Ljubiša Miodragović

Život je veoma dobar

Kompanija Sam-Son, generalni uvoznik programa kompanije LG Electronics, sa kojom magazin Hi-Files već neko vreme ima odličnu saradnju, organizovala je i ove godine konferenciju za svoje dilere. Centrala kompanije LG za naš deo Evrope smeštena je u Budimpešti, te su ovom skupu prisustvovali i predstavnici iz Mađarske. Podrazumevano, sam vrh hijerarhije predstavljali su gospodin Song i njegove kolege iz Koreje. Svrha konferencije bila je da kompanija Sam-Son svoje dilere upozna sa novim proizvodnim programom, kao i inovacijama za predstojeću sezonu. Mali kuriozitet predstavlja podatak da je od novinarskog sveta prisutan bio samo magazin Hi-Files, tako da vi imate jedinstvenu priliku da čitate izveštaj sa ove konferencije.
Pošto je smeštanje više od stotinu zvanica u jedan hotel bilo komplikovano, organizator je došao do idealnog rešenja: put u Crnu Goru avionom do Tivta, zatim još pola sata vožnje autobusom do hotela Queen of Montenegro, u Rafailovićima kraj Budve. Pored same konferencije, za posetioce je organizovan i dodatni program, poput izleta do starog dela Budve ili večernje žurke u taverni. Agenda je bila precizna, ali dovoljno rasterećena, tako da nismo konstantno imali utisak da smo na poslovnom skupu.

Početak
Domaćin konferencije ispred kompanije Sam-Son bio je gospodin Miodrag Pjević, koji nas je vodio kroz konferenciju predstavljajući nam ključne osobe ovog okupljanja. Prvo smo imali prilike da upoznamo direktora Sam-Son Company gospodina Ivana Stojanovića a zatim i ključne osobe iz Koreje – generalnog direktora gospodina Alana Songa, direktora za belu tehniku i klima uređaje gospodina B. G. Songa i naravno, direktora za sektor audio/video opreme gospodina Jamesa Yoona.
Kako kompanija LG Electronics poseduje veoma širok spektar proizvodnog programa, tako je program konferencije bio podeljen u tri dela: klima uređaji, kućni uređaji, a za kraj je ostavljeno najzanimljivije – audio i video oprema. Tržišni rezultati govore da se u ovim segmentima LG kotira veoma visoko, zapravo da u svakom segmentu zauzima jedno od prva četiri mesta po prodaji. Obratio nam se i tim mladih ljudi iz Budimpešte – Werner Janoš zadužen za izvoz, marketing menadžer za audio/video tehniku Kristijan Szili, Agneš Palfi odgovorna za izvoz audio/video opreme, marketing menadžer za klima uređaje Kornelija Gaal, kao i Zoltan Farago, menadžer prodaje klima uređaja.
Na prvom delu konferencije upoznati smo sa novim klima uređajima Art Cool, koji se svojim atraktivnim dizajnom mogu uklopiti u svaki moderan prostor. Posebnu pažnju izazvao je model koji poseduje unutrašnju jedinicu kvadratnog oblika s ramom u koji je moguće smestiti različite fotografije po želji korisnika, koji tako jednostavno mogu osvežiti svoj stambeni prostor.
Sledeće što je nas, kao velike ljubitelje hrane, oduševilo jesu ogromni LG frižideri koji nude potpuno fascinantna rešenja. Koliko LG želi da ugodi korisniku najbolje pokazuju novi modeli usisivača bez kesa, kao i usisivač-robot, koji naravno sve radi sam. Ali hajde da pređemo na temu zbog koje smo i otišli na ovu konferenciju…

Audio oprema
U segmentu audio opreme dočekali su nas all-in-one integrisani sistemi kućnog bioskopa, MP3 plejeri i uređaji za automobile, koje je predstavio gospodin Ivan Simić iz beogradske kancelarije kompanije LG. Zvezda konferencije u audio segmentu bio je sistem J10HD, sa stilizovanim zvučnicima i centralnom jedinicom u crnom, sjajnom lak finišu. Komandovanje ovim sistemom vrši se dodirivanjem gornje ploče centralne jedinice, bez vidljivih klasičnih tastera. Kompaktniji sistem sa oznakom FA162 karakterističan je po crvenom krugu u središnjem delu centralne jedinice putem kojeg se vrši podešavanje jačine zvuka, prostim pravljenjem kružnih pokreta prstom. Ovaj mikro-sistem poseduje i USB priključak, što je naročito zgodno za mlađe korisnike, koji mogu lako priključiti svoj MP3 plejer i nastaviti da slušaju iste numere u kojima su uživali na putu do kuće.
Od većih sistema koje smo imali prilike da čujemo i vidimo izdvojili bismo HT502TH, koji poseduje četiri visoka zvučnika (takozvani “tallboy”) plus centralni, koje pokreće digitalno pojačalo snage 5×75 vati. Subwoofer ima snagu od 150 vati, a centralna jedinica čita gotovo sve formate. USB priključak i mali stereo džek omogućavaju lako povezivanje sa prenosnim plejerima. Ovaj sistem se pravi u nekoliko verzija, koje se međusobno razlikuju se po broju “tallboy” zvučnika – mogu ih biti sva četiri, dva prednja ili nijedan.
Između nekoliko modela MP3 plejera posebno bismo izdvojili FM37 (2 ili 4 GB), koji se odlikuje prepoznatljivim “čokoladnim” LG dizajnom. Verovatno ste već viđali “čokoladne” LG mobilne telefone, a ako ste ponosni vlasnik nekog od njih svakako posvetite pažnju ovom modelu. Veliki ekran osetljiv na dodir, moderno dizajniran grafički meni, kao i veoma tanko kućište uređaja samo su neki od elemenata koji krase ovaj atraktivni MP3 plejer. Pored mogućnosti reprodukcije čak 20 sati audio ili 3 sata video fajlova, model FM37 poseduje ugrađen i FM tjuner. Naveli smo praktično sve karakteristike koje treba da poseduje jedan MP3 plejer u 2007. godini. Pored ovog modela, tu su i manji FM33 (1-4 GB), kao i FM16 s malim crno-belim displejom i 512MB/1GB kapaciteta.
Iako je LG tek nedavno ušao na polje ozvučavanja automobila, u svojoj ponudi poseduje nekoliko veoma dobrih centralnih jedinica, nekoliko modela zvučnika i dva sistema za navigaciju. Favorit za naše tržište mogla bi biti centralna jedinica LAC-M9600R, koja MOSFET tehnologijom postiže 4×60 vati, ima USB konekciju, ali i podršku za Bluetooth.

Video oprema
Ako se još neko vreme strpimo povodom LCD i plazma ekrana, moramo pomenuti veliki izbor DVD i hard disk rikordera. Najveću pažnju izazvao je RH200MHS (250 GB HDD), dobitnik EISA nagrade, model koji smo testirali u 16. broju Hi-Filesa. Pomenimo i modele RH277H (160 GB HDD) i RH265 (80 GB HDD), koji ne zaostaju svojim opcijama i kvalitetom. Osobama koje mnogo putuju biće posebno zabavan prenosni DVD plejer DP171BP, s ekranom dijagonale 7 inča, mogućnošću reprodukcije DivX formata ali i čitanja različitih vrsta titlova (srt, sub, txt i smi). Posebnu pogodnost predstavljaju dva izlaza za slušalice, kao i dug vek baterije u trajanju od 3,5 sata.

Full HD
Najbolje smo sačuvali za kraj… Na konferenciji su istaknuta tri elementa na koje će kompanija LG obratiti posebnu pažnju u 2007. godini. To su: Full HD rezolucija, moderan dizajn i integrisano digitalno snimanje TV programa (DVR). Pomenućemo prvo dva modela za koje ste imali prilike da čujete – 42PC1RR i 50PC1RR. Model od 42 inča dobitnik je EISA nagrade, a TV prečnika 50 inča poseduje identične performanse. Izdvojićemo WXGA rezoluciju od 1366×768 piksela, dva ugrađena tjunera, kao i hard disk rikorder kapaciteta 80 gigabajta, što je ekvivalent za 33 sata TV programa. Nama je mnogo više pažnje privukao model 47LB5DF, koji poseduje punu rezoluciju visoke definicije od 1920×1080 piksela. Pored Full HD rezolucije, odlikuje ga prisustvo čak tri HDMI priključka, te smo sigurni da ovaj TV poseduje sve što vam je potrebno. Svi televizori su kao izvor imali HD generator slike, za najbolje uslove demonstracije.
Način na koji kompanija LG Electronics prati tehnološke inovacije najbolje je demonstriran postavljanjem prototipa 3D ekrana. Iako je ova tehnologija još u povoju i pokazuje i svoje prednosti i mane, dobili smo fantastičnu priliku da “bacimo pogled” na ovaj novi koncept. Sam ekran debeo je nekih desetak centimetara, zbog mogućnosti postizanja trodimenzionalnih efekata, a utisak je zaista zanimljiv. Prototip u sebi poseduje izvor video snimaka, koje vrti u krug radi demonstracije, a “uživljavanje” u 3D prostor osetićete veoma lako. Pomenuli smo da ova nova tehnologija još uvek pokazuje “dečje boljke”, a one se ogledaju u zamućenju ivica objekata ukoliko ekran ne posmatramo pod pravim uglom. Ukoliko je ovaj uređaj svojevrstan prozor u budućnost, reći ćemo samo da nam se takva budućnost dopada.
Nakon tri dana provedena u Crnoj Gori, vraćamo se puni utisaka i svežih informacija. Dok nestrpljivo čekamo da novi uređaji kompanije LG stignu na test, zahvaljujemo se kompaniji Sam-Son na gostoprimstvu, dobro osmišljenoj konferenciji i dobrom provodu, a ujedno šaljemo i pozdrave predstavnicima kompanije LG u Budimpešti.