Khadas Tone 2 Pro

Multifunkcionalni minimalizam

Uprkos minijaturnim dimenzijama, reč je o D/A konverteru bogatom funkcijama i različitim vidovima konekcije.

Dalekoistočni proizvođač Khadas je svetu prvenstveno poznat po svojim minijaturnim razvojnim računarima u formatu kartice, koji funkcionišu po istom principu kao i Raspberry Pi proizvodi. Pažnju audiofilske zajednice Khadas je zadobio predstavljanjem D/A konvertera pod nazivom Tone Board, zamišljenog u vidu kartice, iliti modula, koja se slaže na postojeću seriju razvojnih računara. Najinteresantniji deo priče je da je Tone Board kartica u stvari mogla raditi i kao potpuno samostalni DAC, čak i bez razvojnog računara. Povoljna cena i vrlo dobre zvučne karakteristike ubrzo su je učinile popularnom među audiofilima s nešo skromnijim budžetom, pogotovo unutar „uradi sam“ zajednice, pa je Tone Board ubrzo postao vrlo popularan kako u svetu, tako i među našim domaćim ljubiteljima dobrog zvuka.

Nijedan deo zvučnog opsega ne odskače posebno, pa stičemo utisak celovitog i umerenog zvučnog tonaliteta.

Nekoliko godina kasnije, Khadas nam donosi naslednika u vidu Tone 2 Pro D/A konvertera. Primetićete izostanak reči „Board“ iz naziva, a razlog je što ovoga puta nije reč o dodatnom modulu, već o potpuno kompletnom i nezavisnom uređaju. Tone 2 Pro je smešten u veoma kompaktnom aluminijumskom kućištu, čiji nas dizajn pomalo podseća na gejmerske proizvode. Prostor je iskorišćen maksimalno, pa na poleđini nailazimo na dva USB ulaza tipa C, pri čemu se jedan koristi za prijem signala i napajanje, dok se na drugi može prikačiti eksterni blutut modul ili eksterno napajanje. Potom nailazimo na koaksijalni digitalni SPDIF ulaz i, finalno, na par analognih izlaza. Iako izgledaju kao sasvim uobičajeni RCA izlazi, ovi konektori ipak kriju jednu tajnu. Naime, reč je o specifičnom rešenju razvijenom unutar kompanije pomoću kog se ovi isti konektori, uz odgovarajuće RCA na XLR adaptere (naručuju se posebno), mogu pretvoriti u prave balansirane izlaze. Na boku uređaja nailazimo na standardno rešene izlaze za slušalice, prvi je klasični 3,5 milimetarski priključak, dok je za potrebe balansirane veze upotrebljen 4,4-milimetarski Pentaconn priključak. Proizvođač navodi da nebalansirana veza podržava slušalice impedanse do 150 oma, dok balansirana podiže tu granicu na 300 oma. Jedina zamerka koju možemo uputiti kad je konstrukcija uređaja u pitanju jeste njegova lakoća. U slučaju korišćenja težih ili krutih interkonekt kablova, Tone 2 Pro neće uspeti da zadrži svoju poziciju bez neke vrste otežavanja.

Samo upravljanje uređajem vrši se pomoću jednog točkića s funkcijom klika. Korisnik, između ostalog, može birati između nekoliko digitalnih filtera, kao i dva nivoa pojačanja na izlazu za slušalice. Za uspešnu navigaciju kroz opcije potrebno je pratiti promene RGB osvetljenja, pri čemu će vam u početku svakako biti neophodna pomoć korisničkog uputstva.

Što se tehnikalija tiče, Tone 2 Pro se bazira na ESS Sabre ES9038Q2M D/A konverteru, podržanim XMOS XU216 procesorom za obradu signala. U tandemu, ovi čipovi će obezbediti podršku PCM formata do 32 bita i 384 kiloherca, kao i DSD do nivoa 512. Šlag na torti je puna hardverska podrška za dekodiranje MQA fajlova, što će pre svega pozdraviti korisnici Tidal platforme, najvećeg zagovarača dotične kompresije.

Test

Testiranje smo ovoga puta otpočeli koristeći planarne Hifiman HE4XX slušalice. Nebalansirani izlaz je pružio čist zvuk s vrlo korektnom količinom detalja za ovu klasu uređaja. Primetno je da Tone 2 Pro ima vrlo neutralan i neobojen zvučni potpis. Nijedan deo zvučnog opsega ne odskače posebno, pa stičemo utisak celovitog i umerenog zvučnog tonaliteta. Prelazak na balansirani izlaz donosi povećanu količinu mikrodetalja i raslojavanja tonova, koji su pritom okruženi i s nešto više vazduha. To dovodi do povećane i prozračnije zvučne scene, koja uspešnije prenosi atmosferu i detalje iz snimka, stoga toplo preporučujemo korišćenje balansiranog izlaza svakome ko je u mogućnosti da ga upotrebi. Ako se na bilo šta možemo požaliti, poželeli bismo za nijansu uverljivije bas-područje. Iako informativno i agilno, ponekad smo poželeli da čujemo više mase i energije, pogotovo u materijalu poput albuma „Random Access Memories“ u izvođenju Daft Punka.

Tone 2 Pro smo potom ubacili u ulogu D/A konvertera u par sistema integrisanih pojačala i zvučnika. Već pominjani neutralni i celoviti zvučni balans se i ovoga puta pokazao u najboljem svetlu. Bas-note su i dalje zvučale brzo i uredno, ali s nešto poboljšanim autoritetom (razlog njegovog nedostatka sa slušalicama verovatno se krije u umerenoj snazi amplifikacije). Želeći da iz ovog mališana izvučemo maksimum, finalno smo u igru dodali i nekoliko kvalitetnijih niskošumnih napajanja, na koja je Tone 2 Pro reagovao vrlo pozitivno. Uređaj je pred nama razvio zvučnu pozornicu umerene širine, koja ne prevazilazi granice zvučnika, ali zavidne dubine za ovu klasu uređaja. Unutar scene, pevači i instrumenti su lepo ocrtani i uredno raslojeni, u čemu smo posebno uživali slušajući akustične numere u večernjim satima.

Zaključak

Khadas Tone 2 Pro je prvi iskorak brenda ka kompletnom i zaokruženom hi-fi proizvodu. Iako nismo fanovi nestandarnih rešenja kao što su specifični kombinovani nebalansirani/balansirani RCA konektori, to mu nećemo uzeti za zlo jer većina uređaja ove cenovne kategorije ionako ne nudi balansirane izlaze. Zato se jedina zamerka svodi na to da bi uređaj mogao biti nešto teži i sigurniji na svojoj poziciji. Taj detalj nastranu, reč je o nadasve funkcionalnoom i dobro zvučećem D/A konverteru uz koji se dobija i više nego pristojno integrisano pojačalo za slušalice umerene zahtevnosti. Stoga smatramo da je Tone 2 Pro atraktivan i cenovno vrlo konkurentno pozicionirani proizvod.

Khadas Tone 2 Pro
D/A konverter: ESS Sabre ES9038Q2M
Podržani formati: PCM 384 kHz, DSD512
Digitalni ulazi: 1x USB, 1x koaksijalni
Linijski izlaz: RCA (kombinovani nebalansirani/balansirani)
Izlaz za slušalice: 3,5 i 4,4 mm
Napajanje: 5 VDC
Cena: oko 220 evra s porezom i carinom
www.khadas.com
Neutralan tonski balans.
Duboka i raslojena pozornica.
Bogata konektivnost.
Uređaj je lagan i teško ostaje u mestu.
Adapteri za balansirani linijski izlaz se dokupljuju.
4.2