Atlas Element Superior Integra & Element sc USB

Pristupačni kvalitet

Britanski proizvođač kablova Atlas Cables stiče sve veću popularnost u hi-fi svetu, a odnedavno ima zvaničnog zastupnika i kod nas. Upoznavanje s novim brendom na našem tržištu započinjemo uz jedan analogni i jedan digitalni kabl iz serije Element.

Element sc USB pruža obilje dobrog zvuka po bagatelnoj ceni.

Kompanija Atlas ponosno ističe da su svi njeni proizvodi, osim nekoliko izuzetaka, dizajnirani i proizvedeni u Škotskoj. Asortiman trenutno obuhvata više desetina analognih, digitalnih, zvučničkih i strujnih kablova, koji su po kvalitetu i ceni razvrstani u nekoliko serija, a ponudu kompletiraju specifični kablovi za slušalice i prenosive plejere, mrežni i HDMI kablovi i izolacione podloške za audio-video uređaje.

Element Superior Integra

Kao analogni interkonekt iz serije Element, Superior Integra predstavlja pristupačnu ulaznicu u svet kvalitetnih kablova. Koaksijalna konstrukcija izvedena je uz primenu proverenih rešenja, a provodnik je izrađen od monokristalnog bakra po Ohno patentu (OCC), što garantuje odsustvo spojeva i prepreka na putu signala. Izolacija je napravljena od polietilenske pene (PEF), a proizvođač posebno ističe napredno dizajnirane RCA terminale, koji nisu lemljeni, već krimpovani (stegnuti) na provodnik.

Već prilikom priključivanja na uređaje testirani kabl ostavlja odličan utisak: sve je čvrsto i precizno izrađeno, a terminali deluju kao da su iz klase iznad. Superior Integra tokom reprodukcije kreira prostranu pozornicu bez naznaka kompresije. Kolorit je na neznatno svetlijoj strani, što obezbeđuje jasan i precizan prikaz detalja, kao i solidnu mikrodinamiku, naročito u visokim i srednjim tonovima. Donji opseg donosi lepo ocrtane basove punog tela, ali nešto suvljeg prikaza, što se može primetiti u zvuku kontrabasa. Ukupno, ovo je odličan kabl predviđen za sisteme osnovne i srednje klase, koji će pružiti detaljan i dobro izbalansiran zvuk po sasvim prihvatljivoj ceni.

Element sc USB

Mini-test nastavljamo digitalnim USB kablom iz iste serije, koji je opremljen priključcima tipa A i B. Oznaka „sc“ u nazivu ukazuje da je u pitanju kabl s provodnicima punog jezgra (Solid Core), koji su izrađeni od bakra bez primesa kiseonika (OFC) i posrebrene oplate. Ovakav način izrade umanjuje smetnje između provodnika, kao i vremensku neusklađenost signala u toku prenosa (jitter). Kao kod analognog interkonekta, izolacija je izvedena od penastog polietilena, a priključke su takođe dizajnirali stručnjaci iz Atlasa.

U toku reprodukcije Element sc USB se pokazuje kao veoma direktan kabl, koji izuzetno dobro prenosi emocije sadržane u muzici. Tonovi su prikazani jasno i energično, mada uz nešto manje izraženu teksturu, dok je kolorit prilično neutralan. Odlična dinamika još je jedna važna osobina ovog kabla jer omogućuje zaista celovit prikaz muzičkog materijala, od preciznih visokih tonova do masivnog i dubokog basa. Mikrodinamika bi ipak mogla biti bolja, pa najfinije nijanse povremeno izostaju, ali to ne umanjuje nesumnjivo pozitivan utisak – Element sc USB pruža obilje dobrog zvuka po bagatelnoj ceni.

Atlas Element Superior Integra
Provodnici: OCC bakar
Izolacija: polietilen
Terminacija: krimpovani RCA
Dužina: 1 m
Cena: 97 €

Atlas Element sc USB
Provodnici: posrebreni OFC bakar
Izolacija: polietilen
Terminacija: USB-A/USB-B
Dužina: 1 m
Cena: 55 €
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Atlas Element Superior Integra & Element sc USB
Kvalitetna izrada.Sjajan odnos uloženog i dobijenog.Detaljan i izbalansiran zvuk (Superior Integra).Neutralan i energičan zvuk (sc USB).
Nešto svetliji i suvlji prikaz (Superior Integra).Izostanak finih detalja (sc USB).
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac