Simaudio MOON Neo ACE

A Complete Experience

Pored uobičajene ponude hi-fi i hi-end uređaja, Simaudio se pre šest godina upustio u nove audiofilske vode predstavljanjem mrežnog plejera MOON 180 MiND, koji je u međuvremenu dobio i svoju drugu generaciju. Novo proširenje ponude usledilo je sa all-in-one modelom MOON Neo ACE, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Poput mnogih rivala, kanadska kompanija prepoznala je da na tržištu postoji potražnja za svestranim audio-uređajima, koji nude izrazito visok stepen funkcionalnosti uz zadržavanje visokog kvaliteta reprodukcije. MOON Neo ACE nastao je po receptu koji je u teoriji jednostavan: uzeti neko od postojećih integrisanih pojačala i obogatiti ga svim popularnim vidovima povezivanja. Ovakav pristup, pored uštede prostora, lišava korisnike troška za kupovinu jednog ili više interkonekcionih kablova, ali i eliminiše glavobolje pri traženju sinergije između zasebnih uređaja – svaki audiofil sa iole dužim stažom zna koliko je ovo važna stavka u procesu sastavljanja sistema.

Spolja i iznutra
ACE je smešten u tipsko kućište, zajedničko za celu seriju MOON Neo. Prednji panel podeljen je na tri dela, s levim i desnim segmentom koji su neznatno istureni, ali i zaobljeni ka krajevima. Sve komande smeštene su na najvećem, centralnom segmentu, u čijem središtu je postavljen – prvi put na jednom MOON uređaju – ekran u OLED tehnologiji. Levo od njega nalazi se pet sitnijih, okruglih tastera, koji služe za stendbaj, isključivanje zvuka (mute), podešavanje jačine osvetljenja displeja u četiri koraka i odabir izvora. Desno od ekrana nalaze se još dva istovetna tastera, koji služe za baratanje opcijama u meniju, a ispod njih su smešteni frontalni 3,5-milimetarski audio-ulaz za povezivanje prenosivih plejera i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Pored toga, atraktivno postavljena na spoju središnjeg i desnog segmenta nalazi se velika kružna komanda višenamenskog tipa – njena primarna namena je kontrola glasnoće, ali služi i za kretanje kroz menije. Postavku na prednjem panelu upotpunjuju plava LE dioda i veliki logotip kompanije u vidu isečka violinskog ključa, koji se nalaze iznad displeja.

ACE u svim režimima zrači istinskim autoritetom.

U skladu s velikim mogućnostima, zadnji panel testiranog uređaja poprilično je popunjen. Gledano s leve strane, prvo nailazimo na tri analogna RCA ulaza, od kojih su dva linijska, a jedan gramofonski MM, kao i na jedan izlaz za povezivanje dodatnog pojačala snage. Slede digitalni ulazi – po dva optička i koaksijalna, kao i jedan USB-B – a iznad njih se nalaze LAN port, wi-fi/blutut antena i sitni tasteri za resetovanje i ažuriranje sistema. Naredni segment obuhvata kvalitetne terminale za jedan par zvučnika, koji su izvedeni u kombinaciji metala i plastike i prihvataju sve tipove povezivanja. Ispod njih se nalaze SimLink ulaz i izlaz za povezivanje s drugim Simaudio uređajima, IR ulaz za kontrolu preko drugog uređaja i RS-232 port za sistemsku integraciju i automatizaciju. Konačno, u desnom delu zadnjeg panela smeštena je IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, zajedno s mrežnim prekidačem i osiguračem.

Kako dolikuje uređaju ovog cenovnog razreda, kućište je izrađeno u potpunosti od metala. Aluminijumski bokovi opremljeni su vodoravnim rebrima koja povećavaju površinu za disipaciju toplote, ali i vizuelno ostavljaju sjajan utisak. Masivna gornja strana ima debljinu od dva milimetra i opremljena je velikim brojem proreza za hlađenje, a ispod nje nalazi se jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Simaudio stekao izuzetno dobru reputaciju u audiofilskom svetu – veoma kvalitetna i pedantno postavljena elektronika. Iako ne postoje fizičke pregrade, unutrašnjost je organizovana tako da levu trećinu zauzima napajanje s torusnim transformatorom od 250 volt-ampera. Neposredno iza fronta postavljen je aluminijumski hladnjak sa dva para izlaznih tranzistora, a ostatak površine popunjen je velikom štampanom pločom. Od najvažnijih komponenata na njoj nailazimo na konvertersko kolo ESS ES9010, a banka kondenzatora obuhvata dva Nichicona od 10.000 mikrofarada i tri manja MOON kondenzatora od 2.200 mikrofarada. Iznad glavne matične ploče postavljena je jedna manja, koja je udomila mrežni audio-plejer MiND, a na samom vrhu nalazi se treća, još manja ploča, s blutut modulom.

Funkcionalnost
Pri pogledu na spoljašnjost, ali i na tehničke karakteristike, jasno je da se ACE u velikoj meri oslanja na integrisano pojačalo MOON Neo 240i. Amplifikacija u klasi A/B pruža kontinualnih 50 vati po kanalu pri otporu od osam oma, uz frekvencijski raspon od 10 herca do 80 kiloherca, odnos signala i šuma od 100 decibela i THD izobličenja od 0,02 odsto u punom čujnom opsegu i pri punoj snazi. Kao što smo već naveli, digitalna sekcija ima pet ulaza, a podržani fajlovi obuhvataju 384 kHz/32-bitski PCM, DXD i DSD do rezolucije od 11,2 megaherca (DSD256). MiND modul takođe podržava 384/32 i DSD preko mreže, ali je spreman i za reprodukciju s onlajn muzičkih servisa kao što je Tidal. Blutut veza oplemenjena je aptX kodekom za bežični prenos signala u CD rezoluciji (44,1/16), a spisak mogućnosti zaokružuju integrisano pojačalo za slušalice i gramofonsko pretpojačalo za MM zvučnice. Pored toga, na raspolaganju je veliki broj sporednih opcija, poput promene naziva ulaza, podešavanja ofseta, određivanja stepena glasnoće pri uključivanju, automatskog prelaska u stendbaj nakon određenog perioda neaktivnosti i mnogih drugih funkcija.

Test
U prvom delu testa rešili smo da, pored amplifikacije, uposlimo i interni D/A konverter, pa smo ACE povezali s PC muzičkim serverom pomoću USB veze i instalirali drajvere preuzete sa sajta proizvođača. Među prvim utiscima jeste uglađena i rafinirana reprodukcija, oplemenjena velikom količinom detalja i sjajnom dinamikom. Čak i pri tihom slušanju, ACE neće dozvoliti da propustite sitnice koje kreiraju ambijent, što je naročito značajno kod živih snimaka. S druge strane, Simaudio je očito prilično konzervativan pri deklarisanju snage jer je testirani uređaj s lakoćom pokretao i velike podnostojeće zvučnike. Uopšteno, ACE u svim režimima zrači istinskim autoritetom, bez želje za razmetanjem. Kad je neophodno, sposoban je da čvrsto drži stvari pod kontrolom i potrebno je zaista mnogo da bi popustio – u pitanju su nivoi glasnoće koji uveliko izlaze iz zone dobrih komšijskih odnosa, pa su velike šanse da ga nikad nećete toliko opteretiti.

Pored rafiniranosti, oduševio nas je balans: tonska slika je potpuno harmonična i savršeno usklađena, s jasno formiranom pozornicom. Bez obzira na zahtevnost muzičkog materijala, scena je veoma prostrana i definisana, a tonovi živi i prisutni u prostoriji. Upravo ovo je jedna od najvećih vrlina kanadskog univerzalca – krajnja neprobirljivost i sposobnost kameleonskog prilagođavanja oprečnim muzičkim pravcima, pa čak i različitim tipovima i kvalitetima audio-fajlova. Tokom testa, uz ACE smo u jednakoj meri uživali u razuzdanim, stadionskim rok numerama, klupskim džez svirkama, turobnim bluz standardima i elektroambijentalnim bukvarima kao što su „Oxygene“ i „Autobahn“.

U drugom delu testiranja koristili smo ACE kao integrisano pojačalo, povezano s izvorom pomoću analognog interkonekcionog kabla. Prelazak na eksterni D/A konverter Chord 2Qute pokazao je da Simaudio amplifikacija može i više – svaki pojedinačni ton postao je jasniji, prisutniji u prostoru i gotovo opipljiv, uz zadržavanje nepomućenog toka muzike. Tokom izvođenja kompleksnih numera hijerarhija je takođe prikazana potpuno jasno, uz veoma brzo prebacivanje fokusa između grupa različitih instrumenata.

Najzad, došao je trenutak da angažujemo ACE u punoj meri, što je značilo priključivanje integrisanog mrežnog plejera MiND (MOON inteligent Network Device). Za kontrolu striminga neophodno je koristiti MiND aplikaciju, koja je besplatna i dostupna za Android i iOS sprave. Prelazak na reprodukciju preko mreže nije doneo ni najmanju promenu u zvuku, što je najbolji dokaz elaboriranosti testiranog uređaja. Pored reprodukcije s lokalnih skladišta, prisutna je podrška za internet radio i onlajn muzičke servise, a treba spomenuti da se uz uređaj dobija i tromesečna pretplata na Tidal. Osim toga, ACE se pokazao kao prilično blagonaklon prema kompresovanim formatima, omogućavajući solidan stepen uživanja i u MP3 sadržajima.

Kad su u pitanju nedostaci, oni se mogu svesti na upravljanje. Naime, iako je MiND aplikacija pregledna i pruža intuitivnu kontrolu, ponekad joj je potrebno malo više vremena za prepoznavanje strimera i umreženih skladišta. Nakon toga, odziv na sve komande je veoma brz, a aplikacija je potpuno stabilna. Kako odranije znamo da je Simaudio prvo razvio aplikaciju za iOS, pa tek nakon toga za Android, moguće je da ova druga verzija još uvek nije sasvim usavršena i da će biti poboljšana nekim budućim ažuriranjem. S druge strane, sjajno redizajnirani daljinski upravljač CRM-3 ne omogućava kontrolu strimera, što bi bilo sasvim izvodljivo s obzirom na veličinu displeja i poželjno u odnosu na cenovnu klasu uređaja.

Zaključak
Na kraju, vratimo se na naslov i akronim sadržan u nazivu ovog uređaja. Kao „A Complete Experience“, ACE zaista pruža sveobuhvatan doživljaj – od moćnog, ali svrsishodnog dizajna i vrhunskog nivoa izrade, preko mogućnosti koje je teško i pobrojati, pa do izuzetno visokog kvaliteta reprodukcije – u pitanju je svestrani i muzikalni as koji će ispuniti sve audiofilske zahteve.

Simaudio MOON Neo ACE
Kontinualna snaga (8 Ω): 2x50 W
Frekvencijski opseg (+0/-3 dB): 10 Hz - 80 kHz
Izobličenja THD: 0,02%
D/A konverter: ESS ES9010
Formati: AAC, AIFF, ALAC, DFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Broj analognih ulaza: 4
Broj digitalnih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 1 par
Izlaz za slušalice: da
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 429x89x366 mm
Masa: 11 kg
Cena: 3.400 evra
Vox trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vrhunska izrada.
Ogromne mogućnosti.
Tonski balans.
Snaga i autoritet.
Sporije mrežno povezivanje.
4.8