Realme 9 4G

Iako je kompanija realme osnovana pre samo četiri godine, uspeli su da za tri godine prodaju stotinu miliona pametnih telefona. Upravo zbog toga su postali najbrže rastući brend pametnih telefona u svetu. Naravno da su izazvali našu pažnju, pa smo na test uzeli telefon po imenu realme 9.

Da bude odmah potpuno jasno, uređaj se zove realme 9, bez ikakvih nastavaka. Postoje još modeli: 9i, 9 Pro i 9 Pro+. Dakle, radi se o osnovnom modelu koji poseduje sve što prosečan korisnik može da zamisli. Dolazi u tri boje: žutoj, beloj i crnoj i odlikuje ga „flat“ dizajn. U pakovanju se dobijaju brzi punjač maksimalne snage 33 vata, USB-C kabl i silikonska maska. Kako bi ovaj telefon lepo stajao u ruci, inženjeri su se potrudili da bude tanji od osam milimetara i u tome su uspeli (7,99 mm). Inače, realme 9 dolazi u dve varijante sa šest i osam gigabajta radne memorije, dok u oba slučaja poseduje 128 gigabajta za skladište.

Kao što smo rekli, telefon je ravan, a to podrazumeva i ravan ekran. Sa donje strane primetili smo odmah zaboravljeni mini-džek za priključivanje slušalica, zatim USB-C priključak i zvučnik. Sa strane vidimo otvor za dve SIM kartice i microSD memorijsku karticu koje se mogu koristiti istovremeno. Da, realme nije ugradio hibridni „slot“ gde korisnik bira da li će koristiti SIM2 ili microSD, već može koristiti sve tri kartice simultano. Na zadnjoj strani primećujemo ispupčeni modul sa čak tri kamere i blicem, ali o kamerama nešto kasnije.

Hardver

Ugrađeni procesor je Snapdragon 680 sa osam jezgara (Cortex A73 i A53) i sa Adreno 610 grafičkim čipom. Radi se o kvalitetnom procesoru koji nije u vrhu ponude, već se nalazi u srednjoj klasi. Ekran je Super AMOLED i veličina dijagonale je 6,4 inča sa FHD+ rezolucijom od 1.080 x 2.400 piksela. Zanimljivo je da ovaj ekran ima frekvenciju osvežavanja od 90 herca, što je više nego očekivano u ovoj cenovnoj klasi.

Kad su kamere u pitanju, ovaj telefon ih ima čak četiri. Selfi kamera ima 16 megapiksela i pokriva ugao od 78 stepeni. Glavna kamera ima čak 108 megapiksela, što je opet više nego što smo pretpostavili, a poseduje senzor kompanije Samsung sa oznakom HM6. Ova kamera, zahvaljući visokoj rezoluciji, nudi opciju trostrukog zuma. Dalje, tu je i širokougaona kamera od 8 megapiksela i 120 stepeni. Konačno, tu je macro kamera kojom možete snimati sitne detalje. Preporučena udaljenost za fotografisanje macro detalja je četiri centimetra i fotke će imati samo dva megapiksela. Zbog toga je ova kamera ograničenih mogućnosti i koristićete je u veoma retkim situacijama. Naravno, kao i drugi Android telefoni, i ove kamere će koristiti veštačku inteligenciju da prepoznaju scenu koju fotografišu, da tako podese podešavanja snimka i da konačno – obrade fotografiju kako bi izgledala što atraktivnije.

Nismo još pomenuli da realme 9 ima bateriju od čak 5.000 miliamper-sati, te da se puni brzim punjačem od 33 vata. Ovako se telefon može napuniti od 0 do 100 za manje od 80 minuta. Zanimljivo je da ovaj telefon može puniti i druge uređaje, jer podržava „reverse charging“.

Softver

Ovaj telefon ima Android 12 kao i korisnički interfejs realme UI 3.0. Dolazi sa veoma malo preinstaliranih aplikacija, što uvek podržavamo. Pored uobičajenih Google aplikacija, tu su još Facebook, Amazon, Booking i LinkedIn, ali svaka od ovih aplikacija se može potpuno ukloniti sa telefona. Od dodatnih alata, realme je samo dodao snimač zvuka, kompas, kalkulator, kloner telefona i slične sitne aplikacije koje će vam ponekada i koristiti. Da zaključimo, radi se o veoma „tankom“ sloju korisničkog interfejsa koji vas neće nikada iritirati.

Inače, telefon ima i čitač otisaka prstiju koji radi sasvim solidno, samo se nalazi malo niže nego što smo navikli.

Zaključak

Realme je napravio telefon koji poseduje sve specifikacije koje su prosečnom korisniku potrebne i upakovao ih u model 9 – solidan ekran sa 90 herca, veliku bateriju, brzo punjenje i kameru sa 108 megapiksela. Ovako gledano, čini se da se radi o vrhunskom modelu koji bi trebalo da košta i mnogo više. Šta nedostaje? Konkretno, Snapdragon 680 ima podršku za 4G, a ne i za 5G. Takođe, ako ne planirate da igrate zahtevne igre, možete uzeti model i sa 6 gigabajta RAM memorije i tako dodatno uštedeti dvadesetak evra. Iako ima telo od plastike, ekran ima Gorilla Glass 5 što garantuje solidan stepen zaštite od lomljenja. Jedino što nekome može nedostajati na ovom telefonu je nedostatak NFC tehnologije, ako ste navikli da plaćate telefonom, a ne bankovnim karticama. Za ovu cenu, realme 9 od nas dobija solidnu preporuku.

Odličan AMOLED ekran.
Velika baterija koja dugo traje.
Sasvim korektne kamere.
Nema 5G.
Posetite za više informacija