Musical Fidelity M6x DAC

Sexy MF

Novi predstavnik ostrvske kompanije u srednjoj klasi D/A konvertera nudi zaista sjajan zvuk, uz nekoliko veoma upotrebljivih dodatnih opcija.

Zahvaljujući sve većoj popularnosti striminga, ponuda samostojećih D/A konvertera polako se smanjuje, a čipovi za konverziju sve češće su integrisani u mrežne plejere, pojačala ili svestrane all-in-one sprave. Ipak, sigurni smo da će ova kategorija nastaviti da postoji, čak i ako se svede na tržišnu nišu, a novi DAC kompanije Musical Fidelity najbolji je dokaz za to.

Spolja i iznutra

Iako u osnovi predstavlja samostojeći D/A konverter, M6x DAC ipak nije sasvim bez dodatnih aduta – opremljen je atenuacijom signala u digitalnom domenu, pa se može koristiti kao pretpojačalo za digitalne izvore, a tu je i prilično sposobno pojačalo za slušalice, o kom će biti više reči u nastavku. Jedna stvar oko koje proizvođač nije previše lupao glavu jeste dizajn, koji je u potpunosti preuzet od prethodnih modela – uz minimalne izmene. Prednja ploča izrađena je od masivnog aluminijuma i blago zakošena na vodoravnim ivicama kako bi se inače jednostavnom frontu dodalo malo šarma. Kako je Musical Fidelity još pre nekoliko generacija izbacio displej, indikacija svih funkcija poverena je sitnim LE diodama, kojih ima čak 37. Iako može delovati nepraktično, ovakav vid indikacije zapravo je sasvim prihvatljiv jednom kad naučite postavku na prednjem panelu. Sve kontrole, izuzev kružne komande za glasnoću, izvedene su u vidu malih okruglih tastera, koji započinju s komandom za uključivanje na levoj strani. Slede tasteri za odabir digitalnog filtera, komande za uključivanje upsamplinga i za odabir jednog od pet ponuđenih ulaza, dok se u desnom delu nalazi spomenuta kontrola glasnoće, zajedno s tasterom za odabir fiksnog ili varijabilnog izlaza. U gornjem delu fronta smeštene su još tri grupe dioda koje pokazuju tip i rezoluciju dolaznog digitalnog signala, a postavku kompletiraju senzor daljinske komande i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

Zahvaljujući kućištu punog hi-fi gabarita i odsustvu analognih ulaza, zadnji panel je rasterećen i omogućuje komotno baratanje i najkrupnijim kablovima. Za povezivanje digitalnih izvora na raspolaganju je par optičkih ulaza, kao i po jedan koaksijalni, AES/EBU i USB-B priključak. Na izlazu se nalazi par kvalitetnih šasijskih RCA konektora s pozlaćenim kontaktnim površinama, kao i balansirani XLR priključci, a postavku upotpunjuje IEC utičnica, pa se fabrički strujni kabl osnovnog kvaliteta može zameniti kvalitetnijim. Kućište je izvedeno u tradicionalnom maniru, sa čvrstim metalnim poklopcem, koji obuhvata gornju i bočne strane, a po njegovom uklanjanju ukazuje se veoma uredna unutrašnjost. Nakon elektronike prednjeg panela, leva strana rezervisana je za uvek poželjno linearno napajanje, s torusnim transformatorom niskog šuma, koji je u potpunosti oklopljen. Pored njega smeštena je filtracija s elektrolitskim kondenzatorima, dok je u zadnjem delu postavljena zasebna štampana ploča sa sekcijom za D/A konverziju. M6x DAC za ove potrebe koristi 32-bitsku arhitekturu HyperStream II s parom čipova ESS ES9038Q2M, koji su spregnuti da rade u diferencijalnom režimu. Za što bolju vremensku usklađenost signala upotrebljena je tehnologija Time Domain Jitter Eliminator, dok se kao USB risiver koristi 16-jezgarno XMOS kolo. Baratanje signalom u digitalnom domenu obavlja se pomoću CPLD (Complex Programmable Logic Device) kola MAX Altera II – ovaj čip veoma je značajan za krajnji kvalitet reprodukcije, jer omogućuje podešavanje zvuka u skladu sa željama proizvođača. Ako znamo da je upravo ovakvo rešenje, mada u nešto složenijoj FPGA formi, pomoglo Chordu da proizvede neke od najuspešnijih D/A konvertera poslednjih godina, jasno je da je Musical Fidelity na pravom putu.

Upotreba i zvuk

U pogledu mogućnosti, reklo bi se da M6x DAC pruža sve što bi se moglo poželeti od samostojećeg D/A konvertera. Podržana rezolucija obuhvata PCM od 768 kiloherca i 32 bita, DSD512 u izvornoj formi, DSD256 preko PCM-a (DoP) i MQA, a najavljeno je da će uređaj u bliskoj budućnosti dobiti i zvanični sertifikat “Roon Ready” kako bi u punoj meri podržao jedan od najpopularnijih softverskih audio-plejera današnjice. Neizbežni rekloking svakog signala prati upsampling, koji se može isključiti po želji, ali najzanimljiviji dodatak svakako su digitalni filteri. Naime, korisnik može da bira između sedam tipova filtracije ili da u potpunosti zaobiđe oversampling – iako poslednja opcija funkcioniše samo kad je izlaz uređaja u fiksnom modalitetu, bez kontrole glasnoće. Filteri donose suptilne, ali čujne promene, koje su lepo i ukratko opisane u korisničkom uputstvu, pa preporučujemo da istraživanje tonskih razlika započnete odatle. Drugi značajan dodatak jeste pojačalo za slušalice, za koje se ne može reći da je samo još jedna stavka u opcijama već se proizvođač potrudio da ga dovede do nivoa dostojnog ovakvog konvertera. Deklarisana snaga iznosi jedan i po vat po kanalu na 32 oma, što obećava da će M6x DAC bez teškoća pokretati i prilično zahtevne slušalice. Dodatno, specifikacije navode izobličenja manja od 0,005 odsto, odnos signala i šuma veći od 115 decibela i dinamički opseg do 128 decibela.

Tokom reprodukcije, M6x DAC se pokazuje sposobnim za prikaz zaista fantastične količine detalja – čak toliko da smo u pojedinim dobro poznatim numerama prvi put čuli određene finese, što se retko dešava. Bez obzira na glasnoću, detalji su predstavljeni s dobro ocrtanim telom i odgovarajućom masom, pa zvuče puno i živopisno. Tekstura tonova je verodostojna, pa je, recimo, sasvim lako razlučiti tonove dve gitare koje sviraju u isto vreme – generalno, M6x DAC nas je oduševio količinom nota i pratećih zvukova koje izvlači iz snimka. Ipak, opisani nivo analitičnosti nije dobijen nauštrb drugih osobina, pa Musical Fidelity zadržava dobru fluidnost i muzika ne ostavlja utisak raščlanjenosti, već deluje kao celina. Pored toga, izražena detaljnost utiče na prostornost, pa je pozornica veoma velika po svim osama, uz sasvim jasno pozicioniranje i bez kompresije pri zahtevnim deonicama – verujemo da deo zasluga ovde treba pripisati kvalitetnom linearnom napajanju, koje utiče na stabilnost u svim uslovima.

Srednji deo spektra izuzetno je bogat tonovima, pa se može reći da se nadovezuje na visoke u pogledu detaljnosti. Vokali su odlični, a instrumenti vrlo temeljno definisani prirodnom bojom, pa se za kolorit može reći da je verodostojan. Za razliku od Chordovog konvertera 2Qute, koji smo koristili za poređenje i koji je prilično temperamentan i katkad razularen, M6x pokazuje određenu dozu uzdržane rafiniranosti – energija je tu, ali je dobro zauzdana i pokazuje se samo kad numera to zahteva. Još jedna izuzetna osobina ovog konvertera jeste doslednost, jer su finese jednako prisutne u celom spektru. Spuštanje u donji deo spektra ne umanjuje količinu detalja, pa je ritam-sekcija prikazana gotovo opipljivo. Udarac je odličan, a velika, rezonujuća masa doprinosi prisutnosti tonova u prostoriji. Note su precizno ocrtane, ali još više oduševljava sposobnost DAC-a da oplemeni niske tonove živopisnom teksturom. Basovi su stoga jasno pozicionirani u trodimenzionalnom prostoru i tokom reprodukcije se bez teškoća mogu odrediti pozicije instrumenata, pa čak i različitih delova baterije bubnjeva, što je karakteristika rezervisana samo za prilično skupe uređaje.

Završni deo testiranja posvetili smo pojačalu za slušalice, koje je ispunilo obećanja proizvođača i pokazalo se kao veoma dobro rešenje na poziciji headampa. S nominalnom impedansom od 120 oma, slušalice Sennheiser HD 560S nisu predstavljale poseban izazov, a M6x DAC pokretao ih je na način koji nam je imponovao – dinamično i uz odličnu kontrolu. Rekreacija prostora je vrlo dobra, a kolorit prepoznatljiv i verodostojan. Detaljnost je i ovde izražena, pa može biti čak i prenaglašena u spoju s analitičnim slušalicama, ali tad na scenu stupaju digitalni filteri. Pomoću njih je moguće donekle izmeniti tonski balans, što neće umanjiti količinu detalja, ali će promeniti odnos snaga između opsega i prebaciti fokus na druge stvari u reprodukciji – nama su se najviše svideli Linear phase slow roll-off i Hybrid fast roll-of.

Zaključak

Iako se o ESS kolima u audiofilskoj zajednici mogu čuti oprečna mišljenja, Musical Fidelity po ko zna koji put dokazuje da ključ dobrog zvuka leži u dobroj implementaciji. Proveren dizajn, kvalitetne komponente i interno linearno napajanje začinjeni su CPLD obradom signala u digitalnom domenu, pa se M6x DAC nameće kao uređaj bez posebnih mana, bilo da ga koristite samo kao DAC, uz kontrolu glasnoće, ili kao pojačalo za slušalice.

Musical Fidelity M6x DAC
D/A konverter: 2 x ESS ES9038Q2M
Rezolucija: PCM 768/32, DSD512, MQA
Odnos signal-šum (1 kHz): >120 dB
Izobličenja THD (1 kHz): <0,0005%
Izlazni napon (SE / bal): 2 V / 4 V
Upsampling: 192 kHz/24 bit
Digitalni ulazi: 2 x optički, 1 x koaksijalni, AES/EBU i USB-B
Analogni izlazi: 1 x RCA i XLR
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 440 x 100 x 390 mm
Masa: 6,9 kg
Cena: oko 2.500 €
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Za promenu - DAC punog hi-fi gabarita.
Proverena rešenja.
Analitičnost i fluidnost.
Sjajan bas.
Displej bi ipak bio bolje rešenje.
4.6