Sennheiser HD 450BT

ANC za svaki dan

Sennheiser nas je već navikao da njihove bežične slušalice iz srednjeg cenovnog razreda pružaju odličan kvalitet za uložen novac, a najnovija generacija popularne serije HD donosi još veće mogućnosti, uz zadržavanje veoma dobrog zvuka.

Note se odlikuju punim telom i dobrim akustičkim odrednicama, a HD 450BT se odlično snalaze i s kompleksnijim materijalom.

Poput prethodne generacije, nova serija bežičnih slušalica iz Sennheisera predstavljena je na januarskom CES sajmu. Pored najmoćnijeg modela HD 450BT, kog ovom prilikom testiramo, prikazane su nešto slabije over-ear slušalice HD 350BT, kao i in-ear modeli CX 350BT i CX 150BT.

Opis

HD 450BT izvedene su u nepretencioznom dizajnu, čemu doprinosi crna boja testiranih slušalica, uz samo nekoliko mat hrom detalja. Nosač slušalica izrađen je od plastike solidnog kvaliteta, koja je s unutrašnje strane prilično tvrdo tapacirana. Jastučići na rezonatorima druga su priča: prilično su masivni i ispunjeni memorijskom penom, a obloženi prijatnom eko-kožom, što obećava mogućnost dugotrajnog korišćenja uz visok nivo udobnosti.

Kako bi što bolje obuhvatili ušne školjke, rezonatori su elipsastog oblika, a široki rubovi iskorišćeni su za smeštaj komandi na desnom rezonatoru. Postavka je već uobičajena, pa ovde nailazimo na višenamenski taster-prekidač koji služi za kontrolu reprodukcije i poziva, a tu je i odvojena komanda za aktivaciju glasovnog asistenta. Slede klackalica za podešavanje glasnoće i taster za uključivanje i blutut uparivanje, a od priključaka prisutni su USB-C za punjenje interne baterije kapaciteta 600 miliamper-sati i, što nam je posebno drago, audio-ulaz za povezivanje pomoću kabla.

U pogledu primenjenih tehničkih rešenja, Sennheiser navodi da HD 450BT koriste zvučničke jedinice prečnika 32 milimetra, koje pružaju opseg od 18 herca do 22 kiloherca. Izobličenja su manja od 0,3 odsto, dok najveći nivo zvučnog pritiska iznosi 108 decibela. Pored spomenutog audio-ulaza, glavni vid povezivanja predstavlja blutut u verziji 5.0, uz podršku za aptX kodek za manji stepen gubitaka u prenosu i Low Latency za minimalno kašnjenje tokom gledanja filmova i igranja igrica. Osim toga, jedan od glavnih aduta testiranih slušalica predstavlja ANC (Active Noise Cancelling) sistem za aktivno suzbijanje buke okruženja, koji Sennheiser razvija već godinama.

Test

Iako bismo u priboru za prenosive slušalice najradije videli tvrdu kutiju za transport, ona se ne sreće uvek ni kod skupljih modela, a HD 450BT se isporučuju uz torbicu od mekog materijala. U opremi se isporučuju USB kabl za punjenje i audio-kabl, koji pronalaze svoje mesto u unutrašnjem džepu torbice.

Tokom slušanja muzike preko blutut veze HD 450BT pokazuju dozu topline koja nije uvek pratila nemačkog proizvođača, a predstavlja efikasan način borbe protiv zamora pri dužem slušanju. Tonovi su jasni, ali pomalo zaobljeni po rubovima, pa klinička preciznost izostaje. S druge strane, note se odlikuju punim telom i dobrim akustičkim odrednicama, a HD 450BT se odlično snalaze i s kompleksnijim materijalom. Kvalitet zvuka takođe je poboljšan prisustvom aptX kodeka, koji omogućuje manji stepen gubitaka pri bežičnom prenosu signala, pa svakako preporučujemo upotrebu izvora s podrškom za ovaj kodek.

Podrazumevana podešavanja zvuka donose nešto naglašenije niske tonove, ali nam imponuje njihova preciznost i, pre svega, upečatljiva masa. HD 450BT odlično kontrolišu basove u svim situacijama, postavljajući moćnu podlogu za dobar zvuk. Srednji opseg je dovoljno živopisan, iako i ovde, kao u celom spektru, zvuk naginje ka nešto zatvorenijem prikazu. Stoga, testirane slušalice će se uvek opredeliti za baršunaste i plemenite tonove, pre nego za veseo i razigran prikaz. Slična situacija vlada u gornjem delu spektra, koji ne donosi šampionski nivo detalja, ali je sve odlično uklopljeno u homogenu muzičku celinu. Pored toga, treba napomenuti da aplikacija Sennheiser Smart Control dozvoljava promenu parametara zvuka u skladu s afinitetima korisnika, i to na veoma intuitivan, iako ne najprecizniji način.

U drugom delu testiranja HD 450BT smo isprobali u ulozi kućnih slušalica, a za pokretanje smo upotrebili D/A konverter i pojačalo za slušalice Musical Fidelity V90-HPA. Priključivanje na headamp oslobodilo je pun potencijal slušalica i omogućilo im da pokažu sve što umeju: tonovi su postali precizniji i bolje definisani, a celokupna zvučna scena izgubila je tamniju crtu i dobila verodostojniji prikaz. Najniži tonovi zadržali su snagu i masu, ali uz dodatak jasnije ocrtanosti i odsečnosti, kao i uz sveukupno bolju uklopljenost u prezentaciju, bez povremene prenaglašenosti. Takođe, preciznost je u srednjim i visokim tonovima rezultirala boljim fokusom i većom količinom detalja, što se naročito čulo u akustičnoj i elektronskoj muzici.

Tokom testiranja pozabavili smo se i sistemom za aktivno umanjenje buke okruženja, a utisci su pozitivni. Najvažnije je da ANC ni na koji način ne degradira zvuk, a prilikom aktiviranja primetno je samo malo povećanje glasnoće. S druge strane, šteta je što se umanjenje, odnosno prisutnost ambijentalnih zvukova ne može podešavati u više nivoa, ali možda je to previše očekivati u ovom cenovnom razredu. Najzad, pozitivno je što ANC nije vezan samo za reprodukciju preko blututa već se može koristiti i u pasivnom modalitetu – ukoliko vam baterija nije potpuno prazna.

Zaključak

Pored diskretne crne boje, HD 450BT su u ponudi i u modernom belom finišu, uz veoma izdržljivu bateriju – koristili smo ih preko 25 sati u bežičnom režimu i s uključenim ANC sistemom, i nismo uspeli da je ispraznimo. Opremljene proverenim rešenjima i oplemenjene sistemom za umanjenje buke okruženja, Sennheiser HD 450BT pružaju velike mogućnosti i veoma dobar zvuk, pa predstavljaju odličan i pristupačan izbor za svakodnevnu upotrebu u pokretu, ali i kod kuće.

Sennheiser HD 450BT
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg (-10 dB): 18 Hz - 22 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,3%
SPL: 108 dB
Povezivanje: blutut, audio-kabl
Dužina kabla: oko 1,4 m
Interna baterija: 600 mAh
Masa: oko 238 g
Cena: 180 evra
4Audio, 011/770-4320
Sennheiser HD 450BT
Solidan kvalitet izrade.Izdašna baterija.Homogena prezentacija.Snažan i čvrst bas.
ANC se ne može podešavati.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac