Rega Planar 3

Planirajte novi Planar

Treća generacija ovog legendarnog britanskog gramofona donosi najjeftiniji uređaj koji nudi visoku rezoluciju s vinila.

Srednja klasa je ono što svet hi-fija čini najuzbudljivijim. Nema sumnje da su ezoterične firme i beskompromisni cost-no-object uređaji fascinantni, ali uvek ostaje zanimljivo ono što je novo i bolje a dostupno većini: kako se i dalje mogu unaprediti pristupačni regalski zvučnici, digitalni reproduktori iz sredine game ili svedeni gramofoni na čvrstoj bazi – uređaji o čijoj kupovini možemo da razmišljamo bez odlaska u banku.

Velika pozornica, energija i jasna definicija instrumenata smenjuju se s tihim i suptilnim pasažima, a Rega nijednom nije pogrešila

Gramofoni Rega su sinonim za klasični hi-fi, ali koliko je zaista moguće unapređivati skromni gramofon s tankom bazom, kaišnim pogonom i bez vešanja? Odgovor glasi: moguće je, i to ne samo u opisima. Pre nego što pređemo na razmatranje u kojoj meri se tehnička poboljšanja nove verzije Planar 3 i čuju, budući da je, po rečima glavnog konstruktora Roya Gandyja, zadržala samo dve komponente odranije. Krenimo redom: baza Planara 3 je i dalje akrilna, samo sa izmenjenom strukturom sendviča, što treba da joj pruži dodatnu akustičku inertnost, u sjajnom crnom, belom i crvenom finišu. Kao što je bilo i ranije, subšasije nema, već je invertovani mesingani ležaj fiksiran u bazu, a na njega dolazi plastični remenik sa čeličnom osovinom. Teško je razumeti na šta Rega misli kad kaže da je remenik, sada od krućeg materijala koji nosi tanjir, “poboljšane preciznosti”, osim da se to odnosi na precizniji krug. Debljina tanjira od flint stakla povećana je sa 10 na 12 milimetara, obod je poliran, a veća preciznost se ovde očigledno odnosi na još manju toleranciju ravnine. PWM motor radi na 24 volta, poklopac ima integrisan hladnjak, a štampana pločica je spremna za laku ugradnju eksternog modula Neo PSU za elektronsku regulaciju i prebacivanje brzine. Malo rastojanje motora i tanjira i kratka gumica znače veću stabilnost brzine i obrtni momenat motora.

Nova ručica s oznakom RB303, korak dalje u odnosu na prethodnu RB300, sada ima novu cev s poboljšanom raspodelom mase i manje tačaka rezonance, nove vertikalne i vodoravne ležajeve s minimalnim trenjem i stogramskim tegom napravljenim od mekog čelika radi dampiranja rezonanci na kraju ručice. Treba pomenuti i novi mehanizam za antiskejting, kao i kablove niske kapacitivnosti od korena ručke, na čijim krajevima su Neutrik činč konektori.

Još jedna inovacija sastoji se u mehaničkoj sprezi tanjira i baze ručice. Svim vlasnicima gramofona poznato je da previše umrtvljenosti sistema može ubiti zvuk. Iako naizgled deluje nelogično, ova pojava se dešava zato što u tim slučajevima tanjir (a s njim i ploča) i ručica osciluju na različitim frekvencijama, što potire deo pročitanog zapisa iz brazde. Rega ovo rešava tako što sa dve šine od polimera mehanički spreže ručicu i tanjir koji se sada njišu u istom ritmu.

Čitav sistem se oslanja na tri nožice koje su, prema tvrdnji proizvođača, takođe redizajnirane. Naravno, novi dizajn ne umanjuje znatno zahtev krutih vešanja za dodatno izolovanom i umrtvljenom podlogom.

Slušni test
Komplet Planar 3, koji čine baza, ručica i glava, dolazi već podešen sa zavidnom tačnošću. Oprez i gramofondžijska pedanterija zahtevaju da se VTF i antiskejting izmere pre prvog uključivanja, što je sada lakše uraditi jer su na novoj ručici oznake čitljivije. Za ovaj test ponovo smo koristili ifi Micro iPhono 2, testiran u broju 73, sa 100 pF i 36 decibela pojačanja na MM ulazu.

Počeli smo s Nightmares on Wax, nepravedno zapostavljenom grupom i kod di-džejeva, i albumom “Smokers Delight”. Planar 3 ima poznati zvuk Rege – brz i živahan. I dok se nekima raniji zvuk mogao učiniti tanjim u basu, Planar 3 sada nudi robustniji donji opseg s više mase, uspešno izbegavajući gubitak artikulacije kao posledicu: bas je sada osetno jasniji i s više teksture, kao što se može čuti u numerama “Dreddoverboard” i “Pipes Honour”. Odličan tranzijentni odziv nove ručice i mehaničke sprege s tanjirom deluje tako da je udaračka sekcija odsečnija, a ukupan doživljaj ritmičnosti znatno bolji.

Nema sumnje da najveća zasluga u unapređenju zvuka pripada ručici. Odlična dampiranost vrlo brzo umiruje pucketanje i oštećenja na vinilu iz 1995, a osim jasnoće i rezolucije detalja, RB303 se čuje i u vidu saksofona, koji ima veću zapreminu i definiciju vazdušastog zvuka piska. Tome treba dodati i ukupan niži pozadinski šum sistema, koji je sigurno zajednički rezultat mehaničkih poboljšanja, tako da se svi tihi detalji lakše probijaju do slušaoca.

Prošle godine je Deutsche Grammophon objavio reizdanje Betovenove Pete simfonije s Carlosom Kleiberom i Bečkom filharmonijom na 180-gramskom vinilu. Ovaj “Građanin Kejn” klasičnih snimaka na Planaru 3 zvuči briljantno, sveže i živo, jednako kao i Kleiberovo izvođenje, sada remasterovano. Velika pozornica, energija i jasna definicija instrumenata smenjuju se s tihim i suptilnim pasažima, a Rega nijednom nije pogrešila, ne postavljajući nijednom granice svojih mogućnosti. Jedino se na gudačima i u visokom opsegu mogla čuti izvesna granulacija, koja izvesno potiče od same zvučnice Elys 2.

Kao što je i kod ranijih modela ovog engleskog proizvođača bio slušaj, Rega Planar 3 pruža fluidnu dimenziju muzici – odlika za koju još nije pronađen egzaktan recept niti šema – i koja neposredno dolazi do slušaoca kao jedna zaokružena celina. Takav zvuk lako odvlači pažnju od detalja, koje smo skloni da osluškujemo i nalazimo im mane, dakle, potpuno suprotno od situacije u kojoj bi nas mane i greške odvlačile od ukupne slike. Sa unapređenjima kao što su eksterni kontroler za motor ili još bolja glava koju bi ručica RB303 mogla da ponese bez poteškoća, Planar 3 može pružiti još više.

Zaključak
Nema dileme da je novi Planar 3 čujno poboljšanje u svakom segmentu, koliko ga hvali i sam proizvođač. Vrlo solidno napravljen i lak za postavljanje i upotrebu, on je dinamičan, ritmičan all-round gramofon suptilniji od Planara 2, ali i svog prethodnika. Bas koji je utegnutiji nego ranije i čistiji srednji opseg omogućavaju da više pozadinskih detalja dođe do slušaoca. Iako je Elys 2 solidna glava, daje pomalo zrnast visoki opseg, što je lako otkloniti, a ručica RB330 dovoljno je dobra osnova za razmatranje neke MC zvučnice. Nove nožice nude nešto bolje dampiranje, ali Planar 3 i dalje spada u osetljive po pitanju podloge.

Planar 3 je veoma dobar gramofon s balansiranom i zaokruženom prezentacijom, koji neće pokazati nedostatke ukoliko ga ne uporedite s nekim skupljim modelom, a njegovi konkurenti, u tom slučaju, koštaju najmanje 1.000 evra.

Rega Planar 3
Baza: čvrsta šasija, kruto ogibljenje
Pogon: kaišni prenos
Brzine: 33⅓ i 45, prebacivanje preko remenika
Tanjir: flint staklo, 12 mm
Motor: 24V PWM, fiksiran za bazu
Ručica: Rega RB330
Glava: Rega Elys 2
Dimenzije (ŠxVxD): 44,7x36x11,7 mm (s poklopcem)
Masa: 6 kg
Cena: oko 820 €
4Audio, 011/770-4320
Rega Planar 3
Dinamičniji, brži i čistiji zvuk.Solidna izrada.Laka upotreba.
Neznatna zrnastost visokog opsega.
0.0Overall Score