Prepametni TV

Uporedo s porastom popularnosti pametnih televizora uvećavao se broj proizvođača njihovih operativnih sistema, a u tekstu koji sledi predstavićemo najpopularnije smart platforme.

Smart televizori, koji su do pre samo koju godinu bili egzotika na tržištu, danas predstavljaju uobičajenu pojavu, a samo su još najpristupačniji TV aparati manje popularnih proizvođača lišeni ovog praktičnog dodatka. Iako sve smart platforme imaju svoje specifičnosti, zajednički im je visok stepen upotrebljivosti, kao i mogućnost manjeg ili većeg prilagođavanja potrebama korisnika. Takođe, sve moćniji hardver učinio je da smart televizori u mnogim segmentima pariraju kućnim računarima jer omogućavaju pretraživanje i preuzimanje sadržaja sa interneta, pristup elektronskoj pošti i aplikacijama za komunikaciju i podržavaju veliki broj video i audio formata.

Android TV
Razvijen 2014. od strane sveprisutnog Googlea, Android TV predstavlja naslednika platforme Google TV, koja je prisutna na tržištu od 2010. Aktuelna je verzija 5.0 (Lollipop), a za Android je karakteristično da se, uz manja prilagođavanja, koristi u pametnim telefonima, tabletima, multimedijalnim plejerima i sličnim spravama. Korisnički interfejs vizuelno je podeljen na tri celine: u gornjem delu nalaze se preporuke (bazirane na analizi korišćenja sistema), središnja sekcija rezervisana je za multimedijalne aplikacije, dok su u dnu smeštene igre. Zbog pomenute upotrebe na različitim uređajima, Android omogućava objedinjavanje sistema na telefonu, tabletu i TV-u, što znatno pojednostavljuje upotrebu i predstavlja jednu od najvećih vrednosti ove platforme. Među najistaknutije kompanije koje opremaju svoje televizore Android TV platformom ubrajaju se Philips, Sharp, Sony i Toshiba.

android02

Firefox OS
Predstavljena pre nešto više od godinu dana kao plod saradnje kompanija Mozilla i Panasonic, Firefox OS platforma takođe teži da objedini segmente televizije, smartfona, tableta i PC računara. Prvi Panasonic TV sa ovom platformom prikazan je na ovogodišnjem CES sajmu, a interfejs se odlikuje jednostavnim i preglednim dizajnom, veselim bojama i veoma velikim ikonama. Kompanije navode da Firfox OS podržava sve popularnije onlajn servise, kao što su YouTube, Amazon Video, Netflix, Skype ili Twitter, kao i aplikacije poput Firefox pretraživača, AccuWeather vremenske prognoze, kalendara s podsetnikom i drugih korisnih dodataka. Firefox OS je prikazan na Panasonic 4K UHD televizoru dijagonale 64 inča (162 cm), a tokom proleća trebalo bi da bude predstavljena potpuno nova serija Life+, koja će sadržati 4K UHD modele na Firefox platformi.

firefox01

Muse
Američki brend s kineskim kapitalom Seiki Digital poznat je po proizvodnji pristupačnih Full HD i Ultra HD televizora, a prošle godine predstavio je modele sa integrisanim Muse operativnim sistemom. Ovaj sistem razvila je američka kompanija Envivio i bazira se na njihovoj G5 platformi. Korisnički interfejs nije previše maštovit, ali je pregledan i jednostavan za korišćenje. S obzirom na usmerenost prevashodno ka severnoameričkom tržištu, Muse je prilagođen željama tamošnjih korisnika, ali su prisutne i druge, globalno popularne aplikacije. Muse sistem se trenutno isporučuje sa tri Seiki modela dijagonale 165, 127 i 81 centimetar, a proširenje ponude najavljeno je za proleće.

muse01

Roku TV
Roku TV, koji je razvila kalifornijska kompanija Roku, osnovana 2002, ima smart platformu koja se može naći i u eksternim multimedijalnim plejerima. Ova platforma pruža preko 2.000 TV kanala – neki su besplatni, a neki se moraju platiti – kao i naprednu pretragu filmova i serija pomoću različitih parametara. Pored toga, Roku TV omogućava pristup onlajn servisima i društvenim mrežama, kao i slušanje internet-radija. Ova platforma može se naći na televizorima proizvođača Hisense, Haier i TCL.

roku01

Tizen OS
Novi Samsung SUHD televizori, predstavljeni na proteklom CES sajmu, doneli su još jedan novitet – Tizen platformu, koja je prvi put prikazana 2012. Ova svestrana platforma bazirana je na Linuxu i može se koristiti na velikom broju uređaja, od pametnih satova i računara, preko televizora i računara, do rasvete, malih kućnih aparata i bele tehnike. Početni ekran operativnog sistema je atraktivan i jednostavan, sa aplikacijama poređanim u donjem delu ekrana, dok je gornji deo rezervisan za pregled sadržaja. Tizen donosi jednostavnu upotrebu i sveobuhvatnu funkcionalnost, te omogućava pretragu interneta, pristup društvenim mrežama, striming sadržaja s različitih lokacija, igranje video-igara i mnoge druge aktivnosti. Pored toga, povezivanje s drugim Tizen uređajima pruža napredne mogućnosti, jednostavno deljenje sadržaja i unifikaciju korisničkih podešavanja. Iako još uvek nije na vrhuncu popularnosti, uspeh Tizen platforme gotovo je zagarantovan jer iza nje stoje giganti Samsung i Intel.

tizen03

webOS 2.0
Nova platforma kompanije LG takođe je predstavljena na ovogodišnjem CES sajmu. Jedna od najbitnijih karakteristika ovog sistema jeste jednostavnost, što je oličeno u sloganu Simple Connection, Simple Switching & Simple Discovery (jednostavno povezivanje, rukovanje i pretraživanje). Već je prvo izdanje ove platforme bilo prilično uspešno, a verzija 2.0 donosi još jednostavnije i intuitivnije upravljanje. Pored toga, webOS 2.0 je dodatno optimizovan, pa je odziv na sve komande veoma brz, a proizvođač navodi da se pojedine aplikacije pokreću za 60 do 70 odsto brže nego ranije. Mogućnosti obuhvataju sve što se od ovakvog sistema očekuje: povezivanje i striming s drugih uređaja u mreži, pristup internetu, elektronskoj pošti i društvenim mrežama, video-igre i instaliranje aplikacija po želji korisnika.

webos01