Ljubiša Miodragović

Zvuk bez džitera

Nakon prestanka rada na svojim plazma ekranima, japanska kompanija Pioneer odlučila je da se vrati svojim korenima i to audio-segmentu. Da podsetimo, prva dinamička zvučnička jedinica napravljena je 1925, a samo 12 godina kasnije osnivač Pioneera napravio je prvu japansku dinamičku zvučničku jedinicu. Interesantna je lista na kojoj se vidi koliko su druge poznate kompanije kasnile sa svojim rešenjima, neke od njih godinama, a neke čak i decenijama. Očigledno je da je Pioneer u početku bio posvećen audiju, ali sada se vraća na velika vrata. Zbog svojih novih ideja i planova, u sedištu kompanije odlučeno je da inženjeri koji su radili na novim projektima naprave malu turneja i tako se predstave evropskom distributerima i novinarima.


Premijera novih proizvoda odigrala se u AIR Studios u Londonu, a zatim se tim inženjera uputio ka Varšavi i konačno otputovao u Prag. S kolegama iz centralne Evrope uživali smo u petosatnoj prezentaciji, koja se nije samo bazirala na suvoparnom posmatranju PowerPoint prezentacija, već smo imali prilike i da čujemo razlike u prethodno opisanim tehnologijama. Prezentaciju je vodio gospodin Philippe Coppens iz Belgije, kog smo već imali prilike da upoznamo na EISA konvenciji. Za priču o zvučnicima bio je zadužen inženjer akustike Raoul Bauer iz pariskog centra Pioneera za razvoj zvučnika, dok su o elektronici glavnu reč vodila dvojica inženjera iz Japana.
Rad inženjera iz kompanije Pioneer povezan je sa AIR Studios u Londonu. Većina uređaja na kojima se radi prolazi i test fazu u ovom čuvenom studiju. Za neupućene, pomenućemo da je AIT Studios osnovao Sir George Martin, čuveni peti Beatles, 1969. godine kada je napustio EMI da bi osnovao sopstveni nezavisni kompleks studija. Ukoliko posetite prezentaciju airstudios.com, osetićete i sami atmosferu u kojoj se snimala muzika za filmove o Jamesu Bondu, Love album Beatlesa, Coldplaya, Maddone, Bjork, Phila Collinsa, Eltona Johna i mnogih drugih vrhunskih muzičara. Upravo u ovim studijima postavljeni su TAD R1, vrhunski studijski zvučnici koje je napravio Pioneera pod brendom Technical Audio Devices.

Zvučnici
Prvi model zvučnika koji nam je predstavljen bio je vrh iz ponude Pioneera sa oznakom S-1EX, koji pripada EX seriji. Ovaj zvučnik je izrađen veoma impresivno i svojom veličinom i zapreminom kutije, pa nikog nije ostavio ravnodušnim. Njegova prednja ploča je konkavna, tako da sve zvučničke jedinice imaju isto rastojanje od slušaoca da bi se postigla fazna usklađenost. U izvanredno izrađenoj kutiji, koja je potpuno akustički umrtvljena, smeštena je koncentrična jedinica sa srednjotoncem i berilijumskim visokotoncem, kao i dve bas jedinice. Reprodukcija koju su pružili ovi zvučnici bila je veoma prirodna, ujedno i energična, te je sa ovim zvučnikom Pioneer pokazao da je istinska audiofilska kompanija. Sledeći zvučnik na demonstraciji je bio S-81 iz serije 8. Ovaj zvučnik je daleko manje zapremine, odlikuje ga slim dizajn, a kvalitetom reprodukcije potpuno je oduševio. Takođe, raspolaže koncentričnom jedinicom i ima dva basa, ali na vrhu kutije se nalazi ribonski visokotonac koji pokriva i ultrazvučne frekvencije do 100 kiloherca.


Našu pažnju okupirala je i nova stereo serija komponenti sa imenom G-clef. Liniju čine dva integrisana stereo pojačala sa oznakama A-A9 i A-A6, zatim Super Audio CD plejeri PD-D9 i PD-D6, kao i dva tjunera – jedan opremljen DAB prijemom F-F6, a drugi samo AM/FM prijemom F-F3. Svi modeli imaju nastavak MK2 jer predstavljaju unapređene verzije prethodnika. Stereo linija je pretrela blagi redizajn prednje ploče, a displej je sada plave boje. Snažnije pojačalo A-A9 MK2 deklarisano je na 2c70 vati i ima dva toroidna transformatora, dok model A-A6MK2 ima EI transformatore i snagu od 60 vati po kanalu. CD plejeri raspolažu sa po dva D/A konvertora, tako da model PD-P9 ima ugrađene Wolfson, a PD-D6 Burr-brown konvertore.


Drugi deo prezentacije bio je posvećen AV risiverima i Blu-ray plejerima. Kod AV risivera posebna pažnja je posvećena top modelima SC-LX82 i SC-LX72, kao i budžetskim modelima VSX-519, VSX-819, VSX-919 i VSX-1019. Top modeli AV risivera su pogonjeni Direct Energy HD pojačalom, koje zapravo predstavlja modifikaciju ICEpower pojačala koju su uradili inženjeri Pioneera. Pored AIR Sudios, uređaji iz AV segmenta su testirani i u Skywalker Sound studiju u Americi, koji pripada Lucas film korporaciji, ali i THX dubbing studiju u tokijskom TV centru. Ideja vodilja za Pioneerove inženjere bila je da se filozofija izrade „spusti“ i na slabije modele. Poseban deo prezentacije odnosio se na PQLS tehnologiju koja uspeva da ştabilizuje frekvenciju glavnog kloka putem HDMi veze Blu-ray plejera i AV risivera, te potpuno eliminiše problem džitera. Rezultate ove tehnologije videli smo na osciloskopu, ali smo uspeli i da ih čujemo pri reprodukciji Blu-ray diska Concert for Diana i uvodnoj numeri Eltona Johna.


Kolegama novinarima i distributerima je predstavljen veliki broj implementiranih tehnologija i proizvoda, za koje se iskreno nadamo da ćemo imati prilike da predstavimo kroz testove u narednim brojevima časopisa Hi-Files. Ovom prilikom se zahvaljujemo kompaniji Pioneer, kao i njihovom novom distributeru, kompaniji Stav, na odlično osmišljenom putovanju i prezentaciji.