Linn Majik DSM

All-in-one na škotski način

Nakon višegodišnje pauze na našem testu našao se uređaj renomirane kompanije Linn – u pitanju je višenamenska sprava iz najpristupačnije serije Majik, koja nosi oznaku DSM.

Kao proizvođač s tradicijom dugom pola veka, škotski Linn među audiofilima širom sveta uživa kultni status i poznato je da njegovi korisnici prilično retko odlučuju da promene marku uređaja. Za to postoji dobar razlog – gotovo svaki zaljubljenik u hi-fi čuo je za legendarni gramofon Sondek LP12, koji se već 50 godina proizvodi uz redovne modifikacije, pa je ponuda gramofona LP12 danas prilično široka. Nekoliko godina nakon predstavljanja prvog modela LP12, Linn je patentirao Isobarik princip za konstrukciju zvučnika i započeo izradu sopstvenih zvučnih kutija. Najzad, ova kompanija jedna je od prvih koja je uvidela da budućnost digitalnog audija leži u strimingu, pa je pre više godina potpuno izbacila iz ponude CD plejere i u potpunosti se usredsredila na reprodukciju muzike preko mreže, zbog čega se danas nalazi na vodećim pozicijama u ovom segmentu.

Majik DSM

Kao pripadnik početne serije Majik, višenamenski DSM spada među najpristupačnije uređaje škotskog proizvođača. Savremeni pristup primećuje se u dizajnu, pa je DSM opremljen prednjim panelom od crne plastike visokog sjaja (uključujući delove gornje i bočnih strana), uz pravilnu formu i ravne linije. Na frontu je primetno potpuno odsustvo komandi, koje su premeštene na gornju ivicu kako bi im se moglo lako pristupiti i s prednje i s gornje strane. Ovde nailazimo na sedam izduženih tastera, od kojih se šest mogu dodeliti željenim ulazima, radio-stanicama ili plejlistama, dok je sedmi zapravo klackalica i služi za uključivanje i kretanje kroz menije. Na prednjem panelu nalaze se još samo 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i diskretna oznaka modela, pa je opšti utisak minimalistički – što je prilično zavaravajuće i u neskladu s ogromnim mogućnostima uređaja.

Gornja i bočne strane kućišta izvedene su iz jednog komada aluminijuma, uz priličan broj proreza za hlađenje i ugraviran logotip kompanije, a DSM je postavljen na masivne hromirane stope s integrisanim gumenim podloškama protiv klizanja i oštećenja. Zadnja strana takođe pokazuje usmerenost uređaja ka savremenim vidovima povezivanja, a ujedno otkriva da DSM ispod poklopca objedinjuje mrežni plejer, D/A konverter i amplifikaciju. Stoga ovde pronalazimo eternet port, kao i digitalni optički ulaz, koaksijalni ulaz/izlaz (u zavisnosti od podešavanja) i USB-B port. Spisak savremenih priključaka nastavlja se uz čak četiri HDMI 2.0 ulaza, koji su dopunjeni jednim izlazom s podrškom za ARC. Za analogne izvore predviđen je samo jedan RCA ulaz, koji može biti konfigurisan kao linijski ulaz ili ulaz za MM gramofone, a prisutan je i jedan linijski RCA izlaz. Terminali za jedan par zvučnika nešto su sitniji, ali kvalitetno izrađeni od pozlaćenog metala i prihvataju sve tipove povezivanja (gole žice, viljuške i bananice), a postavku upotpunjuje IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim prekidačem.

Tehnologija

U pogledu amplifikacije DSM je izveden u klasi D i pruža 50 vati po kanalu na osam oma, a snaga se udvostručuje pri otporu od četiri oma, što ukazuje na popriličnu stabilnost pri radu. Stabilnosti pojačala doprinosi tehnologija Dynamik, koju Linn razvija od 2009. i koja se konstantno unapređuje, a donosi poboljšan odziv i brže reakcije na dinamičke promene u muzici, kao i kraći put signala, pa fabrika navodi da je u pitanju veliki napredak u odnosu na klasična linearna napajanja. Sekcije mrežnog plejera i D/A konvertera ostaju nepoznanice u pogledu korišćenih kola, ali je poznato da podržavaju sve popularne formate, uključujući DSD128, a uređaj integriše veliki broj mrežnih servisa, kao što su Tidal, Qobuz, Spotify, Roon, TuneIn i mnogi drugi. Pored već navedenih opcija povezivanja, na raspolaganju su wi-fi i blutut 4.2, a treba spomenuti da analogni ulaz – bilo da se koristi kao linijski ili gramofonski – iza sebe ima A/D konverter s rezolucijom od 192 kiloherca i 24 bita, te da se signal pojačava u digitalnom domenu.

Kao prvenstveno digitalni uređaj, DSM se za brojna podešavanja oslanja na aplikacije, koje su dostupne za praktično sve platforme. Za pristup lokalnim audiotekama preporučuje se softverski server Kazoo, mada je DSM tokom testa prepoznao naš Plex server, što znači da podržava DLNA. Za kontrolu reprodukcije previđen je Kazoo plejer, koji je izveden pregledno i logično, te obuhvata sve podržane izvore, a u radu je stabilan i prilično brz. Ipak, verovatno najznačajnija aplikacija jeste Konfig (za PC i Mac), koji omogućuje napredna podešavanja sistema, od pomenutih prilagođavanja izvora i komandi na uređaju, pa sve do naprednog sistema Space Optimization. Ova renomirana tehnologija omogućuje što bolje prilagođavanje sistema osobinama prostorije, ali bez upotrebe mikrofona – umesto toga, Linn se oslanja na precizne proračune. Procedura je nešto duža i zahteva unošenje raznovrsnih osobina sobe, koje uključuju dimenzije, materijal zidova, tačne pozicije zvučnika i slušaoca, pa i detalje poput prozora i drugih značajnih činilaca, dok se zvučnici mogu odabrati iz velike baze, koja se stalno povećava. Nakon toga, kalkulacija traje četiri do 20 minuta, a rezultati su zaista odlični – koliko god dobro da DSM zvuči u neoptimizovanom režimu, Space Optimization podiže zvuk na još viši nivo.

Test

Uprkos relativno skromnoj deklarisanoj snazi, DSM tokom upotrebe veoma brzo pokazuje sve prednosti Linnovih rešenja i zvuči čvrsto i kontrolisano poput znatno snažnijeg pojačala. Bez obzira na izvor, zvuk se odlikuje izuzetno prostranom scenom, u čemu velikog udela ima Space Optimization. Pozornica je kreirana precizno, s jasno određenim položajem instrumenata i, što je još upečatljivije, izraženim pozicioniranjem po dubini. Na odlično produciranom albumu „4 Wheel Drive“ raspored muzičara u prostoru može se precizno odrediti, dok su dinamičke vrednosti takođe veoma dobre, pa se u složenijim deonicama ističe odličan fokus. U pogledu tonskog balansa DSM se predstavlja kao odlično odmeren uređaj, koji uspešno korača na tankoj granici između analitičnosti i živopisnog, sočnog prikaza – ali uz sposobnost da istupi na jednu ili drugu stranu kad muzički materijal to zahteva.

Čvrsta kontrola najbolje se primećuje u donjem delu spektra, koji je precizno vođen do granice čujnosti. Tonovi su veoma dobro definisani i odgovarajuće masivni, a tu je i neizbežan, tipično britanski osećaj za brzinu i vremensku usklađenost, pa ritam-sekcija zvuči žustro i agilno, bez obzira na muzički pravac. Ujednačena tonska slika postavlja ceo spektar u istu ravan, bez povlačenja ili isticanja bilo kog opsega, pa niski tonovi u svakom trenutku čine solidan temelj muzike. Tokom testiranja uporedili smo reprodukciju preko mreže i putem direktne veze s računarom preko USB-B porta i nismo ustanovili razlike u kvalitetu vredne spominjanja. Zvuk je konzistentan, što ukazuje na to da je svakoj komponenti digitalne sekcije ukazana jednaka pažnja i da je implementacija dobra u svim aspektima. Internom D/A konverteru takođe smo suprotstavili DAC Chord 2Qute preko analognog ulaza i zapažanja su sledeća: Chord zvuči nešto otvorenije, ali na momente i oštrije, dok je Linnov konverter uravnoteženiji i dosledniji u pogledu kolorita. Uz Linnovu amplifikaciju, 2Qute preti da ponekad postane previše naporan za slušanje, dok se kod DSM-a amplifikacija i DAC pokazuju kao savršen spoj, koji omogućuje odličan uvid u muziku, ali i istinsko uživanje na duge staze.

Na kraju, moramo da spomenemo da nam je distributer uz DSM isporučio Linnove zvučnike Majik 109, koji takođe nose deo zasluga za odličan muzički ugođaj. Ovi regalski zvučnici su u ponudi već duži niz godina, a detaljne utiske možete pročitati u našem testu iz broja 45. Ukratko, u pitanju su kompaktne kutije atraktivnog izgleda i odlične izrade, koje olakšavaju pozicioniranje usled frontalno postavljenog bas-refleksa. Ipak, najzanimljivija osobina jeste 2K trosistemska topologija, koja sadrži mid-bas, te visokotonac i supervisokotonac u zajedničkom okviru. Ovaj okvir delimično prekriva bas-refleks, ali na proračunat način, pa doprinosi razbijanju ranih refleksija zvučnih talasa. Linn Majik 109 se nude u nekoliko standardnih i high gloss finiša, po ceni od oko 1.480 evra.

Zaključak

Uz modernu pojavu, veliki ekran koji je skriven kad nije u upotrebi i elaborirana tehnička rešenja, DSM se nameće kao izuzetan izbor za sve audiofilske potrebe i omogućuje sastavljanje zaista svestranog sistema, koji obuhvata reprodukciju s različitih digitalnih izvora, ali i s gramofona, kao i intimno uživanje u slušalicama. Njegove opcije prilagođavanja toliko su obimne da sumnjamo da će ih bilo koji korisnik ikada upotrebiti u punom obimu, a cena… Pre svega, Linn nikada nije bio jeftin, a ukoliko raščlanite testirani uređaj na sastavne delove i pogledate koliko kvalitetnih komponenata dobijate – amplifikaciju, DAC, strimer, gramofonsku sekciju, pojačalo za slušalice i korekciju sobe – jasno je da Majik DSM predstavlja veoma povoljnu ponudu.

Linn Majik DSM
Kontinualna snaga: 2 x 50 W na 8 oma
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, OGG, WMA
Analogni ulazi: 1 x RCA
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni, optički i USB-B
HDMI ulazi/izlazi: 4/1
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Daljinski upravljač: da
Izlaz za slušalice: da
Dimenzije (ŠxVxD): 350 x 100 x 350 mm
Masa: 4,1 kg
Cena: 3.687 evra
Audioplus, 021/6611-302
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetna svestranost.
Napredna tehnička rešenja.
Celovit i uravnotežen zvuk.
Čvrst i brz bas.
Komplikovanije podešavanje svih opcija.
4.5