Schiit Modi Multibit

Za ljubitelje analognog zvuka

Multibit konverzija se obično dovodi u vezu s prošlim vremenima ili egzotičnim uređajima. Model pred nama ipak nije nijedno od navedenog.

Većina pristupačnih D/A konvertera zasniva se na dobro poznatim čip rešenjima. Bilo da oni dolaze iz Sabre, Asahi Kaseija, Cirrus Logica ili neke druge kuhinje, zajedničko im je da konverziju signala iz digitalnog u analogni domen obavljaju metodom Delta Sigma. Vrlo uprošćeno objašnjenje ove metode bilo bi da se konverzija obavlja brzom jednobitnom serijskom obradom signala, koji se zatim upotrebom rekonstrukcionih filtera pretvara u signal prepoznatljiv našim analognim hi-fi ljubimcima. Nasuprot tome nalazi se multibitna metoda, koja zahteva da se prilikom same konverzije koristi više bitova, tj. naponskih nivoa za rekreaciju signala. Oba rešenja naravno imaju svojih prednosti, ali i izazova, a može se reći da je Delta Sigma vremenom postala dominantna metoda konverzije. Multibitni DAC čipovi namenjeni za audio-upotrebu već sada pripadaju istoriji, ali je sama tehnologija ipak preživela u obliku R-2R D/A konvertera zasnovanih na diskretnim komponentama umesto čipova. Ono što je za naš današnji opis bitno jeste da su R-2R uređaji veći i skuplji za proizvodnju, pa kategorijom pristupačnih D/A konvertera suvereno vladaju fabrička Delta Sigma rešenja.

Bas-gitara je delovala prisutno i jasno pozicionirano u prostoru koji Multibit organizuje sa sposobnošću kakvu dosad nismo sretali u ovom cenovnom rangu.

Kalifornijski proizvođač Schiit je problemu nedostatka multibitnih čipova pristupio na specifičan način. Naime, kompanija je rešila da iskoristi industrijske D/A konvertere namenjene upravljanju preciznim automatskim procesima, kojima se unutar kuće dodaje programski kod razvijen za potrebe obrade i filtriranja audio-signala.

Na testu danas imamo najpristupačniji takav model, Modi Multibit, koji je zasnovan na Analog Devices AD5547 konverteru. DAC poseduje tri digitalna ulaza, pa je za USB konekciju zadužen C-Media CM6631A interfejs, dok se za prihvat SPDIF na optičkom i koaksijalnom ulazu koristi AKM 4113 firme Asahi Kasei Microdevices. Podrška formata je veoma skromna za današnje standarde, pa će Modi Multibit prihvatiti PCM formate do 24 bita i 192 kiloherca na svim ulazima, dok DSD nije podržan.

Napajanje je rešeno u dva nivoa, pa se uz uređaj dobija transformator, koji će napon od 220 volti sniziti na 16 volti naizmenične struje. Ispravljačka sekcija se pritom nalazi unutar samog uređaja, a proizvođač navodi da je upotrebljeno pravo linearno napajanje.

Finalno, treba pomenuti da smo na testu imali drugu reviziju Modi Multibita, koja, iako hardverski nepromenjena, sa sobom nosi potpuno prerađene filtere za obradu signala. Svi vlasnici ovog modela starije proizvodnje uređaj mogu poslati proizvođaču, koji će uz naknadu upisati novi programski kod, ali i naručiti novi EPROM čip, pa zahvaljujući ugrađenom podnožju zamenu mogu izvršiti sami, bez ikakvog drugog alata sem odvrtača. Druga opcija je posebno zgodna za sve nas koji nismo građani SAD.

Test

Nakon puštanja sveže otpakovanog konvertera u pogon dočekao nas je prostorno kompresovani zvuk, kome je falilo ekstenzije u oba frekventna ekstrema, pa smo DAC ostavili da radi i otišli na kafu. Prve pozitivne promene bile su čujne već nakon nekoliko sati, ali smo ispoštovali savet konstruktora o minimum 24 sata pre pristupanja kritičkom slušanju. Ono što nas je nakon tog perioda dočekalo bio je jedan od drastičnijih preobražaja koje smo čuli nakon inicijalnog usviravanja.

Već u prvim notama albuma „Violent Femmes“ istoimenog benda bilo je jasno da je reč o muzikalnoj prezentaciji vrlo punog i celovitog tona. Pevačev glas i gitara su zvučali sočno i bez tragova nervoze, koje ovaj snimak ponekad ume da isprovocira. Bas-gitara je delovala prisutno i jasno pozicionirano u prostoru koji Multibit organizuje sa sposobnošću kakvu obično ne srećemo u ovom cenovnom rangu. Taj talenat je samo potvrđen numerom „Spanish Eyes“ u izvođenju Nicki Parrott, Rossana Sportiella i Eda Metza Juniora na albumu „Live at the Jazz Corner“, tokom kojeg je DAC rekreirao sasvim pristojnu dubinu i trodimenzionalnost pozornice.

Usledilo je preslušavanje različitih muzičkih žanrova, a Modi Multibit je iznova demonstrirao prirodan timbar i izraženo trajanje tona. Vokali, kao i instrumenti uostalom, zahvaljujući tome zvuče prisutno i intimno, pa smo posebno uživali u snimcima manjih džez sastava, koje ovaj DAC prenosi izuzetno uverljivo. Slušalac pritom neće ostati uskraćen za mikrodetalje i jasne tranzijente kad to materijal zahteva, ali je prezentacija takva da oni retko izlaze u prvi plan.

DAC smo finalno prošetali kroz nekoliko sistema i samo potvrdili već opisanu muzikalnost i punoću tona. Usputno poređenje s nešto starijim, ali i skupljim D/A konverterima pokazalo je da smo za uporediv nivo prezentacije pre desetak godina gledali u uređaj više cenovne klase.

Zaključak

Schiit Modi Multibit odaje gotovo retro utisak sa svojom relativno ograničenom podrškom formatima, ali i nadasve muzikalnim tonskim prikazom. Primetan je jasan otklon od modernih, oštro zvučećih Delta Sigma uređaja, koji dominiraju ovim delom tržišta. Kao takav se verovatno neće svideti svima, ali će za određeni broj audiofila predstavljati pun pogodak i upravo ono što je tržištu pristupačnih digitalno-analognih konvertera nedostajalo.

Čak i nakon uvećanih troškova za kupce van SAD, ovaj model predstavlja izuzetno privlačnu ponudu, pogotovo kad se u obzir uzme da se unutar uređaja već nalazi linearno napajanje, koje za uređaje ove klase uglavnom moramo dokupiti kako bismo otključali njihov pun potencijal.

Schiit Modi Multibit
D/A konverter: Analog Devices AD5547
Podržani formati: PCM do 24 bit / 192 kHz
Digitalni ulazi: 1x USB, 1x koaksijalni, 1x otpički
Analog outputs: 1x RCA
DNR: 104 dB
THD: <0,006%
Dimenzije: 127x32x89 mm
Težina: 454 g
Cena: 339 evra
www.schiit.com
Celovita i muzikalna prezentacija.
Bogatstvo tona i punoća srednjetonskog opsega.
Organizacija zvučne scene.
Ograničena podrška formata.
4