Pro-Ject Head Box RS

Klasa A s lampama

Pavel Richter
Preuzeto sa dozvolom
češkog magazina Stereo & Video 10/2015

Austrijska marka Pro-Ject, poznata po izvrsnim gramofonima s povoljnim odnosom kvaliteta i cene, neprestano proširuje svoju liniju Box Design, iz koje vam predstavljamo jedan od najsvežijih noviteta: Head Box RS, vrhunski model pojačivača za slušalice.

Head Box RS je robustna komponenta, tehničkog dizajna, s dvostrukom visinom i širinom u odnosu na standardnu veličinu ove serije, proizvodi se u srebrnoj i crnoj varijanti. Šasija uređaja se nastavlja na zadnji panel, na kome su priključci, dok je prednja ploča načinjena od 10 milimetara debelog aluminijuma. Poklopac, bočne strane s rupama za hlađenje i unutrašnja šasija (koja povećeva ukupnu čvrstinu konstrukcije) takođe su aluminijumski. Na prednjoj ploči dominira centralno postavljena kontrola glasnoće, s tri bočna prekidača i priključkom za slušalice.

project

Dual-mono
Pojačivač za slušalice je u dual-mono topologiji sa simetričnim napajanjem. Signal sa željenog izvora odabira se putem releja s pozlaćenim kontaktima i dolazi na duplu triodu 6922 EH (ekvivalent EC88), koja daje nešto topliji zvuk, a odatle u izlazni stepen u klasi A s MOSFET tranzistorima proizvođača Intersil, maksimalne izlazne struje 5,6 ampera. Pored metalne šasije, Pro-Ject je obratio dodatnu pažnju na veliku toplotnu disipaciju klase A i izlaze opremio dodatnim vertikalnim hladnjacima. Potenciometar za glasnoću je precizni ALPS, i to model s opcijom dodavanja motorizovane kontrole. Šteta je što proizvođač nije dodao i ovu opciju, imajući u vidu da je ona mnogim ljubiteljima slušalica dobrodošla kad su udobno zavaljeni s kablom od tri metra. Kao i kod drugih komponenti iz serije Box Design, napajanje je spoljašnje i svičersko, nalik na napajanje za notebook računar. Međutim, postoji i bolje, opciono napajanje, Pro-Ject Power Box RS Uni 1-Way, po izgledu i dimenzijama veoma slično samom pojačivaču, ali i s cenom koja je gotovo kao polovina Head Boxa RS. Na slušalicama impedanse 32 oma pojačivač daje do 330 milivati snage, dok se, naravno, s rastom impedanse, ta snaga smanjuje i iznosi 60 milivati za opterećenje od 300 oma. Međutim, čak i sa 600-omskim slušalicama na testu, glasnoća je bila više nego dovoljna, čak i neizdrživa za duže slušanje.

Povezivanje i kontrola
Predni panel je veoma jednostavan. U sredini je kontrola glasnoće, s leve strane jedini ulaz za slušalice od 6,3 milimetra i plava LED lampica koja trepće pri uključivanju i označava da su u toku zagrevanje i stabilizacija uređaja. S desne strane su dva preklopnika: jedan za odabir izlazne impedanse (5, 50 i 20 oma), a drugi za izbor ulaza (XLR ili činč). Na zadnjem panelu su priključak za napajanje, kao i balansirani i nebalansirani ulazi, zgodno postavljeni za rukovanje iza uređaja. Pored ulaza, postoje i izlazi preko kojih izlazi bajpasovani signal iz izvora, tako da je Head Box RS moguće umetnuti kao kariku u audio-lanac, između izvora i pojačivača. Kontrole su veoma jednostavne i intuitivne. Nakon uključivanja potrebno je sačekati oko pola minuta da se zagreju obe triode i pojačivač uđe u radni režim. Izbor izlazne impedanse ima čujan uticaj na spregu pojačivača sa slušalicama i kablom. Stoga, preporučujemo da se za svaki tip slušalica prvo isproba najbolja izlazna impedansa za optimalne performanse.

Zvuk
Pro-Ject Head Box RS zvuči veoma prirodnoo sa puno finih detalja i odgovarajućom snagom basa. Zvuk je nešto topliji, pomalo mu nedostaje visoke preciznosti, ali to je upravo onaj zvuk na koji će vas lampe kupiti. Muzikalnost ovog uređaja se može porediti sa dobrim vinom – ukusno je, bogato i dopašće vam se i nakon prvog probanja.

PLUS
Simetrični ulazi i izlazi.
Signal prolazi kroz uređaj i kad je isključen.

MINUS
Dosta se greje.

Izlazna snaga: 330 mW (32Ω), 60 mW (300 Ω)
Frekvencijski opseg: 30-20.000 Hz (+0,2 / -0,05 dB)
Ukupna harmonijska izobličenja: 0,17% (XLR ulaz, izlazna impedansa 5 Ω, opterećenje 32 Ω)
Odnos signal/šum: -99 dB (IHF-A)
Ulazi: RCA, XLR
Izlazi: RCA, XLR, slušalice
Napajanje: eksterno, 20V/3A
Dimenzije (ŠxVxD): 20,6 x 7,2 x 20,9 cm
Masa: 2,15 kg (bez napajanja)
Cena: oko 800 evra
Reader Rating1 Vote75
75
Ocena čitalaca