Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Bioskop svuda

Tablet neobičnog dizajna začas se pretvara u kućni bioskop, ali to je samo deo njegovih multimedijalnih mogućnosti po ceni koju konkurencija teško da može da pobedi – ovo je trenutno najisplativiji multimedijalni tablet na našem tržištu.

Untitled-1

Lenovo je svojom Yoga linijom uređaja potpuno transformisao tržište tableta i laptop računara, od kojih se sada očekuje da uvek ponude neku ekstra funkciju. Ovog puta Lenovo je radio na dodavanju funkcija i spolja i iznutra, pa tako imamo nov način upotrebe tableta – kad on visi zakačen na zid, zatim projektor u „cevi“ tableta i zvučnike kakve verovatno još nismo imali priliku da čujemo na jednom mobilnom uređaju. Što se unutrašnjosti tiče, i ona je pojačana novim audio i video standardima, ali i Lenovo aplikacijama.

Karakteristike
Yoga Tablet 2 Pro izgleda kao svaki Yoga tablet pre njega, osim što je veći (ekran od 13.3 inča). Telo je izrađeno od aluminijuma i plastike, veoma je čvrsto, ali se mora voditi računa da se tablet ne ogrebe. Spojevi su besprekorni, kao i izvodi oko konektora za povezivanje, a tokom korišćenja škripanja i pucketanja nije bilo. S gornje strane smešten je klasični 3,5-milimetarski ulaz za sluške, pored kojeg je i ulaz za microUSB 2.0, dok je s donje strane, odmah pored „oka“ projektora, veliki taster za njegovo pokretanje. Na boku za koji se tablet može držati i na drugom, stanjenom delu, nema tastera i konektora. Iskreno, očekivali samo i microHDMI i infrared portove, koji bi olakšali upravljanje ne samo tabletom, nego i multimedijalnim uređajima u kući i njihovo lakše povezivanje, ali tih veza ovog puta nema.

Lenovo je Yoga Tablet 2 Pro spakovao zajedno sa Android operativnim sistemom u verziji KitKat 4.4, koji će biti nadograđen na Lollipop u narednom periodu. Lenovo je Android OS delimično presvukao svojim rešenjima, pa osim vizuelnih promena, imamo i Lenovo aplikacije, ali i uobičajene Google servise. Iskreno, većina bloatware Lenovo aplikacija potpuno je nepotrebna i retko ćete ih koristiti, pa bi bilo dobro da je kompanija ponudila mogućnost da se deinstaliraju da ne bi zauzimale memoriju, ali nije. Android radi fluidno, čak i sa više desetina aplikacija, ali su povremene trzavice nešto sa čime ćete morati da živite jer – Android je jednostavno takav, uvek traži nešto više nego što ima.

Hardver
Istina je da je Lenovo vrlo pažljivo birao hardver. Srce čini Intelov četvorojezgarni Atom Z3745 procesor brzine 1.33 GHz sa dva megabajta keš memorije, 32 giga interne memorije i prostorom za microSD kartice velikog kapaciteta. RAM memorije ima dovoljno, dva gigabajta, a uz to sve tu je i Intel HD grafika, BayTrail GPU. Što se benchmark testova tiče, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro je u sredini, za korak je ispod iPad Air 2 tableta, ali za koriak ispred ili na nivou Samsung Tab S 10.5, Galaxy Note Pro 12.2 i LG G Tab 10.1. To znači da ćete sve aktuelne aplikacije i igre pokretati bez problema, a imate i rezervu za naredni period jer igre postaju sve zahtevnije.

Ekran je najbolji „momenat“ ovog multimedijalnog čuda. Veoma jasan, dobrog kontrasta i uglova gledanja, brz na odziv i živahan, uprkos visokoj rezoluciji od 2.560×1.440 piksela. Igranje igara ili gledanje filmova na ovom displeju pravo je uživanje jer su boje žive, nema efekta duhova i svaka akcija isprati se do kraja, bez pucanja kadrova ili seckanja, na čemu možemo da zahvalimo i hardveru, naravno. Displej na otvorenom solidno izbledi, ali ga je i dalje moguće pročitati, a kako se tablet uglavnom koristiti s dve ruke zbog dimenzija i težine, sumnjamo da ćete ga često koristiti dok šetate ulicom.

Projektor
Lenovo Yoga Tablet 2 dolazi sa ugrađenim pico projektorom, koji može da reprodukuje sliku veličine do 50 inča, s relativno dobrom snagom osvetljenja, koja se kreće od 30 do 40 lumena. U praksi to je relativno. U bolje osvetljenim prostorijama sadržaj se neće dobro videti bez obzira na to kolika je veličina projektovane slike, ali u potpuno zamračenim prostorima film može „udobno“ da se pogleda. Yoga Tablet 2 Pro se postavi u „tilt“ mod (izvuče se „nogica“ za 90 stepeni), uključi se pico projektor, odmakne se na metar do metar i po od platna ili zida i film može da počne. Kvalitet slike je prihvatljiv, mada zeleni i narandžasti tonovi nemaju dovoljnu prodornost i jačinu i pored toga što sve parametre podesite da bi kvalitet slike bio bolji. To ne znači da ne možete da gledate filmove, naprotiv, ali praćenje neke utakmice uživo preko striminga ili recimo Vimbldona biće nešto što vam neće pričiniti veliko zadovoljstvo. Maksimalna rezolucija projekcije je solidnih 854×580 piksela, a baterija tokom projekcije traje do pet sati, u zavisnosti od toga kako tokom projekcije koristite displej. On se nakon uključivanja projektora gasi za deset sekundi da bi štedeo bateriju, ali jedna retko korisna Lenovo aplikacija omogućava da displej, odnosno jedan njegov deo koristitie na uobičajen način i dok projektor obavlja svoj posao. Sve se to, naravno, ne projektuje na sliku na zidu, što je odlično ako sa prijateljima gledate film ili prikazujete neku poslovnu prezentaciju, a treba da odgovorite na mejl i poruke, a ne želite da zaustavljate film ili da prisutni vide šta radite na tabletu.

Untitled-3

Zvučnici
Kompanija je vrlo ozbiljno pristupila i odabiru zvučnih komponenti, pa se, pored stereo-zvučnika, nalaze i JBL potpisan stereo set prednjih zvučnika i sabvufer, ukupne snage osam vati, što omogućava kvalitetan i prodoran, ali ipak čist zvuk u prostorijama srednje veličine i manjim. Zvučnik se potpuno otkriva kada se otvori „pločica“ tableta sa zadnje strane. Audio-reprodukcija je poboljšana Wolfson Master HiFi audio-procesorom i Dolby surround Plus komponentom, koje zajedno audio-doživljaj na ovom tabletu podižu na sasvim novi nivo, bez obzira na to da li slušate muziku preko slušalica ili preko odličnih prednjih stereo-zvučnika. Distorzija i izobličenje zvuka su minimalni, a zamerku audio-reprodukciji ne možemo da nađemo – balans visokih i niskih tonova je neverovatan, kao i punoća zvuka. Jednostavno, Lenovo je odradio odličan posao što se zvuka tiče i to se lako čuje.

Untitled-4

Naravno, kakav bi to tablet bio bez kamere. Yoga Tablet 2 Pro ima prednju HD kameru za Skype ili video pozive rezolucije 1,6 megapiksela, solidnog kvaliteta, ništa više, dok je poleđinska, smeštena iznad sabvufera (ispod pločice), sasvim druga pirča. Njena rezolucija od osam megapiksela upućuje na ozbiljniju primenu, što se vidi na fotkama. Njihov kvalitet je dobar, uz šum umerenog intenziteta, koji se primećuje, ali ne guši detaljnost i jasnoću. Kontrast na fotografijama je dobar, kao i verodostojnost boja, a s balansom belog nismo imali previše problema (mada ume s vremena na vreme da promaši). Kamera snima video do Full HD rezolucije (1.080×1.920 piksela), do 30 sličica u sekundi, koje je moguće doterati ili izmontirati više snimaka sa Lenovo video-aplikacijom.

Zaključak
Baterija kapaciteta 9.000 mAh dovoljna je za projektovanje tri filma zaredom, uz minimalno korišćenja disleja, ili do 13 sati kombinovane upotrebe. Prevedeno u dane, bez korišćenja projektora i gledanja videa tablet ćete puniti na svaka dva dana, što uopšte nije loš rezultat. Nažalost, sve ove funkcije i inovacije koje je u svet tableta Yoga 2 Pro donela ogledaju se u težini, koja je nešto ispod jednog kilograma, ali i po pitanju veličine, pa tablet teško da može da se koristi jednom rukom. Sva sreća, cena je “prizemna”, krajem februara u Srbiji je bila oko 560 evra, što ga stavlja na sam vrh liste za kupovinu kad su Android tableti u pitanju jer uglavnom nudi više od konkurencije kad se uporede specifikacije i cena.

PLUS
Izuzetan displej.
Mogućnost projektovanja video-sadržaja.
Odličan muzički plejer i audio-reprodukcija.
Dobra autonomija.
Odlična cena.

MINUS
Nema Infrared i microHDMI.
Težak i koristi se sa obe ruke.
Manje bloatware aplikacija ne bi škodilo.

Sistem: Android KitKat 4.4.2, Lenovo UI
Dimenzije: 332x223x12,7 milimetra, 948 grama
Displej: IPS LCD 13.3 inča, QHD 2.560x1.440 piksela, 221 ppi, Gorilla Glass 3
Čipset: Intel Atom Z3745 quad-core, 1,33 gigaherca i Intel HD grafika
Memorija: 2 GB RAM, do 32 GB ROM, microSD do 128 gigabajta
Kamera: 8 megapiksela, autofokus, Panorama, 1080p @ 30 fps video-snimanje
Prednja kamera: 1,6 megapiksela, 720p @ 24 fps, ulepšavanje lica
Dimenzije: 332x223x12,7 mm
Masa: 948 g
Cena: 560 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca