Roksan Attessa Streaming Amplifier

Svestrana Attessa

Iako je starijim audiofilima najpoznatija po čuvenom gramofonu Xerxes, kompanija Roksan još kako prati kretanja i već godinama nudi tržištu izuzetna pojačala, a nova serija Attessa donosi integraciju najsavremenijih vidova reprodukcije.

Kako smo se u testu integrisanog pojačala Blak u broju 80 već upoznali s kompanijom Roksan, sad ćemo ukratko predstaviti novu seriju pod nazivom Attessa. Ova serija nalazi se na početku ponude britanskog proizvođača i izvedena je u savremenom dizajnu, s elegantnim kućištima niskog profila. Sastoji se od četiri modela: Integrated Amplifier u osnovnoj verziji pruža 80 vati po kanalu, uz prisustvo analognih i digitalnih ulaza; Streaming Amplifier dodaje mogućnost reprodukcije preko mreže; CD Transport namenjen je onima koji ne žele da se odreknu svoje kolekcije diskova; za ljubitelje vinila razvijen je Turntable, koji je izveden u plug-and-play varijanti, uz MM zvučnicu Dana.

Dizajn

Kao najsvestraniji predstavnik svoje serije, Attessa Streaming Amplifier, pored amplifikacije, sadrži D/A konverter i mrežni plejer, a prateće opcije obuhvataju pojačalo za slušalice, blutut aptX, AirPlay 2 i par USB-A portova za reprodukciju direktno s eksternih skladišta. U pitanju je veoma lep uređaj, izveden na moderan način, uz nekoliko nesvakidašnjih rešenja. Kućište je izrađeno u kombinaciji čelične šasije i aluminijumskih panela, pa je ovo vitko pojačalo znatno teže nego što njegov izgled sugeriše. Donji uglovi prednjeg panela, kao i ostatak kućišta, zasečeni su, pa je front zapravo šestougaon, što predstavlja elegantan način da se izbegne standardni kutijast izgled uređaja. Frontom dominira velika kružna komanda u središtu, koja je obrubljena hromiranim okvirom i daje efektan kontrast crnom kućištu, dok je celom širinom postavljena traka od tamnog pleksiglasa. Sleva nadesno, unutar nje smešteni su taster za uključivanje, tri komande za upravljanje reprodukcijom i OLED ekran, dok se desno od kružne komande nalaze svetleće trake za indikaciju glasnoće, kao i 3,5-milimetarski izlaz za slušalice. Za iluminaciju je odabrana narandžasta boja, što deluje veoma atraktivno, naročito uz crni finiš kućišta.

Višenamenska priroda ovog uređaja još se jasnije primećuje na zadnjem panelu, koji je opremljen raznovrsnim priključcima. Na levoj strani nalaze se terminali za jedan par zvučnika, koji su izvedeni u kombinaciji metalne osnove i oplate od čvrste plastike, a prihvataju sve vidove povezivanja. Slede tri analogna ulaza, od kojih je jedan fiksni, drugi varijabilni, a treći opremljen gramofonskim pretpojačalom za MM zvučnice. Slede po dva digitalna koaksijalna i optička ulaza, eternet port i dva USB-A porta – pored reprodukcije s eksternih skladišta, ovi portovi mogu se iskoristiti za povezivanje vaj-faj adaptera, koji se isporučuje uz uređaj, čime se omogućuje bežično povezivanje na lokalnu mrežu. Od dodatnih opcija, na raspolaganju je par činčeva za povezivanje eksternog pojačala snage ili aktivnih sabvufera, kao i 12-voltni okidači, a postavku kompletira IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim osiguračem.

Tehnologija

U skladu sa savremenom konstrukcijom, poklopac pojačala takođe je izveden na nesvakidašnji način. Jednodelni poklopac izrađen je od masivnog čelika i obuhvata gornju i bočne strane, kao i rubne delove donje strane, gde su skriveni zavrtnji, pa se, nakon njihovog odvrtanja, uređaj izvlači iz poklopca poput fioke. Pored velikih proreza za hlađenje, na gornjoj strani nalaze se oznake proizvođača i serije, a poklopac je nešto duži na zadnjoj strani, pa sakriva od pogleda panel s priključcima. Nakon njegovog uklanjanja ukazuje nam se prizor koji predstavlja spoj klasičnog i modernog – Attessa Streaming Amplifier izveden je u klasi AB, uz dva para bipolarnih tranzistora Toshiba 2SA1943 i 2SC5200 po kanalu. Oni su postavljeni uz jedan aluminijumski hladnjak na desnoj strani, koji je opremljen otvorom za hlađenje i na donjoj strani kućišta, dok se u neposrednoj blizini nalaze četiri elektrolitska kondenzatora EPCOS, kapaciteta 6.800 mikrofarada po komadu. Na levoj strani smešten je torusni transformator od 400 volt-ampera, s odvojenom granom za digitalnu sekciju, koja je postavljena u zadnjem delu kućišta. Kako su zasebne štampane pločice za D/A konverter i strimer smeštene jedna iznad druge, nismo uspeli da saznamo oznaku konverterskog kola, pa smo ustanovili samo da je sekcija mrežnog plejera opremljena dodatnim oklopom protiv elektromagnetskih smetnji.

U pogledu deklarisanih karakteristika, Attessa Streaming Amplifier pruža 80 vati po kanalu pri otporu od osam oma, što se povećava na 130 vati na četiri oma. D/A konverter prihvata PCM format do 192 kiloherca i 24 bita preko koaksijalnih ulaza, dok su optički ograničeni na rezoluciju od 96 kiloherca, a DSD izostaje. Kad je u pitanju reprodukcija preko mreže, stručnjaci ostrvske kompanije integrisali su sve popularniju platformu BluOS – s ovom platformom sreli smo se mnogo puta i smatramo je jednom od najboljih na tržištu, pa pozdravljamo odluku proizvođača da ne eksperimentiše sa sopstvenim rešenjima, već da korisnicima ponudi zaista izuzetno iskustvo striminga. Preko odlične kontrolne aplikacije za sve mobilne i stacionarne operativne sisteme, BluOS nudi upravljanje raznovrsnim funkcijama pojačala, uz integraciju mrežnih muzičkih servisa, internet radija i reprodukcije s lokalnih audioteka, bilo da je u pitanju NAS server, deljena kolekcija muzike na računaru ili direktno priključeno USB skladište. Strimer podržava sve popularne formate, kao što su FLAC, WAV ili MQA, uz rezoluciju do 192 kiloherca i 32 bita, dok se DSD fajlovi mogu reprodukovati preko konvertera u aplikaciji za desktop računare.

Upotreba i zvuk

Tokom reprodukcije, Attessa Streaming Amplifier pokazuje da se unutar vitkog kućišta krije prilično snažna amplifikacija. Niskotonsko područje je odlično prikazano, uz masivne tonove i veoma dobru kontrolu do samog dna. Definicija basova ostaje nepomućena i tokom zahtevnih deonica, a zadržavanje verodostojne teksture tonova pruža veoma uverljivu zvučnu sliku. Pored toga, najniži tonovi nikad ne prelaze u suvoparan prikaz, pa i u elektronskoj muzici sadrže slojevitu detaljnost. Srednji tonovi donose još više života, uz prikaz koji balansira između živopisnog i informativnog, nudeći veoma uspešan spoj razbarušene muzikalnosti i jasno ocrtanih finesa. Prikaz vokala veoma je veran, što smo odlično čuli na albumu „Folk Singer“ – glas Muddyja Watersa je snažan i odzvanjajući, isturen u prvi plan, ali ne i dominantan u odnosu na instrumente. Pozicije izvođača jasno su određene u prostoru, uz pozornicu koja je odlično razvijena po širini, ali i dubinsko pozicioniranje, koje je impresivno za ovu klasu pojačala.

Očekivano, detaljnost je najizraženija u gornjem delu spektra, kojim preovladavaju čisti i veoma dobro definisani tonovi. Insistiranje pojačala na nešto suvljem prikazu visokih tonova može dovesti do zamora nakon dužih perioda slušanja, a ovo je izraženo prevashodno tokom reprodukcije elektronske muzike i sintetičkih nota. S druge strane, ova jasnoća i oštra definicija donose izuzetno dobru reprodukciju klasične muzike i složenih orkestarskih dela, kad je Attessa Streaming Amplifier sposoban da prikaže veliki broj instrumenata, te da jasno izdvoji instrumente po grupama, uspešno izbegavajući zamku prelaska u nerazgovetni metež. Dobrom prikazu zahtevnih deonica doprinosi ranije spomenuta snaga pojačala, koja obezbeđuje odličnu makro i mikro dinamiku u svim okolnostima, pa se u zvuku najmanjeg Roksana može uživati i tokom tihog slušanja.

U drugom delu testiranja Attessa Streaming Amplifier zadržao je ulogu integrisanog pojačala, a preko analognog ulaza povezali smo eksterni D/A konverter Chord 2Qute. Ova promena pokazala je da je Attessin interni DAC neznatno ispod nivoa amplifikacije, a poboljšanje smo primetili prevashodno u gornjem delu spektra. Nešto oštriji prikaz visokih tonova zamenjen je jednako detaljnim, ali slojevitijim notama, koje su dobile veću masu i prisutnost u prostoriji. Pojačalo je bilo sposobno da prikaže više vazduha oko visokih tonova, uz zadržavanje vernosti – ako na snimku postoje sibilanti ili neizostavni oštri tonovi, sistem je to i prikazao.

Zaključak

Iako nam se veoma dopao svež i savremen izgled Roksanovog novog pojačala, ovakav pristup ima svoju cenu u nekim nepraktičnim sporednim stvarima, kao što su veoma mali displej, koji je teško čitljiv s veće udaljenosti, ili moderni daljinac s nedovoljno jasno obeleženim tasterima. Lično bismo još poželeli prisustvo USB-B porta na zadnjem panelu, ali razumemo da će to malo kome biti potrebno uz ovako dobru platformu za striming. U svemu ostalom Attessa Streaming Amplifier pokazuje se kao izuzetno dobro izveden uređaj – proizvođač nije štedeo ni tokom dizajniranja niti u procesu izrade, o čemu svedoče veliki torusni transformator, ukupno osam izlaznih tranzistora, vrhunski strimer i izuzetno kvalitetno kućište. Uz malo pažnje prilikom odabira zvučnika, Attessa Streaming Amplifier pružiće odličan kvalitet reprodukcije i sveukupno izuzetnu vrednost za svotu koja je prilično skromna po današnjim haj-faj merilima.

Roksan Attessa Streaming Amplifier
Kontinualna snaga: 2 x 80 W na 8 oma
Frekvencijski odziv (-3 dB): 5 Hz - 50 kHz
Izobličenja THD+N: <0,02%
Rezolucija: do 192 kHz / 32-bit
Podržani fajlovi: AAC, ALAC, FLAC, MP3, MQA, OGG, PCM, WAV, WMA...
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 4
Broj izlaza za zvučnike: 1 par
Izlaz za slušalice: da
Dodatno: USB-A, eternet, vaj-faj, blutut aptX, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 432 x 76 x 373 mm
Masa: 10,48 kg
Cena: 1.600 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Svež i moderan dizajn.
Izuzetno kvalitetna izrada.
Dinamična i detaljna reprodukcija.
Čvrst i definisan bas.
Zahteva pažnju pri odabiru zvučnika.
4.5