Željko Brlečić – Audiofil.net, oktobar 2004

Hotel “Medno” u blizini Ljubljane bio je domaćin ovogodišnje manifestacije Multimedija Show. Kako je ovaj hotel više sličan motelu nego klasičnom hotelu, sve se odvijalo u dva kompleksa. U prvom je bio gospodin Hajdinjak sa probranim uređajima iz vlastite produkcije, dok su se u drugom predstavljali svi ostali izlagači. U sobe se ulazilo iz vana, te je izostalo naguravanje po hodnicima, koje vjerojatno nikome nije falilo. Uz nezaobilaznu sajamsku ponudu glazbenih naslova po promotivnim cijenama, okupio se nešto manji broj izlagača nego prošle godine. Nažalost, ovogodišnji izbor hotela nije najsretnije rješenje za ovu namjenu. Naime, od svih izlagača jedino su dvojica imala sreće da iznajme koliko-toliko primjerene prostorije. Ostali izlagači su se morali pomiriti sa sobama koje nisu prelazile 10 metara kvadratnih. Ali to nas nije zasmetalo da posjetimo sajam i vidimo kuda se kreće slovenska Hi-Fi scena.

Naravno, sajam ne bi bio sajam kada ne bi ponudio i neke premijere. Tako su posjetitelji mogli po prvi puta vidjeti integrirano pojačalo Unison Research Unico SE u kombinaciji sa Opera 1.5 zvučnicima. Ovi predstavnici talijanske škole pružili su zvuk koji obećaje. Iako uvjeti nisu bili niti blizu željenima, bilo je ugodno poslušati nekoliko glazbenih naslova koje su reproducirali Sony DVD plejer uz pomoć DA pretvarača MSB Link.

I ove godine je austrijska tvrtka Avitech izložila novi model PMC zvučnika. Riječ je o GB1 modelu, koji je cijenom upotpunio prazninu između TB2 i FB1 modela. Očito je to bio odličan potez proizvođača, jer je prezentacija u kombinaciji sa Bryston amplifikacijom bila poprilično posjećena.

Od nešto atraktivnijih uređaja moglo se vidjeti Mcintosh MC 252 izlazno pojačalo. Na našu žalost nismo ga mogli čuti kako svira, što je i razumljivo, zbog male prostorije u kojoj je bio izložen. Umjesto toga je bio postavljen setup KAV 400, Pioneer DV-868 i Chario zvučnici koji su zadovoljavajuće odradili svoj posao. Jedna od zgodnijih kombinacija, koju je svakako trebalo obići, bila je setup Naim, Rurark, Spendor i Rega gramofon. Vrlo ugodan zvuk i puna soba govorili su sami za sebe.

Hajdinjakovi uređaji su nezaobilazna stanica na svim slovenskim Hi-Fi sajmovima dosad, pa tako i na ovogodišnjem. Iako ove godine nije bilo noviteta, lijepo je bilo podsjetiti se kako to sve zajedno zvuči. Kuzma Stabi gramofon u postavi sa Hadinjakovom elektronikom i zvučnicima pravi su predstavnici slovenske proizvodnje. Iako je sve bilo već viđeno, njihove sobe su bile uvijek pune znatiželjnika.

Svakako treba spomenuti i novu Audio Analogue Maestro seriju, čime je i zaokružena ponuda noviteta. Najatraktivnija, ujedno i najveća soba na sajmu, bila je krcata vrhunskim Hi-Fi uređajima. Upravo smo tako nešto i očekivali od tvrtke Vklop, koja svake godine na sajmu ponudi zvuk koji mami uzdahe i lomi srca audiofilski nastrojenoj publici. Ove godine predstavljena su, ni manje ni više, nego tri setupa, koja su se jasno razlikovala cijenom ali je svaki za sebe pružao maksimum. Tako su se u prvom setupu mogli čuti Sonus Faber Stradivari, pogonjeni Gryphon Antileon izlaznim pojačalom, koje je sa svojih 150 W u A klasi mamilo uzdahe. Za kvalitetan zvuk zasigurno su bili zaslužni i CD plejer Mikado i predpojačalo Sonata Alegro. Ljubitelji analognog zvuka su imali prilike uživati u zvuku gramofona Kuzma Stabi, te premijerno prikazanog američkog integriranog pojačala BAT (Balanced Audio Technology) model VK-300x i Sonus Faber Cremona zvučnika. Kao treći sustav koji je financijski prihvatljiviji običnim smrtnicima poslužio je Rotel RA-1062, RCD-1070 te zvučnici Sonus Faber Grand Piano Home.

Iznenađenje sajma bili su mladi DIY entuzijasti, koji su se kao neprofitna družina predstavili sa svojim modifikacijama CD plejera, te raznim komponentama vlastite izrade. Sve u svemu, ako izuzmemo neprikladne uvjete, druženje je bilo ugodno. Sa slovenskim kolegama razmijenili smo mnoga iskustva i audiofilske pozdrave.

Slijedeća stanica je Zagreb.