NAD C 338

Duh predaka

Pred nama je najpristupačniji predstavnik temeljno obnovljene serije Classic. Da li je NAD ponovo uspeo u onome što mu je oduvek polazilo za rukom – da napravi pristupačno pojačalo sa solidnom količinom opcija i odličnim zvukom?

Poput svih drugih proizvoda na savremenom tržištu, audio-uređaji su iz generacije u generaciju sve skuplji, a neretko se dešava da i u toku tržišnog života jednog modela dođe do osetnog rasta cene. Primera radi, integrisano pojačalo Exposure 2010S2, koje autor ovog teksta koristi već godinama, na početku se prodavalo za 750 evra, da bi pred kraj tržišnog veka dostiglo cenu od oko 1.150 evra. Slična je priča i sa NAD-ovim integralcem C 326BEE, kojeg je autor teksta takođe posedovao i koji je s početnih 350 stigao do 460 evra u trenutku pisanja ovog teksta. Stoga, bilo bi lako pomisliti da 590 evra, koliko je neophodno izdvojiti za novi C 338, predstavlja samo želju proizvođača za što većim profitom na novom modelu. Ipak, nije sve baš tako kao što se čini na prvi pogled.

Opis
U pogledu dizajna, C 338 prati odlike nove serije Classic, čije smo vizuelne karaktereistike već opisali u testu modela C 368. Potpuno čiste i pravilne forme kućišta ublažene su snažno zaobljenim bočnim ivicama prednjeg panela, uz prilično nizak profil kod modela C 338, što mu daje elegantan izgled i ne opterećuje prostor. Karakteristična grafitnosiva boja i veoma kvalitetan prednji panel od čvrste plastike deluju moderno, ali i robusno. Poput ostalih modela u seriji, front je oslobođen bilo kakvih dizajnerskih dodataka, a minimalistički pristup ogleda se u prisustvu samo četiri tastera i jedne veće kružne komande. Centralnu poziciju zauzima displej, koji je znatno manji nego na C 368, ali dovoljan za jasnu vidljivost najbitnijih informacija. Pored kružne komande za glasnoću i tastera za odabir izvora i aktiviranje funkcije Bass EQ, tu je još taster za stendbaj sa sjajno uklopljenom signalnom LE diodom, kao i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

C 338 predstavlja istinskog duhovnog naslednika sjajnih i pristupačnih NAD pojačala iz prošlih vremena.

Na zadnjem panelu situacija je znatno zanimljivija, pa nailazimo na tri analogna ulaza (uključujući phono MM), četiri digitalna ulaza (po dva koaksijalna i optička) i izlaz za aktivni sabvufer. Terminali za jedan par zvučnika dobrog su kvaliteta, s pozlaćenom metalnom osnovom i čvrstom plastičnom oplatom, i dovoljno su razmaknuti za neometan pristup i masivnijih kablova. Kao potvrda savremenog koncepta ovog pojačala, na zadnjoj strani prisutne su čak tri antene za bežično povezivanje – dve za wi-fi i jedna za blutut, a spisak kompletira IEC priključak za strujni kabl sa osiguračem i prekidačem.

NAD C 338 izrađen je u konvencionalnom maniru, s gornjom stranom i bokovima iz jednog komada prilično debelog i krutog lima, a karakteristično je da na kućištu ne postoji nijedan otvor za hlađenje. Elektronika u unutrašnjosti podeljena je na tri štampane ploče u prepoznatljivoj plavoj boji, a na levoj – nešto izdvojenoj – smeštena je sekcija svičerskog napajanja. Najmanja ploča u središtu kućišta upotrebljena je za smeštaj HybridDigital amplifikacije s modulom Hypex UcD102 i malim hladnjakom od punog aluminijuma. Na desnoj strani najveća štampana ploča udomila je ostatak elektronike, među kojom se ističu 24-bitsko D/A konvertersko kolo TI Burr-Brown PCM1796, centralni procesor ARM iz serije STM32 i oklopljeni moduli za bežičnu komunikaciju.

Funkcionalnost
U pogledu mogućnosti, C 338 se zaista predstavlja kao pravi mali biser i potpuno opravdava svoju cenu. Pored integrisanog pojačala snage 50 vati po kanalu, on preuzima ulogu eksternog D/A konvertera s podrškom za 192 kHz/24-bitski materijal, a šlag na torti predstavlja bežično mrežno povezivanje – dakle, C 338 je pojačalo, DAC i strimer u jednom uređaju. Dodatne opcije u pogledu reprodukcije obuhvataju blutut povezivanje, pojačalo za slušalice i gramofonsko pretpojačalo, a tu su i praktične sporedne funkcije, poput automatskog uključivanja kad pojačalo prepozna signal na ulazu (auto sense), automatskog prelaska u stendbaj nakon 20 minuta neaktivnosti, automatskog ažuriranja firmvera (kad je uređaj povezan na mrežu) ili podešavanja osvetljenja na displeju u četiri koraka.

Test
Tokom kritičkog slušanja najmanjeg pojačala iz nove serije Classic potvrdili su se naši utisci s testa modela C 368 u prošlom broju. Naime, NAD je zaista napravio pun pogodak prelaskom na klasu D, a modifikovani Hypex modul doneo je napredak u zvuku. Iako po kanalu ima 30 vati manje od većeg modela, C 338 pruža istovetan karakter reprodukcije, s pozornicom koja je lepo razvijena po širini i jednim prilično smirenim, pitomim zvukom. Prezentaciji ne manjka detalja, a tonovi su jasni i na ekstremima. Najniži opseg nema onu čvrstinu i udarac kao kod većeg brata, ali je dinamika sasvim dobra, a zvuk je odlično definisan i bez naznaka zamućenja. Takođe, pomoću tastera Bass EQ može se povećati prisustvo najnižih tonova u reprodukciji, ako je to po volji korisnika.

Kako bi pojednostavio reprodukciju preko mreže, NAD je u C 338 integrisao Chromecast tehnologiju, pa se povezivanje obavlja sasvim jednostavno. Pored malog daljinskog upravljača koji se dobija u priboru, pojačalo se može kontrolisati pomoću aplikacije NAD Remote za mobilne uređaje, a za reprodukciju preko mreže može se koristiti bilo koji UPnP plejer.

Nakon kraće probe digitalnih ulaza, prešli smo na reprodukciju preko mreže kako bismo proverili kvalitet internog Burr-Brown konvertera i njegovu usaglašenost s pojačalom. C 338 u ovom režimu pruža veoma muzikalnu reprodukciju i bogat, plemenit zvuk, uz zadržavanje jasnoće prikaza. Iako su basovi na visini zadatka, nama su se posebno svideli srednji i visoki tonovi, koji pružaju onu prijatnu zavodljivost, karakterističnu za NAD uređaje starijih generacija. Stoga, album “Blues Breakers with Eric Clapton” u visokorezolutivnom izdanju zvučao je veoma neposredno, a muzičari su bili jasno raspoređeni u postoru. Karakterističan zvuk Claptonove gitare Les Paul “Beano” dočaran je u potpunosti, uz oštar i rezak ton. Glas Johna Mayalla takođe ima prepoznatljivu boju i prodornost, a celokupna atmosfera je živa, gotovo kao da je u pitanju kakva klupska svirka. Zaista, u datoj cenovnoj kategoriji retko se sreće uređaj koji sa ovakvom lakoćom dočarava suštinu muzike i pruža veoma jasne, slojevite tonove. Situacija može postati nešto nepovoljnija tokom reprodukcije veoma složenih orkestarskih dela, kada tonovi gube deo definicije, ali C 338 čak i tada uspeva da zadrži konce u rukama i održi koherentnu muzičku celinu. Uz sve to, bez obzira na stepen inkvizicije kojem smo ga izlagali, maleni NAD je ostajao sasvim mlak na dodir, bez ikakvih naznaka povećanog zagrevanja.

Zaključak
Već prilikom upoznavanja jasno je da C 338 predstavlja jedan od najsvestranijih uređaja koji je kanadski proizvođač ikada napravio, ali treba imati u vidu da on, za razliku od skupljih modela serije Classic, ne podržava naknadno dodavanje MDC modula. Ipak, većina opcija koje bi vam mogle zatrebati već su prisutne, a kvalitet reprodukcije ne ostavlja neispunjene želje u ovoj klasi, pa C 338 predstavlja istinskog duhovnog naslednika sjajnih i pristupačnih NAD pojačala iz prošlih vremena.

PLUS
Prepoznatljiv i moderan dizajn.
Velike mogućnosti.
Definisan i čist zvuk.
Muzikalnost.

MINUS
Ništa u klasi.

Kontinualna snaga: 2x50 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >300
Izobličenja THD: <0,03%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 4
Parova zvučnika: 1
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Izlaz za sabvufer: da
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 435x70x285 mm
Masa: 4,8 kg
Cena: 590 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating24 Votes77
77
Ocena čitalaca