Samsung Galaxy A8

Kralj selfija

Južnokorejski Samsung je u januaru predstavio najjači telefon serije A, sa oznakom A8. Prethodnih godina u ovoj seriji su se nalazili samo modeli A3, A5 i A7, pa je lansiranjem ovog telefona Samsung očigledno želeo da kaže da je A8 veoma blizak top-modelu S8.

Barem na prvi pogled, A8 je telefon sličnih osobina i karakteristika kao i S8. Za vreme trajanja ovog testa paralelno smo koristili model S8+, koji je samo nešto veći (6,2 inča) i ima veću bateriju. Samsung Galaxy A8, po rečima proizvođača, ima beskrajni ekran u Super AMOLED tehnologiji. Nažalost, ova beskrajnost je ipak uslovna jer se bočno od ekrana nalaze vidljive ivice, što u seriji S nije slučaj. Model A8 takođe poseduje metalni ram, dok se sa zadnje strane nalazi staklo, ali sigurno je da nećete imati onaj vrhunski osećaj kad ga držite u ruci kao s modelom S8.

U paketu se uz telefon dobijaju brzi punjač, USB-C kabl, slušalice, uputstvo i bockalica za otvaranje fioka. Podsetimo, brzi punjač nećete dobiti uz više nego dvostruko skuplji iPhone X. Jedna od najvećih prednosti A8 smartfona u odnosu na S seriju jeste podrška za dual SIM. I to ne hibridni dual SIM, gde morate izvaditi mikro-SD karticu da biste umetnuli drugi SIM. Ne, A8 ima poseban otvor za dve SIM kartice i potpuno drugi otvor za mikro-SD karticu. Ovo je rešenje koje željno iščekujemo da se pojavi na najavljenim modelima S9 i S9+.

Dizajn
A8 izdaleka izgleda veoma slično modelu S8 i mnogi ih neće razaznati, naročito ako im stavite masku. Ipak, ako bolje pogledate, razlike su očigledne. Model A8 je samo malo veći po svojim dimenzijama, ali dvadesetak grama više daće osećaj da je dosta teži. Uprkos za nijansu većim dimenzijama, A8 ima ekran od 5,6 inča, dok S8 ima 5,8. Ono što je zajedničko ovim telefonima jeste staklena pozadina u Corning Gorila Glass tehnologiji, koja poseduje solidnu izdržljivost, ali ostavlja masne otiske prstiju. Samsung A8 takođe ima IP68 sertifikat, koji garantuje da se telefon neće oštetiti ako se do 30 minuta potopi u vodu dubine do jednog metra.

S donje strane telefona nalazi se USB-C priključak koji omogućava brzo punjenje, ali koji je izveden u USB 2.0 standardu. Dakle, ako imate potrebu da kopirate podatke na telefon, budite spremni da ta operacija traje dosta duže. Naime, na sajmovima koristimo DSLR foto-aparat za slikanje, a zatim mikro-SD karticu foto-aparata priključujemo posebnim adapterom na USB-C ulaz i tako dobijamo fotografije spremne za slanje putem mejla i društvenih mreža.

S leve strane A8 telefona nalazi se samo taster za kontrolu glasnoće, dok je zasebni taster za iritantni Bixby izostao. S desne strane smešten je taster za uključivanje telefona i mono-zvučnik. Pri korišćenju telefona mnogo puta će vam se dogoditi da, dok držite telefon, palcem pokrijete zvučnik.

Ekran
Kao što smo rekli, A8 koristi Super AMOLED ekran veličine 5,6 inča. Rezolucija je takođe nešto lošija nego na S8, pa iznosi 1.080×2.220 piksela, s gustinom od oko 440 piksela po inču. Odnos dimenzija ekrana je isti, iznosi 18,5:9. S obzirom na to da ivice ekrana nisu zakrivljene, već potpuno ravne, čini se da je upravo to dovelo do kvarenja vizuelnog utiska i nedostatka “vau” faktora.

Boje na Super AMOLED ekranu su, kao što smo i navikli, prezasićene, ali se čini da na A8 telefonu boje nisu dobro izbalansirane. Preporučujemo da sami promenite prikaz boja u podešavanjima.

Upotreba, softver i hardver
Najveća kritika upućena S8 telefonu odnosila se na lošu poziciju čitača otiska prsta jer su korisnici greškom uporno stavljali jagodicu prsta preko kamere i tako je prljali. Ova greška je na A8 ispravljena, pa se sada čitač nalazi ispod kamere.

Operativni sistem s kojim dolazi A8 jeste Android 7.0 Nougat, što je prava šteta, ali se uskoro očekuje nadogradnja na osmu verziju Androida – Oreo. Kad je u pitanju korisnički interfejs, dobro vam je poznat. Povucite prstom ka gore i otvorićete fioku sa aplikacijama. Naš test-primerak nije imao previše instaliranih aplikacija – tu su očekivane Googleove i Samsungove na koje smo navikli. Prisutna je i podrška za Samsung KNOX i Secure Folder, što je dobro rešenje za sve korisnike koji vole viši stepen privatnosti.

Ugrađeni procesor je Exynos 7885 Octa, koji je, naravno, slabiji nego u S8. Dva jezgra ovog procesora rade na 2,2 gigaherca, dok preostalih šest rade na 1,6. Za grafiku je zadužen Mali G71, kao i na starijoj “osmici”. Ono što će nedostajati ljubiteljima dobrog zvuka svakako je podrška za AptX, kao i za reprodukciju fajlova od 32 bita i 384 kiloherca.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 3.000 miliamper-sati, što smatramo sasvim korektnim. S druge strane, ugrađena RAM memorija od četiri gigabajta je odlična, ali smo sigurni da korisnici neće biti zadovoljni radnom memorijom od 32 gigabajta, naročito kad desetak gigabajta bude utrošeno na operativni sistem.

Kamera
Najveća prednost i ozbiljan adut smartfona A8 jeste dvostruka selfi-kamera. Jedna kamera ima 16 megapiksela i otvor blende od f/1,9, dok druga ima osam megapiksela. Najvažnija osobina ove dvostruke kamere jeste to što korisnik može da zamuti pozadinu (blur) i postigne lep bokeh efekat, kakav se obično dobija samo na kvalitetnijim foto-aparatima.

Kad je u pitanju glavna kamera, ona ima 16 megapiksela, otvor blende od f/1,7 i, najvažnije – dolazi sa optičkom stabilizacijom slike. Ipak, ova kamera nije na istom nivou kao ona na S8 – čini se da ima manje detalja i da je dinamika znatno lošija.

Zaključak
Samsung A8 je samo na prvi pogled veoma blizak starijem bratu, ali kad pogledamo malo detaljnije, videćemo da su načinjene velike uštede gde god se to moglo. A8 je dobar telefon i s cenom od 500 evra čini se kao razuman izbor. Problem je u tome što je S8 svuda u svetu pojeftinio čim je najavljen model S9. Tako sada možete kupiti S8 u Nemačkoj za 499 evra ili u Holandiji za 527 u velikim lancima poput Saturna ili MediaMarkta. Sasvim smo sigurni da naši prodavci neće toliko spustiti cenu. Jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da kupite A8 jeste prava podrška za dual SIM i eventualno dualna selfi-kamera. Za sve ostalo S8 je bolje rešenje…

Samsung Galaxy A8
Displej: 5,6 inča, 1.080.2.220 px, 440 ppi
Procesor: Exynos 7885 Octa, 2x2,2 GHz + 6x1,6 GHz
Operativni sistem: Android 7.0 Nougat
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 32 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 16+8 MP / 16 MP
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 70,6x149,2x8,4 mm
Masa: 172 g
Cena: oko 500 €
www.samsung.com/rs
Samsung Galaxy A8
Dual SIM plus ulaz za mikro-SD.Dvostruka selfi-kamera.Dobar hardver.
Samo 32 gigabajta.Cena A8 mora da padne.
0.0Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Performanse
Vrednost za novac