Željko Brlečić – Audiofil.net, oktobar 2004

Dakle, posjetili smo još jedan sajam kojih je ovaj mjesec očito dovoljno. Možda i ne bi bilo loše da se organizatori dosjete i takve manifestacije rade češće. Ovaj put mjesto obilaska bio je Zagreb, a organizator, kao i do sada, HiFi Media. Možda je zgodno napomenuti da je ovo bio deseti po redu show, što je samo po sebi mali jubilej. Ove godine ugostio nas je Sheraton, jedan od najljepših zagrebačkih hotela.

Za razliku od slovenskog showa, sve je odisalo luksuzom i svime što ide uz njega. Cijela manifestacija odigravala se na prvom i drugom katu hotela, pa je tako bilo dovoljno mjesta i za popratne sadržaje, poput sajamske prodaje glazbe. Sobe u kojima se predstavljalo više od 20 izlagača bile su vjerojatno najbolje do sada. Asortiman proizvoda kretao se od najnovijih sustava kućnog kina, LCD i plazma ekrana, te vrhunske Hi-Fi i High End audio opreme. Tako je u 12 dvorana i 15 soba hotela predstavljeno više od 70 proizvođača vrhunske audio/video elektronike, poput Panasonica, Philipsa, Hitachia, Pioneera, Sharpa, Denona, Marantza, Yamahe, Harman/Kardona, Rotela, Onkyo, KEF, Wharfedale…

Zanimljiva prezentacija zvuka se odigravala u sobi gdje je tvrtka Sophoslab predstavljala program legendarne britanske tvrtke Rogers. Cijevno integrirano pojačalo E40a s režimom rada u A klasi vratilo nas je na trenutak u dane kada je istoimena kompanija svojim zvučničkim proizvodima dominirala na cjelokupnom tržištu. S dosta nostalgije se prisjećamo tih nezaboravnih trenutaka.

Tvrtka Renoprom je u dvije prostorije pokazala dio programa zvučničke tvrtke Monitor Audio. U jednoj su dominirali samostojeći zvučnici iz serije Golden Reference model GR60, koji su bili pogonjeni Accuphase integriranim pojačalom, te izvorom zvuka također iz Accuphasea. Zvuk je na trenutke djelovao pomalo oštro, a vjerojatno je razlog neusviranost Accuphase elektronike. U drugoj sobi su predstavljeni zvučnici iz Radius serije koji su pljenili pažnju svojim finišem u bjeloj klavir lak boji.

Kao i svake godine, tako je i ove tvrtka Audio Art pokazala niz zanimljivih noviteta. U velikom salonu na prvom katu je bila zanimljiva prezentacija proizvoda tvrtke SIM2. Poznati talijanski proizvođač DLP projektora i projektorskih televizora impresionirao je posjetitelje svojim estetskim dizajnom i nevjerojatnim tehnološkim napretkom u razvoju uređaja za reprodukciju slike. Prezentaciju je vodio predstavnik same tvrtke SIM2, koji je objašnjavao put od ideje do finalizacije projekta. Kompanija SIM2 koristi zadnju generaciju DLP čipova iz Texas Instruments kompanije. Mora se priznati da je bio jedinstven trenutak kada smo imali priliku držati u ruci čip sa 3 milijuna ogledala. Zaista nešto ne svakidašnje. Posjetiteljima sajma gotovo sigurno nije promakla soba sa velikim Dynaudio C4 zvučnicima, ASL cijevnim pojačalima i Accuphase izvorom zvuka. Ogromno, impresivno i predivno! Na žalost, u superlativima mogu govoriti jedino o izgledu sistema. Među ostalim komponentama ovog distributera mogli su se vidjeti: Primare, NAD, Cambridge i Unison Research.

Tvrtka Avitech u suradnji s Audio Sanom je imala visokokvalitetnu prezentaciju Bryston/PMC kombinacije. Posjetitelji su imali priliku upoznati se sa proizvodima francuske kompanije Vecteur, koja je doživjela svoju premijeru na zagrebačkom sajmu. Bilo je lijepo vidjeti kako se CD svirač Vecteur fino uklopio u Bryston/PMC kombinaciju. Model GB12 iz programa PMC zvučnika je plijenio pažnju svojim nadasve upečatljivim zvukom.

Ugodno iznenađenje je bila i nova Wharfedale Diamond serija. Najmanji Diamond je uz pomoć Quad komponenti bez problema punio sobu izuzetno ugodnim zvukom. Zamjerka ide nešto zatvorenijem srednjotonskom spektru i totalnom nepostojanju dinamike. Zatvorenija sredina je zapravo nešto poželjno ako imate pojačalo i izvor zvuka nižeg cjenovnog razreda, jer se manjkavosti istih neće isticati.

U prostorijama Komteha izlagao je i jedan domaći proizvođač zvučnika. Riječ je o SoundNews Falcon zvučnicima gospodina Kokanovica. Nakon prvog pogleda i par dodira zaključak je da se radi o izuzetno kvalitetno složenim zvučnicima. Iz zvuka se dalo naslutiti da itekako imaju potencijala, ali zvuk u toj sobi nije bio zanimljiv. Tko traži zvučnike te klase – svakako treba poslušati! Osim spomenutog Denon pojačala (PMA2000 u zadnjoj varijanti) “svirali” su Denon CD plejer preko MSB konvertera i odličan Project 2.9 classic gramofon. U drugoj prostoriji odvijala se prezentacija KEF zvučnika.

Big Bang je napravio prezentaciju Musical Fidelity X-150 pojačala, X-RAY CD plejera i Dali Helicon 300 zvučnika. Ukupnu cijenu sistema od oko 30.000 kn, od čega polovica otpada na zvučnike, bez ikakve dileme opravdava kvaliteta zvuka koja je izlazila iz ovog kompleta. Izuzetno muzikalno i toplo, a opet otvoreno, kristalno čisto i izražajno. Bas ide vrlo duboko za tako male zvučnike. Šteta što soba nije bila malo prostranija, ali su posjetitelji mogli uistinu uživati u ovoj predstavi.

U prostoriji Audio Centara bili su izloženi BetaSystems zvučnici, Exposure CD plejer i vrlo dobra PASS Lab s amplifikacijom (X150.5 izlaz i Pass preamp). Zvuk je bio otvoren, definitivno svijetal, odlično definiranog prostora i prozračan.
Sredina isto tako nešto “tanja”, lagano suha ali precizna i čista. Bas je ostavio neke upitnike i dileme nakon slušanja. Za dvosistemac tih dimenzija ide vrlo duboko, no nije sve u dubini.

Jednu od boljih soba je imao i SonusART – veliku, odlično uređenu. Kako je soba bila više izložbenog nego prezentacijskog karaktera, ozbiljno slušanje je svedeno na minimum. Svima je jasno da je za ozbiljno slušanje potrebna “ozbiljna” soba, ili bar tišina. Sistem koji je svirao je kombinacija Pathos integrirca, Rotel CD plejera i izvrsnih JMLab Elektri 906 BE. Nešto kasnije prosvirali su i novi JMLab Sib XXL zvučnici namjenjeni lifestyle sistemima i kućnim kinima. Količina basa i potpuna neopterećenost velikom glasnoćom su zaista impresivni.

Media Audio – najluksuznija soba na sajmu i uvjerljivo najbolji zvuk. Avantgarde zvučnici oduševljavali su sve nazočne u sobi. Veliki Trio sa novim subovima tjerala je Gryphonova elektronika do neba i nazad. Uz osjetljivost od 109dB/W/m je dovoljan doslovno 1 vat (slovima: JEDAN) za paklenu galamu. Na sistemu koji košta “vrlo okruglih” 120.000 eura svirala je uglavnom rock, blues i slična glazba. Sa spomenutom glazbom zamjerki jednostavno nema. Sve zvuči savršeno, kao da se upravo nalazite na koncertu sa izvođačima ispred sebe. Dinamika koju niti jedan “obični” zvučnik jednostavno ne može dostići, bas koji ide ispod granice čujnosti. Nepostojanje bilo kakvih koloracija koje se inače vežu uz horne, obilje zraka oko izvođača i savršen balans od vrha do dna – samo su neke od kvaliteta ovog sistema, koji pokušava opravdati svoju cijenu. Zapravo, pokušavam reći da je sistem zvučao sasvim solidno. Drugi sustav u istoj prostoriji bio je također baziran na Avantgarde zvučnicima, ali sa cijevnim pojačalima. U istoj sobi se nalazio 80.000 eura težak sistem sa Sonus Faber Stradivari zvučnicima, Krell izlaznim pojačalom, Acoustic Research predpojačalom i Theta Digital Compli & Gen.VIII kao izvorom. Kao materijal se koristio obični “red book” standard, jer GenVIII još nema SACD i DVD Audio input modul. Iako ni približno impresivno kao Avantgardi, sistem je zvučao korektno. Drago mi je da su u Sonus Faberu shvatili kako je dinamika bitna stvar. Zvuk je teško opisati, jednostavno ste morali biti tamo…