Monitor Audio Platinum 100 3G

Najbolje od Monitor Audija

Iako je oduvek bila fokusirana na nižu i srednju klasu zvučnika, kompanija Monitor Audio već dugo ima u ponudi i kutije višeg segmenta.

Ostrvski proizvođač prošle godine je proslavio pola veka postojanja na najbolji mogući način, predstavljanjem nove serije Platinum. Iako ova serija više nije najbolje što Monitor Audio ima da ponudi – jer je nedavno lansiran high-end zvučnik Hyphn, veoma napredan i isto toliko skup – Platinumi i dalje predstavljaju najkvalitetnije konvencionalne zvučnike ove kompanije, koji su, barem u teoriji, dostupni i običnim smrtnicima. Naravno, unutar njihovih klasičnih kabineta takođe se nalaze napredna rešenja, pa i neka koja dele s navedenom perjanicom u ponudi. Aktuelni Platinum zvučnici predstavljaju treću generaciju ove serije, a na našem testu našao se najmanji i najpristupačniji model, sa oznakom Platinum 100 3G.

Napredna tehnologija

Iako Platinum 100 3G jesu jedine regalske kutije u svojoj seriji, s visinom od nepunih 40 centimetara teško da se mogu svrstati u manje bukšelf zvučnike. Njihov dizajn u osnovi je klasičan, ali je oplemenjen oblinama na svim uspravnim stranama, pa je sveukupna pojava prilično atraktivna. Ovome doprinosi luksuzni finiš u visokom sjaju, za koji proizvođač ponosno navodi da je izveden uz čak 16 slojeva laka, uz diskretni logotip u dnu fronta i oznaku proizvođača na gornjoj strani. Na našem testu našli su se primerci u možda i najlepšem finišu od abonosa u klavir-laku, a Platinum zvučnici dostupni su još u crnoj boji visokog sjaja i u satenskoj beloj boji. Kabinet se blago sužava ka zadnjoj strani kako bi se izbegla pojava stojećih talasa u unutrašnjosti, a zidovi su izrađeni od laminiranih slojeva medijapana srednje gustine (MDF) radi postizanja što kruće konstrukcije. Pored toga specifikacije navode debljinu zadnjeg zida od 18 do 21 milimetar, a prednjeg od čak 36 milimetara.

Platinum 100 3G pružaju niske tonove koji daleko prevazilaze njihov gabarit i prečnik drajvera.

Blago zaobljena prednja strana udomila je naizgled tipičnu dvosistemsku topologiju, ali detaljniji pregled pokazuje da su upotrebljene zvučničke jedinice veoma napredne. U gornjem delu, okružen velikim usmerivačem ispod zaštitne metalne mrežice, nalazi se potpuno nova visokotonska jedinica MPD III, koja je izvedena iz prototipa Concept 50 (od koga je kasnije nastao Hyphn). Ovaj visokotonac predstavlja verziju ribonskog drajvera, što podrazumeva izuzetno tanku i laganu membranu velike površine, koja pokretima orebrenog dela proizvodi zvučne talase. Monitor Audijeva tehnologija MPD (Micro Pleated Diaphragm) podrazumeva dodatno unapređen koncept, koji postiže ravnomernu usmerenost po vodoravnoj i uspravnoj osi, kontrolisano usmeravanje preko optimizovanog spoljašnjeg usmerivača i povišen gornji prag u odnosu na uobičajene ribonske jedinice. U donjem delu smeštena je temeljno unapređena srednjetonsko-niskotonska jedinica u tehnologiji RDT III (Rigid Diaphragm Technology), koja se nalazi u prilično širokom okviru. Membrana prečnika 150 milimetara uniformne je spoljašnjosti i bez poklopca u središtu, pa se celokupna površina koristi za stvaranje zvučnih talasa. Izrađena je u višeslojnoj sendvič konstrukciji, uz zadnja dva sloja od karbonskih vlakana i uz precizno proračunat oblik gumenog vešanja, a Monitor Audio navodi da je ovo jedinica s najnižim stepenom izobličenja u istoriji kompanije. Drajveri su smešteni u odvojene okvire od precizno izlivenog aluminijuma, čija siva boja donosi dobro odmeren kontrast ostatku kabineta, a ujedno povećava krutost celokupne konstrukcije i mehanički izoluje membrane od kabineta.

Zadnja strana kabineta upuštena je ka unutrašnjosti, što predstavlja atraktivno i nesvakidašnje rešenje, iako ne znamo da li iza toga takođe stoji neki vid tehničkog poboljšanja. U gornjem delu nailazimo na još jedan Monitor Audijev specijalitet, u vidu Bolt Through zavrtnja za osovinu koja pričvršćuje korpu visokotonca. Naime, umesto uobičajenog pričvršćivanja okvira za prednju stranu, ovaj visokotonac zapravo je samo postavljen u precizno izvedeno ležište na prednjoj strani, a zatim pričvršćen pomoću dugačke osovine koja prolazi kroz unutrašnjost kabineta. Na ovaj način membrana je dodatno mehanički izolovana od kabineta kako bi se rasipanje energije i vibracija svelo na najmanju meru. U srednjem delu zadnje strane smešten je bas-refleks otvor srednje veličine, sa uzdužnim kanalima, koji umanjuju vrtloženje i obezbeđuju brži protok vazduha, a ispod njega nalazi se masivna metalna ploča s terminalima. Priključci za zvučničke kablove zaista su prvoklasni – krupni i metalni, blago trouglastog oblika kako bi se što lakše odvili i zavili i, uz potpuno pozlaćeni unutrašnji deo, bez teškoća će primiti i vrlo masivne kablove. Najzad, na metalnim panelima ispisani su osnovni podaci, poput oznake proizvođača i modela, nominalnog otpora i preporučene snage, te serijskog broja i zemlje proizvodnje.

Slušni test

Tehničke karakteristike navode da se Platinum 100 3G spuštaju čak do 28 herca (na -6 dB), dok je, u skladu s obećanjima, gornji prag postavljen na 60 kiloherca. Nominalna impedansa iznosi četiri oma, ali je zanimljivo da je to ujedno i minimalna vrednost – dakle, otpor ovih zvučnika nikada ne pada ispod četiri oma, što će prijati svakoj amplifikaciji. Osetljivost je deklarisana na 85 decibela, pa se sveukupno može reći da ovi zvučnici predstavljaju srednje opterećenje za pojačalo i da nisu preterano zahtevni za pokretanje. U pogledu pozicioniranja takođe možemo da potvrdimo relativnu umerenost, jer su Platinum 100 3G sasvim lepo disali i dobro radili udaljeni pola metra od zadnjeg zida i oko jednog metra od bočnih zidova. Iako nije malo u apsolutnom smislu, ovo je prilično dobar rezultat za kutije ovog gabarita i cenovnog razreda, koje umeju da budu prilično nezasite u pogledu prostora. S obzirom na to da nam je na testiranje stigao potpuno nov par zvučnika, prvih nekoliko dana proteklo je u usputnom sviruckanju i našem osluškivanju. Platinum 100 3G su u tom periodu zvučali pomalo neuravnoteženo, sa izraženijim i nedovoljno artikulisanim basom – ipak, kolorit je od starta bio vrlo prirodan, a pojedinačni tonovi verodostojno predstavljeni. Nakon jednonedeljnog perioda razrade, tokom kojeg su zvučnici radili bar stotinak sati, prionuli smo na kritičko slušanje.

Visokotonska jedinica veoma brzo je pokazala zbog čega inženjeri iz Monitor Audija imaju toliko poverenje u njene sposobnosti – gornji opseg predstavljen je precizno do krajnosti, u tolikoj meri da smo se zapitali da li može bolje. Ipak, ova ultimativna definicija prezentovana je na nenapadan, gotovo pitom način, što je često u suprotnosti s visokom preciznošću tona – i zapravo odličan pokazatelj visoke klase testiranih zvučnika. MPD III visokotonac sposoban je i uverljiv u prikazu različitih i često oprečnih tonova, pa s jednakim uspehom reprodukuje veoma mekane, lirske note, na granici šapata, i oštre, prožimajuće tonove. Zvuk trube je prodoran, a rifovi električne gitare žestoki i pomalo distorzični, ali Platinum 100 3G uvek ostaju u zoni verodostojnog – poput slušanja živog nastupa, kad zvuk ponekad može biti na granici neprijatnog, ali zato što upravo tako treba da zvuči. Elektronska muzika takođe je pravo uživanje za slušanje, jer Monitor Audio kreira zaista odličnu atmosferu, što posebno doprinosi reprodukciji konceptualnih albuma. Drugi veliki doprinos visokotonca ogleda se u odlično rekreiranoj pozornici, bilo da je reč o kvalitetnim studijskim snimcima ili živim zapisima. Atmosfera klupske svirke gotovo da je opipljiva, uz jasno pozicioniranje, ali i celokupni osećaj relativno skučenog prostora, dok snimci simfonijskih orkestara zvuče grandiozno, uz ogromnu pozornicu i izuzetnu mikrodinamiku.

S obzirom na tip visokotonca, Monitor Audio je obavio odličan posao u njegovom usklađivanju s mid-bas drajverom, pa je uklapanje savršeno, a prelaz sasvim neosetan. Srednji tonovi nadovezuju se na visoke u potpuno istom koloritu, koji je prilično neutralan, pa se testiranim zvučnicima ne može zameriti da su previše svetli, ali ni tamni i zatvoreni. Naprotiv – uz novi DAC iz Ferruma i provereni Exposure 3010S2, srednjetonski opseg bio je bogat i živopisan, nešto oštriji kad je to potrebno, ali uvek fluidan i pitak, pa nam je s vremenom sve više imponovao. Iako membrane od 150 milimetara ne obećavaju previše u donjem opsegu, moramo priznati da je Monitor Audio i ovde obavio zadivljujući posao, pa Platinum 100 3G pružaju niske tonove koji daleko prevazilaze njihov gabarit i prečnik drajvera. Ovo se moglo odlično čuti na poslednjem izdanju Rogera Watersa “The Lockdown Sessions”, kao i na novim verzijama legendarnih numera “Money” i “Time”, kad su nam Platinum 100 3G pružili gotovo čudesno duboke basove. Iako bi masa katkad mogla biti nešto veća, to su jedini momenti kad se čuju ograničenja membrane i kabineta – s druge strane, tonovi su izuzetno duboki i dovoljno prisutni u prostoru, uz zadržavanje potpune definicije, sve do donjeg praga čujnosti. Na samom dnu dolazi do neznatnog utišavanja, ali basovi ne gube preciznost i jasnoću prikaza, zadržavajući artikulisanost do kraja. Iz tog razloga, ranije navedene mikrodinamičke vrednosti podržane su jednako dobrom makrodinamikom, a znalački uparene zvučničke jedinice vrede više nego njihov prost zbir – one se na najbolji način nadovezuju i stvaraju homogenu, celovitu reprodukciju svakog muzičkog pravca.

Zaključak

Ukoliko serija Platinum pokazuje put kojim će se Monitor Audio kretati u budućnosti, kao što je obično slučaj s perjanicama u ponudi, onda mnogobrojni ljubitelji ovog proizvođača nemaju razloga za brigu. Iz kojeg god ugla da pogledate, ovo su izvanredno kvalitetni zvučnici, a njihova privlačna pojava uspešno prikriva izuzetno napredna rešenja, ali je sasvim u skladu sa upečatljivim i univerzalno prijatnim zvukom. Šlag na torti ogleda se u njihovoj ne prevelikoj zahtevnosti u pogledu prostora i amplifikacije, pa Monitor Audio Platinum 100 3G zaslužuju mesto na našoj listi komponenti za audiofilsku penziju.

Monitor Audio Platinum 100 3G
Preporučena snaga pojačala (4 Ω): 75-300 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 28 Hz - 60 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 85 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 1 x 150 mm mid-bas, 1 x MPD III visokotonac
Rezna frekvencija: 2,85 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 225 x 398 x 325 mm
Masa: 15,2 kg
Cena: 5.000 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vrhunski kvalitet završne obrade.
Napredna tehnička rešenja.
Precizan i verodostojan zvuk.
Sjajni visoki tonovi.
Ništa, ukoliko možete da ih priuštite.
4.5