NAD C 700

Svemogući Classic

Nakon kompletnog obnavljanja serije Classic, NAD je uvrstio u ponudu i jednu kompaktnu all-in-one spravu, koja pruža visok stepen funkcionalnosti u malom gabaritu.

Multifunkcionalni uređaji već dugo nisu retkost u asortimanu kanadskog proizvođača – setimo se svestranih VISO modela s početka novog milenijuma – a većina uređaja iz aktuelne ponude opremljena je digitalnim ulazima i mrežnim povezivanjem, ili se oni mogu lako dodati zahvaljujući modularnoj konstrukciji. Ipak, novi C 700 izdvaja se proporcijama i gabaritom jer smešta veliki broj funkcija u kućište široko svega nešto preko 20 centimetara. Koncept je preuzet od modela M10 iz prestižne serije Masters, a novi C 700 pruža gotovo isti nivo funkcionalnosti, ali po daleko nižoj ceni.

Dizajn i izrada

Kao uređaj gotovo kvadratne osnove i nešto veće visine, C 700 deluje robustno, a crna boja doprinosi njegovom monolitnom izgledu. Zaobljene uspravne ivice umanjuju kutijast izgled, dok je, zahvaljujući modernom prednjem panelu s velikim kolor-ekranom, pojava uređaja veoma moderna. Ekran ima dijagonalu od pet inča (127 milimetara), a postavku na frontu upotpunjuje višenamenska kružna komanda, koja se može rotirati i pritiskati, kao i dva dodatna tastera ispod nje. Prisustvo najnovijih tehnologija još se bolje vidi na zadnjoj strani, koja poseduje dva linijska RCA ulaza i koaksijalni i optički digitalni ulaz. Na raspolaganju su i izlazi za eksterno pojačalo snage i aktivni sabvufer, HDMI eARC, USB-A port i gigabitni eternet, 12-voltni okidač, priključak za dodatni infracrveni ripiter, USB za servisnu primenu i taster za stendbaj. Zvučnički terminali isti su kao kod drugih modela u seriji Classic, što podrazumeva oplatu od plastike solidnog kvaliteta, ispod koje se nalazi pozlaćena metalna osnova. Postavku kompletira IEC utičnica na desnoj strani, koja će audiofilima željnim eksperimentisanja omogućiti promenu fabričkog strujnog kabla nekim kvalitetnijim.

Iako se za dizajn ovog sposobnog mališana može reći da je nepretenciozan, završna obrada sasvim je druga stvar: kućište je izrađeno od aluminijuma, tako da su prednja, zadnja i bočne strane izvedene izjedna. Gornji poklopac nešto je manji od paralelnog preseka uređaja, što ostavlja diskretni prostor za protok vazduha po obodu, a u središtu gornje strane nalaze se ugravirani logotip kompanije i oznaka modela, koji su istaknuti atraktivnim belim osvetljenjem kad je uređaj uključen. Suprotna, donja strana izrađena je od masivnog dvomilimetarskog lima i sadrži nešto više proreza za hlađenje, kao i veći otvor direktno ispod hladnjaka, dok se, umesto uobičajenih nožica, C 700 oslanja na podlogu celom površinom bokova, koji su opremljeni gumenim trakama na donjem delu.

Mogućnosti

Kao mlađi brat pomenutog M10, testirani NAD u osnovi predstavlja integrisano pojačalo, izvedeno u dokazanoj tehnologiji HybridDigital UcD. Ova amplifikacija poznata je po visokoj efikasnosti i malim izobličenjima, a kod C 700 pruža kontinualnih 80 vati po kanalu na osam oma i preko 100 vati na četiri oma, dok dinamičke vrednosti iznose 100 i 125 vati. Kao drugi važan deo sistema, nameće se sekcija za digitalno-analognu konverziju – proizvođač ne navodi tip DAC kola, pa je moguće da je ono integrisano u digitalni sklop za amplifikaciju. DAC podržava rezoluciju od 192 kiloherca i 24 bita, a prisutna je podrška za Roon i MQA, kao i zvanični Hi-Res sertifikat. Očekivano za NAD, kao mrežna platforma upotrebljen je BluOS, koji već godinama razvija sestrinska kompanija Bluesound. U pitanju je zatvoreni sistem koji ne podržava popularne opcije za striming, kao što su DLNA, UPnP ili Chromecast, ali iz istog razloga pruža izuzetnu stabilnost u radu i brz odziv na sve komande. Pored reprodukcije s lokalnih mrežnih audioteka i eksternog hard-diska preko USB-A porta, BluOS omogućuje kontrolu putem mobilne aplikacije, uz integraciju velikog broja onlajn muzičkih servisa i internet radio-stanica.

U prvom delu teksta nabrojali smo priključke kojima C 700 raspolaže, ali treba naglasiti da je prisutno i bežično povezivanje u vidu wi-fija na pet gigaherca i blutut veze. Blutut podržava kvalitetnije audio-kodeke, kao što je aptX HD, a posebno je važno da omogućuje dvosmernu vezu – kao prijemnik, C 700 može da reprodukuje muziku s mobilnog uređaja, dok kao predajnik šalje signal na blutut slušalice ili zvučnik. Za kontrolu se može koristiti mobilna aplikacija, ali testirani NAD takođe poseduje senzor za daljinsku komandu i sposoban je da uči kodove, pa ga, uz malo truda, možete naučiti da reaguje na komande bilo kog daljinskog upravljača.

Upotreba i zvuk

Tokom reprodukcije, C 700 pokazuje osobine koje smo upamtili tokom ranijih susreta s HybridDigital amplifikacijom, a koje se ogledaju najpre u linearnoj isporuci snage i stabilnosti pri opterećenjima. U suprotnosti sa skromnim gabaritom, maleni NAD donosi izuzetne dinamičke karakteristike i pruža živ i angažovan zvuk i pri malim glasnoćama, što je veoma zgodno ukoliko živite u zgradi ili želite da uživate u dobrom zvuku u sitne sate. Povećanje glasnoće ukazuje na uzornu postojanost amplifikacije, koja zadržava sve kvalitete i oslobođenost od izobličenja i tokom velikog pojačanja. Iako nema Dirac kalibraciju poput starijeg brata M10, C 700 će, pomoću kvalitetnih zvučnika, pružiti pozornicu poprilične širine i solidne dubine. Trodimenzionalni efekat stoga je prisutan u prezentaciji, a stabilan rad pojačala primećuje se i u odsustvu suženja slike ili gubljenja definicije u toku zahtevnih deonica.

Još jedna veoma značajna odlika testiranog pojačala jeste uravnoteženost reprodukcije: C 700 pruža ujednačen prikaz sva tri dela spektra, bez isticanja ili povlačenja nekog od opsega. U sprezi s ovim stoji relativno neutralan tonski balans, a pojedinačni tonovi zaista su odlično odmereni i postavljeni na tanku liniju između punog, sočnog prikaza i suvoparnosti. Analitičke sposobnosti uređaja stoga su na visokom nivou, uz jasno prikazivanje detalja i alikvotnih tonova, ali bez prelaska u sterilan i beživotan zvuk. Iako verujemo da bi određeni deo audiofilske populacije ovo okarakterisao kao nešto suvlji prikaz, smatramo da je NAD kod C 700, uostalom kao i kod drugih novih predstavnika serije Classic, pogodio pravi recept za dobar kolorit, pa je testirano pojačalo prilično zahvalno za uparivanje i ostvariće dobru sinergiju s velikim brojem različitih zvučnika i izvora. Ovo zapažanje potvrđeno je i u praksi, jer smo, kao srećnu okolnost ovog testa, na raspolaganju imali čak tri para zvučnika: kompaktne florstendere Monitor Audio Silver 200, zatim malene, ali sposobne trosistemske bukšelfove ELAC Uni-Fi UB52 i veoma pristupačne regalske kutije Triangle Borea BR03. Sa svakim od navedenih zvučnika C 700 se uklopio veoma dobro i prikazao doslednost u reprodukciji i neutralnom koloritu, uz odličan prikaz detalja, ali i energičan nastup kad je to bilo potrebno.

U drugom delu testiranja C 700 smo prebacili na linijski ulaz, a za D/A konverziju upotrebili smo Chord 2Qute. Ova promena ukazala je da je amplifikacija sama po sebi za nijansu živopisnija i donosi više kolorita, ali i da je sposobna za prikaz plemenitih i baršunastih tonova, izražene teksture i slojevitosti. Snage nije nedostajalo ni u jednoj situaciji, bilo da su u pitanju duboki i masivni basovi ili precizno vođenje vazdušastih visokih tonova. C 700 se takođe odlično snalazi s velikim brojem instrumenata, pružajući dobru separaciju tonova tokom zahtevnih orkestarskih kompozicija, ali je jednako uspešan tokom intimnog, lirskog prikaza malih džez sastava i vokalnih numera. Iako je, u zbiru, eksterni DAC doneo bolju reprodukciju, treba imati u vidu da 2Qute s dodatnim napajanjem košta skoro kao C 700, pa je interni konverter testiranog NAD-a izašao iz duela kao moralni pobednik – on pruža veoma dobar kvalitet reprodukcije po daleko nižoj ceni.

Na kraju, moramo da pohvalimo NAD kad su u pitanju intuitivna kontrola i potpuno glatko upravljanje svim funkcijama, što nije uvek slučaj kod višenamenskih uređaja, pa se događa da i dosta skuplje sprave ponekad pate od nedorađenosti u pogledu softvera i loše osmišljene kontrole svih opcija, što posle određenog vremena postaje iritantno. Međutim, uz C 700 stvari se odvijaju lako i brzo, u čemu velikog udela ima BluOS – iako smo se već mnogo puta susreli s ovom platformom, uvek nas oduševi jednostavnošću upotrebe, za koju nije potrebno gotovo nikakvo predznanje. Bilo da je u pitanju reprodukcija s lokalnih skladišta i onlajn servisa, podešavanje parametara zvuka ili pristup drugim opcijama, ovaj operativni sistem osmišljen je tako da što više olakša upotrebu, uz zadržavanje izuzetno visokog stepena funkcionalnosti.

Zaključak

Na kraju, možemo da zaključimo da je sveden i minimalistički dizajn novog modela iz serije Classic u potpunoj suprotnosti s njegovim mogućnostima. Analogni i digitalni ulazi dopunjeni su reprodukcijom preko mreže i dvosmernim blututom, a sjajna BluOS platforma čini audiofilski život lakšim i lepšim. Kad se u jednačinu dodaju veoma dobar kvalitet zvuka i odlična završna obrada, postaje jasno da NAD C 700 predstavlja izuzetno povoljnu ponudu, koja će ispuniti gotovo sve zahteve na poziciji centralne komponente savremenog i svestranog audio-sistema.

NAD C 700
Kontinualna snaga: 2 x 80 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >90
Izobličenja THD: <0,04%
Analognih ulaza: 2
Digitalnih ulaza: 3
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dodatno: eternet, wi-fi, USB-A, blutut aptX HD, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 218 x 96 x 266 mm
Masa: 4,8 kg
Cena: 1.490 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Male dimenzije i sveden dizajn.
Napredna tehnička rešenja.
Uravnotežen zvuk i dobra kontrola.
Sjajan odnos između uloženog i dobijenog.
Izlaz za slušalice dodatno bi poboljšao funkcionalnost.
4.2