McIntosh RS150

Jednokanalni hi-fi

Sve većoj popularnosti bežičnih zvučnika nije odoleo ni legendarni McIntosh, koji ima u ponudi dva all-in-one sistema.

Iako je u audiofilskim krugovima poznat pre svega kao proizvođač hi-fi opreme visoke klase, američki McIntosh zapravo ima veoma obimnu paletu proizvoda, koja uključuje audiofilski nameštaj, odnosno police, kao i ozvučenja za automobile i jahte. U ovakvom portfoliju našlo se mesta i za nekoliko lajfstajl modela, a mi ovom prilikom testiramo kućni bežični zvučnik RS150, koji predstavlja manji model u ponudi.

Dizajn i izrada

Da nema kontrolnog panela u donjem delu fronta, RS150 bi se mogao opisati kao prilično tipičan regalski zvučnik, pravilnih linija i jednostavnog osnovnog oblika – uostalom, dosad smo sreli mnogo bežičnih zvučnika koji su izvedeni iz pasivnih srodnika, pa ovo ne bi bilo iznenađenje. Ipak, McIntosh oduvek radi stvari na svoj način, pa je već na prvi pogled jasno da ovo nije obična bukšelf kutija. Veći deo prednje strane prekriven je tekstilnom mrežicom, ali je u donjem delu smešten kontrolni panel prepoznatljivog dizajna, koji nas je odmah asocirao na daleko ozbiljnije i skuplje uređaje ovog proizvođača. Dve simetrično postavljene kružne komande oplemenjene su nazubljenim hromiranim obrubom, dok se između njih nalazi veliki LED indikator. On oblikom podseća na VU-metar, a fabrika navodi da je njegovo digitalno kontrolno kolo sada znatno brže nego kod prethodnog modela RS100. U okolini je smešteno nekoliko LE dioda za indikaciju različitih radnih parametara, kao i krupni logotip kompanije sa oznakom modela. Naravno, po ugledu na skuplje srodnike, celokupni kontrolni panel postavljen je na podlogu od besprekorno obrađenog stakla.

Za razliku od većine proizvođača, koji danas dizajniraju zvučnike tako da izgledaju što lepše bez mrežica, kod RS150 situacija je suprotna – čak toliko da McIntosh kao da uopšte nije mario za to, na šta ukazuju i prilično krupni i upadljivi prihvatnici za masku. Dakle, RS150 je dizajniran u pomalo retro maniru, uz skladno uklapanje mrežice i ostatka kabineta, pa i u tom pogledu predstavlja unikatnu pojavu na tržištu. Ako ipak skinete masku kako biste pogledali čime ovaj zvučnik raspolaže, dočekaće vas uobičajena dvosistemska postavka. U gornjem delu nalazi se visokotonac s 20-milimetarskom kalotnom membranom, koja je izrađena od titanijuma i opremljena fluidom za hlađenje, kao i spoljašnjom zaštitnom rešetkom. Ispod njega nalazi se srednjetonsko-niskotonska jedinica s membranom prečnika 133 milimetra, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na prethodnika – pored toga, proizvođač navodi da vešanje omogućuje velike ekskurzije, što je doprinelo još boljem kvalitetu reprodukcije.

Izuzev prednje strane, kabinet je izveden u crnoj boji visokog sjaja, uz praktično i elegantno postolje od aluminijuma. Pored vizuelnog kontrasta crnom ostatku kabineta, ovo postolje opremljeno je gumiranim podloškama s donje strane, čime je omogućeno postavljanje zvučnika na raznovrsne komade nameštaja bez bojazni da će se bilo šta ogrebati ili oštetiti. Pri pogledu na zadnju stranu postaje jasno da je RS150 zamišljen kao mrežni zvučnik, jer ne poseduje bilo koji drugi vid povezivanja. Analogni i digitalni ulazi, pa i sve češće viđeni HDMI port, ovde izostaju, pa je korisniku na raspolaganju samo eternet port, uz neizostavni wi-fi i blutut. Osim toga, zadnja strana sadrži priključak za odvojivi strujni kabl, kao i bas-refleks otvor neuobičajenog, gotovo kvadratnog oblika.

Mogućnosti

Već smo naveli da RS150 donosi jednokanalnu postavku u dvosistemskoj topologiji, a za upravljanje membranama zadužena je amplifikacija od ukupno 120 vati. Za pokretanje mid-basa predviđeno je 90 vati, dok visokotonac raspolaže s 30 vati, a fabrika navodi da je snaga udvostručena u odnosu na prethodni RS100. Sve navedeno omogućuje frekvencijski opseg od 48 herca do 20 kiloherca, što je sasvim dobar rezultat za zvučnike ovog gabarita. Svestrana mrežna platforma podržava Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, AirPlay 2 i Roon, uz podršku za MP3, FLAC, ALAC, WAV i druge popularne formate, do rezolucije od 192 kiloherca. Za direktnu bežičnu vezu zadužen je blutut u verziji 5.0, koji prihvata kvalitetnije kodeke aptX HD i aptX Low Latency. RS150 ne poseduje daljinsku komandu, pa se za kontrolu može koristiti prednji panel, kao i raznovrsne kompatibilne aplikacije. Naime, za ovaj uređaj ne postoji namenska aplikacija, ali Chromecast i UPnP omogućuju upravljanje direktno kroz aplikacije za reprodukciju muzike.

Upotreba i zvuk

Tokom slušnog testa RS150 je pokazao da poseduje sve odlike kvalitetne reprodukcije. Tonska slika je vrlo dobro izbalansirana, pa se opsezi neosetno uklapaju i ne dolazi do povlačenja ili preglasavanja bilo kog dela spektra. Visokotonac obavlja odličan posao u gornjem opsegu i pruža živopisne, a opet detaljne note, koje su jako lepo uobličene i minimalno zamućene po ivicama – tek da se izgubi onaj utisak sirove oštrine i da reprodukcija dobije jedan humaniji ton. Tekstura pojedinačnih tonova zaista je izvanredna, pa iako nije majstor filigranskog rezbarenja zvučne slike, RS150 uspeva u rekreaciji emocija i energije muzičkog dela. Njegov tihi entuzijazam pri reprodukciji svake vrste muzičkog materijala prisutan je i u srednjem opsegu, koji se besprekorno nadovezuje na visoke tonove i nastavlja da kreira uverljiv muzički izraz. Ovaj zvučnik bez teškoća i prilično uspešno balansira između žustrih, prodornih tonova i suptilnih, lirskih nota, pa će i zahtevna izvođenja zvučati odlično. Naravno, sve ovo važi prvenstveno za reprodukciju lossless ili hi-res materijala preko mreže, dok blutut pokazuje određena ograničenja. Ipak, u saradnji s kvalitetnijim kodekom aptX HD, RS150 dopušta neobavezno uživanje i preko blututa, nudeći i poneko zrno audiofilske reprodukcije.

Testirani zvučnik nastavlja da nas iznenađuje u donjem opsegu, koji definitivno zvuči punije i dublje nego što specifikacije obećavaju. Zahvaljujući vešanju dugog hoda, membrana od samo 133 milimetra sposobna je da pokrene srazmerno veliku količinu vazduha, što se pri reprodukciji prevodi u čvrst i koherentan bas, bez izobličenja, koji se spušta relativno nisko. Agilnost je takođe prisutna, pa basovi mogu biti veoma brzi, uz dobru definiciju i jasan prikaz detalja. Proizvođač je omogućio korekciju najnižih tonova preko prednjeg panela, ali smo bili sasvim zadovoljni zvukom na nultom podeoku. Ovde dolazimo do jedinog nedostatka, a to je odsustvo pozornice. Iako smo svesni da se to ni neočekuje od ovakvog tipa zvučnika i, uopšteno, od ovog koncepta, kao i da je RS150 prvenstveno lajfstajl model, koji će ponegde služiti i kao statusni simbol, istina je da je u svojoj srži ovo punokrvni hi-fi zvučnik, s odlično optimizovanom amplifikacijom i sposobnom digitalnom platformom. Utoliko nas više iznenađuje odsustvo namenske aplikacije kroz koju bi se mogle obaviti detaljnije korekcije zvuka – ako se razlike čuju kod blutut zvučnika od nekoliko stotina evra, sasvim sigurno bi se čule i ovde. Pored toga, tokom istraživanja prateće dokumentacije nigde nismo naišli na podatak da li se dva zvučnika RS150 mogu povezati u bežični stereo-sistem. Ukoliko ovo nije moguće, to je tek prava šteta, jer bismo na taj način dobili pravu poslasticu u vidu svestranog bežičnog sistema, sjajnog zvuka i izuzetno prestižnog imena, po ceni koja je sasvim prihvatljiva u današnje vreme.

Zaključak

I pored audiofilskog žala za parom testiranih zvučnika u dvokanalnoj postavci, ostaje činjenica da je RS150 sjajno izrađen uređaj, koji je potpuno prilagođen savremenom načinu slušanja muzike, uprkos klasičnoj, pa i pomalo retro pojavi. Kontrola je – u američkom stilu – pojednostavljena do maksimuma, a zvuk je pun života i naštimovan da pruži mnogo uživanja, čak i tokom usputnog slušanja. Nama ostaje da se nadamo da će McIntosh omogućiti stereo-povezivanje u nekoj budućoj verziji firmvera, jer RS150 i njegovi korisnici to zaslužuju.

McIntosh RS150
Ukupna snaga: 120 W
Frekvencijski opseg: 48 Hz - 20 kHz
Topologija: 1 x 20 mm visokotonski, 1 x 133 mm mid-bas
Rezna frekvencija: 2 kHz
Povezivanje: eternet, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 195 x 368 x 219 mm
Masa: 8,4 kg
Cena: 1.500 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odličan tonski balans.
Optimalno odmerena amplifikacija.
Spoj detaljnosti i muzikalnosti.
Besprekorna izrada.
Namenska aplikacija pružila bi veće mogućnosti.
4.3