Matrix Audio X-SABRE 3

Crni dijamant

Kao perjanica u ponudi mlade dalekoistočne kompanije, X-SABRE 3 donosi funkcije mrežnog plejera i D/A konvertera u modernom i elegantnom pakovanju.

S kratkim, ali živopisnim istorijatom kompanije Matrix Audio upoznali smo se u prethodnim testovima modela mini-i Pro 3 (HF107) i element i2 (HF113), a sada je pred nama znatno ozbiljnija zverka. U pitanju je model iz samog vrha ponude, koji nosi naziv X-SABRE 3 i predstavlja poslednju iteraciju serije X-SABRE. Proizvođač navodi da je razvoj novog modela trajao četiri godine, te da je ovo prvi model u seriji koji nije samo D/A konverter već integriše mrežni audio-plejer.

Spolja i iznutra

Matrix Audio se pobrinuo da se njihov najbolji model već na prvi pogled razlikuje od ostatka ponude, pa je X-SABRE 3 izveden u veoma atraktivnom dizajnu. Kućište u obliku kvadra oplemenjeno je brojnim zasečenim uglovima i zakošenim stranicama, poput onih na fino obrađenom dijamantu. Osećaj luksuza dodatno je potkrepljen sjajnom izradom – kućište je izvedeno iz jednog komada punog aluminijuma, koji je dodatno eloksiran u crnoj verziji, kakvu smo imali na testu. Pored toga, gornja površina izrađena je od kaljenog stakla, s nenametljivim, ali dovoljno primetnim logotipom kompanije u središtu. Prednji panel sledi zadati stil i sadrži crnu traku visokog sjaja, koja se proteže gotovo celom širinom, uz okrugli deo u središtu – i to je sve, jer fizičke komande u potpunosti izostaju i X-SABRE 3 skriva svoje adute kad nije uključen. Elegantna pojava upotpunjena je vrlo niskim profilom, pa najmoćniji Matrix deluje futuristički moderno, a ujedno čvrsto i mistično poput crnog monolita. Zadnji panel delimično je zasvođen gornjom ivicom kućišta, a ovde pronalazimo priključke koji se očekuju od D/A konvertera ove klase. Prisutni su koaksijalni, optički i USB-B digitalni ulazi, kao i I˛S LVDS u formi HDMI porta, dok se na analognom izlazu nalaze RCA i balansirani XLR priključci – svi konektori su čvrsto postavljeni, a činčevi su pozlaćeni i pričvršćeni direktno na šasiju. Kako X-SABRE 3 poseduje i mrežnu funkcionalnost, u desnom delu smešten je gigabitni eternet port, kao i 12-voltski okidači za simultano uključivanje i isključivanje s drugim uređajima. Garnitura priključaka završava se IEC utičnicom za odvojivi strujni kabl, što ukazuje na to da testirana sprava poseduje internu sekciju napajanja.

Unutrašnjosti uređaja pristupa se skidanjem aluminijumske ploče na donjoj strani, a Matrix Audio je i ovde pokazao posvećenost detaljima i što boljem zvuku – pogled na donju stranu otkrio je tri prilično masivne kupaste nožice, koje su u potpunosti hromirane i opremljene gumiranim vrhom za umanjenje vibracija. Unutar precizno izglodanog kućišta nalaze se pregradni zidovi za bolju izolaciju između sekcija, uz torusni transformator u napajanju. Proizvođač ističe da je, uprkos vizuelnoj sličnosti, X-SABRE 3 znatno izmenjen u odnosu na prethodnike, uz unapređenja na gotovo svim poljima, uključujući i samo kućište. Za glatko funkcionisanje i brz odziv svih funkcija zadužen je čipset i.MX 6 iz holandske kompanije NXP, koji je opremljen četvorojezgarnim procesorom Cortex-A9. Za D/A konverziju zaduženo je kolo ESS ES9038PRO, uz interni oscilator Crystek CCHD-950. Pored toga, mrežna platforma sadrži skrivenu internu antenu jer X-SABRE 3 omogućuje wi-fi povezivanje – ujedno, eto praktičnog objašnjenja za staklenu gornju stranu jer bi potpuno metalno kućište onemogućilo bežičnu vezu.

Upotreba i zvuk

Matrix Audio nas je još ranije navikao na vrlo precizan zvuk, ali X-SABRE 3 ovo podiže na još viši nivo – nivo gotovo laserske preciznosti. Svaki pojedinačni ton predstavljen je potpuno čisto, uz jasno pozicioniranje u prostoru i besprekorno oštru ocrtanost. Fokus ovog uređaja pritom je sasvim postojan i složenost materijala kao da nema nikakvog uticaja na reprodukciju, pa X-SABRE 3 u zaista svakoj situaciji zadržava potpunu pribranost i reprodukuje jednako čiste tonove. Podrazumeva se da ovakav vid reprodukcije pruža pravo bogatstvo detalja, pa vam uz testirani Matrix Audio nikada neće biti dosadno – naprotiv, uhvatićete sebe kako iznova puštate stvari koje ste mislili da znate napamet kako biste otkrili neke nove finese u zvuku. Tekstura tonova prilično je dobro prikazana i pojedinačne note imaju solidnu, mada ne i spektakularnu dubinu i slojevitost, pa u tom pogledu X-SABRE 3 pruža dovoljno informacija za formiranje kompletnije slike instrumenta, naročito kod živih akustičnih snimaka. Tonski balans jeste na nešto svetlijoj strani, ali ne toliko da bi se smatrao oštrim. Inženjeri iz Matrix Audija dobro su odredili finu liniju po kojoj ovaj uređaj balansira, pružajući reprodukciju koja je izuzetno analitična, a opet ne upada u zamku dokumentarnog i suvoparnog prikaza muzike. Dakle, X-SABRE 3 u pogledu detaljnosti predstavlja izuzetno ozbiljan uređaj, koji može da parira znatno skupljim spravama.

Kako bi na najbolji način prikazao veliku količinu detalja, X-SABRE 3 kreira vrlo prostranu pozornicu. Širina scene zaista je impresivna, a opšti utisak prostora izuzetan, pa se može pomisliti da u ovom pogledu veća ograničenja mogu doći od zvučnika u sistemu – što je verovatno ispravan zaključak. Pored jasne separacije tonova, Matrix Audio donosi izraženu stereo-separaciju, ali i odlično dubinsko pozicioniranje. Zapravo, trodimenzionalni efekat je takav da se – uz odgovarajuće tonske zapise – može s lakoćom odrediti položaj muzičara u prostoru ili postavka u toku klupske svirke. Svojevrsni multifokus omogućuje ovom uređaju da, recimo, bez teškoća prikaže sjajno ocrtane note akustične gitare i precizno postavljen vokal, dok se u pozadini lako mogu razaznati šumovi i tihi žamor posetilaca. Situacija nije ništa lošija tokom reprodukcije živih snimaka velikog orkestra ili stadionskog rok spektakla, kad do izražaja dolazi dobro odmeren odjek, koji pojačava utisak velikog prostora. Ukupno, X-SABRE 3 rekreira trodimenzionalni prostor na takav način na kom bi mu pozavideli mnogi saundbarovi i jeftiniji surround sistemi.

Sveprožimajuća preciznost ovog uređaja prisutna je i u najnižem delu spektra, pa X-SABRE 3 reprodukuje basove koji su potpuno čisti sve do donjeg praga čujnosti – odnosno, spuštaju se onoliko nisko koliko to zvučnici dozvoljavaju, bez ikakvih izobličenja. Niski tonovi krupni su i masivni, ali ne nauštrb definicije, već uvek zadržavaju jasno definisano telo. Ovo daje reprodukciji poseban pečat, jer se ne sreću često basovi koji su zaista veliki, a ujedno veoma detaljno predstavljeni, što omogućuje uvid u niskotonske finese, koje su kod mnogih sistema izgubljene. Takođe, brzina u gornjim basovima na zavidnom je nivou, pa tokom testiranja nismo uspeli da nateramo X-SABRE 3 na grešku, bez obzira na zahtevnost materijala. Ipak, zanimljivo je da testirani uređaj, uz sve navedene osobine, uspeva da zadrži solidnu muzikalnost – reprodukcija je dovoljno fluidna i ne zvuči kao skup nasumično nabacanih tonova, već kao muzika u kojoj se može zaista uživati. Znamo da je ovo prilično subjektivan utisak i verovatno ovakav zvuk neće biti svakome po volji, ali nama je sveukupni pečat ovog uređaja imponovao i ne bismo imali ništa protiv da ga slušamo svakodnevno, u prvoj postavi sistema.

U pogledu mogućnosti, X-SABRE 3 se predstavlja kao gotovo svemoguće rešenje za digitalni audio. Podržana rezolucija doseže do 768 kiloherca i 32 bita za PCM i 22,4 megaherca za DSD, a tu je i podrška za MQA. Uređaj je opremljen komandama osetljivim na dodir na prednjoj strani, koje upotpunjuje okrugli LCD ekran u središtu – njegov prečnik prilično je mali, ali dovoljan za kretanje kroz menije kad se približite uređaju. Naravno, prateća aplikacija MA Remote predstavlja daleko komforniju opciju i već je prilično doterana, pa ne pokazuje nikakve nedostatke u radu. Odziv je brz i sve komande izvršavaju se bez zastoja, a tokom višenedeljnog testiranja mrežna platforma je pokazala besprekornu stabilnost. Pored pristupa svim popularnim mrežnim servisima, kao i lokalnim audiotekama, prisutne su i pojedine zanimljive opcije, poput odabira između sedam digitalnih filtera, kojima se zvuk može donekle prilagoditi afinitetima korisnika. Tu je i interesantno rešenje USB porta jer X-SABRE 3 omogućuje asinhronu USB vezu kad je u upotrebi interni oscilator, odnosno sinhronu USB vezu kad se koristi eksterni oscilator preko I˛S porta. Spisak moguănosti upotpunjuje atenuacija signala u digitalnom domenu, pa se ovaj uređaj može koristiti za kontrolu glasnoće, što je veoma praktično i dopušta povezivanje direktno na pojačalo snage ili aktivne zvučnike.

Zaključak

Uprkos kratkom prisustvu na tržištu, može se reći da mlada dalekoistočna kompanija ima prilično jasnu viziju uređaja kakve želi da ponudi – u pitanju su sprave veoma kvalitetne izrade, velikih mogućnosti i iznad svega preciznog zvuka. Flegšip model X-SABRE 3 samo je potvrdio naša ranija iskustva, ali i podigao sveukupni doživljaj na još viši nivo, pa ga smatramo veoma poželjnim rešenjem za digitalni audio, bilo preko mreže ili uz neki drugi vid transporta.

Matrix Audio X-SABRE 3
D/A konverzija: ESS ES9038PRO
Podržana rezolucija: PCM 768/32, DSD512, MQA
Izobličenja THD+N: <0,00025%
Odnos signal-šum (RCA / XLR): 128 dBA / 134 dBA
Audio-ulazi: 1 x koaksijalni, optički, I˛S i USB-B
Audio-izlazi: 1 x RCA i XLR
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Dodatno: AirPlay 2
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 310 x 43 x 218 mm
Masa: 3,4 kg
Cena: 3.100 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetne preciznost i detaljnost u celom spektru.
Fokus i prostrana pozornica.
Sjajan set opcija.
Autentičan dizajn.
Zahteva pažljivo uklapanje sa ostatkom sistema.
4.5