Estelon YB

Taljinka

Da se skandinavski high-end vajb proteže i na baltičke zemlje, otkrili smo slušajući ovaj biser iz Estonije.

Istorija Estelona počinje pričom o odrastanju dečaka po imenu Alfred Vasilkov u bivšem Sovjetskom Savezu i njegovom maštanju da se bavi gradnjom najboljih audio-uređaja. Nekoliko decenija kasnije, u današnjoj Estoniji, Vasilkov odlučuje da krene u izradu najboljih zvučnika na svetu uz pomoć menadžerskih veština svoje dve kćeri. Tako je, za porodičnim ručkom jedne sunčane nedelje, osnovana kompanija Estelon u Taljinu.

Forma prati funkciju

Vasilkov nije nameravao da svoju ideju ili projekte proda drugoj kompaniji, već je rešio da ceo posao razvije samostalno, za šta mu je bilo potrebno 25 godina. Model YB, sada već u drugoj iteraciji Mk II, rezultat je tog truda. Naziv Y potiče od nesvakidašnjeg oblika, čak smelijeg od KEF-ove avangardne serije Blade, gde su srednjetonac i visokotonac otklonjeni od basa oko 60 stepeni.

Kad se Estelon YB dobro upari s komponentama, postaje centar muzičkog događaja u prostoriji.

Kabinet je izrađen od kompozita visoke gustine na bazi mlevenog mermera, posebnom tehnikom izlivanja, koja omogućuje postizanje složenih i neprekidnih oblika i linija i spolja i u unutrašnjosti. Visoko postavljeni srednjetonac je izbočinom kabineta izolovan od refleksija podloge. Zapremina je podeljena na dve komore radi izolacije jedinica i njihovih radnih zapremina. Inertnost kabineta dodatno je utvrđena unutrašnjim ojačanjima, tako da je postignuta znatna akustička neutralnost.

Za visokotonac je odabran vrlo kruti i lagani berilijumski Scan-Speak Illuminator od 1 inča, koga odlikuju izuzetno niska izobličenja, visoka osetljivost i odličan impulsni odziv, dok su break-up frekvencije znatno iznad opsega ljudskog sluha. Srednjetonac je Scan-Speak Revelator od 5,8 inča, izrađen od papira, ali spajan specijalnim dampirajućim lepkom, koji je formulisan u samoj firmi, što poboljšava break-up ponašanje dijafragme. Kao rezultat, dobijaju se čistiji tembr instrumenata i odsustvo koloracije koju papirne membrane mogu dati. Konačno, bas je aluminijumski SEAS od 8 inča, s malim gubicima u gumenom vešanju.

Redizajnirana skretnica koristi ožičenje Kubala-Sosna, dok se sa zadnje strane nalaze Cardas konektori. Asimetrična konstrukcija zvučnika, zbog koje praktično imamo levi i desni zvučnik, nudi sledeću prednost: budući da bas uvek „gleda u stranu“ u odnosu na gornje jedinice koje su zaokrenute ka slušaocu, on zapravo nikada ne bije direktno u zid, već pod uglom, što rešava veliki deo problema vezanih za niski opseg, naročito u manjim prostorijama.

Slušni test

Imajući u vidu geometriju i asimetričnost zvučnika, kao i položaj basova, pozicioniranje ostaje važno pitanje. Konstruktor daje lakonski odgovor: sve pozicije su dozvoljene i potrebno je eksperimentisati. Na osnovu iskustva, želećete da izbegnete da levi i desni bas tuku direktno jedan u drugi, čije se ose savršeno poklope kad se zvučnici zaokrenu ka sweet spotu. Ali upravo je to preporuka Estelona za manje prostorije kako bi se izbeglo pobuđivanje room modova.

Estelon YB je zvučnik koji odmah pleni svojom slatkoćom, do te mere da vas, osim vokala, ništa drugo i ne interesuje u prvom momentu. A onda kreće muzika: čista, jasna, otvara se napred ka slušaocu (iza zvučnika se, doduše, malo toga dešava) i postavlja ga u centar muzičkog događaja. Direktan i kontrolisan bas i bliski srednji opseg dovode muziku tik do sweet spota. Sa ove blizine, svaki krešendo deluje uverljivo, snažno i dinamično.

YB s lakoćom prelazi iz jednog u drugi žanr: od akustične latino muzike do celog orkestra. Reprodukcija je tehnički besprekorna, s integracijom opsega, mada se povremeno može čuti nešto naglašeniji bas, koji kao da dolazi iz jedinice okrenute ka podu, ali ovo je problem koji se uspešno rešava pozicioniranjem. Iza svake note, glasa i odjeka ostaje besprekorna tišina ili vrlo fina pozadinska mikrodinamika. U svemu ovome muzika je puna razigranosti i spontanosti.

Na kraju, malo upozorenje: YB nisu zvučnici za statične audiofile koji su već sastavili svoj sistem i u njemu pronašli svoj zen. Estelon je toliko transparentan zvučnik da će otkriti sve boje sistema, sve do prve komponente. Zapravo, on će odmah zasijati, ali je iz njega moguće uvek izvući znatno više. Prema tome, budite spremni na puno eksperimentisanja, pomeranja, zamene mesta i komponenti, sve dok u njemu ne pronađete zen.

Zaključak

Opisati Estelon kao luksuzan ili elegantan zvučnik, kako ga i sam proizvođač predstavlja, značilo bi učiniti mu medveđu uslugu i svrstati ga u lajfstajl kategoriju. Elegantni oblici ovih zvučnika prate funkciju, a to je graciozna, suptilna i – kad je to potrebno – gromoglasna i velika tonska slika, puna dubine i živosti. Posebnu lepotu ovog zvučnika čini sladak srednji opseg i nešto prisutniji bas, što ga čini pogodnim za tiše nivoe slušanja.

Očekivano, zvučnik ove klase treba da prati i odgovarajući sistem. Međutim, nismo očekivali da karakter zvuka toliko dramatično menjaju kablovi, čak i interkonekti. Posmatrajte Estelon kao ogledalo muzike, ali i celog sistema, unazad sve do samog izvora. Nema sumnje da njegova krajnja transparentnost otkriva mane sistema i da će vas možda podstaći na dodatna ulaganja i poboljšanja, ali – za to ćete biti nagrađeni.

Estelon YB
Topologija: trosistemski, kompresioni podnostojeći zvučnik
Jedinice: 8“ SEAS aluminijumski bas, 5,8“ Scan-Speak papirni srednjetonac, 1“ Scan-Speak berilijumski visokotonac
Frekvencijski opseg: 30 Hz – 40 kHz
Nominalna snaga: 150 W
Min. preporučena snaga: 30 W
Nominalna impedansa: 6 
Osetljivost: 86 dB
Masa: 45 kg (komad)
Dimenzije (ŠxVxD): 332 x 394 x 1.260 mm
Cena: 20.000 evra
www.mkabl.rs
Reprodukcija bez tehničkih zamerki uz životnost i spontanost muzike.
U manjim prostorijama bas se može razliti po sobi i izgubiti preciznost.
5