JBL Everest Elite 750NC

Na vrhu sveta

Zajedno s bratskom kompanijom Harman/Kardon, američki JBL se poslednjih godina nameće kao jedan od lidera u kategoriji prenosivih audio-uređaja. Pre nekoliko meseci lansirane su slušalice Elite 750NC, koje predstavljaju novu perjanicu serije Everest.

Visoki tonovi su energični i žustri kad je to potrebno, ali ne i naporni.

Pored brojnih modela zvučnih kutija, asortiman kompanije JBL obuhvata veliki broj prenosivih zvučnika i slušalica s blutut povezivanjem. Sigurni smo da svako može pronaći bežične slušalice po svojoj meri između čak 33 ponuđena over-ear, on-ear i in-ear modela, a u tekstu koji sledi utvrdićemo šta nude najveće i najskuplje JBL blutut slušalice.

Prepoznatljiv stil
Iza sugestivnog naziva Everest Elite 750NC kriju se slušalice over-ear dizajna, ali još uvek dovoljno kompaktnog gabarita kako ne bi bile previše zahtevne za upotrebu u pokretu. Rezonatori se mogu preklopiti, a uz slušalice se isporučuje torbica od tvrdog materijala koja ih štiti tokom transporta. U zasebnoj, odvojivoj kutiji unutar torbice nalaze se USB kabl za punjenje, audio-kabl i adapter za upotrebu u avionu, pa se može reći da je prateći pribor kompletan.

Elite 750NC se oslanjaju na dizajn prethodnih over-ear modela ovog proizvođača, što podrazumeva da rajf i nosači vizuelno čine jednu celinu, dok su rezonatori pričvršćeni na unutrašnju stranu nosača i mogu se zaokretati u manjoj meri kako bi se ostvarilo optimalno naleganje. Iako ima metalnu osnovu, rajf je u donjem delu obložen plastikom, a u gornjem tvrdo tapaciran veštačkom kožom. Isti materijali nalaze se na rezonatorima, uz tu razliku što su jastučići bogato tapacirani i imaju veoma mekanu ispunu. Iako upotrebljena plastika nije najkvalitetnija s kojom smo se sreli, završna obrada je veoma dobra, pa 750NC deluju čvrsto i izdržljivo. Pored toga, na nosačima rezonatora nalazi se logotip proizvođača, a na spoju rajfa i nosača postavljeni su metalni delovi u brušenom finišu, s diskretno ugraviranom oznakom serije, što doprinosi modernoj i elegantnoj pojavi.

S obzirom na količinu naprednih rešenja koja ove slušalice sadrže, prava je šteta što JBL nije izneo detaljnije tehničke karakteristike. U rezonatorima se nalaze širokopojasne zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, koje obezbeđuju frekvencijski opseg od 10 herca do 22 kiloherca. Nominalna impedansa iznosi 16 oma, što čini slušalice nezahtevnim za pokretanje prilikom povezivanja kablom, dok nivo zvučnog pritiska dostiže 104 decibela.

Upotreba i zvuk
Pre nego što počnete da koristite slušalice, preporučujemo da instalirate besplatnu aplikaciju JBL Headphones. Ova aplikacija krajnje je jednostavna i intuitivna za upotrebu, a omogućava regulaciju Noise Cancelling sistema u pet koraka, kao i inovativnu TruNote kalibraciju koja obavlja podešavanja prema obliku ušne školjke. Pored toga, na raspolaganju su ekvilajzer sa četiri predefinisana modaliteta i podešavanjem po želji, prikaz napunjenosti baterije i ažuriranje firmvera.

Povezivanje preko blututa odvija se brzo i jednostavno, a nakon toga zabava može da počne. Severnoamerička škola zvuka s moćnim basom i nešto toplijim tonovima oseća se već i tokom reprodukcije MP3 formata s telefona. Dinamika je prilično dobra, a tonovi dovoljno jasni, ali pri zahtevnijim deonicama nedostaje malo finih detalja. Pozornica je prostrana, ali bez primesa neprirodne veličine. U pogledu balansa, 750NC u prvi plan stavljaju najniže tonove, koji su zaista odlično reprodukovani. Ipak, ovo ide na štetu znatno povučenog srednjeg opsega, koji je ponekad sasvim u drugom planu, što remeti uravnoteženost prikaza.

Uskoro smo otkrili uzrok navedenog disbalansa – očekivano, u pitanju je ANC (Adaptive Noise Cancelling) sistem. Iako obavlja dobar posao u pogledu umanjenja spoljne buke, ovaj sistem u velikoj meri utiče na zvuk. Nakon isključenja ANC sistema, basovi su se neznatno povukli, a srednji tonovi isplivali na površinu u sasvim lepom i prirodnom prikazu. Pored toga, količina detalja se poboljšala u čitavom spektru, uz veću definiciju i preciznije ocrtavanje tonova, što je ukupnoj slici dalo daleko uravnoteženiji i prirodniji balans. Dakle, ukoliko se nalazite u manje bučnom okruženju, možete da isključite ANC i dobićete znatno kvalitetniju reprodukciju. Konačno, za potpuni užitak nedostaje samo podrška za aptX – zbog čega prekookeanski proizvođači toliko ignorišu ovaj kodek koji obezbeđuje blutut prenos bez kompresije i gubitaka, nije nam jasno…

U drugom delu testiranja poželeli smo da proverimo krajnje domete ovih slušalica, pa smo ih pomoću pripadajućeg kabla povezali s pojačalom za slušalice i D/A konverterom Musical Fidelity V90-HPA. Prezentacija je celovita, a iako 750NC ni u ovom režimu nisu šampioni u detaljnosti, informacija ima više nego dovoljno. Najniži deo opsega i dalje je za nijansu naglašeniji, ali je njegova reprodukcija kvalitetna, sa snažnim, slojevitim tonovima i solidnom brzinom. Srednjetonski spektar je pun i bogat, sa emotivnim i muzikalnim prikazom, što ga pretvara u jedan od najjačih aduta ovih slušalica. Visoki tonovi su energični i žustri kad je to potrebno, ali ne i naporni. Ukupno, 750NC su se sjajno pokazale u situaciji kad iza sebe imaju kvalitetan izvor i amplifikaciju.

Mixed Emotions
Na kraju testa, 750NC izazivaju pomešane utiske. U marketinškom smislu jedan od najviše isticanih elemenata – ANC sistem za eliminaciju spoljne buke – znatno utiče na zvuk, pa preporučujemo da ga koristite samo kad je to zaista neophodno. Pored toga, slušalice su sposobne da pruže izuzetno dobar zvuk uz odgovarajući hardver i kvalitet audio-zapisa, pa je odsustvo aptX kodeka utoliko veća šteta. S druge strane, najmoćniji model iz serije Everest odlično se pokazao u ulozi kućnih hi-fi slušalica, nudeći celovitu reprodukciju i veoma dobar tonalni balans. Udobnost je takođe na visokom nivou i dozvoljava višesatno slušanje bez zamora, a upotreba u pokretu olakšana je praktičnim dodacima poput komandi na desnom rezonatoru, ugrađenog spikerfona i izdržljive baterije. Zbog svega toga, Everest Elite 750NC bismo najbolje opisali kao standardne kućne slušalice s praktičnim dodatkom u vidu blutut veze za upotrebu u šetnji ili na putovanju. Ovakva promena ugla posmatranja na prvo mesto postavlja brojne vrline testiranih slušalica i čini ih veoma dobrim i upotrebljivim izborom u svim prilikama.

PLUS
Izražena udobnost.
Svestrana upotrebljivost.
Prijatan i topao zvuk.
Moćan bas.

MINUS
ANC utiče na zvuk.
Nedostaje aptX.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 22 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
SPL: 104 dB
Impedansa: 16 Ω
Povezivanje: blutut 4.0, mini-džek 3,5 mm
Kapacitet baterije: 850 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 280 g
Cena: oko 300 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating1 Vote99
99
Ocena čitalaca