Metronome Le DAC

Digitalna magija

Predstavljen krajem 2018. zajedno s modelom Le Player 2S, kog smo testirali u broju 81, digitalno-analogni konverter Le DAC nalazi se na početku ponude francuskog high-end proizvođača Metronome.

Naravno, ne smeju se izgubiti iz vida renome i nivo kvaliteta izrade i reprodukcije koji predstavljaju standard za kompaniju Metronome, pa smo sigurni da će Le DAC ostati neostvareni san mnogih audiofila – jer uz izuzetan kvalitet uvek ide i ne tako pristupačna cena. Ipak, ako želite još više dobrog zvuka, a finansije ne predstavljaju ograničavajući faktor, na raspolaganju su moćniji modeli iz serija DS i AQWO.

Spolja i iznutra

Navodi iz podnaslova potvrđuju se već na prvi pogled, jer Le Player i Le DAC dele praktično isto kućište, izrađeno od masivnih i veoma krutih metalnih panela. Prednji panel izrađen je od brušenog aluminijuma naglašeno većih dimenzija od ostatka kabineta – srodnost s CD plejerom primetna je i ovde, u vidu jednostavnog dizajna sa samo dva uspravna useka, koji narušavaju potpuno ravnu površinu fronta. Kako je u pitanju „suvi“ DAC, bez dodataka poput pretpojačala, atenuatora za digitalne izvore ili pojačala za slušalice, postavka na frontu svedena je na veliki LCD ekran u središnjem delu, dok su uz njegovu desnu stranu postavljena dva tastera za promenu ulaza.

Na zadnjoj strani, za povezivanje su predviđena po dva digitalna optička, koaksijalna i AES/EBU ulaza, kao i USB-B port za direktnu vezu s računarom, dok se prosleđivanje analognog signala može odvijati preko RCA ili balansiranog XLR izlaza. Svi činčevi su šasijskog tipa i s pozlaćenim kontaktnim površinama, a sadržaj zadnjeg panela upotpunjuju IEC priključak za odvojivi strujni kabl i glavni mrežni prekidač.

Uprkos pozamašnom gabaritu, unutrašnjost Le DAC-a gotovo u celosti je ispunjena elektronskim komponentama, što se ne mora uvek sresti ni kod skupljih uređaja ovog tipa. U levom delu smeštena su četiri manja torusna transformatora američkog proizvođača Talema, oklopljena zasebnim kućištima s hladnjacima. Ipak, najveći deo površine zauzima impresivna banka od preko 160 manjih elektrolitskih kondenzatora za filtraciju, dok se u desnom uglu nalaze četiri velika film-kondenzatora MTPA 02 francuskog proizvođača SCR. Konvertersko kolo Asahi Kasei AK4493 smešteno je u zadnjem delu kućišta, dok se na poziciji USB modula nalazi renomirani Amanero. Ovaj sklop sadrži Atmel kontroler sa 32-bitskim ARM procesorskim kolima, a nakon njega i programabilni CPLD (Complex Programmable Logic Device) modul Xilinx XC2C64A iz serije CoolRunner-II, koji je zadužen za što temeljitiju rekonstrukciju digitalnog signala.

Slušni test

Uprkos neupadljivoj crnoj boji, Le DAC u sastavu audio-sistema privlači pažnju popriličnim gabaritom i izgledom koji podseća na profesionalne sprave. Smešten iza zatamnjenog pleksiglasa, ekran na prednjem panelu na prvi pogled podseća na onaj kod srodnog modela Le Player 2S, ali se po uključivanju pokazuje da je u pitanju daleko veći LCD panel, koji pruža krupan prikaz i može se bez teškoća očitati i s veće udaljenosti. Neposredno ispod ekrana smešteni su logotip i naziv kompanije, dok je iznad njega, na aluminijumskom prednjem panelu, diskretno ugraviran naziv modela.

Kritičko slušanje započeli smo albumom „Thimar“, sjajnom fuzijom džeza i tradicionalnih arapskih motiva, koju izvode vrhunski muzičari. Već uvodni deo numere „Talwin“ prikazuje nam sjajnu mikrodinamiku, uz masivne tonove kontrabasa, koji su jasno prisutni i pri nižim nivoima glasnoće. Bas-klarinet ovde ima dominantnu ulogu i nosi melodiju, uz krupan i organski ton, na granici prodornog i uz malu dozu odjeka. U drugom delu numere u prvi plan izbija Brahemova lauta, izuzetno artikulisana i izraženih oscilacija u tonu, uz prisutnost finih detalja poput okidanja žica i jasne razlike u pritisku prstiju na žice u vratnom delu. Ukupno, ovde se Le DAC pokazao kao konverter sasvim verodostojnog zvuka, s besprekorno odmerenim koloritom i istinskom prirodnošću, koja staje rame uz rame s najboljim analognim izvorima.

U nastavku testiranja nešto sasvim drugačije: nakon punih pet godina, jedan od najuticajnijih bluz-rok bendova 21. veka, The Black Keys, obradovao nas je novim albumom, za koji se može reći da je jedan od najboljih dosad. Iako je pod blagim loudness efektom u celom području, album „Let’s Rock“ snimljen je dovoljno kvalitetno kako bi se mogao slušati i na kvalitetnim audio-sistemima. Nezaustavljiva energija prisutna je već od prvih taktova, a poletna „Eagle Birds“ prikazana je uz zarazan ritam i impresivnu ritam-sekciju. Zvuk električne gitare prodoran je i oštar, s punim tonovima, obiljem distorzije i jasnim izdvajanjem odjeka od osnovnog tona. Dakle, Le DAC nije stvoren samo za suptilne, audiofilske snimke akustičnih instrumenata, već podjednako fantastično reprodukuje slabiju produkciju poput garažnog roka.

Završni deo testiranja obeležio je susret s jednim od naših omiljenih albuma, koji na sjajan način spaja džez i avangardnu elektroniku. Uz Le DAC, album „Miles_Gurtu“ je u našem sistemu zazvučao poput ambijentalne utopije: tonovi su plutali u prostoru, sputani samo zidovima prostorije, uz dubinsko pozicioniranje kakvo nikad dotad nismo čuli. Najniži tonovi ponovo su došli do izražaja, u vidu savršeno definisanih i naizgled beskrajno dubokih basova. Bas-bubanj prikazan je nešto suvljim tonovima, kako i treba da bude, dok su note kontrabasa masne i odzvanjajuće. Gurtuovi vokalni efekti u numeri „Small World“ prikazani su precizno na ogromnoj pozornici, a ujedno prelepo i vazdušasto. Najzad, Le DAC nam je pružio nezaboravan uvid u sve finese ovog izvanrednog izdanja i zapravo pokazao kako on zaista treba da zvuči.

Tokom testiranja isprobali smo Le DAC s najrazličitijim muzičkim žanrovima i audio-formatima. I, naravno, iako će kvalitetniji materijal zvučati bolje, ovaj vrhunski D/A konverter nije hladnokrvni dželat koji će po kratkom postupku presuditi lošijim snimcima, već će svakom zapisu pristupiti s entuzijazmom i željom za što boljim zvukom. U pogledu podržanih formata, Le DAC prihvata sve što bi vam u ovom trenutku moglo zatrebati – PCM do rezolucije od 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD do rezolucije od 22,4 megaherca (DSD512).

Francuski high-end

Sveden i vanvremenski dizajn Le DAC-a, po ugledu na profesionalne uređaje, potcrtan je sjajnim tasterima u vidu metalnih polugica, koji dodatno ističu robustnu izradu i sveprisutni kvalitet. Srazmerno tome, zvuk ovog konvertera je nezaboravno veliki – sve je savršeno jasno do najsitnijih detalja, a ujedno potpuno prirodno i iskreno. Upravo u tome se krije neodoljiva, gotovo magična privlačnost Le DAC-a, koji predstavlja Metronomovu ulaznicu u svet istinskog high-enda.

Metronome Le DAC
D/A konverter: Asahi Kasei AK4493
Podržani formati: PCM 384/32, DSD512
Frekvencijski opseg (+/-0,1 dB): 10 Hz - 20 kHz
Dinamički opseg: 123 dB
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni, optički i AES/EBU, 1x USB-B
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Dimenzije (ŠxVxD): 425x130x415 mm
Masa: 12 kg
Cena: 5.700 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Metronome Le DAC
Vrhunska izrada spolja i iznutra.Precizni i prirodni tonovi.Veliki i organski zvuk.Muzički all-rounder.
Ako možete da ga priuštite - ništa.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac