NAD D 7050

Direktni strim

Na prošlogodišnjem minhenskom High-End sajmu NAD je predstavio tri proizvoda iz takozvane D linije. Sva tri uređaja su privukla punu pažnju javnosti, pre svega, zbog neobičnog dizajna. Da li je ovo hi-fi budućnosti?

D_7050_Direct_Digital_Network_Amplifier_-_Vert_3-4

Na testu smo do sada imali D/A konverter NAD D 1050, kao i pojačalo D 3020, i oba uređaja su bila ocenjena veoma dobro. Zanimljivo je da D 3020 radi u klasi D, da je izrađen na Hypex platformi, ali i da poseduje blutut vezu koja omogućava reprodukciju muzike sa pametnih telefona. Došao je red i na pisanje testa za D 7050, pojačalo koje je bazirano na Direct Digital tehnologiji, ali sa daleko većim mogućnostima povezivanja. Ovaj test će biti nešto drugačiji jer smo ovo pojačalo imali prilike da koristimo u jednom sistemu skoro godinu dana. Dakle, D 7050 poseduje mogućnost bežičnog povezivanja putem blututa sa podrškom za aptX, zatim AirPlay, kao i wi-fi veze sa podrškom za DLNA. Ove „nalepnice“ smo navikli da viđamo samo na AV risiverima, ali NAD je omogućio da sve ove tehnologije ljubitelji stereo-reprodukcije dobiju u kompaktnom kućištu. U poređenju sa dva mlađa brata iz serije D, pojačalo D 7050 je veće po svojim dimenzijama oko 30 procenata. Zbog toga i vizuelno deluje dosta ozbiljnije, a tome još dodatno doprinosi i prelepi displej. Ovo pojačalo se može postaviti vertikalno ili horizontalno, a ugrađeni žiroskop prepoznaće položaj uređaja i ispisane informacije na displeju će se zarotirati za 90 stepeni. Veoma praktično! Baš ono što nam je nedostajalo na D 3020.

NAD je uspevao da izgradi veoma lepu zvučnu sliku, sa puno prostornosti i vazduha.

NAD, inače, sada već ima bogato iskustvo sa pojačalima u klasi D. Dobro nam je poznat model M2 iz Masters serije, da bi kasnije ovaj proizvođač predstavio i model C 390DD. Oba pojačala pripadaju višem cenovnom rangu, a svi znamo da je NAD svoju popularnost stekao sa pristupačnim uređajima. Ovoga puta, NAD je napravio pojačalo sa istom tehnologijom i istim performansama, ali s daleko manje snage.

Dizajn
Spreda D 7050 poseduje dve kružne komande, od kojih je manja za menjanje izvora zvuka, dok je veća za kontrolu glasnoće. Pored „rotirajućeg“ displeja nalazi se i ulaz za slušalice, a proizvođač tvrdi da je unutra i pojačalo za slušalice premijum klase. Zadnji panel je veoma bogat – prisutna su dva optička i dva koaksijalna ulaza (sa podrškom do 24/192), USB ulaz (B tipa) za vezu sa računarom (sa podrškom do 24/96), USB ulaz (A tipa) za vezu sa Apple uređajima, kao i eternet priključak. Dakle, ovo pojačalo nema analogne ulaze jer radi potpuno u digitalnom domenu, te ako posedujete gramofon ili neki drugi analogni izvor, ovo nije rešenje za vas. Prisutna su dva analogna izlaza za vezu sa nekim drugim pojačalom snage, kao i dvanaestovoltni triger za istovremenu kontrolu više uređaja. Primetićete i dva malena tastera, od kojih je jedan za resetovanje uređaja, a drugi za iniciranje veze sa mrežnim ruterom (WPS).

D_7050_Direct_Digital_Network_Amplifier_-_Rear

Unutra
Za razliku od D 3020 koji koristi Hypex modul pojačala, model D 7050 se bazira na Direct Digital tehnologiji, koju je razvio NAD. Primetili smo da nigde na internetu, ali ni u štampanim medijima, nema slike otvorenog pojačala, te smo sa posebnim entuzijazmom krenuli u avanturu rasklapanja. Nakon skinuta tri šrafa na zadnjem panelu uspeli smo da uklonimo pločicu sa natpisima. Zatim smo morali da skinemo još desetak šrafova, a onda da plastični poklopac otkačimo sa žabica. Cela operacija je protekla uspešno, bez ikakve štete, sitne ogrebotine ili polomljene žabice.

DSC_0600

Jedna trećina pojačala je rezervisana za napajanje koje je oklopljeno metalnim kućištem radi smanjivanja mogućih smetnji. Na druge dve trećine prostire se štampana pločica sa mnoštvom SMD komponenti. Pored napajanja primećujemo dva puta po dva kondenzatora od 2.200 mikrofarada. Između njih su diode kompanije Zetex (ZLDO 1117, ZXMP 7A17 i ZXMN 7A11). Za povezivanje na mrežu zadužen je modul CX-870, koji podržava i eternet i wi-fi povezivanje. Ovaj modul predstavlja kompletno rešenje, pa tako na sebi ima i SDRAM i Flash memoriju, kao i media procesor DM870A. Kreirala ga je firma Microchip, a na sajtu je reklamiran kao gotovo rešenje za korišćenje Spotify Connect pod imenom JukeBlox. Sve češće ćemo viđati upravo ovaj modul u AV risiverima. Mikrokontroler je iz iste kompanije, sa oznakom PIC24FJ128GB106. Za transiver NAD je iskoristio Currus Logic 8416-CZZ, koji prihvata signal do 192 kiloherca. Najvažnija komponenta je zadužena za pojačanje, a u pitanju je Zetex DDFA (Digital Direct Feedback Amplifier) sa oznakom ZXCZM800. U pitanju je integrisano rešenje za pretpojačalo i DAC, koji po karakteristikama pruža vrhunske performanse.

Postavka sistema
Iako se ovo pojačalo ne greje mnogo, zbog prednosti koje nosi klasa D, uređaj ima male, ali duguljaste otvore koji su pokriveni mrežicom. NAD isporučuje male silikonske podloške koji se lepe za uređaj kako bi pojačalo ipak bilo odvojeno od podloge. Nakon povezivanja kablova za zvučnike na terminale solidnog kvaliteta, sistem je spreman za rad. Najjednostavniji i najbrži način da pustite muziku na ovakvom sistemu jeste da povežete svoj mobilni telefon blutut vezom. Ukoliko imate neki od boljih modela telefona koji podržavaju aptX, moći ćete da uživate u kvalitetu reprodukcije veoma sličnom CD kvalitetu. Kao što smo više puta napominjali, aptX nudi CD kvalitet, ali sa malim stepenom kompresije (4:1). Drugi način je da se NAD D 7050 poveže na lokalnu mrežu. Možete pritisnuti WPS taster na ruteru i pojačalu i, nakon izrečenog „ćiribu-ćiriba“, NAD će biti povezan na mrežu. Ako vam se kojim slučajem NAD nalazi blizu rutera, naša preporuka je da ih ipak povežete eternet kablom. Nismo imali nikakvih problema sa vezom, ali većina nas ima jeftine rutere koji ponekad gube konekciju. Nakon prelaska prstom po komandi osetljivoj na dodir, NAD će se uključiti za par sekundi posle čujnog klika iz releja. Potrebno je sačekati još pet do deset sekundi i NAD će postati vidljiv u lokalnoj mreži. Naša preporuka je da koristite aplikaciju BubbleUPnP na pametnom telefonu, te da pomoću nje odaberete odakle želite da povlačite muziku i da je šaljete ka NAD-u. Muzika se može nalaziti u memoriji telefona, ali isto tako i negde na mreži (NAS, PC…). Slušali smo nekoliko albuma u FLAC formatu sa visokom rezolucijom i nismo imali nikakvih prekida, niti bilo kakvih sličnih problema. Treći način za slušanje muzike u ovakvom sistemu jeste povezivanje računara USB kablom, a naravno moguće je vezati i neki CD transport, odnosno CD plejer, sa digitalnim izlazima.

NAD je ovom pojačalu omogućio i podršku za Spotify Connect, ali, nažalost, ovaj servis još uvek ne radi u Srbiji, te nam ova opcija nije preterano interesantna. S druge strane, ako imate neki od Apple proizvoda, moguće je koristiti AirPlay kao veoma praktično rešenje za puštanje muzike ili iskoristiti USB ulaz na zadnjem panelu za povezivanje.

NAD aplikacija
Kompanija je izbacila svoju aplikaciju za iOS i Android, ali da biste mogli da ih koristite, prvo morate uraditi nadogradnju firmvera. Uradili smo nadogradnju, koja je veoma jednostavna, a može se raditi na dva načina – prvi je snimanje odgovarajućeg fajla koji se preuzima sa sajta na USB, a drugi je putem browsera računara i aploudovanja istog fajla. Aplikacija, nažalost, ne može puno toga, moguće je promeniti izvor zvuka i podešavati glasnoću, ali moguće je namestiti ekvivalizaciju pod imenom PerfectPitch. Opet, nažalost, podržani su samo PSB zvučnici, koji dolaze iz iste kompanije. NAD D 7050 ima jednu lepu opciju, a to je automatsko isključivanje pojačala nakon 30 minuta nekorišćenja. Nakon nadogradnje softvera, nama se desilo da se ova opcija isključila, pa je u aplikaciji morate ponovo uključiti.

DSC_0598Daljinski upravljač
Umalo smo zaboravili da napišemo da se uz D 7050 isporučuje maleni daljinski upravljač. Razlog za našu zaboravnost leži upravo u tome što ga nikada nismo ni koristili. Na sebi ima tastere za izbor zvuka i pojačavanje, ali kada strimujete muziku sa telefona, onda glasnoću možete podešavati na samom telefonu. Drugo, bez obzira na kojem je položaju izvor zvuka, DLNA će „pregaziti“ ovo podešavanje i muzika će početi da se reprodukuje. U praktičnom smislu, NAD D 7050 uopšte ne mora da bude na vidljivom mestu, dovoljno je da pređete prstom preko komande za uključivanje, a svaka dalja kontrola će biti izvršena preko pametnog telefona. NAD će se čak sam i isključiti.

Muzika
Sistem koji smo povezali bio je krajnje jednostavan. Činili su ga NAD D 7050 povezan sa Oehlbach kablovima na KEF R300 zvučnike. Pomenuti zvučnici su bookshelf tipa, ali imaju dosta solidnu zapreminu i bas-jedinicu od 165 milimetara, što znači da imaju predispoziciju da pokažu kvalitetnu reprodukciju niskih frekvencija. Prvo smo krenuli s puštanjem muzike preko blututa, pa smo prešli na DLNA strimovanje. Puštanje MP3 numera u niskom bitrejtu preko blututa pokazivalo je svoja ograničenja, bez obzira na aptX. Reprodukcija je bila bez detalja, nekako slabo definisana i nije uspevala da nam privuče pažnju. Prelazak na bolje snimke ipak je pokazao da aptX može da zvuči zadovoljavajuće. Sličan test smo ponovili i sa strimovanjem, s tim što su visokorezolutivni snimci sada zvučali savršeno. U redakciji nam se mota, za potrebe testova, i iPod Touch četvrte generacije, te smo isprobali i AirPlay, koji se pokazao sasvim solidno. Poslednji deo testa odnosio se na povezivanje ASUS laptopa sa SSD-om preko AudioQuest Cinnamon USB kabla. Ovaj kabl nije preterano dugačak, pa je laptop morao da stoji blizu sistema, što oduzima komfor. Ipak, kvalitet reprodukcije je bio više nego zadovoljavajuć, ali sa ograničenjem na fajlove rezolucije 24/96.

NAD je uspevao da izgradi veoma lepu zvučnu sliku, sa puno prostornosti i vazduha. Bas-segment je bio odsečan i precizan, a KEF R300 je pokazao da ume da ode dosta duboko. Činilo se da pojačalo ima brzu reakciju, da nema zamućivanja slike, niti nekakvih artefakata. Pojačavanje glasnoće na više nivoe nije dovelo do promena u reprodukciji, a, verujte nam, slušali smo muziku prilično glasno. Još jednom se pokazalo da je 50 vati u kućnim uslovima sasvim dovoljno.

Zaključak
NAD je napravio pravi uspeh sa D linijom, a pojačalo s mrežnim plejerom D 7050 nešto je najbolje što smo testirali do sada. Čini se da je cena pomalo visoka, ali ako pogledate kvalitet ugrađenih delova, kvalitet celokupne izrade i šta je sve u mogućnosti da uradi ovaj uređaj, onda je cena sasvim opravdana. Ako ste prešli u digitalni svet kada je muzika u pitanju, ovaj uređaj možemo samo da preporučimo.

PLUS
DDFA pojačalo visokih performansi.
Podrška za DLNA, AirPlay i blutut aptX.
U radu nije bilo prekidanja reprodukcije.

MINUS
U pitanju je kompletno digitalno rešenje, pa izostaju analogni ulazi.

Kontinualna snaga: 2x50 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (0 do -0,3 dB): 20 Hz – 20 kHz
Izobličenja THD: <0,004%
Ulazi: 2x optički, 2x koaksijalni, USB-A i B
Izlazi: analogni RCA
Broj izlaza za zvučnike: 1
Dodatno: blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 70x236x270 mm
Masa: 2,2 kg
Cena: 890 evra
Reader Rating13 Votes
76
76
Ocena čitalaca