M2Tech Evo DAC Two

Audiofilska kockica

Italijanska kompanija M2Tech u drugoj generaciji kompaktnih Evo kutijica nije osetno izmenila dizajn, ali se unutar kućišta kriju velike promene.

Kompanija M2Tech je među ljubiteljima dobrog zvuka poznata po izradi veoma dobrih digitalno-analognih konvertera i prateće opreme, a oslonac prodaje u nižoj klasi čini popularna serija Evo. Nova generacija ovih uređaja donosi dva D/A konvertera – modele Evo DAC Two i Evo DAC Two PLUS, kao i dodatke u vidu eksternog napajanja Evo Supply Two, USB-S/PDIF konvertera hiFace Evo Two, clocka Evo Clock Two i pretpojačala za gramofon sa integrisanim D/A i A/D konverterom Evo PhonoDAC Two. Dakle, korisniku je ostavljeno na volju da odabere konfiguraciju po meri svog sistema i džepa, uz mogućnost kasnije nadogradnje. Mi smo rešili da krenemo od početka, pa se u redakciji našao pristupačniji D/A konverter Evo DAC Two.

Dizajn i komponente
Male dimenzije i u potpunosti aluminijumsko kućište čine da uređaj deluje monolitno čvrsto, dok neznatno veći prednji panel od aluminijuma sa istaknutim zavrtnjima u uglovima budi asocijacije na profesionalne sprave, kod kojih je dizajn u drugom planu. Minimalistički pristup najbolje se vidi na frontu na kojem se, ispod logotipa kompanije, nalaze samo mali LCD ekran i senzor daljinske kontrole, dok komande u potpunosti izostaju. Usled malih dimenzija, zadnja strana je tek dovoljna za smeštaj koaksijalnog, optičkog i USB-B ulaza, kao i jednog analognog izlaza u formi RCA činčeva. Tu su još priključak za eksterno napajanje i serijski broj uređaja, i to je sve.

Gornji i donji segment kućišta u osnovi su isti i u sebi sadrže i polovine bočnih stranica, a njihovi spojevi odlično su uklopljeni u uzdužne žlebove na bokovima. Na konstrukciju koja čini gornju, donju i bočne strane zatim se pričvršćuju prednji i zadnji panel, što je rešenje koje veoma podseća na univerzalna samograditeljska kućišta kakva se mogu kupiti u prodavnicama elektronskih komponenti. Očekivano, unutrašnjost uređaja u potpunosti je ispunjena štampanom pločom, a centralnu poziciju zauzima 32-bitsko konvertersko kolo ESS ES9010K2M iz renomirane serije Sabre32.

Funkcionalnost
U pogledu mogućnosti, Evo DAC Two predstavlja se kao veoma sposobna sprava, koja u potpunosti ispunjava ono što se očekuje od savremenog D/A konvertera. Pored prisustva tri najpopularnija vida digitalnog povezivanja, podržani su 192 kHz/24-bitski fajlovi preko koaksijalnog i optičkog ulaza, dok USB-B port podržava 384/32 (DXD), kao i DSD256 s frekvencijom uzorkovanja na 11,2 megaherca.

Kad muzika sadrži jasno istaknute emocije i energiju, M2Tech se neće libiti da ih prikaže.

Uprkos dimenzijama kreditne kartice, daljinski upravljač omogućava kontrolu svih funkcija, a mora se reći da Evo DAC Two u ovom smislu uopšte nije skroman. Pored odabira ulaza, atenuacija signala u digitalnom domenu obezbeđuje kontrolu glasnoće u 99 koraka, što zapravo znači da je analogni izlaz varijabilan i omogućava direktno povezivanje izlaznog pojačala. Takođe, omogućene su funkcije poput umanjenja glasnoće za 20 decibela (mute), predodređivanja stepena glasnoće pri uključenju, podešavanja balansa, obrtanja kanala i faze signala, a ukoliko se previše zaigrate sa opcijama, uređaj se može jednostavno vratiti na fabrička podešavanja. Konačno, zahvaljujući HID (Human Interface Device) sklopu, USB veza omogućava delimičnu kontrolu softverskog plejera na računaru, pa se pomoću daljinskog upravljača može započeti i zaustaviti reprodukcija, kao i preći na narednu ili prethodnu numeru u plejlisti.

Test
Male dimenzije novog M2Tech DAC-a u potpunosti smo doživeli tek kad smo otpakovali uređaj, a skromnom utisku doprinosi veoma oskudna prateća oprema. Naime, iako Evo DAC Two podržava eksterno napajanje, ono se ne isporučuje u pakovanju, pa ga je u startu moguće koristiti samo preko USB veze s računarom – ukoliko želite da upotrebite koaksijalni ili optički ulaz, moraćete da dokupite napajanje koje podržava deklarisane vrednosti (7,5-15 V, 230 mA). S druge strane, kako biste u potpunosti iskoristili vezu s računarom i mogli da reprodukujete visokorezolutivne fajlove, neophodno je preuzeti paket drajvera sa sajta proizvođača jer se ni oni ne isporučuju uz uređaj.

U skladu s filozofijom proizvođača, u prvom delu testiranja poslušali smo maleni M2Tech s napajanjem preko USB kabla. Već i ovakav način upotrebe dovoljan je da ukaže na potencijal uređaja jer Evo DAC Two pruža veoma, veoma izbalansiran zvuk, kome je teško naći zamerke u pogledu neutralnosti. Zvučna scena nije posebno razvijena, a tonovi su čisti i jasni, ali nikada agresivni. Ipak, dinamika je nešto slabija u odnosu na ono na šta smo navikli od D/A konvertera ove kategorije, dok izvođenje kompleksnijih dela može zvučati pomalo konfuzno.

Iako je prisustvo ekrana na prednjem panelu neophodno jer Evo DAC Two raspolaže solidnom količinom opcija, za njegovo očitavanje potrebno je prići prilično blizu uređaju – na dva ili, još bolje, jedan metar. Dakle, ništa od podešavanja iz fotelje, a čak i ukoliko želite da proverite nivo glasnoće ili rezoluciju numere koja se trenutno reprodukuje, moraćete da ustanete.

U drugom delu evaluacije poželeli smo da sagledamo Evo DAC Two u najboljem svetlu, pa smo mu dodali linearno napajanje SuperTeddyReg. Razlika u odnosu na USB napajanje zaista je velika i primećuje se od samog početka, pa se može reći da je maleni M2Tech tek tada prodisao punim plućima. Napredak u pogledu makro i mikro dinamike je ogroman, a tonovi zadržavaju definiciju i jasan prikaz i nakon naglih promena u dinamici. Instrumenti su dobili telo i pun, slojevit zvuk, što je naročito primetno u nižem delu opsega – basovi su zadirali dublje, uz potpuno čist prikaz. Pozornica je dobila na širini i, još važnije, na dubini, a celokupna prezentacija oplemenjena je većom količinom detalja. Ipak, M2Tech je zadržao melodičnost, pa je muzika imala prirodan i nepomućen tok. Kompletna muzička slika veoma je ujednačena, bez isticanja ili povlačenja bilo kog dela spektra, a posebno nam se svidelo što su tonovi sada dobili na brzini i agresivnosti kad je to potrebno.

Kao poslednji korak, u testiranje smo dodali visokorezolutivne formate, a Evo DAC Two pokazao nam je da bez teškoća barata velikom količinom detalja i s lakoćom prikazuje najsitnije finese u zvuku. Srednji i gornji deo spektra donose pravo bogatstvo tonova, uz odlično pozicioniranje, ali i na trenutke nešto suvlji zvuk. Ipak, naš je utisak da to zavisi od snimka jer, kad muzika sadrži jasno istaknute emocije i energiju, M2Tech se neće libiti da ih prikaže. Stoga, smatramo da je ovo jedan pre svega iskren uređaj, koji ne pokušava da ispravlja greške i koriguje želje inženjera u studiju, već nam predstavlja muziku u neizmenjenom i vernom obliku.

Zaključak
Iako razumemo staru audiofilsku ideju o usmeravanju svih resursa u što bolji zvuk, koja stoji iza odsustva komandi na uređaju, ovo predstavlja rizičan korak jer otkazivanje poslušnosti daljinskog upravljača može predstavljati ozbiljan problem. Ipak, ukoliko ste spremni da preuzmete ovaj rizik, ali i da napravite dodatno ulaganje u što kvalitetnije eksterno napajanje, M2Tech Evo DAC Two nagradiće vas istinskim audiofilskim zvukom, koji daleko prevazilazi njegove skromne dimenzije i prihvatljivu cenu.

PLUS
Kvalitetna izrada.
Solidne opcije.
Veoma neutralan zvuk.
Detaljnost i muzikalnost.

MINUS
Siromašna oprema.
Veoma mali displej.

D/A konverter: ESS Sabre32 ES9010K2M
Odnos signal-šum: 105 dB
Frekvencijski odziv (+0/-3 dB): 3 Hz - 90 kHz
Izobličenja THD+N: 0,0008%
Digitalni ulazi: 1x koaksijalni, optički i USB-B
Analogni izlazi: 1x RCA
Daljinski upravljač: da
Napajanje: eksterno
Dimenzije (ŠxVxD): 110x55x100 mm
Masa: 0,5 kg
Cena: 500 evra
AV impuls, 011/7622-139
Reader Rating17 Votes81
81
Ocena čitalaca