Sennheiser Momentum 4 Wireless

Novi identitet

Za razliku od prethodnika, koji su se odlikovali retro dizajnom, nova generacija velikih Momentum slušalica dolazi u znatno modernijoj formi.

Sennheiserova serija Momentum već godinama je u vrhu popularnosti u kategoriji bežičnih slušalica više klase i predstavlja čest izbor korisnika koji traže svestrane slušalice odličnog zvuka i dobro promišljenih pratećih opcija. Nepune tri godine nakon treće generacije pred nama je nova iteracija ove serije, koju predvodi over-ear model Momentum 4 Wireless.

Opis

U pogledu dimenzija, Momentum 4 Wireless se mogu svrstati među over-ear slušalice srednje veličine, ali uz nešto veću debljinu rezonatora – što je očekivano kad se uzme u obzir količina elektronike koju sadrže. Već smo spomenuli da je prepoznatljivi retro dizajn ustupio mesto modernijoj formi, a samo će vreme i tržišni rezultati pokazati da li je to bio pravi potez. Utisak je da su nove Momentum slušalice izgubile dozu autentičnosti i luksuza po kojoj su se izdvajale, te da sad možda i previše podsećaju na pojedine konkurente. Ovalni rezonatori blago se sužavaju ka ravnim spoljnim površinama, a desna ujedno funkcioniše kao panel osetljiv na dodir za upravljanje reprodukcijom i pozivima. Ostatak komandi postavljen je na obodu desnog rezonatora i ovde pronalazimo višenamenski taster za uključivanje, blutut uparivanje i aktivaciju glasovnog asistenta. U nastavku su smešteni USB-C port i analogni 2,5-milimetarski priključak za povezivanje slušalica pomoću kabla, dok mali dodatni prorezi zapravo predstavljaju otvore za četiri omnidirekciona mikrofona. Najzad, tu je niz od pet LE dioda, koje se koriste za indikaciju napunjenosti baterije i drugih funkcija.

Za udobnost pri upotrebi zaduženo je podešavanje po sve tri ose, uz regulaciju obima preko jednostavnih klizača. Gornji nosač, odnosno rajf, s gornje strane je presvučen robustnom tkaninom, dok je s donje obložen nekom vrstom silikonske gume s veoma mekanim ispunom. Postavku upotpunjuju jastučići na rezonatorima koji su presvučeni veoma mekanom kožom i ispunjeni memorijskom penom. Kao i obično, Momentum slušalice su u samom vrhu kad su u pitanju tehnička rešenja. Kao glavni vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 5.2, uz podršku za AAC, SBC i aptX Adaptive, ali se slušalice mogu koristiti i preko USB veze, kao i preko spomenutog kabla. U unutrašnjosti rezonatora nalaze se zvučničke jedinice prečnika 42 milimetra, koje pružaju sjajan frekvencijski opseg od šest herca do 22 kiloherca i zvučni pritisak od 106 decibela, uz izobličenja manja od 0,3 odsto. Interna baterija kapaciteta 700 miliamper-sati donosi do 60 sati autonomije, dok je za punjenje potrebno dva sata.

Upotreba i zvuk

Iako se blutut ne može svrstati među audiofilske vidove reprodukcije, jer podrazumeva kompresiju signala, činjenica je da nove generacije blutut slušalica gornje klase pružaju više nego zadovoljavajući kvalitet zvuka. Sennheiser je na ovom polju jedan od predvodnika, a nove Momentum 4 Wireless pružaju veoma dobro uobličen i izbalansiran zvuk. Tonovi su odlično definisani i sasvim jasni, dok su mikro i makro dinamika na zavidnom nivou, što ukazuje na besprekornu usaglašenost drajvera i amplifikacije. Pozornica je nešto manja nego kod čistokrvnih hi-fi slušalica otvorenog tipa, što je očekivano, ali se Momentum 4 Wireless iskupljuju izuzetno dobrim fokusom – instrumenti su precizno pozicionirani u prostoru, a naročito nas je oduševila ambijentalna elektronika, koja je rekreirana u istinskom trodimenzionalnom okruženju.

Kao veoma važan faktor kod slušalica ovog tipa, sistem za aktivno suzbijanje buke okruženja funkcioniše zaista sjajno – razlike u zvuku nema, a kako su spoljašnji zvukovi eliminisani, reprodukcija zapravo zvuči još čistije i jasnije. ANC se može podešavati preko aplikacije Sennheiser Smart Control, koja takođe omogućuje regulaciju transparentnosti, tj. propuštanja spoljašnjih zvukova. Na ovaj način omogućuje se razgovor bez skidanja slušalica. Dodatno je na raspolaganju poništavanje buke od vetra, kao i sprovođenje sopstvenog glasa u slušalice tokom telefoniranja kako korisnik ne bi imao neprijatan osećaj da ne čuje sam sebe. Aplikacija sadrži i druge funkcije, među kojima je najznačajnije podešavanje parametara zvuka – preko predefinisanih modaliteta, ekvilajzera s memorijom ili inovativnog Sennheiserovog sistema Sound Check. Pored toga, na raspolaganju su praktične opcije kao što su automatsko pauziranje kad se slušalice skinu ili automatsko isključivanje nakon zadatog perioda neaktivnosti, a preko aplikacije se takođe može proveriti i ažurirati firmver slušalica.

U nastavku smo isprobali Momentum 4 Wireless u pasivnom režimu, pomoću pripadajućeg analognog kabla. Na poziciji pojačala za slušalice našao se novi Musical Fidelity M6x DAC, koji je s lakoćom izvukao maksimum iz 42-milimetarskih jedinica, a Sennheiser je pokazao zaista izuzetnu dinamiku, bilo da su u pitanju snažni niskotonski udari ili najtiše finese. Uravnoteženost između opsega u potpunosti je očuvana, a izobličenja nema ni u naznakama ni pri velikoj glasnoći. Ipak, kolorit je bio donekle izmenjen, pa su Momentum 4 Wireless pružale zasićenije i ne sasvim neutralne tonove na toplijoj strani skale, uz pomalo mekšu i zamućeniju definiciju po ivicama. Kako ovo u velikoj meri zavisi i od pojačala, rešili smo da se vratimo na internu amplifikaciju, ali ovog puta preko USB veze s računarom. Kod većine blutut slušalica USB priključak služi samo za punjenje baterije, ali je Sennheiser otišao korak dalje i omogućio reprodukciju muzike preko ove digitalne veze. Ponovo pokretane optimalno odmerenom amplifikacijom, Momentum 4 Wireless su nam uzvratile svojim najboljim zvukom – preciznim, dinamičnim i neutralnim u najboljoj tradiciji nemačkog proizvođača. Nesavršenosti kompresovanog blutut prenosa bile su uspešno eliminisane digitalnom kablovskom vezom, uz zadržavanje opcija kao što su ANC i tonska podešavanja, pa ovaj vid upotrebe preporučujemo kao savršeno rešenje tokom rada za računarom i drugih statičnih aktivnosti – a pretpostavljamo da se zvuk može dodatno unaprediti upotrebom kvalitetnijeg USB kabla!

Zaključak

Uprkos novom izgledu, koji nije tako atraktivan kao kod prethodnika, Momentum 4 Wireless donose još bolji zvuk i efikasniji ANC sistem. Udobnost je na visokom nivou, aplikacija sveobuhvatna i jednostavna za upotrebu, a prateća torbica čvrsta i dovoljno prostrana za prateću opremu, što će olakšati transport. Na kraju, nove Sennheiserove slušalice dolaze s nižom cenom, pa im je zaista teško naći objektivnu zamerku.

Sennheiser Momentum 4 Wireless
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Prečnik zvučničke jedinice: 42 mm
Frekvencijski opseg: 6 Hz - 22 kHz
Izobličenja THD: <0,3%
Zvučni pritisak SPL: 106 dB
Povezivanje: blutut, audio-kabl
Interna baterija: 700 mAh
Masa: oko 293 g
Cena: 350 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Precizan i neutralan zvuk.
Odlična dinamika.
Sjajan ANC.
Intuitivna aplikacija.
Manje atraktivne od prethodnika.
4.5