Kako izabrati najbolji kućni bioskop

Dobri surround-sound zvučnici za kućni bioskop doneće neprocenjiv doživljaj u vašu dnevnu sobu. Proverite na šta sve treba da pripazite kod izbora sistema za kućni bioskop.

Iako je moguće izabrati moderan televizor sa pristojnim kvalitetom zvučnika za onaj istinski doživljaj bioskopa kod kuće vredi razmisliti o nabavci zvučnika za kućni bioskop. Sistemi za kućni bioskop danas nude zaista širok spektar mogućnosti i opcija – od kompaktnih sistema i soundbar zvučnika do razrađenih sistema sa dve, pet, sedam ili više jedinica.

Šta čini dobar sistem kućnog bioskopa?

Izvrstan kvalitet zvuka
Najbolji sistemi za kućni bioskop mogu da isporuče vrhunski zvuk, realistične zvučne efekte i jasan i glasan zvuk dijaloga. Kvalitetni zvučnici za kućni bioskop koji mogu produktovati izvrstan surround-sound kvalitet zvuka naglasiće i upotpuniti doživljaj filma ili bilo kojeg drugog sadržaja.

Jednostavna instalacija
Jednostavna instalacija veliki je plus sistema kućnog bioskopa, a jasna uputstva i automatski set-up pomoći će vam da način rada zvučnika prilagodite svojoj dnevnoj sobi. Ako vam količina kablova predstavlja problem, razmislite o kupovini sistema koji ima opciju bežičnog spajanja zvučnika.

Lakoća upotrebe
Nakon početne instalacije, upotreba sistema kućnog bioskopa trebala bi biti vrlo jednostavna za svakodnevno korišćenje. Proverite da izabrani sistem kućnog bioskopa ima postavke kojima je lako upravljati, ali i jednostavan i jasan daljinski upravljač.

Koji sistem kupiti?

All-in-one sistemi
Kupovina kompleta za kućni bioskop najjednostavniji je način izgradnje kućnog bioskopa. Kako im i samo ime kaže ovakvi sistemi uključuju sve potrebne jedinice: pojačalo, zvučnike, potrebne kablove i jednostavna uputstva za instalaciju. Često uključuju i DVD ili Blu-ray plejer. All-in-one sistemi dostupni su u 2.1, 3.1 ili 5.1 izvedbama koje se međusobno razlikuju prema broju zvučnika i subwoofera.

Odvojene jedinice
Kupovina odvojenih jedinica koji čine kućni bioskop – pojačala, zvučnika, subwoofera i DVD ili Blu-ray plejera ima svojih prednosti i mana. Najveća prednost kupovine odvojenih jedinica je kasnija nadogradnja pojedinih komponenti, a veliki nedostatak krije se u znatno većoj ceni.

Soundbar zvučnici
Sigurno ste primetili kako svi vodeći proizvođači televizora ili sistema za kućni bioskop u svojoj ponudi imaju i soundbar zvučnike. Soundbar zvučnici sastoje se zapravo od nekoliko zvučnika smeštenih u jednoj dugačkoj kutiji nalik prečki koja se postavlja ispod ili iznad televizora. Iako ne mogu postići isti kvalitet zvuka kao zvučnici za kućni bioskop dobar su izbor za sve one ograničene prostorom u dnevnoj sobi.

Šta još uzeti u obzir?

2.1 i 3.1 sistemi
Osnovni sistemi zvučnika za kućni bioskop su 2.1 sistemi koji se sastoje od dva zvučnika koji se obično postavljaju sa svake strane televizora i subwoofera kojeg je preporučljivo postaviti negde drugde u sobi kako bi se postigao onaj dodatni efekt dubokog basa.

3.1 sistem ima jedan dodatan prednji zvučnik koji je zadužen za podizanje zvuka dijaloga. Nijedan od ovih sistema neće vam doneti onaj istinski surround-sound kvalitet zvuka (kao 5.1 ili 7.1 sustavi koje ćemo spomenuti u nastavku), ali definitivno će doneti značajno bolji kvalitet zvuka od zvučnika ugrađenih u televizoru.

5.1. i 7.1 sistemi
Ovakvi sistemi podrazumevaju kompletan surround-sound sa tri prednja zvučnika, dva zadnja zvučnika i subwooferom, a uglavnom uključuju i DVD ili Blu-ray plejer.

U uporedbi sa 5.1. sistemima, 7.1 sistemi imaju dva dodatna prednja zvučnika i iziskuju dovoljno veliku sobu (a i budžet) za instalaciju.

Bežični sistemi
Ako želite da svoj sistem kućnog bioskopa podignete na viši nivo odaberite bežične sisteme sa bežičnim zvučnicima. Takvi sistemi uz pomoć radio odašiljača odašilju zvuk sa pojačala do prednjih zvučnika

Kako dobiti još bolji zvuk?
Ovde moramo spomenuti blu-ray plejere koji osim što omogućavaju gledanje sadržaja visoke rezolucije i neverovatne jasnoće slike, kada su spojeni sa sistemom kućnog bioskopa omogućavaju i vrlo visok kvalitet zvuka.

Ako vaš sistem kućnog bioskopa već nema i blu-ray plejer, definitivno razmislite o kupovini ili posebnog blu-ray plejera ili sistema kućnog bioskopa koji uključuje i blu-ray plejer. A osim uživanja u najdražim filmovima i serijama, kućni bioskop možete spojiti i sa omiljenom konzolom i tako iskoristiti sve mogućnosti konzola poput PlayStation 4 ili Xbox One koje podržavaju surround sound kvalitet zvuka.