Pro-Ject Audio T1 Phono SB

Više opcija za početnike

Novi model iz osnovne serije, zapravo unapređeni T1, sada donosi integrisani gramofonski pretpojačivač i prebacivanje brzine na dugme.

U prikazu gramofona Pro-Ject X1 (Hi-Files br. 91) najavili smo da će ovaj austrijski proizvođač pojednostaviti svoju složenu gamu i time je učiniti jasnijom kupcima. To se, međutim, nije dogodilo. Iako su linije Xpression i Experience ugašene, u međuvremenu su dodate dve nove vrste hibridnih uređaja, tako da ponovo ima 12 linija gramofona. Najviše pažnje u poslednjih nekoliko godina Pro-Ject je posvetio baznim modelima namenjenim onima koji bi uz manje truda i ulaganja ušli u svet ploča.

Ponovo na početku

Linija T namenjena je, kako Pro-Ject tvrdi, audiofilima početnicima. Doduše, novajlija koji dolazi na njihov veb-sajt pre bi po nazivu kliknuo na linije Primary, Essential ili Debut nego na T Line, ali to je već neka druga tema. Početnički a audiofilski ovde treba da označi gramofon sa osnovnim funkcijama i performansama, koje su dodatno optimizovane da bi krajnji rezultat bio ne početnički, već vrlo dobar zvuk. Pođimo redom.

Zvuk T1 Phono SB preko ugrađenog pretpojačivača može se opisati kao prijatan i lak za dugo slušanje.

T1 Phono SB počiva na bazi od MDF-a, s potpuno zatvorenim šupljinama kako bi se eliminisala rezonanca u basu, koja se oslanja na četiri fleksibilne nožice koje ovde nude jedinu dampirajuću izolaciju od podloge. Motor je izolovan od šasije i radi na naizmenični napon, koji generiše servo-kontrola u skladu sa očitanom brzinom samog motora, u zatvorenoj petlji, koja obezbeđuje dobru stabilnost brzine. Preko remenika pogon se prenosi na podtanjir sa čeličnom osovinom, u mesinganom ležištu, s preciznošću obrade od jednog mikrona. Stakleni tanjir debljine osam milimetara zajedno s filcanim matom treba da obezbedi solidnu umrtvljenost akustičkog sistema ploča-tanjir.

Ručica dužine 8,6 inča napravljena je iz jednog komada aluminijuma s integrisanim nosačem glave. Slično kao kod ležaja tanjira, i ovde je primenjena visoka preciznost obrade ogibljenja i ležaja, što smanjuje vibracije i doprinosi ukupnoj jasnoći i oštrini tonskog zapisa u brazdi. Na ručicu je fabrički montirana i precizno podešena MM glava Ortofon OM5e sa 22 decibela separacije kanala i izlazom od četiri milivolta.

Novina na modelu SB jeste ugrađeni MM pretpojačivač, optimizovan prema ugrađenoj glavi Ortofon OM5e, tako da se gramofon priključuje direktno na linijski ulaz pojačivača. Ukoliko želite da koristite gramofonsku sekciju na pojačivaču ili samostojeći pretpojačivač koji već posedujete, preklopnik na donjoj stranici omogućuje izbor između linijskog i signala direktno s glave. Drugo unapređenje na ovom gramofonu jeste elektronski selektor brzine putem dugmeta na gornjoj strani umesto ručnog prebacivanja remena ispod tanjira. Praktično, nije u pitanju svakodnevna potreba.

Uz T1 Phono SB gramofon u crnom ili belom sjajnom finišu ili orahovom furniru isporučuju se poklopac, adapter za singlice, mehanička vagica i ključ za podešavanje tega gazne sile. Čitav ovaj komplet ponosno nosi oznaku “handmade in Europe”.

Lakoća korišćenja i zvuk

Iako je linija Essential, kao što joj i ime govori, sa svojim osnovnim korisničkim podešavanjima namenjena brzom nameštanju i prelasku na slušanje, T1 dodatno skraćuje pripremu za nekoliko koraka. Glava je bila vrlo tačno podešena, ali smo proverom utvrdili da VTF iznosi 2,4 grama. Podešavanje na preporučenih 1,75 pomeranjem kliznog tega jeste pipav posao, a pritezanje imbusa neizbežno dovodi do promene težine, tako da ćete izvesno morati da se zadovoljite prvom decimalom.

Zvuk T1 Phono SB preko ugrađenog pretpojačivača može se opisati kao prijatan i lak za dugo slušanje. Bas je punačak, a visoki opseg je postepeno odsečen, što je bez sumnje karakteristika glave, što se lako može poboljšati. Naravno, od ovog gramofona ne treba očekivati da vas zaseni ili da vam uvede muzičare u sobu. Ono što nudi jeste relativno verna i čitljiva reprodukcija zapisa, koja budi radoznalost za daljim otkrivanjem, što je verovatno skrivena strategija Pro-Jecta da se nakon određenog vremena zasitite i poželite bolji gramofon iz njihovih viših klasa.

S druge strane, ako ste iskusni slušalac, zapazićete odlike zvuka tipične za ovu klasu gramofona, poput blagog nedostatka separacije instrumenata, basa bez dovoljno definicije i ukupno ponešto suvog zvuka. Istini za volju, ako primetite ove nedostatke, onda ste odavno prerasli ovaj gramofon koji više nije za vas.

Jedan manji problem pojavio se pred kraj dana u vidu tihe škripe kaiša ispod tanjira. Moguće je da je nakon celodnevnog okretanja došlo do zagrevanja. To se, međutim, ne čuje dok muzika svira, niti se javlja posle nekoliko sati slušanja, tako da ne predstavlja ozbiljnu zamerku.

Zaključak

Izbor budžetskih gramofona Pro-Jecta naizgled je možda i veći nego što bi trebalo, međutim, T1 Phono SB sada uvodi “sweet-spot” u gamu 250-500 evra, u vidu optimalnog odnosa opreme, lakoće korišćenja i performansi za svoju cenu. Pritom, u njega je ugrađen još uvek prepoznatljiv kvalitet “handmade in Europe”.

T1 Phono SB je solidan prvi korak u svet ploča. Uz zamenu glave za bolju ili priključivanjem na bolji gramofonski pretpojačivač taj korak možete dodatno produžiti. Međutim, samo je pitanje vremena kada ćete poželeti nešto bolje, a onda će vaš izbor ići ka linijama Essential i Debut. Nemojte reći da vas nismo upozorili.

Pro-Ject Audio T1 Phono SB
Baza: kruta MDF šasija
Pogon: kaišni
Brzine: 33⅓, 45, elektronsko prebacivanje
Varijacija brzine: ±0,7% (33⅓)
Zavijanje i podrhtavanje: ±0,25% (33⅓)
Tanjir: staklo
Ležaj: čelični u mesinganoj biksni
Motor: DC/AC sa elektronskom kontrolom
Ručica: 8,6" aluminijum
Efektivna masa: 8 g
Overhang: 22 mm
Glava: Ortofon OM5e
Frekventni opseg: 20 Hz – 20 kHz ±0,5 dB
Odnos signal-šum: 68 dB
Linijski izlaz: 200 mV za 5 mV na ulazu
Dimenzije (ŠxVxD): 415x335x100 mm
Masa: 3,8 kg
Cena: oko 340 €
www.project-audio.com
Pro-Ject Audio T1 Phono SB
Optimalno pogođeni Pro-Ject sistem u klasi 250-500 evra.Nenaporan za duže slušanje.
Teškoće s podešavanjem gazne sile.Malo deblji tanjir i baza dodatno bi unapredili zvuk.
4.0Overall Score