Sonos PLAY:5

Moćni Sonos

Aktivni zvučnik koji može da funkcioniše samostalno, kao stereo ili 2.1 sistem, ili čak da bude deo prave surround postavke – Sonos PLAY:5 je istinski svestrana sprava, a velikim mogućnostima doprinose wi-fi veza i multirum povezivanje, bez obzira na postavku u kojoj se uređaj nalazi.

181056-21358004_max-f7aca4-original-1443497081

Američka kompanija Sonos osnovana je 2002, a danas pripada krugu proizvođača koji su se najviše posvetili izradi i popularizaciji multirum sistema. Stoga, praktično svi njihovi uređaji podržavaju mrežno povezivanje s centralizovanom kontrolom preko aplikacija, te omogućavaju veoma jednostavno upravljanje multirum sistemom. Naš poslednji test Sonosovih uređaja bio je pre više od šest i po godina, u broju 34. Od tada se dosta toga promenilo u ponudi, ali je osnovni koncept ostao isti, pa se može reći da PLAY:5 predstavlja duhovnog naslednika tada testiranih modela.

Opis
PLAY:5 se isporučuje odlično zaštićen, u velikoj i luksuznoj kutiji sa sistemom za zabravljivanje, a ona se može koristiti pri ponovnom transportu uređaja. Zvučnik ima pozamašan gabarit i u osnovi je jednostavne forme kvadra, ali je zamka kutijastog izgleda izbegnuta efektnim zaobljavanjem prednje strane i vodoravnih ivica. Kućište je izrađeno od čvrste plastike, uz izuzetak prednjeg panela, koji je u potpunosti prekriven metalnom mrežicom. U oči upada logotip proizvođača, koji je simetričan i može se pravilno pročitati bez obzira na koju kraću stranu se zvučnik položi, pa je stoga proizvođač postavio diskretne gumene podloške na obe kraće strane. Ipak, ukoliko se PLAY:5 koristi samostalno, preporučuje se horizontalno postavljanje, ali se u tom slučaju tačno zna koja je donja, a koja gornja strana. Na gornjoj strani, uz prednju ivicu, postavljena su tri višenamenska tastera osetljiva na dodir, kao i jedna diskretna LED lampica. Na zadnjoj strani nalaze se samo eternet port, 3,5-milimetarski analogni audio-ulaz, jedan taster koji se koristi prilikom prvog bežičnog povezivanja i priključak za odvojivi strujni kabl.

181061-21358238_max-820db1-original-1443497152

Izgleda da velikim prekookeanskim kompanijama postaje tradicija da uređaje promovišu samo pomoću mogućnosti i opcija koje nude, dok su tehničke karakteristike potpuno zanemarene. Isti je slučaj i kod Sonosa, pa u pogledu amplifikacije saznajemo samo da je PLAY:5 opremljen sa šest nezavisnih digitalnih modula visokog kvaliteta, koji pokreću tri visokotonske i tri mid-bas jedinice – nema ni traga o snazi pojačala, kao ni o prečniku i detaljnijim karakteristikama drajvera. Iz ugla tržišta, ovo nije loša taktika i razumemo da većinu korisnika ovog tipa uređaja zanimaju pre svega mogućnosti, ali sigurni smo da bi određeni broj kupaca voleo da zna više tehničkih detalja, a ne bi bilo teško izaći im u susret.

181051-21357992_max-fec915-original-1443497056Test
Sonos PLAY:5 u potpunosti podržava wi-fi vezu, što podrazumeva i prvo povezivanje i podešavanje, dok je povezivanje kablom ostavljeno za situacije u kojima je zvučnik previše udaljen od rutera za ostvarivanje stabilne bežične veze. Za osnovnu postavku neophodno je instalirati besplatnu Sonosovu aplikaciju na pametni telefon ili tablet, koja vodi korisnika kroz proceduru povezivanja. Nakon toga, aplikacija omogućava kontrolu reprodukcije, glasnoće i ekvilajzera, ali i pristup lokalnim mrežnim skladištima, onlajn muzičkim servisima, internet radiju i muzici uskladištenoj na telefonu ili tabletu. Ukoliko želite pristup audio-fajlovima na računaru, potrebno je instalirati program Sonos Desktop Controller (takođe besplatan), koji obavlja funkciju kontrolera, ali i softverskog servera za deljenu muziku.

Zahvaljujući blago ispupčenoj prednjoj strani i posledičnom usmerenju drajvera, PLAY:5 tokom reprodukcije ostvaruje veoma dobru disperziju zvuka, naročito na nešto većoj udaljenosti. Uređaj s lakoćom ispunjava obećanja proizvođača o veoma glasnom zvuku bez izobličenja, pa reprodukcija zadržava kompoziciju i prilično čiste tonove i pri velikim glasnoćama. Tri mid-bas membrane pokazuju snagu kad god im se ukaže prilika, pa PLAY:5 uvek zvuči moćno i upečatljivo, a dinamika je konstantna bez obzira na stepen glasnoće. Iako će biti u svom elementu tokom reprodukcije čvršćeg zvuka, PLAY:5 se sasvim dobro snalazi s laganijim pravcima i akustičnim numerama. Količina detalja je solidna, a vokali puni i rafinirani.

Zaključak
U stilu konkurentskih proizvoda iz kompanije Bose, ni Sonosov pulen ne podržava visokorezolutivne zapise, kao ni blutut, a Trueplay aplikacija za automatsko podešavanje zvuka u skladu s akustikom prostorije trenutno je dostupna samo korisnicima Apple uređaja. Na pozitivnoj strani, ovaj zvučnik je izuzetno jednostavan za korišćenje, a kontrolna aplikacija radi besprekorno. Iako nije jeftin, PLAY:5 po kvalitetu reprodukcije spada među najbolje uređaje ovog tipa koji smo imali prilike da testiramo, uz mogućnost naknadne kupovine još jednog ili više zvučnika i njihovog povezivanja u stereo ili 5.1 postavku. Pored svega, Sonos PLAY:5 je otporan na vlagu i može se bez bojazni postaviti i u kupatilo, pa predstavlja zaista svestrano i efikasno rešenje za muziku u celoj kući.

PLUS
Raznovrsne mogućnosti pozicioniranja.
Samostalna, stereo ili 5.1 postavka.
Jednostavna kontrola.
Odličan zvuk u celom opsegu.
Dinamika i disperzija.

MINUS
Nema blutut.
Ne podržava hi-res audio.
Trueplay samo za iOS.

Ugrađena pojačala: 6x klasa D
Topologija: 3x visokotonski, 3x mid-bas
Audio-ulaz: mini-džek 3,5 mm
Dodatno: eternet, wi-fi
Dimenzije (ŠxVxD): 364x203x154 mm
Masa: 6,3 kg
Cena: 695 evra
AVL projekt, 021/4751-777
Reader Rating2 Votes93
93
Ocena čitalaca