Monitor Audio Studio

Slikanje muzike

Predstavljeni početkom godine, novi regalski zvučnici pod nazivom Studio ujedno su i začetnici potpuno nove serije u ponudi Monitor Audija, a opremljeni su beskompromisnim rešenjima i oplemenjeni tehnologijama iz daleko skupljih modela.

Studio kao da nemaju ograničenja u pogledu pozicioniranja tonova u prostoru.

Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da je ostrvska kompanija, poznata po estetski veoma doteranim zvučnicima čak i u najnižim klasama, ovoga puta potpuno zanemarila vizuelni utisak. Kabineti su izvedeni u jednostavnoj formi kvadra, s neznatno zaobljenim rubovima i bez posebnih dizajnerskih bravura. Utisku svedenosti i minimalističkog pristupa doprinosi izbor boja, koji se sastoji samo od bele, crne i sive nijanse u satenskom finišu, pa će ljubitelji prirodnog furnira ostati uskraćeni za finiš od plemenitog drveta.

Ipak, pažljivijim pregledom otkrivamo vrhunski kvalitet završne obrade, na koji nas je Monitor Audio odavno navikao, kao i besprekorno izvedene detalje. Okvir zvučničkih jedinica savršeno je uklopljen u prednji panel i ima diskretno ugraviran logotip kompanije u gornjem delu, dok se u donjem delu nalazi ugaona metalna pločica, koja sadrži oznaku proizvođača i modela, a zahvata prednju i bočnu stranu. Posvećenost što boljem zvuku primetna je i u odsustvu platnenih maski, kako ništa ne bi stajalo između izvora zvuka i auditorijuma, a na prednjem panelu ne postoji nijedan zavrtanj ili bilo šta što bi pokvarilo vizuelni utisak „ogoljenih“ zvučnika.

Središnji deo zadnje strane zauzeo je izduženi aluminijumski panel, koji sadrži uobičajene oznake proizvođača i modela, osnovne tehničke karakteristike i serijski broj kutija. Pored toga, na panel je postavljen – neuobičajeno za Monitor Audio – samo jedan par terminala. Zvučnički terminali su zaista fantastičnog kvaliteta, što ne predstavlja iznenađenje kad se zna da su preuzeti direktno od najskuplje serije Platinum. Izvedeni su u potpunosti od metala presvučenog rodijumom i prihvataju sva tri tipa povezivanja (gole žice prečnika do četiri milimetra, viljuške i bananice), a masivni spoljašnji deo trouglaste forme nikada neće predstavljati problem za odvrtanje i manipulaciju. Takođe, u gornjem i donjem delu zadnjeg panela nalaze se bas-refleks otvori u obliku horizontalnih proreza, izvedeni u HiVe II tehnologiji za umanjenje turbulencije.

Tehnologija
Studio predstavljaju prave male bisere u pogledu primenjenih rešenja. Sve tri zvučničke jedinice postavljene su u zajednički okvir od livenog aluminijuma, koji svojom masom umanjuje vibracije. Dvosistemska topologija izvedena je u D’Appolito dizajnu, sa dve srednjetonsko-niskotonske jedinice između kojih je smešten visokotonac. Mid-bas drajveri predstavljaju još jedno rešenje koje je preuzeto iz serije Platinum i neznatno modifikovano kako bi se prilagodilo nešto drugačijim zahtevima. Ovi drajveri opremljeni su membranama prečnika 102 milimetra u tehnologiji RDT II (Rigid Diaphragm Technology druge generacije), s veoma krutom, ali laganom sendvič-strukturom. Spoljašnji sloj membrane izveden je u renomiranoj C-CAM tehnologiji (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium), dok se ispod njega nalazi sloj od upletenih karbonskih vlakana, što predstavlja rešenje za koje proizvođač navodi da umanjuje izobličenja za više od osam decibela iznad 300 herca.

Između mid-bas jedinica nalazi se jedan od najvećih aduta ovih zvučnika: visokotonac u MPD tehnologiji (Micro Pleated Diaphragm), koji je, opet, preuzet direktno od prestižne flegšip serije Platinum II. MPD jedinice predstavljaju varijaciju na temu ribonskih visokotonaca, s membranom koja ima veliki broj uspravnih nabora, poput harmonike, a vazduh se pokreće skupljanjem i širenjem nabora. Monitor Audio navodi da MPD visokotonac ima osam puta veću površinu membrane od standardnog kupolastog drajvera, te da pruža izuzetno brz odziv i prirodan zvuk bez izobličenja i zamućenja sve do 60 kiloherca.

Kabineti zvučnika izrađeni su ručno, od medijapana srednje gustine i s dodatnim akustičkim pregradama u unutrašnjosti, koje ujedno služe i za umrtvljenje konstrukcije. Mid-bas jedinice dodatno su učvršćene pomoću dugačkih osovina, koje prolaze kroz unutrašnjost kabineta i pričvršćuju se za zadnju stranu (Bolt-Through), a simetrični kanali za bas-refleks oslobođeni su bilo kakvih prepreka kako bi se obezbedio brz i ravnomeran protok vazduha. Konačno, na unutrašnjosti zadnje strane, neposredno iza zvučničkih terminala, postavljena je skretnica opremljena polipropilenskim kondenzatorima i drugim komponentama visokog kvaliteta.

Test
Iako se po gabaritu mogu svrstati u regalske zvučnike srednje veličine, Studio se razlikuju od većine konkurenata po nešto drugačijim proporcijama. Kabineti imaju veću dužinu, ali su prilično uzani (156 mm), što im daje nesvakidašnju i elegantnu notu. Ipak, mala širina može uzrokovati da postolje univerzalnog stalka bude šire od kabineta, što ne utiče na kvalitet reprodukcije, ali može zasmetati estetskim čistuncima. Uz Studio, domaći distributer nam je isporučio tipske stalke Monitor Audio Stand, koji se vizuelno savršeno uklapaju s kabinetima. Ovi stalci prodaju se po ceni od 450 evra za par i opremljeni su prihvatnicima za pričvršćivanje Studio zvučnika pomoću navoja na donjoj strani, ali se mogu koristiti i s bilo kojim drugim regalskim kutijama.

Jedna od najupečatljivijih osobina testiranih zvučnika, koja se uočava prilično brzo i ostavlja trajan utisak, jeste sposobnost kreiranja izuzetno prostrane pozornice. Studio kao da nemaju ograničenja u pogledu pozicioniranja tonova u prostoru, pa se kao krajnje granice predstavljaju zidovi prostorije. Pored velike širine, scena se odlikuje zaista spektakularnim dubinskim pozicioniranjem, s preciznim postavljanjem svakog tona u prostoru između zvučnika i auditorijuma. Sjajna slojevitost omogućava da zvuk istinski obujmi slušaoca i uvuče ga u muziku na gotovo opipljiv način, čemu doprinosi sposobnost zvučnika da pozicioniraju pojedine tonove daleko izvan širine stereo-postavke, uz sam bočni zid prostorije. Ovakvo laserski precizno pozicioniranje retko se može čuti i kod višestruko skupljih kutija.

Naravno, opisan stepen preciznosti ne bi mnogo vredeo kad ga ne bi pratio izrazito veran zvuk. Tonovi su tačni i neutralni, a Studio zadržava jasnoću prikaza i pri najzahtevnijim deonicama. Numeru „Bring Back That Leroy Brown“, koja svojim bogatstvom haotičnih nota, brzog ritma i preplitanja vokala predstavlja izazov za svake zvučnike, Studio su isporučili potpuno fluidno i prilično hladnokrvno, uz zadržavanje široke scene, jasno definisanih tonova i verodostojnih akustičkih odrednica instrumenata.

Kad je u pitanju kvalitet reprodukcije po delovima spektra, hajde da prvo prebrinemo slabu tačku svih malih zvučnih kutija – najniže tonove. U ovom pogledu, Studio se predstavljaju kao sasvim sposobni zvučnici, a prisustvo dve membrane, iako ne doprinosi dodatnom spuštanju donje granice od 48 herca, donosi veću masu i izraženije prisustvo niskotonske podloge. Naravno, poštovaoci najdubljeg basa žaliće se na izostanak tektonskih poremećaja u sobi, ali verujemo da su dosad već naučili da kutije ovog gabarita jednostavno ne mogu izaći u susret njihovim željama. S druge strane, Studio ostaju dosledni sebi u celom čujnom opsegu, pa su niski tonovi jednako čisti, precizni i neutralni kao ostatak spektra.

Monitor Audio Studio se ne predstavljaju kao posebno težak zalogaj za pogon, pa ih je integrisano pojačalo Exposure 2010S2 pokretalo sasvim adekvatno, s dovoljnom rezervom snage za sve (ne)prilike. Sa izvorom je, ipak, nešto drugačija priča: Studio ne spadaju u zvučnike koji previše praštaju, pa u ovom smislu potpuno opravdavaju svoj naziv. Svaka nesavršenost u produkciji, slabost formata ili izvora biće prikazani bez ikakvog ustezanja, pa je savet da se koristi što kvalitetniji izvor zvuka – bilo analogni ili digitalni.

U pogledu srednjeg dela opsega, opet je na delu savršen tonski balans. Iako su veoma bogati notama, srednji tonovi u svakoj prilici zadržavaju pribranost i neutralnost, uz sposobnost potpuno jasnog i do kraja definisanog prikaza velikog broja instrumenata u toku orkestarskih dela. Zaista, uz ove zvučnike muzika ponekad izgleda kao savršeno jasna visokorezolutivna fotografija, kod koje su činioci različito udaljeni, ali podjednako precizno prikazani. I, koliko god ova osobina nekad bila poželjna, toliko u pojedinim situacijama može predstavljati potencijalni nedostatak testiranih zvučnika. Naime, opisana karakteristika stvara efekat umanjene dinamike, pa muzika može zvučati suviše ravno i nedovoljno uzbudljivo.

Još jedna osobina koju smo tokom testa primetili jeste nešto veća zahtevnost ovih zvučnika u pogledu pozicioniranja, odnosno udaljenosti od zadnjeg zida. U prostoriji prosečnih dimenzija (5×4 m), sa sistemom postavljenim na sredinu dužeg zida, za nesmetano funkcionisanje bilo je potrebno da rastojanje od zadnje strane zvučnika do zida bude najmanje 35, a poželjno je 40 centimetara. Iako nije previše u apsolutnom smislu, ovo je poprilično za zvučnike ovog gabarita i u suprotnosti sa idejom o malim zvučnicima kao dobrom rešenju u manjem prostoru.

Zaključak
Kao potpuno novi model u potpuno novoj seriji, testirani zvučnici donose iskorak u ponudi kompanije Monitor Audio i osveženje u tržišnoj niši kompaktnih, ali sposobnih kutija, koju predvode već etablirane veličine kao što su KEF LS50 i Dynaudio Excite X14. Bez obzira na dimenzije, oni poput svih ozbiljnih zvučnika zahtevaju malo ugađanja u pogledu pozicioniranja i jednako kvalitetnog ostatka sistema, ali trud je nagrađen upečatljivo preciznom reprodukcijom i notama koje Studio ocrtava u prostoru ispred slušalaca.

Monitor Audio Studio
Preporučena snaga pojačala: 40-120 W
Frekvencijski opseg: 48 Hz - 60 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x102 mm mid-bas, 1xMPD visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 156x340x361 mm
Masa: 7,6 kg
Cena: 1.100 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan kvalitet izrade.
Elaborirana rešenja.
Fantastična prostornost.
Tonska tačnost.
Nedostatak najdubljeg basa.
Zahtevnije pozicioniranje.
4.4