Metronome Le Player 3

Preciznost metronoma

Nakon CD plejera i D/A konvertera, na našem testu našao se i treći model iz serije Classica – u pitanju je CD transport naziva Le Player 3.

Ukoliko niste pročitali prethodne testove i niste upoznati s asortimanom uglednog francuskog proizvođača, podsetićemo se da modeli iz serije Classica sačinjavaju početak ponude kompanije Metronome Audio, ali da ovo treba shvatiti sasvim uslovno. Naime, u pitanju je istinski high-end proizvođač, pa se za seriju Classica može reći da predstavlja ulaznicu u najvišu klasu uređaja, što podrazumeva vrhunski kvalitet izrade, izuzetno velike mogućnosti i, naravno, odgovarajuću cenu.

Kvalitet u svakom detalju

Očekivano, Le Player 3 u potpunosti prati dizajn karakterističan za celu seriju i po spoljašnjosti se u velikoj meri oslanja na srodni model Le Player 2S. Prednji panel izveden je iz jednog komada masivnog aluminijuma debljine 10 milimetara, u brušenom finišu, koji je vizuelno podeljen na tri dela. Najveći, središnji deo iskorišćen je za smeštaj fioke za disk na levoj strani, dok je na desnoj strani postavljen panel od crnog pleksiglasa, s numeričkim ekranom i atraktivnim hromiranim tasterima. Kontrole obuhvataju tastere za upravljanje reprodukcijom, prebacivanje između numera i otvaranje fioke, kao i dodatne komande za odabir sempling frekvencije, o čemu će više reči biti kasnije.

Moćni upsampler predstavlja se kao mnogo više od puke audiofilske razonode – izveden je na veoma visokom nivou i sposoban da čujno unapredi zvuk.

Iako je napravljen u konvencionalnom maniru, s gornjom i bočnim stranama kućišta iz jednog dela, Le Player 3 odlikuje se izuzetnim kvalitetom završne obrade. Šasija i poklopac izrađeni su od čelika debljine dva milimetra, uz besprekoran finiš, dok su za stabilnost i borbu protiv vibracija zadužene tri masivne nožice na donjoj strani. Pored toga, u priboru se isporučuju tri kupaste podloške od termoplastičnog polimera poznatog kao delrin, koje se pomoću magneta pričvršćuju pod nožice kako bi se kontakt s podlogom sveo na najmanju moguću površinu. Kako Le Player 3 ne sadrži interni D/A konverter, na zadnjoj strani nalaze se samo digitalni izlazi. Postavka je prilično kompletna i sadrži po jedan optički i koaksijalni izlaz, AES/EBU vezu preko balansiranog XLR priključka i IS2 vezu u formi HDMI porta. Garnituru kompletira IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim osiguračem i prekidačem.

Jednako kvalitetna izrada nastavlja se ispod poklopca: unutar kućišta zatičemo veliku štampanu ploču koja pokriva čitavu površinu, osim prednjeg levog ugla, u kom se nalazi transport. Mehanizam diska smešten je u sopstveni metalni oklop zarad dodatne izolacije, a proizvođač navodi da je u pitanju Philips GF8, koji je modifikovan u cilju postizanja još stabilnije rotacije. Iza transporta smeštena su dva manja torusna transformatora američkog proizvođača Talema, svaki u sopstvenom oklopu s integrisanim hladnjacima, kao i banka kondenzatora na kojoj bi ovom metronomu mogla da pozavide mnoga pojačala nižih kategorija. Pored pet velikih elektrolitskih kondenzatora italijanskog porizvođača Kendeil, kapaciteta 10.000 mikrofarada po komadu, prisutno je čak 26 manjih kondenzatora tajvanske kompanije Jackcon, pa ukupan kapacitet iznosi 76.000 mikrofarada, što je impresivno za uređaj ovog tipa. Interno ožičenje svedeno je na minimum i veoma uredno postavljeno, dok je kontrolna elektronika smeštena na dodatnoj, izdignutoj štampanoj ploči desno od mehanizma diska i sadrži, između ostalog, centralni procesor MediaTek MT1389XE i pokretačko kolo AMtek AM5888S. Ipak, jedan od najzanimljivijih sklopova u unutrašnjosti predstavlja kolo AK4137EQ proizvođača Asahi Kasei, koje funkcioniše kao 32-bitski asinhroni konverter signala s integrisanim oscilatorom i omogućuje podizanje frekvencije uzorkovanja sve do kvaliteta DSD128.

Moćni upsampler

Tokom testiranja Le Player 3 se predstavlja kao sasvim jednostavan za upotrebu, uprkos naprednim funkcijama kojima je opremljen. Sve komande dostupne su preko sistemskog daljinskog upravljača, a jedino nas je pomalo razočarao zastareli, iako sasvim informativni displej numeričkog tipa, koji naprosto ne priliči spravi ovog segmenta. Ipak, Metronome se donekle iskupljuje opcijom regulacije jačine osvetljenja, koja se može podešavati u pet koraka preko daljinskog upravljača. Stoga se kao jedina komanda za koju je neophodno posegnuti do samog uređaja pokazuje upsampler. Naime, dva tastera desno od displeja pružaju odabir željene frekvencije izlaznog digitalnog signala u rasponu od 44,1 do 192 kiloherca, uključujući sve međuvrednosti (48, 88,2, 96 i 176,4 kHz), kao i DSD u verzijama 64 i 128 (2,8 i 5,6 MHz).

Nakon ubacivanja diska, Le Player 3 obavlja očitavanje nešto sporije, ali to je odlika mnogih vrhunskih optičkih čitača. Mnogo je važniji nivo buke tokom rada, a Metronome se u ovom pogledu pokazuje kao primerno tiha sprava – mehanizam se može čuti na samom početku, prilikom pokretanja diska, nakon čega je gotovo sasvim nečujan, čak i kad mu priđete sasvim blizu. Pored toga, odziv na sve komande prilično je brz, pa Le Player 3 predstavlja pravo uživanje za upotrebu.

Iako CD transport ne utiče na kvalitet reprodukcije u jednakoj meri kao zvučnici ili amplifikacija, njegov doprinos nesumnjivo je značajan. U suštini, stvar je jednostavna: preciznije očitavanje i manja korekcija grešaka u digitalnom domenu pružiće čistiji signal, što će za rezultat imati suptilna poboljšanja u zvuku prilikom prelaska na kvalitetniji transport. Le Player 3 smo stoga povezali sa srodnim D/A konverterom Le DAC putem AES/EBU veze, a kao rezultat dobili smo nezaboravan muzički ugođaj. Kako tonski potpis ovog DAC-a poznajemo odranije, mogli smo da se uverimo u potpunu neutralnost transporta, uz savršeno precizan i čist zvuk. Uz to, moćni upsampler predstavlja se kao mnogo više od puke audiofilske razonode – izveden je na veoma visokom nivou i sposoban da čujno unapredi zvuk. Za najbolje rezultate treba mu pružiti kvalitetnu produkciju, a nakon toga Metronomova digitalna magija učiniće svoje, izvlačeći iz vaših omiljenih albuma sve do poslednjeg detalja.

Kome je namenjen?

Nakon testiranja, sigurni smo da će transport ovakvog kvaliteta unaprediti zvuk svakog sistema u kom kompakt-diskovi predstavljaju jedan od glavnih nosača zvuka. Uz D/A konverter odgovarajućeg kvaliteta, ovaj metronom će oplemeniti čak i sisteme nižeg ranga, a integrisani upsampler dodatno će poboljšati svaki zapis. Le Player 3 od nas dobija sve preporuke kao sposoban i fleksibilan CD transport, koji je stvoren da bude trajno rešenje na poziciji optičkog čitača.

Metronome Le Player 3
Nosači: CD, CD-R/RW
Formati: CD-Audio
Upsampling: do DSD128
Transport: Philips GF8
Digitalni izlazi: koaksijalni, optički, AES/EBU i I2S
Dimenzije (ŠxVxD): 450x115x435 mm
Masa: 11 kg
Cena: 4.600 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Vrhunski kvalitet izrade.
Tišina u radu.
Izuzetan upsampler.
Precizan i detaljan zvuk.
Uređaju ove klase više bi pristajao dot-matriks ili LCD ekran.
4.7