Pro-Ject RPM 3 Carbon

Little red Corvette

Revolucija vinila u poslednjoj deceniji nije zasluga samo diskografskih kuća i nezavisnih etiketa nego i entuzijastičkih firmi koje nastavljaju da proizvode i razvijaju inovativne i pristupačne gramofone.

PROJECT-DSC_1870

Austrijski Pro-ject, koji više od pola veka u pogonu u Litovelu pored Praga proizvodi atraktivne gramofone i na njih ponosno stavlja oznaku “Made in EC”, najavio je na prošlogodišnjem High-End Showu u Minhenu unapređenje celokupne linije gramofona RPM iz više polovine svoje game. Kao deo najavljene nove ponude, nedavno je predstavljen model RPM 3 Carbon, u osnovi unapređeni model RPM 1, koji je toliko nov da se još uvek ne može naći ni na veb-sajtu firme.

RPM 3 je poboljšan u svim segmentima: niskorezonantnu bazu gramofona, nešto većih dimenzija nego kod RPM 1, čine dva kraka pod pravim uglom, na čijem se jednom kraju nalazi montirana ručica na bazi, dok je na drugom kraku otvor za umetanje odvojenog sklopa motora, nekoliko milimetara većeg prečnika kako se motor i šasija ne bi dodirivali, iako se, doduše, oslanjaju na istu podlogu na koju se postavljaju. Na pravom uglu je osovina tanjira u krutoj podšasiji, s novom konstrukcijom u vidu mesinganog cilindra s keramičkim ležajem na vrhu. Baza gramofona se oslanja na tri tačke uvučene u odnosu na krajeve baze, od kojih je jedna kruta i ispod tanjira, dok su druge dve na bočnim krakovima; njihovo umereno ogibljenje daje određenu elastičnost celom sklopu, što je za gramofon male mase poput RPM 3 bolje rešenje od krutih oslonaca. Tanjir je načinjen od presovanog vinil-sendviča.

Separacija kanala i pozicioniranje instrumenata veoma su dobri, bez tendencije preklapanja ili presviravanja.

Novina na ovom gramofonu jeste i ručica S oblika od 10 inča, sa integrisanim headshellom, načinjena od aluminijuma u složenom procesu i pod pritiskom od 100 atmosfera, sa spoljašnjim slojem od karbonskih vlakana i poboljšanim unutrašnjim dampiranjem, što zajedno daje minimalne rezonance i čini ručicu pogodnom i za MC glave. Pro-Ject isporučuje RPM 3 sa Ortofon 2M Silver glavom, koja je vodeća zvučnica u svojoj klasi, tako da predstavlja odličan spoj za one koji žele definitivno rešenje u samo jednoj kupovini. Antiskejting je magnetni, a protivteg je dampiran gumenim prstenom. Ožičenje ručice je izvedeno do pozlaćenih činč-terminala ispod baze, a uz njih je zavrtanj za masu. U paketu se nalazi fabrički interkonekt kabl sa srednjim vodom za masu, koji smo koristili u jednom delu slušnog testa. Pro-Ject je jasno ostavio prostor korisnicima za buduća unapređenja na oba kraja ručice. Konačno, tu je i motor u masivnom cilindričnom kućištu koji se napaja iz eksternog adaptera od 15 volti, nalik na punjače za mobilne telefone. Međutim, napajanje je samo prividno jeftino jer ovaj motor, istovetan kao u modelu Xpression Carbon, u svom sklopu ima DC/AC inverter veoma precizne frekvencije, što obezbeđuje regulaciju brzine od ±0,14% i zavijanje i podrhtavanje od ±0,19%. Uz napajanje su priloženi i standardni strujni adapteri za gotovo sve krajeve sveta. Promena brzine je ručna, prebacivanjem pogonskog kaiša između manjeg i većeg remenika na osovini motora. Zategnutost remena nije moguće podesiti zbog fiksne distance motora u bazi i prividna labavost remena okruglog preseka ostavila nam je malu nedoumicu: naime, remen naleže na klizavi lakirani obod tanjira, a kad je na manjem remeniku (33 obrtaja), remen je još labaviji. Doduše, osovina motora je ekscentrična u cilindričnom kućištu, čijim se okretanjem remenik može odaljiti oko dodatnih jedan centimetar, ali tada prekidač motora na gornjoj strani dolazi u nepristupačan položaj prema tanjiru i ispod remena.

Od dodatne opreme u paketu su još i tanki filcani mat, trokraki adapter za singl ploče, jednostavni protraktor s podešavanjem u dve tačke (125 i 65 mm), klackalica za podešavanje gazne sile i trackinga, imbusi za podešavanje glave i tega na ručici, kao i tri podloške za šiljke gramofona. Uz gramofon, međutim, nije bilo priloženo nikakvo uputstvo, a bilo bi lepo da se u paketu nalazi i par belih rukavica kako bi ceo posao sklapanja gramofona, a kasnije i rukovanja pločama, bio elegantniji.

Ceo gramofon (naš primerak je bio u crvenoj boji, a u ponudi su i crni i beli lak finiš) vizuelno je veoma atraktivan: hi-tech izgleda, s crvenom bojom i karbonskim vlaknima, definitivno podseća na Formulu 1. Uz gramofon je moguće (i poželjno) naručiti opcioni poklopac od providnog klirita.

Slušni test
RPM 3 se isporučuje s prilično preciznom podešenom geometrijom glave. I dok su dve nulte tačke protraktora (65 i 125 mm) na slušnom testu dale veoma dobar rezultat od početka do kraja ploče, audiofili se svakako mogu poigrati s drugim nultim tačkama. Pre puštanja u rad potrebno je samo podesiti težinu i tracking silu. Osim toga, sva je prilika da ćete priloženi filcani mat koji se zbog naelektrisanosti podiže zajedno s poločama izbaciti i koristiti direktno golu vinilnu podlogu, koja obezbeđuje mnogo naleganje i umrtvljenje ploče, ili ćete dokupiti drugi mat po izboru.

Kako bismo mogli da ga dobro oslušnemo, RPM 3 smo slušali u “velikodušnom” i dobro usviranom sistemu priključenog na Cambridge Audio Azur 651 MM/MC gramofonsku sekciju, Isem Quarq pretpojačivač i Quovalis monoblokove, sa zvučnicima Sonus Faber Grand Piano Domus.

Iz radoznalosti, prvo smo pustili Ortofonovu test-ploču “Pick Up Test Record” (Ortofon 0002) i gramofon je bez ikakvih teškoća prošao kroz sve numere koje testiraju treking, što je bila potvrda njegove tehničke izvedenosti i sposobnosti.

PROJECT-DSC_1873

Na meniju je bio album Bena Webstera “Soulville” (Verve, digitalni remaster iz 2003). Uz sve ograde zbog zvuka tek raspakovanog gramofona, već je početak naslovne numere “Soulville” pokazao da ovde nije reč o budžet-klasi. Tihi početak gitare, basa i pratećih bubnjeva i postepeni ulazak Vebstera na saksofonu iz pozadine otkrio je da je postignuto znatno utišavanje pozadine samog gramofona: zahvaljujući novom keramičkom ležaju tanjira i samom tanjiru povećane mase od glatkog vinilnog sendviča, koji je niska mehanička impedansa za ploču kad direktno naleže na njega, pozadinski rumble gramofona je maksimalno utišan, što omogućava dodatnu jasnoću tihih detalja, sve do šuma originalnog snimka iz 1957. Nova ručica povećane dužine i krute konstrukcije takođe je odmah došla do izražaja: ovaj album je sniman iz više sesija i razmeštaj mikrofona je očito menjan, što se čuje u poziciji i volumenu klavira, koji je na prvim numerama nešto tanji, ali ga gramofon ipak jasno iščitava, dočaravajući njegovo mesto u prostoru, uz analogno svilenkaste činele dosta dobro očuvane na skoro 50 godina staroj traci.

RPM 3 je već posle desetak sati rada počeo da pokazuje pozitivne promene u finesi i detaljima zvuka (ovo se posebno odnosi na razrađivanje glave Ortofon OM2), koji je postao još neposredniji. Ovaj gramofon svira živahno i dosta raspevano, ako bi se tako moglo reći. Zvuk saksofona je pun, topao i blizak, iako to ne utiče na razaznavanje preciznih i tihih vazdušnih finesa i titranja trske na usniku instrumenta Bena Webstera. Ljubitelji saksofona ovde možda mogu naći samo jednu manju zamerku u vidu malo nemirnijeg visokog spektra, ali smo sigurni da bi se zamenom fabričkog interkonekt-kabla za bolji i ovaj detalj otklonio. Agilnost je čujna i u naglim krešendima. Separacija kanala i pozicioniranje instrumenata veoma su dobri, bez tendencije preklapanja ili presviravanja: bliži instrumenti su bliski, a dalji imaju dovoljno jasan prostorni eho i mikrodinamiku. Iako je kontrabas na ovom snimku pomalo zapostavljen, gramofon ocrtava njegovu konturu jasno i zategnuto, ali se ipak čini da je reprodukcija basa generalno nešto tanja, što nije odlika ove Ortofon glave, već gramofonskog sklopa, što je upravo suprotno gramofonima slične konstrukcije i cene koji imaju običaj da prenaglašavaju bas-opseg.

Teško je pronaći takmace ovom gramofonu u istoj klasi i nešto iznad nje, čak i kad bi se unapređivanjem zvučnice ili interkonekt-kabla podigla ukupna cena. Međutim, i u osnovnom paketu RPM 3 je veoma solidan i pošteno napravljen gramofon (primetni su i poboljšana izrada i detalji), o kome, ukoliko posedujete omiljenu fonoteku i spreman budžet, treba razmišljati samo o boji.

Zaključak
U RPM 3 je ugrađeno dosta inovacija i komponenti vrednih njegove cene. Osim toga, ovaj gramofon je tonski vrlo neutralan, detaljan i prilično univerzalan u pogledu žanrova. Njegov zvuk je živ, razigran i pomalo tanak u basu. Odličan izbor u svojoj klasi za one koji već poseduju zbirku vinila i razmišljaju o kupovini ili zameni gramofona. Zahteva umrtvljenu i inertnu podlogu da bi zasvirao u punom sjaju.

PLUS
Dosta zvuka i inženjeringa za uloženi novac.
Dobar izbor boja.

MINUS
Zbog ogibljenja na spajkovima baza je sklona smicanju.

Brzina: 33/45 RPM
Poklopac: opciono
Motor: AC, odvojen od šasije
Ručka: S, karbon
Efektivna dužina ručke: 10" (254 mm)
Efektivna masa ručice: 15 g
Overhang: 16 mm
Tracking: 0-25 mN
Tačnost brzine: ±0,14%
Zavijanje i podrhtavanje: ±0,19%
Odnos signal-šum: -71 dB
Masa i prečnik tanjira: 1,6 kg/300 mm
Napajanje: 15 V/800 mA DC
Potrošnja: 5 W max. / <0,5 W Standby
Dimenzije (ŠxVxD): 447x118x373 mm
Masa: 5,5 kg
Cena: oko 700 evra
Reader Rating2 Votes98
98
Ocena čitalaca