Samsung Gear 360

Zabava bez kraja

Kao veoma praktična kamera za VR materijal, Gear 360 pruža raznovrsne mogućnosti snimanja i predstavlja sjajan izvor zabave za celu porodicu.

Sve veća popularnost opreme za virtuelnu stvarnost dovodi do toga da se na tržištu pojavljuju sve zanimljivije i tehnički uobličenije sprave. Jedan od novih modela jeste i kamera Gear 360, novi član Samsungove porodice Gear VR. Jednostavno kućište sferične forme izrađeno je od čvrste plastike, a na prednjoj i zadnjoj strani, ispod providnog poklopca, postavljene su dve identične kamere. Opremljene širokougaonim f/2.0 sočivom, svaka od ovih kamera pokriva ugao od 180 stepeni po širini i visini, a u spregnutom radu omogućavaju pravljenje fotografija i video-zapisa u krugu od 360 stepeni. Rezolucija fotografije s jednom kamerom iznosi 3.072×1.728 piksela, a u 360 režimu povećava se na 7.776×3.888 piksela. U istim modalitetima, rezolucija video-zapisa iznosi 2.560×1.440, odnosno 3.840×1.920 piksela.

Kućište kamere opremljeno je osnovnim tasterima za krstarenje menijima i uključivanje snimanja, a sve komande očitavaju se na omanjem ekranu dijagonale pola inča. Interna baterija kapaciteta 1.350 miliamper-sati može se izvaditi, a za punjenje, ali i povezivanje s drugim uređajima predviđen je mikro-USB port. Kako Gear 360 ne poseduje interno skladište, neophodno je koristiti mikro-SD karticu, a podržan je kapacitet do 200 gigabajta.

Test
Tokom upotrebe Gear 360 se predstavlja kao veoma zabavna spravica, sa širokim spektrom primene u svakoj prilici. Za funkcionisanje je neophodno instalirati Gear 360 Manager aplikaciju, a ovde se suočavamo s prvim ograničenjem – naime, ovu aplikaciju podržavaju samo noviji Samsungovi uređaji serija Galaxy i Note. Iako pojedine recenzije na internetu navode kompatibilnost s još nekim modelima, proizvođač ovo ne potvrđuje, a na našem HTC 10 navedena aplikacija se nije ni prikazala u Play Storeu.

U režimu s jednom kamerom, Gear 360 stvara izuzetno dobre fotografije i snimke. Ipak, kako to nije ono za šta je prevashodno namenjen, najviše vremena proveli smo igrajući se sa 3D materijalom. Zahvaljujući velikim tasterima, upotreba je krajnje jednostavna, a tajmer omogućava dovoljno vremena da se korisnik udalji. Preporučujemo da izbegavate snimanje iz ruke jer Gear 360, kao i druge kamere ovog tipa, ima nezgodnu osobinu da iseče deo šake koja ga drži, što ne doprinosi estetici fotografije. Trodimenzionalni efekat fotografija ostvaruje se u potpunosti, sa odličnom oštrinom i detaljnim prikazom, pa se mogu postići zaista prelepe slike okružujućeg ambijenta. Ipak, aplikacija koja obavlja spajanje dve fotografije nije savršena, pa spojevi ponekad mogu biti vidljivi i čak upadljivi.

Video-zapis u H.265 formatu takođe pruža veoma dobar kvalitet i oštrinu, s prirodnim bojama, uz nešto slabije rezultate pri smanjenom svetlu. Spajanje može biti jednako manjkavo kao kod fotografija, ali dosta zavisi od okruženja koje snimamo. Takođe, na bokovima kamere smešteni su mikrofoni koji kreiraju audio-zapis prihvatljivog kvaliteta. Treba napomenuti da, iz nekog razloga, Gear 360 ne beleži duže snimke kao kontinuirane zapise, već ih deli na fajlove dužine oko osam minuta. Pored toga, u toku testiranja desilo nam se da se kamera, nakon oko 35 minuta snimanja, pregrejala i isključila bez vidljivog razloga.

Zaključak
Iako nije savršena, kamera Gear 360 omogućava izuzetno jednostavno kreiranje VR sadržaja, sa solidnim kvalitetom snimaka. Iako razumemo da je ovo prvi uređaj ovog tipa iz Samsunga, smatramo da su se renomiranom gigantu potkrali propusti koje nije smeo sebi da dozvoli, pre svega u vidu nedovoljno usavršenog softvera za spajanje i izostanka podrške za telefone drugih proizvođača. S druge strane, ukoliko posedujete Galaxy ili Note, Gear 360 će vam biti savršen saputnik u svakoj prilici.

PLUS
Funkcionalnost.
Jednostavna upotreba.
Dobar kvalitet zapisa.

MINUS
Nekompatibilnost.
Nesavršenosti u funkcionisanju.

Dijagonala ekrana: 0,5"
Rezolucija kamere: 2x15 MP
Sočivo: 2x f/2.0
Rezolucija video-zapisa: do 3840x1920 px
Rezolucija fotografija: do 7776x3888 px
RAM: 1 GB
Skladište: mikro-SD
Interna baterija: 1.350 mAh
Povezivanje: USB, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 66x56x60 mm
Masa: 152 g
Cena: oko 360 evra
www.samsung.com/rs
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca