Sennheiser Momentum 3 Wireless

Audiofilsko putovanje

Kompanija Sennheiser odlučila je da predstavljanje nove, treće generacije Momentum slušalica započne najmoćnijim modelom, koji donosi bežično povezivanje i sistem za aktivno suzbijanje buke okruženja.

Poput svake renomirane kompanije koja iza sebe ima decenije proizvodnog, ali i tržišnog iskustva, Sennheiser majstorski usavršava svoje slušalice kako bi ostale u vrhu. Poboljšanja obuhvataju nove tehnologije i sisteme koji ulaze u tržišnu žižu, uz zadržavanje osnovnih vrednosti i koncepta modela ili serije. Ovo važi i za seriju Momentum, koja je sada u trećoj generaciji – a svaka predstavlja uspešnu evoluciju prethodnog modela.

Evolucija

Ukoliko ste se ranije sreli sa slušalicama iz serije Momentum, nova generacija će vam delovati veoma poznato. Prepoznatljiv retro-dizajn donosi samo minimalne vizuelne izmene, kao što su odsustvo proreza na gornjem nosaču ili nešto glomazniji rezonatori. Ali i dalje su tu masivni metalni nosači rezonatora, kod kojih se podešavanje obima obavlja klizanjem kroz uzdužni prorez, kao i elipsasta forma rezonatora. Spoj između nosača i rezonatora izveden je preko sferičnog sklopa, koji omogućava pokretanje u svim pravcima, što, u kombinaciji s velikim jastučićima, obezbeđuje savršeno naleganje.

Momentum 3 Wireless u ANC modalitetu pružaju preciznije i bolje definisane tonove.

Kako su testirane slušalice predviđene za upotrebu (i) u pokretu, na sastavu bočnih i gornjeg nosača nalaze se masivne metalne šarke koje omogućuju da se Momentum 3 Wireless sklope zarad lakšeg prenošenja kad nisu u upotrebi. Šarke deluju veoma izdržljivo i ulivaju poverenje da će bez teškoća istrajati u svakodnevnoj višegodišnjoj upotrebi. Gornji deo nosača sačinjen je od metalne osnove i obostrano presvučen prirodnom kožom, dok je donja strana tapacirana ne previše debelom, ali veoma mekanom ispunom.

Vratimo se na rezonatore: proizvođač navodi da se u njihovoj unutrašnjosti nalaze zvučničke jedinice prečnika 42 milimetra, koje pružaju frekvecijski opseg od šest herca do 22 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 118 decibela i izobličenja manja od 0,3 odsto. Ipak, kod ovih slušalica jednako je važno i ono što se nalazi na spoljašnjosti, a to su komande. Na zadnjoj strani desnog rezonatora smeštena su četiri tastera, koji služe za kontrolu glasnoće i reprodukcije, upravljanje telefonskim pozivima, blutut uparivanje i pozivanje glasovnog asistenta. Pored toga, u gornjem delu smešten je prekidač za kontrolu ANC sistema, a u dnu se nalaze USB-C port za punjenje interne baterije kapaciteta između 600 i 700 miliamper-sati i audio-ulaz za povezivanje slušalica putem kabla.

U pogledu primenjenih tehnologija najpre se ističe blutut u verziji 5.0, koji dozvoljava istovremenu povezanost sa dva uređaja, uz nezaobilazni NFC za brzo povezivanje dodirom. Takođe, podržan je aptX kodek, koji omogućuje bežični prenos signala uz manji stepen kompresije u odnosu na standardni blutut. Kao druga važna odrednica, tu je sistem za aktivno umanjenje buke okruženja, na koji je Sennheiser s razlogom veoma ponosan. Naime, sistem omogućuje podešavanje stepena eliminacije u tri koraka, uz dodatnu funkciju Transparent Hearing, koja dozvoljava trenutni uvid u zvukove okruženja – ovo može biti veoma korisno tokom upotrebe slušalica u gradskoj vrevi i sličnim dinamičnim sredinama.

Test

Još jedna od stvari koje su zadržane kod novog modela jeste udobnost: još od prve generacije Momentum slušalice krasi vrhunski komfor. Kao i gornji nosač, mekani jastučići presvučeni su prirodnom kožom i pružaju sjajno prianjanje, ali bez neprijatnog pritiska na glavu. Unutrašnjost jastučića dovoljno je prostrana da ni u jednom delu ne naleže na ušnu školjku, a odličnom utisku doprinosi veoma jednostavno podešavanje u svim pravcima. Osim toga, tokom upotrebe se primećuje veoma dobra pasivna izolacija, pa se Momentum 3 Wireless mogu bez teškoća koristiti na ovaj način u manje bučnim okruženjima.

Čak i uz kompresovani blutut prenos, Momentum 3 Wireless lako pokazuju zavidna dinamička svojstva. Proizvođač se očigledno veoma potrudio u domenu digitalne obrade signala, pa do slušaoca stiže odlično rekreiran i uverljiv zvuk. Pozornica se odlikuje realnim dimenzijama i nijednog trenutka „ne izlazi iz glave“, uz odlično trodimenzionalno pozicioniranje instrumenata. Zvuk je snažan i slojevit u celom opsegu, a Momentum 3 Wireless bez teškoća pokrivaju čitav čujni spektar.

Kako smo se prethodnih godina često susretali sa sistemima za eliminaciju buke okruženja od različitih proizvođača, možemo da kažemo da je Sennheiser u ovom pogledu obavio fantastičan posao. Naime, ANC sistem na ovim slušalicama ne samo da uklanja spoljašnju buku već donosi jasniji i čistiji zvuk. Iako deluje logično, ovo u praksi nije uvek slučaj, pa zvuk uz ANC može biti zamućen i prigušen. Ali Momentum 3 Wireless u ANC modalitetu pružaju preciznije i bolje definisane tonove, uz zadržavanje dinamike. Kako je pozadina potpuno tiha, moguće je sasvim jasno prepoznati akustičke odrednice instrumenata, što je posebno važno tokom reprodukcije živih snimaka. Treba imati u vidu značaj aptX kodeka, pa preporučujemo upotrebu plejera koji podržavaju ovu tehnologiju, jer se na ovim slušalicama jasno čuje razlika u kvalitetu u odnosu na standardni blutut prenos.

Očekivano, prelazak na vezu putem kabla doneo je još bolji kvalitet reprodukcije i omogućio da se Momentum 3 Wireless pokažu u punom sjaju. U ovom modalitetu Sennheiser je sposoban za još veći zvučni pritisak (118 dB), što se, posledično, odražava na još izraženiju makro i mikro dinamiku. Zvučna slika je takođe bolje uravnotežena. Naime, u aktivnom režimu niskotonski opseg je nešto izraženiji, što može dovesti do prezasićenja kod snimaka bogatih basovima. S druge strane, u pasivnom režimu zvuk znatno više zavisi od izvora i amplifikacije, pa će, uz adekvatan ostatak sistema, Momentum 3 Wireless pružiti istinski hi-fi ugođaj, na tragu daleko skupljeg audiofilskog modela HD 660 S.

Zaključak

Kao nesumnjivo najbolje Momentum slušalice dosad, Momentum 3 Wireless donose sjajan zvuk u svim režimima, uz izraženu udobnost i brojne praktične funkcije. Spomenimo samo neke: uobičajeni taster za uključivanje više ne postoji, već se slušalice automatski uključuju i uparuju s izvorom kad se rasklope; senzor za blizinu automatski pauzira reprodukciju kad se slušalice skinu i nastavlja je kad se slušalice vrate na glavu kako bi se prištedela baterija. Konačno, ANC se može podešavati u tri koraka preko Sennheiserove aplikacije Smart Control, koja takođe omogućuje podešavanje parametara zvuka po želji korisnika. Ukupno, ovo su vrhunske slušalice za upotrebu u pokretu koje su ujedno sposobne da pruže hi-fi reprodukciju u kućnim uslovima.

Sennheiser Momentum 3 Wireless
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Prečnik zvučničke jedinice: 42 mm
Frekvencijski opseg: 6 Hz - 22 kHz
Izobličenja THD: <0,3%
Impedansa: 100 oma
SPL (BT/kabl): 99/118 dB
Povezivanje: blutut, audio-kabl
Interna baterija: 600-700 mAh
Masa: oko 305 g
Cena: 400 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Intuitivne komande.
Praktične sporedne opcije.
Sjajan ANC sistem.
Snažan i uverljiv zvuk.
Mekana platnena torbica.
4.7