NAD Masters M10

Audiofilsko srce

Iako su uređaji iz serije Masters uvek pružali visok stepen funkcionalnosti, sposobni M10 jedan je od najsvestranijih dosad predstavljenih pripadnika ove prestižne linije.

Pored mogućnosti, NAD-ova flegšip serija odlikuje se izuzetnim kvalitetom izrade, a mi možemo sa zadovoljstvom da utvrdimo da M10 ne donosi promene na ovom polju. Ipak, promene su prisutne u dizajnu, odnosno, preciznije, u gabaritu, jer je NAD najmlađeg predstavnika serije Masters upakovao u kućište upola uže od standardnih hi-fi dimenzija. Kompaktni kabinet odlikuje se kvadratnom osnovom, sa snažno zaobljenim uspravnim rubovima i prednjom, zadnjom i bočnim stranama koje su izrađene iz jednog komada masivnog metala. Donja strana takođe je metalna, sa spuštenim bočnim ivicama koje se prostiru celom dužinom i na koje se uređaj oslanja, umesto uobičajenih nožica. Gornja površina izvedena je od crnog stakla s Gorilla Glass zaštitom i ne naleže direktno na uspravne delove kućišta, već je od njega, usled manje površine, odmaknuta za oko dva milimetra, a tako nastali prorez služi za disipaciju toplote – proizvođač je čak ostavio rubne delove akrila prozirnim kako bi se kroz njega mogao videti veliki broj rebara za hlađenje, što predstavlja atraktivan detalj.

Kad je u pitanju postavka na prednjem panelu, može se reći da NAD pomera granice predstavljanjem uređaja koji nema nijedan fizički taster ili prekidač, jer se sve komandne i kontrolne funkcije obavljaju preko velikog ekrana osetljivog na dodir. Izduženi kolor TFT panel dijagonale oko 17,5 centimetara prostire se preko cele prednje strane i pruža dobru čitljivost i preglednost i s veće razdaljine, a zaštićen je, poput gornje strane, Gorilla staklom. Uz njega, jedino dodatno sredstvo za indikaciju jeste veliki logotip proizvođača na gornjoj strani, koji pomoću iluminacije različitim bojama pokazuje trenutni status uređaja.

Na suprotnoj, zadnjoj strani nailazimo na veliki broj uredno raspoređenih priključaka. U gornjem delu su smešteni pozlaćeni RCA priključci za dva analogna ulaza, kao i za izlaze za dodatno pojačalo snage i dva aktivna sabvufera. U produžetku se nalaze digitalni koaksijalni i optički ulazi, zatim HDMI, eternet i USB-A portovi, taster za stendbaj, kao i port i zaštićeni prekidač za servisnu primenu. NAD-u zaista treba odati priznanje za sjajnu organizaciju priključaka uprkos maloj raspoloživoj površini, jer se u donjem delu zadnje strane nalaze dva para veoma masivnih zvučničkih terminala, koji su sasvim pristupačni za manipulaciju. Pored terminala s pozlaćenom osnovom i plastičnom oplatom smeštena je IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, koja kompletira postavku.

Tehnologija i mogućnosti

Dosad je već jasno da M10 na spoljašnjosti ne daje gotovo nikakve naznake svojih mogućnosti, a one su veoma velike; stoga, neophodno je upoznati se sa specifikacijama. U pogledu koncepcije, u pitanju je integrisano pojačalo s dodatkom mrežnog plejera i D/A konvertera, koje usled prisustva USB porta za eksterna skladišta može da preuzme i ulogu svojevrsnog muzičkog servera. Očekivano, za amplifikaciju se koristi poznata HybridDigital tehnologija, koju kanadski proizvođač koristi već godinama. Kontinualna snaga od 100 vati po kanalu u klasi D stiže iz najsavremenijih nCore modula renomirane holandske kompanije Hypex, dok se za digitalno-analognu konverziju koristi 384 kHz/32-bitsko kolo ES9028 proizvođača ESS Technology.

Povezivanje na mrežu može se obaviti pomoću kabla ili bežičnim putem, a za kontrolu i reprodukciju se – opet očekivano – koristi BluOS platforma, koja je bazirana na namenski prilagođenom Linux sistemu i za čije pokretanje je zadužen procesor ARM Cortex-A9. Pored velikog broja onlajn muzičkih servisa, M10 podržava reprodukciju visokorezolutivnih formata preko mreže, zaključno s DSD i MQA fajlovima. Daljinski upravljač ne postoji u uobičajenoj formi, a menja ga sposobna aplikacija BluOS Controller, koja je dostupna za operativne sisteme Android, iOS i Windows.

Pored kvalitetne amplifikacije i D/A konvertera, za dobar zvuk malenog Masters univerzalca značajna je i integracija Dirac Live LE sistema, koji omogućuje optimizaciju tonskih parametara u skladu s karakteristikama prostorije. Ova tehnologija već dugo je prisutna u NAD-ovim surround uređajima, a sad se sve češće sreće i kod dvokanalnih sprava, što predstavlja pozitivan trend. Dirac Live LE obavlja korekciju odziva u opsegu od 20 do 500 herca, što je, prema navodima proizvođača, najproblematičnije područje. Ukoliko slušate muziku u nepovoljnim uslovima u vidu izrazito neadekvatne prostorije ili u sistemu imate dodatke poput sabvufera, možete dokupiti licencu za Dirac Live Full, koji obavlja korekciju u punom čujnom opsegu (20 Hz – 20 kHz).

Od dodatnih opcija treba spomenuti HDMI port s tehnologijom Audio Return Channel, koji omogućuje reprodukciju zvuka s televizora ili drugog uređaja s ovim tipom priključka na jednostavan način. Pored toga, na raspolaganju je blutut veza s podrškom za aptX HD kodek, u dvosmernoj verziji – ovo znači da M10 može da reprodukuje muziku direktno s telefona, ali i da prosleđuje sopstveni audio-signal ka drugom blutut uređaju, poput slušalica ili zvučnika.

Upotreba i zvuk

Kako se NAD s najnovijom generacijom uređaja u potpunosti prebacio na HybridDigital amplifikaciju, „kućni zvuk“ postao je još izraženiji jer pojačala pokazuju sličnosti u karakteru reprodukcije. Naravno, u poređenju s pojačalima nižih serija D i C, testirani M10 donosi još precizniji prikaz, čistije tonove i veću stabilnost pri ekstremnim situacijama i glasnoćama.

Prvi deo testa obavili smo s isključenim tonskim kontrolama i bez upotrebe Dirac sistema, a M10 se pokazao kao odličan partner za regalske zvučnike Dynaudio Evoke 20. Odlično razvijena pozornica bila je homogena i čvrsto postavljena, bez sužavanja tokom zahtevnih deonica, što je ukazalo na sjajnu kontrolu u čitavom opsegu. Još jednom ćemo ponoviti da je NAD zaista povukao pravi potez prelaskom na HybridDigital tehnologiju jer se sva njihova pojačala sada odlikuju odličnim tonskim balansom, s potpuno ravnomernom zastupljenošću sva tri dela čujnog opsega. Tonovi su čisti i neutralni, a savršeno pogođena ravnoteža između preciznosti i topline ukazuje na prirodan timbar instrumenata. S druge strane, snaga pojačala je na zavidnom nivou i M10 je bez teškoća kontrolisao, po tradiciji, nešto zahtevnije danske kutije, pa nas ne bi iznenadilo da se „pod haubom“ nalazi i više od deklarisanih 100 vati po kanalu.

U drugom delu testiranja rešili smo da se poigramo s famoznim Dirac sistemom. Kalibracija se obavlja pomoću za to predviđenog mikrofona koji se isporučuje uz M10 i besplatne Dirac aplikacije, a procedura podrazumeva merenje signala u devet tačaka u prostoriji. Aplikacija nas vodi kroz celu proceduru, a nakon desetak minuta profil prostorije je spreman i učitava se u jedno od pet memorijskih mesta u pojačalu, koje zatim obavlja korekcije prema učitanim parametrima.

Nakon kalibracije, M10 nam je priuštio savršenu preciznost u najnižem delu spektra, s masivnim i energičnim tonovima, i uz potpuno zadržavanje definicije tokom najzahtevnijih deonica. Brzina, ritmičnost i udarac praktično su bez mane, a potpuno odsustvo bilo kakvih neželjenih artefakata ukazuje na uspešnu integraciju zadatih parametara za korekciju.

Iako pojačala klase D umeju da budu nešto suvlja i preterano analitična u srednjim tonovima, kod ovog NAD-a to nije slučaj. Separacija tonova sasvim je jasna, s precizno ocrtanim telom svake note, ali i potpuno glatkim uklapanjem u veću muzičku celinu. Fluidni tok muzike zadržan je i tokom složenih segmenata orkestarskih dela, bez gubljenja definicije kod pozadinskih i tiših tonova, što ukazuje na odličnu dinamiku. Stoga, analitičnost je još kako prisutna, ali M10 to prikazuje na jedan ležeran način – na prvom mestu su uvek muzikalnost i prirodan zvuk.

U najvišem delu spektra M10 se pokazuje kao istinski majstor za kreiranje atmosfere, koja ispunjava celu prostoriju u sjajnom trodimenzionalnom prikazu. Očekivano, izobličenja su i ovde nepoznata pojava, a tonovi su rafinirani, savršeno precizni i oplemenjeni zrnom topline. Reprodukcija vokala obiluje vazduhom, stvarajući utisak prostornosti koja će približiti auditorijum okruženju u kojem je snimak nastao.

Kako ovo nije prvi put da smo se sreli s BluOS platformom, kontrolna aplikacija poznata nam je odranije. Ova aplikacija u sebi objedinjuje sve što vam može zatrebati, od odabira izvora ili audioteke, preko upravljanja reprodukcijom i pravljenja plejlista, pa do podešavanja tonskih parametara i upravljanja dodatnim opcijama. Uprkos velikim mogućnostima, aplikacija je pregledna i intuitivna pri upotrebi, a odziv na sve komande je trenutan i bez zastoja.

Alternativno, M10 se može kontrolisati i preko ekrana osetljivog na dodir, koji poseduje Near i Far modalitet rada. Prvi prikazuje komande i omogućava upravljanje reprodukcijom i glasnoćom, odabir izvora i pristup svim ostalim funkcijama, dok drugi preko celog ekrana postavlja dva velika i sjajno prikazana VU-metra. Stoga, preporučujemo da se zavalite u omiljenu fotelju, pustite muziku preko aplikacije i prepustite se hipnotičkom dejstvu koje VU-metri imaju na svakog pravog audiofila.

Zaključak

Na kraju, možemo samo da zaključimo da NAD Masters M10 predstavlja istinsko osveženje na tržištu all-in-one uređaja. Njegova forma je jednostavna i kompaktna, ali su upotrebljeni materijali i kvalitet završne obrade nesumnjivo luksuzni, pa se može svrstati i u lajfstajl mikro-sisteme. Iako njegova cena nije mala, razlaganjem na proste činioce lako se dolazi do zaključka da je M10 zapravo povoljan – pored snažnog pojačala, u malenom kućištu nalaze se D/A konverter, strimer, blutut i USB plejer, pa čak i Dirac za optimizaciju zvuka. Ipak, ono najvažnije jeste da ispod privlačne spoljašnjosti kuca pravo audiofilsko srce, koje će vam priuštiti nebrojene sate uživanja u muzici.

NAD Masters M10
Kontinualna snaga: 2x100 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz – 20 kHz
Damping faktor: >190
Izobličenja THD: <0,03%
D/A konverter: ESS ES9028
Analognih ulaza: 2
Digitalnih ulaza: 3
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dodatno: eternet, wi-fi, USB-A, blutut aptX HD, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 215x100x260 mm
Masa: 5 kg
Cena: 2.400 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Precizan i veran zvuk.
Snaga i neutralnost.
Ogromne mogućnosti.
Future-proof platforma.
Nešto viša radna temperatura.
4.3