Musical Fidelity MX-DAC

Hi-fi puritanac

Opremljen balansiranim izlazima, različitim digitalnim filterima i podrškom za DSD fajlove, novi D/A konverter kompanije Musical Fidelity donosi mogućnosti koje se ne sreću često u ovom cenovnom razredu.

mf01

Iako ne predstavlja direktnu zamenu već stepenicu više u odnosu na nedavno ugašenu liniju M1, serija MX ima veoma težak zadatak da brani čast kompanije Musical Fidelity u možda najzahtevnijoj cenovnoj kategoriji hi-fi uređaja, u kojoj se vodi žestoka i neprestana borba. Za tu priliku ostrivski proizvođač pripremio je pojačalo za slušalice MX-HPA, gramofonsko pretpojačalo MX-VYNL i digitalno-analogni konverter MX-DAC, koji se našao na našem testu, a pretpostavljamo da će serija uskoro biti kompletirana ponudom pojačala i plejera/strimera.

Elegancija minimalizma
Iako imaju istu širinu kao uređaji serije M1, modeli linije MX odlikuju se znatno manjom visinom, što im daje daleko elegantniji izgled. Kućište testiranog uređaja izrađeno je u potpunosti od aluminijuma, za koji proizvođač tvrdi da zadovoljava vojne standarde. Kao kod mnogih rivalskih proizvoda, kućište je izliveno iz jednog komada, koji čini gornju, donju i bočne stranice. U njega se, poput fioke, ubacuje štampana ploča s elektronikom, a na kraju se postavljaju prednji i zadnji panel, što predstavlja jednostavno i efikasno rešenje koje čini uređaj monolitno čvrstim i otpornim na vibracije. Prednji panel je poprilično masivan i dodatno naglašen dimenzijama koje su nešto veće od kućišta, a zamka kutijastog izgleda izbegnuta je neznatno zakošenim površinama u gornjem i donjem delu fronta. Minimalizam i svedenost prednjeg panela vidljivi su na prvi pogled jer od komandi nailazimo samo na prekidač za uključivanje na levoj strani i dva tastera na desnoj strani, koji služe za odabir ulaza i filtera. Prostor između komandi rezervisan je za ukupno 15 sitnih i diskretnih LE dioda, koje prikazuju učestalost uzorkovanja, aktivni izvor i podešavanje filtera, dok se iznad prekidača nalaze još dve diode za signalizaciju statusa uređaja (power) i zaključanog signala (lock). Površina gornje strane potpuno je prazna i ravna, ali su spojevi s bokovima zaobljeni, a bokovi orebreni radi boljeg hlađenja. Pored toga, uzdužna rebra igraju ulogu i u estetici, pa MX-DAC ostavlja utisak ozbiljnog uređaja uprkos malim dimenzijama.

DSC_6077 copy

Usled male površine, zadnja strana je ispunjena priključcima, a MX-DAC raspolaže s pet digitalnih ulaza – po dva koaksijalna i optička, kao i jednim USB-B za povezivanje s računarom. Za otpremu analognog signala predviđen je jedan RCA izlaz, ali i balansirani izlaz sa XLR konektorima, što se ne viđa često u ovom cenovnom razredu. Kako je kućište DAC-a suviše malo za smeštaj internog transformatora, za napajanje se koristi eksterni adapter od pet volti i dva ampera. Ispod poklopca, srce uređaja čini 32-bitsko konvertersko kolo TI Burr-Brown PCM1795, koje predstavlja provereno rešenje i može se sresti u velikom broju D/A konvertera. Pored toga, poput drugih Musical Fidelity konvertera, MX-DAC obavlja upsampling svakog nižeg signala na 192 kHz/24-bitsku rezoluciju, za šta je zadužen dvokanalni asinhroni konverter SRC4392 proizvođača Texas Instruments. U pogledu tehničkih karakteristika, ostrvski proizvođač ističe izuzetnu linearnost i ravan frekvencijski odziv, niske vrednosti džitera, kao i odličnu separaciju kanala, dok se kao glavni uzrok veoma dobrog zvuka navodi upravo upsampling.

Upsampling kao adut
Musical Fidelity MX-DAC isporučuje se u sasvim jednostavnom pakovanju, koje sadrži kratko uputstvo u štampanoj formi, CD s drajverima za računar i eksterno napajanje. Cela MX serija, pa tako i testirani DAC, u ponudi je samo u boji aluminijuma, s fino obrađenim površinama i zavidnim kvalitetom izrade. Usled malih dimenzija, MX-DAC je bez problema pronašao mesto na našoj polici i zabava je mogla da počne. Ostatak sistema činili su integrisano pojačalo Exposure 2010S2 i regalski zvučnici KEF Q300, koji se po mogućnostima i cenovnoj klasi sasvim dobro uklapaju s testiranim konverterom.

DSC_6071 copy

Slušanje smo započeli jednim od naših omiljenih test-izdanja, albumom “miles_gurtu”, koji obiluje brzim i dinamičnim perkusijama, uz dodatak elektronike i, u maloj meri, gudačkih instrumenata. MX-DAC se pokazao sposobnim da bez teškoća i potpuno jasno prikaže najfinije detalje, poput zvuka gudala koje poskakuje po žicama kontrabasa. Svaki zvuk je bio reprodukovan u vernom koloritu i trajanju, uz odjek koji se mogao jasno odvojiti od osnovnog tona. Brzi prelazi ritam-sekcije zvučali su tačno kako treba, izuzetno ritmično i tačno, a celokupna zvučna slika odlikovala se visokim stepenom dinamike. MX-DAC nam je bez muke predočio svu masu bas-bubnja i nešto suvlje, odsečne gornje basove, a posebno nas je fascinirao prikaz dubokih tonova na kontrabasu s gudalom – karakteristično režanje i odzvanjanje žica, uz tipično mastan i topao zvuk, zagrejalo je prostoriju i mogli smo da ga osetimo u ušima, ali i u stomaku. Prelazak na oštriji rok pokazao je da je MX-DAC zaista sprava za sve namene, univerzalac koji će s jednakom posvećenošću i kvalitetom reprodukovati svaki muzički pravac. Ipak, on u svom poslu nije baš potpuno neutralan, već muzici dodaje jednu diskretnu dozu prijatne topline, koja ni na koji način ne sputava informativnost reprodukcije i može se primetiti tek nakon dužeg slušanja i upoznavanja sa spravom. Kao i kod svih drugih Musical Fidelity konvertera koje smo testirali, i ovde je upsampling vrhunski implementiran, pa smo sigurni da mu ni najveći audio-čistunci neće naći manu. Jednostavno, ovako uspešan sistem upsamplinga ne oduzima ništa od izvornog zapisa, već čini da muzika zvuči detaljnije, kompletnije i, jednom rečju, lepše.

U drugom delu testiranja prešli smo na dela jednog od najznačajnijih kompozitora dvadesetog veka, Igora Stravinskog, uz koja je MX-DAC potvrdio izuzetan dinamički raspon pri reprodukciji. Veličina scene bila je veoma dobra po sve tri ose, a separacija instrumenata očuvana i u kompleksnim i zahtevnim deonicama, ali sve to pada u drugi plan pred fantastičnom muzikalnošću i prisnošću koje je ovaj D/A konverter u stanju da pruži. Slušajući “Žar pticu” bili smo potpuno okupirani bajkovitom atmosferom, a MX-DAC nam je sasvim prirodno i, reklo bi se, s lakoćom i relaksiranošću dočarao sve muzičke elemente ovog baleta. Iako je audio-zapis izvorno bio u CD kvalitetu (44,1 kHz/16 bita), sjajni upsampling nesumnjivo je doprineo još detaljnijoj i celovitijoj reprodukciji. Iz tehničkog ugla, treba naglasiti da MX-DAC preko koaksijalnih i optičkih ulaza podržava do 192 kiloherca i 24 bita, dok asinhrona USB veza omogućava reprodukciju DSD formata u rezoluciji od 2,8 i 5,6 megaherca (DSD64/128). Pored toga, mogućnost odabira između sporoopadajućeg i brzoopadajućeg filtera (gradual i sharp roll-off) u određenoj meri dozvoljava prilagođavanje zvuka afinitetima korisnika. Razlike nisu drastične, ali su primetne, a nama se više svideo drugi režim, koji donosi bolju preciznost i više detalja nauštrb nešto manje topline u zvuku.

Ispunjena očekivanja
Na kraju testiranja ostaje da konstatujemo da nam je MX-DAC pružio možda i najbolju reprodukciju u svom cenovnom razredu. Poznajući druge D/A konvertere ovog proizvođača, priznajemo da nismo očekivali ništa manje, te da su na početku testa kriterijumi bili postavljeni prilično visoko, ali ih je MX-DAC dostigao s lakoćom. Kao jedini uslovni nedostatak možemo navesti odsustvo daljinske kontrole, koju bi bilo lepo imati ukoliko se na MX-DAC povezuje više digitalnih izvora. S druge strane, ako vam je kvalitet reprodukcije na prvom mestu i ne marite previše za komfor, ili koristite samo jedan digitalni izvor, odabirom ovog D/A konvertera ne možete pogrešiti.

PLUS
Vrhunski kvalitet izrade.
Lep i klasičan dizajn.
Plemenit i veran zvuk.
Sjajan 192/24 upsampling.
RCA i XLR izlazi.

MINUS
Nema daljinski upravljač.

D/A konverter: Burr-Brown PCM1795
Upsampling: 192 kHz/24 bita
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni i optički, 1x USB-B
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Dimenzije (ŠxVxD): 220x53x215 mm
Masa: 1,9 kg
Cena: 849 evra
Reader Rating7 Votes57
57
Ocena čitalaca