Musical Fidelity M3si

Muzikalni integralac

Jedno od najpoznatijih engleskih imena u hi-fi industriji Musical Fidelity lansirao je dva nova integrisana pojačala sa implementiranim D/A konverterima. Pored modela M6si, predstavljen je i pristupačniji integralac M3si, koji smo dobili na test.

DSC_1421

Počeci kompanije Musical Fidelity dosežu do davne 1982, a već dve godine kasnije predstavljeno je legendarno pojačalo A1, koje je dizajnirao čuveni Tim de Paravicini. Model A1 se proizvodio jednu deceniju, da bi 2008. godine bio predstavljen njegov moderniji naslednik. Devedesete godine Musical Fidelity je obeležio svojim proizvodima valjkastog oblika, takozvane X serije. Dakle, primetan je trend da u ovoj kompaniji žele da budu inovativni, originalni i moderni. Zbog toga je ugradnja D/A konvertera u integrisana pojačala sasvim logičan korak. Prethodnik M3i dobio je dosta dobre kritike i u štampi, ali i kod publike. Pogledajmo šta sve može novo pojačalo da učini za vas.

Dizajn
M3si dolazi u kućištu s metalnom prednjom maskom debljine 10 milimetara, koja je na vrhu i dnu malo zakošena. Na levom delu se nalazi uvučena pločica sa imenom modela, koja čini Musical Fidelity uređaje lako prepoznatljivim. Na sredini je velika, metalna kružna komanda svetlosive boje, kojim se kontroliše glasnoća, dok se u donjem delu nalaze sitni tasteri i kontrolne LED lampice. Tasteri iza sebe imaju mikroprekidače, pa ih ne treba prejako pritiskati. Infracrveni prijemnik daljinske komande blago narušava sklad prednjeg panela. Na prednjem panelu nema displeja koji bi vas ometao ukoliko imate običaj (kao autor teksta) da gledate neprestano. Pojačalo stoji na četiri noge dobrog kvaliteta, ali su one poprilično niske, pa treba obratiti pažnju na pravovremeno izvlačenje prstiju pri spuštanju pojačala na podlogu.

DSC_1424

Deklarisana snaga pojačala je 85 vati po kanalu na osam oma, s veoma niskim merenim izobličenjima. Zadnji panel otkriva mnogo više, a odmah smo primetili da je ovaj uređaj napravljen na Tajvanu. Priključci za zvučničke kablove veoma su robustni i kvalitetni, a pored njih je USB ulaz B-tipa za vezu s računarom koji podržava formate do 24 bita i 96 kiloherca. Tu je i gramofonski ulaz za MM zvučnice s priključkom za uzemljenje. Od linijskih priključaka prisutna su četiri ulaza i dva izlaza. Linijski ulazi su obeleženi kao CD, tuner i AUX1/HT i AUX2. Pomenuti AUX1/HT se može dvojako konfigurisati pomoću malenog prekidača na zadnjem panelu. Kada je prekidač u HT (Home Theatre) položaju, tada glasnoća podešena na M3si neće uticati na reprodukciju, već će kontrolu glasnoće preuzeti eksterni procesor za kućni bioskop. Izlazi su jedan linijski i jedan predizlaz, tako da se M3si može koristiti i kao pretpojačalo s drugim snagašem. Triger priključci za istovremenu kontrolu više uređaja logičan su dodatak na čitav set opcija koje je Musical Fidelity ponudio u kompaktnom kućištu.

Osećali smo se relaksirano, jednostavno smo uživali u muzici bez preke potrebe da osluškujemo svaki detalj.

Unutrašnjost
Pogled na unutrašnjost ovog pojačala govori nam da su na ovom projektu radili ozbiljni inženjeri. Celokupan raspored komponenti čini se perfektnim. Ako krenemo od strujnog priključka, struja prvo prolazi filtraciju da bi stigla do torusnog transformatora solidnih dimenzija (oko deset centimetara širine i četiri visine). Odatle se smanjeni napon razdvaja na dva dela, gde prvi ide na dva osigurača, pa na Grecov spoj da bi se struja konačno ispeglala sa četiri Jamicon kondenzatora od po 10.000 mikrofarada. Pojačalo koristi dva para Sanken tranzistora sa oznakama STD03P i STD03N. Ovi tranzistori rade kao Darlington par, što znači da se struja iz prvog tranzistora dalje pojačava drugim tranzistorom. Otuda velika snaga od 85 vati po kanalu. Druga veoma važna osobina pomenutih tranzistora jeste da imaju ugrađen temperaturni senzor radi zaštite. Ova četiri tranzistora montirana su na rebrasti hladnjak, koji se prostire skoro celom dubinom uređaja, a kućište je otvoreno iznad i ispod hladnjaka.

Kod USB ulaza primećujemo Texas Instruments PCM1781 digitalno-analogni konverter, kao i USB audio-interfejs TAS1020B iz iste kompanije. Zanimljivo nam je i da je analogna kontrola glasnoće urađena digitalno preko čipa PGA2320 iz Burr-Browna. Sve u svemu, veoma lep paket osobina i kvalitetnih delova koji obećavaju dobar zvuk.

DSC_1432Poređenje
Iako nismo imali prilike da testiramo prethodnika, model M3i, čitali smo nekoliko odličnih članaka u magazinima i onlajn medijima. Prednosti novog modela nisu samo u dodavanju D/A konvertera. Na primer, zvučnički terminali sada su daleko kvalitetniji, dok je sekcija filtracije ulaznog napona mnogo naprednija. U unutrašnjosti takođe primećujemo da M3si ima četiri kondenzatora, dok je stariji brat imao samo dva. Stoga budite sigurni da je novi model kvalitetnije urađen i da je razlika u ceni od deset procenata više nego opravdana, pa čak i da zaboravimo na DAC. Nažalost, vrednost britanske funte je znatno porasla, pa je na našem tržištu razlika ipak nešto veća. Bez obzira na to, M3si nudi zaista puno toga za sasvim adekvatnu cenu, a i veoma je konkurentan.

Jedino što nam se nije dopalo, a to više nije iznenađenje, jeste daljinski upravljač. Njegov dizajn podseća na osamdesete godine prošlog veka, ali dobra vest je da je upravljač sistemski, pa njime možete kontrolisati i CD plejer Musical Fidelityja. Nismo još pomenuli da se u paketu dobija i strujni kabl, kao i krpica za brisanje uređaja, ali i elegantne bele rukavice kako ne biste ostavljali tragove po kućištu.

Test
Pojačalo smo povezali USB kablom AudioQuest Cinnamon s laptopom i muzika je odmah mogla da počne. Ograničenje od 24/96 nije nam posebno smetalo jer se na tržištu i ne mogu pronaći pojačala sa ugrađenim D/A konverterom koji podržava višu rezoluciju preko USB porta. Ogromna snaga koju ima ovo pojačalo daje mu mogućnost za lako uparivanje sa zvučnicima. Povezali smo ga s bookshelf modelom KEF R300, koji je u sličnom cenovnom rangu kao i M3si. Naglašavamo da M3si može da radi i u sistemu kućnog bioskopa, tako da je izbor zvučnika koje možete povezati u praksi veoma širok.

Kada uključite pojačalo, morate sačekati pet-šest sekundi da postane funkcionalno jer su inženjeri ugradili zaštitu. Krenuli smo sa slušanjem nama dobro poznatih numera koje stalno imamo u računaru i reprodukcija je delovala dosta živahno i s puno detalja. Zvučnici su još jednom pokazali da imaju dobar odziv u basu, a Musical Fidelity je uspevao dobro da ih kontroliše. Ubrzo smo pojačali glasnoću na položaj od 12 sati na potenciometru i odmah se čulo da M3si ima prilično snage, i više nego što je potrebno u kućnim uslovima, odnosno u dnevnim sobama od 20 kvadrata. Reprodukcija je bila bogata detaljima s doziranom količinom topline, nije je bilo ni previše ni premalo. Zvučna slika se odlično iscrtavala, a posebno su nam se dopali zvuci gudačkih instrumenata. Poslušali smo i čuvenu verziju Eleanor Rigby (Strings Only) od Beatlesa i bilo nam je još jednom zadovoljstvo da je otpevamo samo uz gudače. I pri glasnim nivoima balansiranost čitavog frekvencijskog spektra uspešno je zadržana, dok je zvuk prirodan i dopadljiv. Poslušajte i kompleksnija klasična dela s velikim orkestrima i Musical Fidelity će ih reprodukovati bez problema. Isto tako smo odslušali i nekoliko numera sa sjajnim izvođenjima na bas-gitari uz tapping, a pojačalo nam je pokazalo koliko ume da bude brzo i uverljvo. Posle nekoliko sati slušanja osećali smo se relaksirano, jednostavno smo uživali u muzici bez preke potrebe da osluškujemo svaki detalj. Nismo uspeli da pronađemo nijedan snimak ili vrstu muzike koja nam je zvučala oštro i nedopadljivo na M3si.

Zaključak
Ovo pojačalo se može smatrati jeftinom ulaznicom u svet hi-enda jer po kvalitetu reprodukcije i izrade predstavlja zaista sjajan proizvod. DAC nije samo jeftini dodatak, već je veoma upotrebljiv u praksi. Takođe, ako već ne posedujete neki kvalitetniji izvor poput nekog vrhunskog CD plejera, integrisani DAC može predstavljati i više od privremenog rešenja. Kratko rečeno, integrisano pojačalo M3si ima sve što vam može zatrebati: puno snage, gramofonsko pretpojačalo, DAC i može se koristiti i u sistemima kućnog bioskopa. Dakle, u pitanju je svestrano rešenje kojim rešavate pitanje pojačala na duži vremenski period.

PLUS
Fantastična izrada i kvalitet.
Vrhunska reprodukcija.
Integrisan DAC.

MINUS
Nedostaju koaksijalni i optički digitalni ulazi.

Kontinualna snaga: 2x85 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (+0, –0,1 dB): 10 Hz – 20 kHz
Izobličenja THD: <0,014%
Broj linijskih ulaza: 4
Broj izlaza za zvučnike: 1
Dimenzije (ŠxVxD): 440x100x400 mm
Masa: 9,2 kg
Cena: 1.449 evra
Reader Rating17 Votes56
56
Ocena čitalaca