Pioneer VSX-924

Ponovo najbolji

Iz godine u godinu sve više fascinira umeće velikih proizvođača da svoje uređaje unapređuju tačno onoliko koliko je neophodno kako bi ih održali u vrhu klase.

pioneer-DSC_7538

Pioneer je definitivno jedan od najuspešnijih na navedenom polju, u šta se svakog leta iznova uveravamo testirajući novu generaciju AV risivera. U sklopu najnovije serije trenutno su aktuelna samo dva modela, VSX-824 i VSX-924, a snažniji risiveri se očekuju uskoro. Kao i obično, na našem testu našao se model s brojem 9 u oznaci, kao uređaj koji verovatno pruža najbolji odnos cene i mogućnosti.

VSX-924 nastavlja tradiciju čistog i odlično definisanog zvuka koji su negovali njegovi prethodnici.

Opis
Pioneer VSX-924 je u potpunosti zadržao izgled svog prethodnika, a malobrojne razlike svode se na broj i tip priključaka. Jednostavna forma prednjeg panela, u kombinaciji s crnom bojom kućišta, može delovati relativno bezlično, pa pretpostavljamo da je srebrna varijanta bolji izbor ako želite uređaj koji će bar malo privlačiti pažnju. Zahvaljujući oštrim uglovima, VSX-924 deluje prilično gabaritno, a utisak snage potcrtan je masivnim niklovanim nožicama. Prednjim panelom dominiraju dve velike kružne komande, dok je središnji deo rezervisan za dot-matriks displej sa belom iluminacijom i odlično uklopljene duguljaste tastere. U donjem delu nalazi se pet sitnih, okruglih komandi, a na levoj i desnoj strani postavljeni su frontalni HDMI i USB portovi, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za mikrofon za automatsku kalibraciju. Gornja i bočne strane izrađene su iz jednog komada metala i zapravo predstavljaju jednu veliku rešetku za hlađenje, što se može reći i za donju stranu risivera. Verujemo da će zaljubljenicima u tehniku zadnja strana biti znatno zanimljivija od prednje jer u velikoj meri pokazuje za šta je VSX-924 sposoban. HDMI portova ima sedam, linijskih ulaza tri, a kompozitnih dva, što je za po jedan manje u odnosu na VSX-923. Pored toga, prisutni su po jedan koaksijalni i optički digitalni ulaz, komponentni video-ulaz, kao i audio-izlazi za pojačalo snage za prednje kanale i za drugu zonu. Već uobičajeno, kvalitet zvučničkih terminala je na donjoj granici prihvatljivog, ali su bar svi terminali punih dimenzija i uključuju dodatne front height/wide priključke. Na listi priključaka nalaze se još ulazi za FM i AM antene, eternet port i strujni priključak IEC tipa. Takođe, na sredini panela nalazi se neobično isturen plastični poklopac, za koji pretpostavljamo da prekriva priključak za Wi-Fi antenu, koja je prisutna na skupljim modelima, ili možda priključak za antenu satelitskog radija, popularnog na severnoameričkom kontinentu.

pioneer-DSC_7541

Unutrašnjost testiranog risivera koncipirana je klasično, sa velikim hladnjakom postavljenim iza prednjeg panela, EI napajanjem na levoj strani i štampanim pločama u zadnjem delu. Međutim, za VSX-924 je karakteristično da je, i pored popriličnog gabarita kućišta, unutrašnjost popunjena više nego kod konurencije. Gotovo svaki kvadratni centimetar popunjen je štampanom pločom ili nekim drugim vidom elektronike, tako da nismo uspeli da ustanovimo koji model izlaznih tranzistora je proizvođač upotrebio. Takođe, elektrolitski kondenzatori su potpuno skriveni od pogleda, pa nam je ostalo samo da utvrdimo kojim kolima za obradu slike i zvuka ovaj Pioneer raspolaže. Za obradu zvuka u digitalnom domenu zaduženo je kolo Texas Instruments TMS320DA808 iz serije Aureus, dok je digitalno-analogna konverzija poverena popularnom 32-bitskom čipu ESS Sabre. Višejezgarni SMSC procesor upotrebljen je za kontrolu mreže, dok se za obradu video-signala koriste kola Silicon Image. Pre početka praktičnog dela testa treba pomenuti da VSX-924 stiže u uobičajenom pakovanju, koje obuhvata sistemski daljinski upravljač, uputstvo za upotrebu i sobne FM i AM antene.

Test
Pioneer-DSC_7544Koliko god impresivan bio na papiru, testirani risiver još više fascinira stvarnim mogućnostima. Pored 105 vati na sedam kanala, kvalitet dvokanalne reprodukcije može se unaprediti dodavanjem izlaznog pojačala ili monoblokova za prednje kanale, a dodatni terminali mogu se upotrebiti za dodavanje front height/wide zvučnika ili za bi-amping. VSX-924 nastavlja tradiciju čistog i odlično definisanog zvuka koji su negovali njegovi prethodnici, a u stereo-režimu snage ima na pretek. Scena je veoma dobro pozicionirana, a reprodukcija dovoljno muzikalna i dinamična, pa na ovom polju Pioneer ne pokazuje posebne slabosti u okvirima klase. Prelazak na 5.1 sistem manjih gabarita (HKTS 60), kakav se najčešće sreće u dnevnom boravku prosečne veličine, omogućio je ovom risiveru da se pokaže u punom sjaju. Svi kanali su snažno pogonjeni i pružaju savršeno čist zvuk, uz jasnu separaciju i zadržavanje razgovetnih dijaloga. Trodimenzionalni zvučni efekti su optimalno pozicionirani, uz izraženo prisustvo u prostoru i savršeno uklopljene prelaske preko više zvučnika. Ipak, najveći zalogaj smo ostavili za kraj, u vidu ozbiljnog 7.1 kompleta novih Bowers & Wilkins zvučnika serije 600 S2. Tokom angažovanja svih sedam kanala, VSX-924 zadržava veliki deo kvaliteta navedenih ranije, poput jasnog prikaza i odlične definicije, a limit snage primetan je samo u najnižem opsegu. Bas-note su nešto zamućenije i ne zadržavaju definiciju do samog dna, a pri izuzetno glasnom slušanju može doći do izobličenja. Ipak, kada se uzme u obzir da komplet B&W zvučnika košta gotovo 4.000, a Pioneer VSX-924 svega 550 evra, jasno je da oni i nisu predviđeni da se nađu u istom sistemu.

Pored kvaliteta u pogledu reprodukcije, VSX-924 obiluje pratećim mogućnostima i u ovom pogledu verovatno predstavlja najbolji izbor u klasi. Mrežno povezivanje sa DLNA 1.5 sertifikatom omogućava reprodukciju 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova, kao i višekanalnih zapisa u 96/24 kvalitetu. SACD format je podržan preko HDMI ulaza, dok USB port podržava čak i DSD fajlove. U pogledu video-signala, VSX-924 pruža 4K passthrough i upscaling, kao i većini nas daleko upotrebljiviji 1080p upscaling. Za kvalitet slike zaduženi su sistemi Deep Colour, x.v.Colour i Triple HD Noise Reduction, a podrška za 3D materijal se podrazumeva. Konačno, treba pomenuti automatsku MCACC kalibraciju, koja znatno olakšava postupak podešavanja surround sistema, kao i opcioni Wi-Fi adapter AS-WL300, koji se može kupiti zasebno.

Zaključak
Za kraj, svi naši utisci mogu se svesti na rečenicu s početka teksta koja govori o pravilno odmerenim poboljšanjima. Uz povećanje cene od desetak odsto, Pioneer je uspeo da zadrži sve pređašnje kvalitete, te da na listu funkcija dopiše nekoliko najtraženijih, poput reprodukcije DSD i višekanalnih 96/24 zapisa. U ovoj kategoriji zaista se ne može tražiti više.

PLUS
Velike mogućnosti povezivanja i kontrole.
Podržava 192/24, DSD i višekanalne 96/24 fajlove.
Dinamičan i precizan zvuk.

MINUS
Ukoliko vam ne smeta jednostavan dizajn – ništa.

Kontinualna snaga: 7x105 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic II/x/z, Dolby TrueHD, DTS Neo:X, DTS-ES Matrix/Discrete, DTS-HD Master Audio, DTS-HD HR Audio
Analogni audio ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 2/0
HDMI ulazi/izlazi: 7/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 1/0
Kompozitni video ulazi/izlazi: 2/1
Izlazi za zvučnike: 7.2
Izlaz za slušalice: Da
Tjuner: FM/AM, internet RDS, 63 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, AirPlay, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 435x168x363 mm
Masa: 9,8 kg
Cena: oko 550 evra
Reader Rating8 Votes68
Plus
Velike mogućnosti povezivanja i kontrole.
Podržava 192/24, DSD i višekanalne 96/24 fajlove.
Dinamičan i precizan zvuk.
Minus
Ukoliko vam ne smeta jednostavan dizajn - ništa.
68
Ocena čitalaca