Harman Kardon Onyx Mini

Prestiž u malom pakovanju

Nakon dugogodišnjeg prisustva korporacije Harman u kategoriji blutut zvučnika, jasno je da je u internoj podeli JBL modelima pripala uloga „robusnih galamdžija“ spremnih na sve, dok je Harman Kardon zadužen za luksuzniju pojavu.

Sličnost testiranog uređaja sa starijim i većim bratom ne završava se na imenu jer Onyx Mini verno prati oblik dvostruko ispupčenog kruga, ali znatno manjih dimenzija, a ekstravagantni metalni okvir zamenjen je diskretnim postoljem. Prednja površina u potpunosti je presvučena izdržljivim platnom, ispod kojeg je plastična rešetka, a crnu boju fronta narušava samo hromirani logotip proizvođača – ukoliko vam ova boja ne odgovara, Onyx Mini može se nabaviti u sivoj i plavoj boji. Zadnja strana i postolje izvedeni su iz jednog komada čvrste gumirane plastike, a na donjoj strani postavljena je guma koja sprečava klizanje. U dnu zadnje strane nalaze se dodatni 3,5-milimetarski analogni ulaz i mikro-USB port za punjenje interne baterije kapaciteta 3.000 miliamper-sati, a iznad njih smeštena je pasivna membrana. Pored doprinosa kvalitetu reprodukcije, ova 50-milimetarska membrana ima i estetsku ulogu, zahvaljujući srebrnoj boji, elegantnom hromiranom obrubu i istaknutom HK logotipu.

Platno na prednjem panelu skriva dve širokopojasne jedinice prečnika 45 milimetara, koje su pokretane pojačalom snage osam vati po kanalu, a frekvencijski opseg kreće se od 75 herca do 20 kiloherca. Osim spomenutog analognog ulaza, kao primarni vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 4.1, a za proširenu funkcionalnost zadužen je spikerfon s tehnologijom za umanjenje odjeka i buke okruženja. Za kontrolu svih funkcija predviđeno je pet tastera, koji su postavljeni na gumiranom panelu na vrhu kućišta i obeleženi simbolima funkcije sa iluminacijom.

Test
Iako je opremljen internom baterijom solidnog kapaciteta, Onyx Mini predviđen je prvenstveno za kućnu upotrebu, čemu u prilog govore ne tako male dimenzije, oblik kućišta i odsustvo torbice za nošenje. Pored uputstva za upotrebu, u priboru se nalaze samo još strujni adapter i USB kabl za punjenje.

Zahvaljujući ispupčenom prednjem panelu i usmerenju zvučničkih jedinica, Onyx Mini tokom reprodukcije kreira pozornicu koja po širini prevazilazi većinu uređaja ove kategorije. Iako najdublji bas izostaje, zvučnik obavlja sjajan posao pri prezentaciji ovog dela opsega. Tonovi su snažni i čvrsti, sa solidnom masom i brzinom u gornjim basovima. Nešto mekši i topliji tonski balans prenosi se na srednje tonove, koji su neznatno povučeni, pa na većim udaljenostima gube bitku s donjim i gornjim delom spektra. Ipak, ukoliko postavite Onyx Mini na metar ili dva udaljenosti, čućete prilično verne i jasno ocrtane srednje tonove – mi smo uživali slušajući klavir i gitaru u numeri “Look at Little Sister” Stivija Reja Vona. Uprkos kompaktnim dimenzijama, ovaj zvučnik je sposoban da zasvira prilično glasno bez izobličenja, pa predstavlja odličan izbor za rok i čvršće muzičke pravce. S druge strane, visoki tonovi su odlično uklopljeni sa ostatkom opsega i pružaju dovoljno finesa i detalja, pa će Onyx Mini pružiti veoma dobar zvuk i tokom reprodukcije suptilnijih žanrova.

Zaključak
Ukoliko poželite još bolji zvuk iz ovako kompaktnih kutijica, rešenje postoji i zove se Wireless Dual Sound, što je Harmanov naziv za tehnologiju povezivanja dva blutut zvučnika u stereo-par. Iako je preporučeno da se, zarad balansa, povezuju isti modeli zvučnika, ova tehnologija omogućava povezivanje bilo kojih Wireless Dual Sound uređaja. Ali, bez obzira na to da li ga koristite pojedinačno ili u paru, u kući ili u pokretu, Onyx Mini će uvek pružiti odličan zvuk i uživanje u muzici sa svih blutut izvora.

PLUS
Diskretan i luksuzan dizajn.
Odličan kvalitet izrade.
Prijatan i topao zvuk.
Čvrst i snažan bas.

MINUS
Neznatno povučeni srednji tonovi.
Nedostaje aptX.

Snaga: 2x8 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 75 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: 80 dB
Topologija: 2x45 mm širokopojasni, 1x50 mm pasivna membrana
Bežično povezivanje: blutut v4.1
Analogni ulaz: 1x mini-džek 3,5 mm
Interna baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 158x145x95 mm
Cena: 190 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating3 Votes96
96
Ocena čitalaca