Monitor Audio Airstream A100

Novo poglavlje

Iako nije prvi aktivni uređaj britanskog proizvođača, poznatog po proizvodnji zvučnih kutija, Airstream A100 je bez sumnje prvo integrisano pojačalo koje stiže iz ove kuće. I to kakvo!

MA-DSC_7489

Kompaniju Monitor Audio nije potrebno posebno predstavljati jer su njene zvučne kutije, zahvaljujući izuzetno dobrom odnosu cene, kvaliteta reprodukcije i kvaliteta izrade, proteklih godina pronašle put do sistema velikog broja domaćih ljubitelja dobrog zvuka. Kao što smo pomenuli, sa aktivnim uređajima ove kompanije sretali smo se i ranije, ali bi se ovi susreti mogli nabrojati na prste jedne ruke, a u pitanju su bili relativno konvencionalni desktop zvučnici ili sabvuferi sa sopstvenom amplifikacijom. Ali sa A100 situacija je potpuno drugačija – u pitanju je integrisano pojačalo sa nekoliko savremenih dodataka, koje predstavlja istinsku prekretnicu i započinje potpuno novo poglavlje u ponudi kompanije Monitor Audio. Iako još uvek nema zvaničnih najava, teško je poverovati da su se ostrvski stručnjaci otisnuli u potpuno novi segment tržišta, s namerom da se zadrže na samo jednom modelu, pa smo ubeđeni da je proširenje ponude Monitor Audio pojačala samo pitanje vremena.

U malom pakovanju
Vratimo se na Airstream A100: svež i inovativan pristup primetan je od samog početka, a ovo pojačalo stilski veoma podseća na aktivni blutut zvučnik S300. Forma kućišta zapravo predstavlja isečak kruga, sa zakrivljenim prednjim panelom i bokovima koji se sužavaju ka takođe zakrivljenoj zadnjoj strani. Moderna forma i prihvatljiva cena uslovile su da na ovom pojačalu izostanu masivni aluminijumski paneli i slični luksuzni detalji, a kućište je izrađeno od kvalitetne i čvrste plastike. Pored forme, dodatnu dozu autentičnosti donose primetno zaobljeni vodoravni rubovi prednjeg i zadnjeg panela, kao i bokovi sa poklopcima od prozirnog akrila. Na našem testu našla se verzija u tamnosivoj boji, sa svetlosivom trakom duž prednjeg panela i bočnim stranama u istoj boji, a u ponudi je i varijanta sa belim kućištem. Prednja strana je svedena i sadrži nešto veći stand-by taster i USB-A priključak na desnoj strani, dok se na levoj nalaze sitniji tasteri za odabir izvora (digital, analogue i AirPlay/DLNA) i kontrolu glasnoće. Na sredini je postavljen nešto veći svetlosni indikator, koji pomoću različitih boja signalizira modalitet rada pojačala. Usled specifične forme kućišta, zadnji panel je mali i delimično uvučen u kućište, a priključaka nema mnogo. Tu su po jedan linijski i optički digitalni ulaz, kao i izlaz za pojačalo snage, dok su zvučnički terminali rešeni veoma inteligentno – u pitanju su potpuno metalni konektori kod kojih se kabl ne steže pomoću navoja već oprugom, a omogućeno je i povezivanje banana-priključaka. Na kraju, na zadnjoj strani su prisutna dva sitna, neupadljiva tastera, koji služe za upravljanje bežičnim povezivanjem.

MA-DSC_7511

Kvalitet završne obrade je na nivou na koji nas je Monitor Audio odavno navikao, a moglo bi se reći i da je u nekim segmentima nadmašio sebe. Naime, na ovom pojačalu se ne može videti ni jedan jedini zavrtanj – prednja i zadnja strana, bokovi, donji deo kućišta – sve je uklopljeno bez greške, ali i bez jasno vidljivog načina za zavirivanje ispod poklopca. S obzirom na to da smo u obavezi da uređaj vratimo distributeru u ispravnom stanju i bez oštećenja, razgledanje unutrašnjosti ovog puta je izostalo. Priznajemo da nam je zbog toga prilično žao jer je A100 deklarisan na 50 vati po kanalu u potpuno analognom dizajnu u klasi A/B, a pri tome na kućištu ne postoje otvori za hlađenje, pa bismo veoma voleli da znamo šta se tačno nalazi ispod lepo oblikovane plastike. Ovako, ostaje nam samo da navedemo da je A100 opremljen AirPlay i Wi-Fi modulom, kao i visokorezolutivnim D/A konverterom.

Analitično ili temperamentno?
MA-DSC_7510Prilikom priključivanja, A100 nam je ponudio mogućnost izbora – u skladu s vladajućim trendovima, ovo pojačalo se može postaviti vodoravno, ali i uspravno, pomoću diskretnog postolja koje se isporučuje u standardnom pakovanju. I, ukoliko je horizontalna postavka uobičajena, moramo priznati da A100 u uspravnom položaju deluje izuzetno atraktivno i omogućava postavljanje na neuobičajena mesta, poput police za knjige. Tesno zbijeni priključci donekle otežavaju povezivanje, pa su se banana-konektori pokazali kao lakša opcija, a preporučujemo i upotrebu interkonekcionih kablova sa manje masivnim RCA terminalima. Za kontrolu je predviđen daljinski upravljač kakav se isporučuje i uz desktop zvučnike WS100. Odlikuje se atraktivnim, ali ne posebno ergonomskim oblikom, a omogućava upravljanje svim funkcijama pojačala.

U prvom delu testa rešili smo da ustanovimo kako se A100 snalazi u ulozi konvencionalnog pojačala, te smo mu prosledili analogni signal, a kao izvor poslužio je Arcam irDAC. U saradnji s regalskim zvučnicima Monitor Audio Silver 2, malo pojačalo pružilo je veoma tečnu i muzikalnu reprodukciju, a kreirana zvučna scena bila je solidnih dimenzija. Ipak, kao najveća vrlina ubrzo se nametnula izuzetna analitičnost, a A100 nam je na diskretan i prefinjen način prezentovao detalje u muzici. Nijanse u tonovima instrumenata bile su jasno čujne, ali sjajno uklopljene u tok muzike, dok je ukupni tonalni balans bio prilično neutralan. Na prelazima između opsega nismo primetili zaista nikakve promene, tonovi su se nadovezivali potpuno neosetno i sačinjavali celinu. Najniži opseg je besprekorno definisan, brz i utegnut, ali ne ide previše nisko i tonovima bi prijalo malo više mase. Takođe, iako je nama sasvim imponovala, pretpostavljamo da bi analitična priroda ovog pojačala nekim audiofilima bila previše suva i bez dovoljno uzbudljivih trenutaka tokom reprodukcije.

A100 nam je na diskretan i prefinjen način prezentovao detalje u muzici.

Nakon slušanja muzike na uobičajen način, preko linijskog ulaza, prešli smo na reprodukciju preko bežične veze. Ovo je omogućeno na dva načina – putem direktnog AirPlay povezivanja sa Apple uređajima ili povezivanjem na bežični ruter i reprodukciju po DLNA protokolima, koji dozvoljavaju upotrebu bilo kog UPnP servera i kontrolu preko odgovarajućih iOS i Android aplikacija. Procedura povezivanja iziskuje malo vremena, ali korisničko uputstvo sadrži detaljna objašnjenja i prateće ilustracije, pa smo povezivanje obavili bez muke. Generalno, reprodukcija ovim putem zadržala je osnovne karakteristike, navedene u prethodnom pasusu, ali je prelazak na interni D/A konverter doneo i određene promene. Najniži opseg postao je nešto izraženiji i dobio više mase i snage, ali je istovremeno izgubio deo definicije. Slične izmene dogodile su se u srednjem i visokom spektru, koji je dobio više kolorita i živosti u zvuku, sa više ekstrema, ali nauštrb analitične i tečne prezentacije. Kao i obično, sve se na kraju svodi na lični ukus, a nama je bilo teško da se odlučimo koji nam karakter zvuka više odgovara. Zapravo, mislimo da je sjajno što nam je A100 omogućio da uskladimo reprodukciju sa trenutnim željama i raspoloženjem jer je ovo osobina koja se retko sreće u datoj cenovnoj klasi.

Zaključak
Pored navedenih načina povezivanja, treba pomenuti da A100 omogućava direktnu vezu sa računarom, CD plejerom ili drugim digitalnim izvorom pomoću optičkog ulaza, koji podržava signal rezolucije do 96 kiloherca i 24 bita. Ukupno, testirano pojačalo kvalitetom reprodukcije i mogućnostima predstavlja osveženje na tržištu i istinski iskorak kompanije Monitor Audio u pravom smeru. Čak i da je u pitanju konvencionalno pojačalo, u cenovnom razredu od oko 500 evra bilo bi mu teško naći dostojnog rivala – nama na pamet pada samo Exposure 1010. Ali kada se odličnom zvuku dodaju interni D/A konverter, analogni i digitalni ulazi, bežično povezivanje i mogućnost jednostavnog ažuriranja firmvera, jasno je da Airstream A100 predstavlja ponudu bez premca.

PLUS
Svež i atraktivan dizajn.
Odličan kvalitet izrade.
Velike mogućnosti povezivanja.
Analitična i muzikalna prezentacija.

MINUS
Povremeno suvlji zvuk.

Kontinualna snaga: 2x50 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Formati: AAC, ALAC, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WMA
Analogni ulazi: 1x RCA
Digitalni ulazi: 1x optički
Izlazi: 1x pre-out
Broj izlaza za zvučnike: 1
Dodatno: Wi-Fi, AirPlay, USB
Dimenzije (ŠxVxD): 359x55x204 mm
Masa: 1,9 kg
Cena: 525 evra
Reader Rating3 Votes
78
Plus
Svež i atraktivan dizajn.
Velike mogućnosti povezivanja.
Analitična i muzikalna prezentacija.
Minus
Povremeno suvlji zvuk.
78
Ocena čitalaca