Roon Nucleus+

Prvoklasno rešenje za digitalni audio

Nakon sticanja reputacije jednog od najboljih softverskih audio-plejera i servera na tržištu, Roon je otišao korak dalje i predstavio idealno hardversko okruženje za svoj softver.

U teoriji, ideja koja stoji iza namenski dizajniranih audio-servera je jednostavna: napraviti optimizovano hardversko okruženje koje će na jednom mestu objediniti sve izvore digitalnih audio-fajlova, uz jednostavnu upotrebu i, naravno, što bolji kvalitet zvuka. Američka kompanija Roon Labs svakako nije jedina u ovoj sve popularnijoj kategoriji uređaja, ali spada među najpoznatije i najuglednije, pa je njen zadatak utoliko teži, a prostora za greške ima veoma malo. Stoga, kako bi na najbolji način ispunila zahteve savremenih audiofila, predstavila je muzički server Roon Nucleus.

Nečujni monolit

Krenimo od spoljašnjosti: kako bi postigao najveću moguću čvrstinu i eliminisao vibracije, Roon je smestio Nucleus u masivno jednodelno kućište od livenog aluminijuma. Dizajn je na prvi pogled sasvim jednostavan i kućište je izvedeno u pravilnoj formi kvadra, ali veoma brzo postaje jasno da čitavo kućište zapravo predstavlja jedan veliki hladnjak jer je u potpunosti orebreno kako bi se dobila što veća površina za disipaciju toplote. Svi priključci smešteni su u upuštenom delu na zadnjoj strani, a ovde pronalazimo dva HDMI porta (za dvokanalni i višekanalni audio-signal), dva USB-A porta u verziji 3.0, mrežni priključak, ulaz za eksterno napajanje i taster za uključivanje, koji ujedno služi kao svetlosna indikacija statusa uređaja. Zahvaljujući anodizovanom crnom finišu, kompaktnim dimenzijama i odsustvu bilo kakvih komandi i indikatora na prednjem panelu, Nucleus deluje monolitno čvrsto, ali i sasvim diskretno u sastavu audio-sistema. Pored toga, nepostojanje fižičkih komandi, pa i smeštaj jedinog tastera na prilično nepristupačnu poziciju, ukazuju da Nucleus nije predviđen da se često gasi, pa se može smestiti i iza drugih uređaja na polici.

Unutrašnjosti jednodelnog kućišta pristupa se preko donje strane, koja se može skinuti, kad se otkriva snažno srce uređaja u vidu Intelove platforme NUC (Next Unit of Computing). Ova platforma bazirana je na brzom dvojezgarnom procesoru i RAM memoriji, a za istinsko uživanje u hi-fi reprodukciji naročito je značajno da je ovaj mini-računar sasvim oslobođen pokretnih delova i ne odaje ni najmanju buku. Nucleus se isporučuje sa SSD drajvom od 64 gigabajta, koji se koristi za smeštanje operativnog sistema i čuvanje podešavanja, a zatim i za bazu podataka o audio-fajlovima i prateće datoteke (omote albuma i dr). Dakle, korisniku ostaje samo da instalira dodatni 2,5-inčni drajv po želji – idealno u SSD tehnologiji – koji će služiti kao lokalna audioteka. Ipak, treba naglasiti da ovo nije neophodno i da Nucleus može da funkcioniše i bez dodatnog hard-diska ukoliko se koristi samo kao strimer ili uz eksterna USB skladišta muzike.

Upotreba

Kao headless komponenta, Nucleus se kontroliše preko Roon aplikacije za PC ili Mac, kao i preko aplikacije Roon Remote za Android i iOS uređaje, a pri kupovini Nucleusa korisnik dobija jednogodišnju pretplatu na Roon softver. Iako Nucleus u osnovi jeste PC, njegova beskompromisna prilagođenost reprodukciji digitalnih audio-fajlova podrazumeva optimizaciju u svim segmentima, što uključuje i sjajno osmišljen korisnički interfejs. Pretraga muzičkih sadržaja može se obavljati po različitim parametrima, a naročito nam se svidelo što Nucleus sve albume smešta u centralizovanu pretragu, pa se na jednom mestu mogu naći izdanja sa svih dostupnih audioteka – bilo da je u pitanju interni SSD, eksterno USB skladište, NAS itd.

U nastavku, pristupanje dodatnim opcijama pokazuje da je ispod jednostavnog i intuitivno osmišljenog korisničkog okruženja smešten veoma moćan softver jer Nucleus pruža obilje mogućnosti. Takođe, ovde dolazi do izražaja razlika između osnovnog Nucleusa i verzije Nucleus+, koja se našla na našem testu. Iako su postavljeni na istu platformu i imaju jednake bazične mogućnosti, Nucleus+ podržava više od 10.000 albuma u bazi (Nucleus do 10.000 albuma), kao i više od šest zona za multirum povezivanje (Nucleus do šest zona). Ipak, strastvenim audiofilima možda će najznačajniji biti podatak da Nucleus+, za razliku od osnovne verzije, podržava sve DSP funkcije, što obuhvata ekvilajzer za detaljno podešavanje parametara reprodukcije po opsezima, upsampling nižih rezolucija, obradu višekanalnog signala i druge opcije. Ukratko, ako se koristi bez sistema za dodatnu obradu digitalnog zapisa, Nucleus+ predstavlja muzički server koji ne unosi nikakve čujne promene u izvorni signal i u tom pogledu spada među najbolje uređaje ovog tipa koji smo imali prilike da isprobamo. S druge strane, naročito kod verzije Nucleus+, prisutne su brojne opcije za prilagođavanje zvuka željama i afinitetima korisnika, pa je bezgranična audiofilska zabava zagarantovana.

Savršen izbor

Upakovan u diskretno i kompaktno kućište, Roon Nucleus+ se predstavlja kao prvoklasno rešenje za uživanje u digitalnom audiju preko svih popularnih izvora. Bilo da želite da ga koristite samo kao muzički server sa internim (ili eksternim USB) skladištem, mrežni plejer za audioteke pohranjene na kućnom NAS uređaju ili za pristup onlajn muzičkim servisima, Nucleus+ je uvek na visini zadatka, pružajući jednostavnu integraciju svih izvora u jedan sveobuhvatni i intuitivni interfejs. Povezivanje s eksternim D/A konverterima obavlja se preko dvosmernih USB portova, a posebno poverenje uliva podatak da čak 83 brenda nose sertifikat „Roon Ready“ – a ovaj broj se stalno povećava – koji garantuje savršenu funkcionalnu i tonsku sinergiju. Najzad, mrežna veza obezbeđuje redovno ažuriranje firmvera, kao i mogućnost dodavanja novih funkcija u budućnosti, pa se Roon Nucleus+ nameće kao izbor s kojim se ne može pogrešiti.

Roon Nucleus+
Hardverska platforma: Intel NUC
Softverska platforma: Roon Core
Mrežno povezivanje: LAN
Digitalni priključci: 2x USB 3.0, 2x HDMI
Dimenzije (ŠxVxD): 212x74x156 mm
Masa: 2,5 kg
Cena: 3.299 $
Trifecta Audio, 063/8000-700
Roon Nucleus+
Potpuno nečujna platforma.Vrhunski kvalitet izrade.Savršena optimizacija.Ogromne mogućnosti.
Kvalitet uvek košta.
4.7Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac