i po), te otporan na prašinu, što je takođe prednost na koju smo navikli od Sonyja.

Prednja strana telefona donosi tek logotip i selfi-kameru na gornjem delu ekrana, dok se ispod ekrana ne nalazi ništa – kapacitivne tipke, dakle, čine deo korisničkog interfejsa na ekranu. Perforacije zvučnika jedva su vidljive jer su dobro skrivene uz sam gornji i donji rub prednje strane telefona. Iza se nalazi objektiv 23-megapikselne kamere s LED blicem, kao i oznake Sony, Xperia i NFC.

Leva stana telefona donosi tek otvor za microSD i nano-SIM kartice prekriven zaštitnim poklopcem, dok se na desnoj nalazi taster Power sa čitačem otisaka prstiju, sklopka za kontrolu glasnoće i zaseban dvostepeni okidač foto-aparata. Na donjoj strani je kuka za vešanje telefona na kanap kako bi se mogao nositi oko vrata, kao i microUSB priključak obložen vodootpornim slojem. Gornji rub donosi na jednak način zaštićen audio-priključak i sekundarni mikrofon. Uz masu od 180 grama ovo je jedan od težih 5,5-inčnih telefona, no dimenzije od 154x76x7,8 milimetara prosečne su za 5,5-inčni telefon.

Performanse i vek baterije
Qualcommov Snapdragon 810 sa četiri Cortex-A53 jezgra na taktu od 1,5 gigaherca i četiri Cortex-A57 jezgra na taktu od dva gigaherca osnova su hardverske platforme Xperije Z5 Premium, kakvu imaju i Xperia Z5 i Xperia Z5 Compact. Sva tri telefona dolaze i sa Adreno 430 grafičkim procesorom, te sa 32 gigabajta interne memorije za skladištenje podataka. Xperia Z5 Premium ima tri gigabajta RAM-a, kao i Xperia Z5, pa se čipseti u ova dva uređaja ne razlikuju ni u jednom detalju. Kod Xperije Z5 Premium se, međutim, isti čipset mora nositi i s većom rezolucijom kad se na ekranu prikazuju autentični 4K sadržaji, odnosno sa upscaleom Full HD prikaza na 4K rezoluciju u svim ostalim slučajevima.

Xperia-Z5-premium-back-double

U stvarnosti, razlike u performansama ipak nema. Očigledno je Sony na optimalan način uskladio pozadinske softverske procese s hardverskom platformom, pa se Xperia Z5 Premium podjednako ponaša u svakodnevnom radu kao i Xperia Z5, a gotovo identične brojke pokazuje i na sintetičkim merenjima. To znači da uređaj pruža potpunu fluidnost i brzinu blisku maksimalnima do sada viđenima na Android OS-u, pa korisnici neće imati primedbe na čipset.

Slično važi i za bateriju. Jasno je da je za pokretanje 4K ekrana, koji je veći od onog na Xperiji Z5, potrebno više energije, no Xperia Z5 Premium dolazi s baterijom kapaciteta 3.430 miliamper-sati (u odnosu na 2.900 miliamper-sati kod Xperije Z5). Baterija nudi natprosečnu autonomiju, koja je čak i nešto veća (otprilike desetak posto) u odnosu na onu kakvu imamo kod Xperije Z5, a jednako je toliko bolja i u odnosu na prosečan 5,5-inčni phablet. Uz uobičajen intenzitet korištenja mobilnog, moguće je puniti bateriju Xperije Z5 Premium svake druge noći.

Softver i kamera
Softver i kamere – prednja i zadnja – kod Xperije Z5 Premium identični su kao i kod Xperije Z5 i Xperije Z5 Compact. Ukratko, Xperia UI je blago modifikovan korisnički interfejs u odnosu na čisti Android OS 5.1.1 (Lollipop), dok je pozadinska 23-megapikselna kamera jedna od najboljih dostupnih na mobilnim uređajima, koja nudi i mogućnost snimanja 4K videa uz gustinu od 30 fpsa. Zanemarimo li 4K ekran, koji je glavno obeležje ovog telefona, Sony Xperia Z5 Premium mogao bi biti i jedan od najboljih izbora telefona za one koji naprosto žele veliki telefon s veoma dobrom kamerom.

Zaključak
Sony Xperia Z5 Premium i izgledom i hardverom i kamerom, kao i gotovo svim drugim detaljima, opravdava ime po kojem se razlikuje od klasičnog flegšipa, ali ne može se reći da iste karakteristike premijum kategorije ne nudi i klasična Xperia Z5. 4K ekran, koji je najveća razlika na papiru, u praksi neće biti primećen kao bonus među korisnicima, pa će se za ovaj uređaj odlučiti oni koji naprosto žele veliku Xperiju Z5, kao i oni koji žele razviti 4K sadržaje za mobilne. Na kraju, bitno je da će svi koji se odluče da kupe ovaj uređaj – bez obzira na to koji motiv da imaju – njime biti i te kako zadovoljni.

PLUS
Izuzetan finiš i dizajn uređaja.
Natprosečna autonomija baterije.
Izuzetna fluidnost čipseta.
Natprosečna kamera.
Pojava 4K ekrana uvešće visoku rezoluciju među jeftine telefone.

MINUS
4K ekran prikazuje samo multimediju u 4K rezoluciji – inače radi upscale Full HD prikaza.
Otisci prstiju se na pozadini izuzetno brzo uočavaju..
Boje na ekranu nisu prirodno kalibrisane.
Visoka cena uređaja.

Displej: 5,5 inča, 2160x3840 px, 806 ppi
Procesor: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
Operativni sistem: Android 5.1.1 Lollipop
Memorija (RAM/skladište): 3 GB/32 GB
Ulaz za microSD: da, do 200 GB
Kamera prednja/zadnja: 5.1 MP / 23 MP
Baterija: 3.430 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 75,8x154,4x7,8 mm
Masa: 180 g
Cena: oko 900 €
Reader Rating5 Votes
51
51
Ocena čitalaca