NAD C 328

Leteći start

Nakon inicijalnog predstavljanja tri integrisana pojačala iz nove serije Classic, kanadski NAD je nešto kasnije lansirao još jedan model. Novi C 328 pozicioniran je na samom početku ponude i pruža iznenađujuće bogate opcije u datoj cenovnoj kategoriji.

 

Izgled nove generacije NAD-ove serije Classic opisivali smo već nekoliko puta, pa ovom prilikom na to nećemo trošiti previše reči i navešćemo samo da je u pitanju veoma uspeo dizajn, koji efektno spaja moderan i minimalistički pristup sa specifičnim odrednicama iz prošlosti. Testirani model u osnovi predstavlja C 338 s nekoliko funkcija manje, ali istovetan izgled prednjeg panela ni na koji način ne odaje manjak funkcija. Front se odlikuje potpuno čistom formom, a oplemenjen je samo snažno zaobljenim bočnim ivicama, koje umekšavaju pravilne linije kućišta. Na levoj strani fronta smešteni su stendbaj taster s integrisanom signalnom LE diodom, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i dva tastera za odabir aktivnog ulaza. Centralna pozicija rezervisana je za displej manjih dimenzija, dok su desno od njega postavljeni taster za aktiviranje funkcije Bass EQ i kružna komanda za kontrolu glasnoće.

Pozornica je bila solidno ocrtana, s jasno pozicioniranim instrumentima i zvukom koji pleni prisutnošću u prostoriji.

 

Postavka zadnjeg panela takođe je izvedena po ugledu na nešto skupljeg brata, pa su ovde smeštena po dva koaksijalna i optička digitalna ulaza, kao i tri analogna RCA ulaza, uključujući jedan za povezivanje gramofona s MM zvučnicom. Pored toga, na raspolaganju su izlaz za aktivni sabvufer i RS-232 port, koji služi za integraciju pojačala u AMX i Crestron sisteme pametnih kuća, kao i za ažuriranje firmvera. Terminali omogućavaju povezivanje jednog para zvučnika, a izvedeni su u sasvim solidnom kvalitetu za ovu kategoriju uređaja, sa osnovom od pozlaćenog metala i oplatom od čvrste plastike. Spisak kompletiraju blutut antena i IEC priključak za odvojivi strujni kabl, sa osiguračem i prekidačem.

 

Nakon skidanja poklopca koji je izveden izjedna s bokovima, opet se ukazuje prizor koji nam je poznat iz modela C 338. U levom delu, fizički izdvojena od ostatka elektronike, smeštena je sekcija svičerskog napajanja s filtracijom. Na maloj, centralno postavljenoj štampanoj ploči nalazi se amplifikacija u NAD-ovoj HybridDigital tehnologiji, bazirana na modulu Hypex UcD102. Ova ploča pripojena je daleko većoj štampanoj ploči, koja zauzima desni deo unutrašnjosti i sadrži ostatak elektronike. Isto kao kod nešto skupljeg brata, za digitalno-analognu konverziju upotrebljeno je 24-bitsko kolo TI Burr-Brown PCM1796, uz centralni procesor ARM iz serije STM32 i asinhroni konverter frekvencije uzorkovanja Asahi Kasei AK4127.

Mogućnosti
Pored osnovne funkcije integrisanog pojačala sa dva linijska ulaza, C 328 je opremljen dodatnim ulazom, iza kojeg se nalazi gramofonsko pretpojačalo za MM zvučnice. Za povezivanje digitalnih izvora predviđena su po dva koaksijala i optička ulaza s podrškom za 192 kHz/24-bitski materijal. Spisak mogućnosti nastavlja se prisustvom blutut veze i izlaza za aktivni sabvufer, dok se na prednjem panelu nalazi izlaz za priključivanje slušalica. U pogledu sporednih opcija, treba spomenuti veoma praktične funkcije Auto Sense i Auto Standby, koje obezbeđuju automatsko uključivanje uređaja nakon prepoznavanja signala na ulazu i automatski povratak u stendbaj modalitet nakon 20 minuta neaktivnosti – obe funkcije mogu se jednostavno aktivirati, odnosno deaktivirati po želji korisnika. Pored toga, prisutna je funkcija Bass EQ, za koju proizvođač navodi da pojačava niskotonski opseg za najmanje šest decibela. Od opcija koje nisu na raspolaganju, voleli bismo da vidimo podršku za aptX, kao i prikaz odabranog ulaza krupnim znakovima na displeju, barem u trenutku odabira. Naime, C 328 u središnjem delu ekrana prikazuje samo stepen glasnoće, dok je aktivni ulaz prikazan veoma sitnim slovima, koja su potpuno nečitljiva sa iole veće udaljenosti.

Zvuk
U prvom delu testiranja, C 328 se našao samo u ulozi integrisanog pojačala, dok je konverzija digitalnog signala poverena Chordovom DAC-u 2Qute, a na poziciji zvučnika bile su regalske kutije KEF Q300. Maleni NAD je od samog početka pružio veoma uravnotežen zvuk i fluidnu prezentaciju, čime nas je podsetio na skuplje modele iz iste serije. Najveći hitovi benda The Cult s kompilacije “Pure Cult” nizali su se uz čvrst ritam i žestoke rifove, s veoma dobrom separacijom kanala i izražene efekte poput odjekivanja tonova u “She Sells Sanctuary”. Pozornica je bila solidno ocrtana, s jasno pozicioniranim instrumentima i zvukom koji pleni prisutnošću u prostoriji. Iako se ne može reći da je sasvim neutralan, zrno topline koje C 328 dodaje zvuku sasvim je diskretno i odlično odmereno, pa reprodukcija u celosti dobija prijatniji kolorit i omogućene su veoma dugačke slušne sesije bez ikakvog zamora. S druge strane, rezolucija je veoma dobra, a čisti i definisani detalji pružaju uvid u finese muzičkog izraza.

U donjem delu spektra NAD pokazuje vrlo dobru kontrolu najnižih tonova, kao i sposobnost solidnog udarca uz zadržavanje definicije. Gornji basovi reprodukovani su precizno i bez naglašavanja, a brzina i tajming pružaju sjajan ritam. Srednji tonovi, kao najjače oružje NAD pojačala starijih generacija, zadržali su svu upečatljivost i bogatstvo plemenitih tonova, ali više nisu istaknuti u odnosu na ostatak prezentacije, već su savršeno uklopljeni u zvučni sliku. Pored toga, treba napomenuti da nam je kontrola glasnoće ostavila veoma dobar utisak tokom upotrebe, omogućavajući precizno podešavanje u koracima od 0,5 decibela.

 

Kako bismo proverili kvalitet internog D/A konvertera, u nastavku testa povezali smo C 328 direktno s muzičkim serverom pomoću digitalnog kabla. Iako je ugrađeni DAC sasvim sigurno nižeg kvaliteta od eksternog prethodnika, testirani uređaj je i na ovaj način pružio sasvim dobar kvalitet reprodukcije. Zapravo, razlike su bile prilično male i svodile su se na nešto slabije prisustvo najfinijih detalja, kao i na gubitak fokusa kod zahtevnih komada klasične muzike, što ukazuje na odličnu međusobnu usaglašenost pojačala i ugrađenog DAC-a. Proizvođač je znalački odredio gornju granicu mogućnosti pojačala i odabrao D/A konverter koji će iskoristiti njegov pun potencijal, čime je obesmislio dodavanje znatno skupljeg eksternog konvertera (i poštedeo vlasnike nepotrebnog troška), jer njegove sposobnosti ionako ne bi mogle da dođu do punog izražaja uz datu amplifikaciju.

Zaključak
Uprkos svedenom izgledu prednjeg panela, testirani NAD pruža veliki broj opcija i omogućava reprodukciju sa analognih i digitalnih izvora, uz mogućnost priključivanja gramofona i slušalica. Opšti kvalitet izrade veoma je dobar, a dizajn savremen, ali dovoljno diskretan za neosetno uklapanje u različite postavke, pa se C 328 nameće kao višestruko upotrebljivo rešenje za odličan zvuk po pristupačnoj ceni.

NAD C 328
Kontinualna snaga: 2x50 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz – 20 kHz
Damping faktor: <100
Izobličenja THD: <0,03%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 4
Parova zvučnika: 1
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Izlaz za sabvufer: da
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 435x70x285 mm
Masa: 4,9 kg
Cena: 490 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Svež i moderan dizajn.
Velike mogućnosti.
Prijatan tonski balans.
Muzikalnost.
Nema aptX.
4.2