Roksan Blak Integrated Amplifier USB

Persijska princeza

Kao model iz gornjeg dela ponude kompanije Roksan, reklo bi se da integrisano pojačalo Blak poseduje sve osobine koje audiofili priželjkuju – moćnu pojavu, vrhunsku izradu, impresivan kvalitet reprodukcije i neočekivano bogate opcije.

Pre nego što se posvetimo testiranom pojačalu, red je da se malo bolje upoznamo sa ostrvskim proizvođačem koji ima zavidnu reputaciju širom sveta, a jedan njegov uređaj sada se prvi put našao na testu magazina Hi-Files. Kompaniju Roksan Audio osnovali su g. Tufan Hashemi i g. Touraj Moghaddam 1985. u Velikoj Britaniji. Naziv kompanije izveden je od imena persijske princeze Roksane, što odslikava persijsko-iransko nasleđe i korene osnivača, a iz istog razloga mnogi su Roksan uređaji nazvani po poznatim persijskim gradovima i ličnostima. Nakon 11 godina, Roksan je postao deo hi-fi grupacije Verity PLC, koja je već posedovala Mission, Wharfedale i Quad, da bi se posle samo dve godine vratio u vlasništvo osnivača. Naredna velika promena dogodila se pre tačno godinu dana, kada je druga poznata britanska hi-fi kompanija Monitor Audio postala vlasnik Roksana. Uprkos relativno turbulentnoj istoriji, osnivači i glavni mozgovi kompanije čvrsto su držali pravac i u očima audiofila za prilično kratko vreme izgradili besprekornu reputaciju. Proizvodni program narastao je na nekoliko serija pojačala, CD plejera, zvučnika i opreme za gramofone, uz prvi i najprepoznatljiviji uređaj – gramofon Xerxes, koji se i danas proizvodi u verziji 20 Plus.

Efikasno i elegantno
Dugačkim nazivom testiranog uređaja – Blak Integrated Amplifier USB – proizvođač je uspešno izbegao rogobatne i katkad neshvatljive oznake, koje mogu zbuniti i upućenije zaljubljenike u audio-uređaje. Dakle, odmah je jasno da je u pitanju integrisano pojačalo s dodatkom USB ulaza, što podrazumeva prisustvo internog D/A konvertera. Blak se isporučuje u povećoj kutiji, uz dozu lokalpatriotizma koja je vidljiva u upadljivom natpisu “Made in London”. Pored uputstva za upotrebu, pribor obuhvata strujni kabl višeg kvaliteta i veoma dobar daljinski upravljač. Daljinac se odlikuje nešto manjim dimenzijama, a izrađen je u kombiniciji metala i čvrste plastike, pa vizuelno, ali i kvalitetom, u potpunosti odgovara uređaju ovog cenovnog razreda.

Veoma brzo postaje jasno da Blak pruža spoj kvaliteta kakav se ne sreće često.

Prednji panel pojačala izrađen je od masivnog komada brušenog aluminijuma debljine šest milimetara, koji je znatno veći od kućišta (po 20 mm bočno i 5 mm gore i dole). Dizajnerski trikovi svode se na zaobljene ivice fronta i gornjih rubova kućišta, što je dovoljno da se izbegne kutijast izgled. Po svemu ostalom, front je izveden krajnje minimalistički – središnji deo prekriven je crnim pleksiglasom koji sadrži displej i hromiranu kružnu kontrolu glasnoće, dok se desno od njega nalaze tri višenamenska tastera. Na levoj strani fronta smešten je samo kvalitetni šasijski 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, uz diskretno ugraviranu oznaku modela u donjem delu.

Gornja strana i bokovi izvedeni su bez eksperimentisanja, iz jednog komada potpuno čvrstog metala s velikim brojem proreza za hlađenje, koji su postavljeni tako da elegantno obuhvataju zaobljene rubove. Takođe, u zadnjem delu gornje površine nailazimo na veliki simbol kompanije – njegova pozicija odlično je odabrana jer je dovoljno vidljiv, a ne narušava svedeni sklad prednjeg panela.

Zadnji panel pojačala prilično je prostran, što obezbeđuje lak pristup i jednostavno povezivanje. U središnjem delu smeštena su tri linijska RCA i jedan balansirani XLR ulaz, kao i priključak za gramofone s moving-magnet zvučnicom. USB-B port za direktnu vezu s računarom i mala blutut antena pomereni su neznatno udesno, dok su veoma kvalitetni i masivni WBT terminali za jedan par zvučnika smešteni uz same ivice. Svi priključci su pozlaćeni, a terminali bez teškoća prihvataju bananice, viljuške i gole kablove većeg prečnika. Postavku kompletira strujni priključak IEC tipa, s pripadajućim osiguračem.

Ipak, detaljniji pregled pojačala i listanje uputstva otkrili su nam da ovo nije sve. Naime, na donjoj strani kućišta, neposredno iza prednjeg panela, postavljena su dva prekidača. Prvi, smešten otprilike ispod oznake modela, zapravo je standardni mrežni prekidač, koji je na ogromnoj većini uređaja postavljen na zadnjoj strani, uz strujni priključak; drugi, znatno veći i pozicioniran centralno, omogućava potpuno isključivanje pojačala za slušalice kad nije u upotrebi. Iako jeste veoma neuobičajeno, ovo predstavlja sjajno osmišljeno i veoma praktično rešenje – prekidači su lako dostupni, a ujedno i potpuno skriveni od pogleda.

Zvučni tornado
Uprkos svedenom izgledu, masivna pojava ovog pojačala privlačiće pažnju u kakvom god okruženju da se nađe. Izuzetan vizuelni sklad dopunjen je vrhunskim kvalitetom izrade, a tokom testa pokazalo se da konstruktori nisu pokušavali da izmisle toplu vodu, već su sva rešenja temeljno promišljena i izvedena na najbolji mogući način. Po uključivanju, displej zasvetli narandžastom iluminacijom, a veoma krupan prikaz – lako čitljiv s velike udaljenosti – podsetio nas je na pojedine Simaudiove modele. Nakon odabira ulaza ili druge komande, izbor je potrebno potvrditi pritiskom na taster OK, a isti taster služi za uključivanje i, ukoliko se pritisne dva puta, vraćanje uređaja u stendbaj. Iako isprva može delovati suvišno, ovo je zapravo sasvim dobro rešenje koje umanjuje mogućnost da bilo koju komandu zadate slučajno ili greškom. Promenu glasnoće prati trenutni numerički prikaz na displeju, a stalni uvid obezbeđen je pomoću niza sitnih dioda koje okružuju komandu glasnoće i izgledaju veoma atraktivno. Konačno, u donjem desnom uglu akrilnog dela smeštena je još jedna dioda, takođe narandžaste iluminacije, koja sasvim diskretno svetli kad je pojačalo u stendbaj modalitetu.

Tokom reprodukcije veoma brzo postaje jasno da Blak pruža spoj kvaliteta kakav se ne sreće često, a nakon perioda razrade ovaj utisak postaje još izraženiji. Snaga i kontrola u savršenom su skladu sa obiljem detalja, a sve je oplemenjeno uvek prisutnom muzikalnošću. Pozornica se odlikuje izdašnim dimenzijama i odličnim dubinskim pozicioniranjem, uz odlično definisane tonove sa obiljem vazduha. Slušanje smo započeli albumom iz nastavka legendarnog SF filma „Blade Runner 2049“, a Blak je u našu dnevnu sobu preneo svu melanholičnu teskobu izmučenog sveta budućnosti. Prodorni tonovi preplitali su se s jedva čujnim finesama u gotovo beskrajnoj dinamici, uz savršenu vremensku određenost i jasnu separaciju.

U nastavku smo prešli na Dvoržakovu Devetu simfoniju („Iz novog sveta“), a Blak nam je priuštio izrazito verne tonove gudačkih instrumenata. Moćnih 150 vati po kanalu obezbeđivali su suverenu kontrolu i tokom najsloženijih deonica, a pozornica je zadržavala koherentnost i definisanost bez obzira na stepen zahtevnosti. Ni u jednom trenutku nismo primetili suženje scene ili pad u dinamici, pa se može reći da se Blak pri povećavanju glasnoće ponašao kao uveličavajuće staklo. Nepopustljiva kontrola i silovit pogon najnižih tonova takođe deluju zaista upečatljivo, a pojačalo ostaje potpuno pribrano i smireno u svim situacijama, poput nepomerljivog objekta u središtu zvučnog tornada.

Drugi deo testa posvetili smo internom D/A konverteru Burr-Brown DSD1794, koji je postavljen na zasebnu štampanu ploču unutar kućišta i podržava 192 kHz/24-bitski PCM, kao i DSD format. U odnosu na do tada korišćeni eksterni konverter, reprodukcija je dobila još više detalja i zaista beskompromisnu separaciju tonova, naročito tokom reprodukcije visokorezolutivnog materijala. Uz zadržavanje široke pozirnice i krupnih, gotovo opipljivih tonova, interni DAC kreira zvučnu sliku spektakularne detaljnosti, pa smo uživali u prelepom glasu Melody Gardot na hi-res izdanju albuma „The Absence“. Kolo iz Burr-Browna postiže veoma visok stepen analitičnosti i detaljnosti, ali uz delimični gubitak krajnje muzikalnosti i prelazak na nešto svetliju stranu reprodukcije. U kombinaciji s direktnijim zvučnicima, ovo može rezultirati previše otvorenim i svetlim zvukom, koji neće biti svakome po volji. Stoga, ukoliko nameravate da koristite interni DAC kao standardni deo sistema, preporučujemo da odvojite vreme za pronalaženje adekvatnih zvučnih kutija.

Porodično nasleđe
Pored veoma dobrog paketa standardnih opcija, Blak sadrži dodatke poput gramofonskog pretpojačala, izlaza za slušalice i blutut aptX povezivanja, koji podižu funkcionalnost na još viši nivo. Kvalitet reprodukcije izuzetno je dobar, a nama je gotovo nemoguće da zamislimo ljubitelja dobrog zvuka kojem neće prijati neutralnost i muzikalnost uz obilje kontrolisane snage – zaista, ovo pojačalo nije teško zavoleti. Uvid u izradu spolja i iznutra pokazuje da je Roksan Blak napravljen da traje i da u toku svog veka muzikom ispuni srca više generacija audiofila, pa se u tom smislu može posmatrati i kao deo porodičnog nasleđa.

PLUS
Vrhunski kvalitet izrade.
Autentičan i elegantan dizajn.
Elaborirana rešenja.
Kontrola i dinamika u celom opsegu.
Detaljnost i muzikalnost.

MINUS
Samo jedan digitalni ulaz.

Kontinualna snaga: 2x150 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 80 kHz
Izobličenja THD: <0,035%
Analogni ulazi: 4x RCA, 1x XLR
Digitalni ulazi: 1x USB-B
Podržani formati: 192/24, DSD
Broj izlaza za zvučnike: 1 par
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut aptX
Dimenzije (ŠxVxD): 440x140x309 mm
Masa: 14 kg
Cena: 2.950 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating38 Votes71
71
Ocena čitalaca