Dynaudio Emit 20

Više od početnog modela

Iako zauzima pozicije entry-level zvučnika u hijerarhiji poznatog danskog proizvođača, nova serija Emit nije tu samo da bi popunila ponudu. Naprotiv – njihov kvalitet je neosporan, a zvuk će zadovoljiti i zahtevnije audiofile, bilo da je u pitanju stereo ili višekanalna postavka.

U težnji da ljubiteljima dobrog zvuka ponudi što kvalitetniji zvučnik po prihvatljivoj ceni, Dynaudio je u proteklih desetak godina prešao dugačak put od prvobitne serije DM, preko prvih Emit modela, pa do najnovije, druge generacije Emit zvučnika. Nova generacija Emit zvučnika stoga donosi elaborirane modele, koji sadrže rešenja preuzeta od skupljih serija i upakovani su u znatno elegantniji finiš, a njihovi tonski kvaliteti omogućuju im da postanu oslonac u formiranju pristupačnog i dobrozvučećeg audio-sistema. Serija obuhvata dva regalska i dva podnostojeća modela, kao i centralni zvučnik za surround sisteme, a u nastavku ćemo se upoznati s većim bukšelf modelom Emit 20.

Potpuno nov dizajn

Iako Dynaudio spada među proizvođače koji veoma drže do tradicije i kontinuiteta, iskorak nove serije Emit u odnosu na prethodnu generaciju primećuje se već na prvi pogled. Uglasti front, s prepoznatljivo zasečenim ivicama i pomalo industrijskim dizajnom zamenjen je daleko rafiniranijim izgledom i sveukupno savremenijom pojavom. Nežno zaobljene crte lica, odnosno fronta novih zvučnika savršeno su uklopljene s okvirima zvučničkih jedinica, koje su, za razliku od prethodnika, neznatno uvučene i pričvršćene bez vidljivih zavrtanja. Postavka drajvera znatno je unapređena, pa u gornjem delu, unutar velikog okvira, pronalazimo Cerotar visokotonac, koji je direktno preuzet od skuplje serije Evoke. Ovaj visokotonski drajver opremljen je tekstilnom kalotnom membranom prečnika 28 milimetara, ispod koje se nalazi već poznata unutrašnja kupola pod nazivom Hexis, zadužena za optimizaciju protoka vazduha, čime se postiže bolji frekvencijski odziv i umanjuju neželjene vibracije. Za pogon je upotrebljen feritno-keramički magnet, koji, prema rečima proizvođača, zadržava potpunu kontrolu i nepromenjeni kvalitet zvuka i tokom veoma glasne reprodukcije.

Njihova glad za snagom zaista nije prevelika – biće dovoljno da ih uparite sa stabilnim pojačalom kvalitetnog naponskog stepena.

Drugi deo dvosistemske topologije predstavlja srednjetonsko-niskotonska jedinica, koja je opremljena MSP (Magnesium Silicate Polymer) membranom prečnika 180 milimetara. Takođe bazirana na drajverima iz serije Evoke, ova jedinica odlikuje se odsustvom klasičnog poklopca za prašinu – umesto njega, sada je tu integrisani deo koji povećava ukupnu površinu membrane, a sadrži i otvore za hlađenje po ivici. Namotaji kalema izvedeni su od aluminijuma obloženog površinskim slojem bakra, dok je telo kalema izrađeno od dvoslojnog fiberglasa, a postavku kompletiraju novo vešanje dugog hoda i snažan feritni magnet.

Kao sledeći važan element svakog zvučnika, skretnica je izvedena uz primenu svih saznanja i tehnologija kojima Dynaudio raspolaže, a naročito se ističe da je za svaki model u seriji razvijena zasebna i prilagođena skretnica. Emit 20 koristi hibridnu topologiju, kod koje se za visokotonac upotrebljava sklop prvog reda, a za mid-bas postavka drugog reda, što omogućuje izuzetnu kontrolu svakog drajvera ponaosob. O ozbiljnosti pristupa pri izradi nove serije Emit dovoljno govori podatak da je za sva ispitivanja korišćena Dynaudiova laboratorija pod nazivom Jupiter. Ova velika prostorija u obliku kocke, stranice 13 metara, opremljena je najsavremenijom mernom opremom, uključujući 31 mikrofon i robotizovanu ruku za njihovo pokretanje, kako bi se obavila najpreciznija moguća merenja u krugu od 360 stepeni – dakle, ne samo na idealnoj poziciji za slušanje već i svuda oko zvučnika.

Estetika novog modela unapređena je u odnosu na prethodnika, što se primećuje na modernijem prednjem panelu, ali i u primeni kvalitetnijeg finiša. Emit zvučnici sada su dostupni u crnom i belom finišu, kao i u kombinaciji crnog fronta i kabineta od orahovine, dok se pripadajuće platnene maske pričvršćuju pomoću skrivenih magnetnih držača. Za zadnju stranu može se reći da je uobičajena i sadrži bas-refleks port u gornjem delu, dok je donja polovina rezervisana za upušteni panel s jednim parom terminala. Zvučnički terminali su veoma dobrog kvaliteta i kombinuju osnovu od pozlaćenog metala i providnu plastičnu oplatu, a prihvataju sve vrste povezivanja.

Slušni test

Iako osetljivost testiranih zvučnika od 86 decibela spada među niže, nominalna impedansa povećana je na šest oma, pa će Emit 20 predstavljati manje opterećenje za pojačalo u odnosu na prošlu generaciju. Ovi zvučnici podnose snagu do 160 vati po kanalu, pa verujemo da će im, kao i svim drugim Dynaudio zvučnicima, prijati nešto snažnija amplifikacija. Otpakovani i postavljeni na svoja mesta u okviru sistema, Emit 20 deluju prilično glomazno, što je zasluga najpre nešto veće širine kabineta, a masa od preko 10 kilograma po komadu uliva poverenje u unutrašnju konstrukciju i dobru dampiranost zvučnika.

U toku kritičkog slušanja, Emit 20 se pokazuju kao ozbiljne i zrele kutije sveobuhvatnog zvuka, uprkos tome što se nalaze na samom početku Dynaudiove ponude. Sveukupni tonski balans je za nijansu topliji i, rekli bismo, neznatno zaslađen, ali na jedan pozitivan način: naime, iako smo kod skupljih Dynaudio zvučnika navikli na neutralnost do granica surovosti prema snimku i ostatku opreme, proizvođač je očigledno imao u vidu da zvučnici ovog cenovnog razreda možda neće baš uvek biti upareni s jednako kvalitetnim pojačalom ili izvorom, pa su na ovaj način omogućili uživanje u dobrom zvuku i korisnicima nešto slabijih uređaja. Pored toga, zvučničke jedinice za nijansu su predimenzionirane u odnosu na klasne rivale, pa Emit 20 pružaju zaista masivan zvuk iz skromnog gabarita i bez teškoća bi se mogli uporediti s manjim podnostojećim kutijama.

Zahvaljujući MSP jedinici prečnika 18 centimetara, donji deo spektra predstavlja jedan od najvećih aduta testiranih zvučnika. Prema našem subjektivnom utisku, basovi sežu znatno dublje nego što specifikacije sugerišu – u ovom pogledu mogu im parirati samo teškaši iz iste klase, poput Monitor Audija s membranom od 20 centimetara. Niski tonovi odlično su definisani i zadržavaju čist i precizan prikaz sve do donjeg praga čujnosti, a makrodinamika je veoma dobra i pruža snažan udarac. Emit 20 takođe su sasvim dorasli zahtevnim bravurama elektronske muzike, pa su gornji basovi veoma brzi i odsečni kad je to potrebno, uz mogućnost jasnog prikaza i vrlo dobre separacije velikog broja tonova. Njihova glad za snagom zaista nije prevelika – biće dovoljno da ih uparite sa stabilnim pojačalom kvalitetnog naponskog stepena, a oni će vam uzvratiti čvrstim i moćnim basovima.

Uprkos snažnom niskotonskom delu spektra, Emit 20 zadržavaju veoma dobro odmerenu ravnotežu između opsega, pa su srednji tonovi sasvim u ravni s ostatkom prikaza, bez povlačenja i padanja u drugi plan. Srednjetonski opseg prilično je živopisan i prikazuje obilje punih i jasnih tonova, pritom se ne osvrćući previše na muzički pravac – bilo da je u pitanju rok, džez, elektronika ili klasična muzika, uživaćete u brojnim detaljima i elaboriranoj prezentaciji. U jednom segmentu Dynaudio nije odstupio od ustanovljenih principa, a reč je o prikazu vokala: ljudski glas predstavljen je verodostojno, pre svega zahvaljujući sjajnoj uklopljenosti velikog broja finesa, pa su vokali upečatljivi i zaista prisutni u prostoru. U konačnom zbiru, kolorit i dinamika srednjih tonova omogućuju Emit bukšelfovima da pruže muzikalnu i, na trenutke, razigranu reprodukciju, pa čak i da zbog toga žrtvuju delić preciznosti u srednjem opsegu, što se ne sreće često kod ovog skandinavskog proizvođača.

Tokom reprodukcije, trud koji je Dynaudio uložio u dizajn skretnice primećuje se kao besprekorno uklapanje svih delova spektra, pa je prelazak na visokotonsku jedinicu potpuno neprimetan. Cerotar visokotonac pruža zaista sjajnu detaljnost i veoma preciznu separaciju tonova, ali još više od toga fascinirao nas je način na koji Emit 20 koriste vrline ovog drajvera. Visoki tonovi reprodukovani su na fluidan način, formirajući finu mrežu nota u trodimenzionalnom prostoru, pa zvučnici ocrtavaju prilično veliku pozornicu, koja je prikazana po sve tri ose. Stoga, iako generalno teže ka moćnoj reprodukciji i velikom zvuku, Emit 20 su još kako sposobni za veoma dobru mikrodinamiku i intiman prikaz muzičkog dela.

Bolji u svakom pogledu

Iako smo na početku testiranja bili pomalo neprijatno iznenađeni saznanjem da su novi Emit zvučnici poskupeli čak za trećinu u odnosu na prethodnike, Emit 20 su nas tokom druženja uverili da primenjena poboljšanja vrede najmanje toliko. U poređenju s prošlom generacijom, novi Emit 20 donosi bolji zvuk u svakom pogledu i suvereno nastupa kao jedna od najboljih regalskih kutija u trocifrenom cenovnom razredu, dok će spoj savremenog i klasičnog dizajna sasvim sigurno naići na odobravanje naših ukućana.

Dynaudio Emit 20
Preporučena snaga pojačala: do 160 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 53 Hz - 25 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1 x 180 mm bas/srednjetonac, 1 x 28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 205 x 370 x 311 mm
Masa: 10,32 kg
Cena: 950 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Spoj klasičnog i modernog dizajna.
Napokon drveni finiš.
Veliki i upečatljiv zvuk.
Detaljna i živopisna reprodukcija.
Znatno skuplji od prethodnika.
4.3