JBL PartyBox Stage 320

Scenski nastup

Kao još jedan od modela koji brišu granice između kućnih blutut zvučnika i višenamenskog binskog ozvučenja, JBL PartyBox Stage 320 predstavlja se kao zaista svestran uređaj, spreman da izađe u susret raznovrsnim zahtevima.

Sa serijom PartyBox upoznati smo više od pet godina, kad smo prvi put testirali zvučnik ovog tipa, a u međuvremenu kroz ruke nam je prošlo nekoliko modela različitog gabarita. Za sve PartyBox zvučnike zajedničke su relativno velike dimenzije, pa ni novi PartyBox Stage 320 u ovome nije izuzetak – njegov gabarit najpribližniji je nekadašnjem modelu PartyBox 300, što ga svrstava u sredinu ponude. Druga osobina koja se proteže kroz celu seriju jeste mogućnost povezivanja mikrofona i muzičkih instrumenata, što ih čini savršenim za ozvučavanje živih svirki u manjem prostoru, kao što su kafići i barovi. Naravno, negde između pozicionirane su žurke – kućne ili u namenskom prostoru, kada će svaki PartyBox zvučnik biti na svom terenu zahvaljujući izdašnoj snazi i opcijama povezivanja.

Kako bi izdržao sve navedene vidove eksploatacije, PartyBox Stage 320 izrađen je prilično izdržljivo, po ugledu na profesionalne sprave. Kućište novog modela za osnovu ima trapez koji se blago sužava ka zadnjoj strani, a osnovna pozicija je uspravna, iako mu neće smetati ni ako ga položite na bok. Kabinet je izveden od robustne plastike, koja je ojačana na ključnim mestima, a posebno nam se svidelo što su paneli s komandama uvučeni u kućište da bi tasteri bili donekle zaštićeni i, kako su veće ravne površine orebrene, da bi se sprečilo klizanje ruku prilikom podizanja i prenošenja. Kako bi olakšao baratanje zvučnikom velikih dimenzija i mase 16,5 kilograma, proizvođač je na donju stranu postavio široke i stabilne točkiće, dok se na gornjoj nalazi ručka na izvlačenje, kao kod savremenih kofera – trolija. Tu je i još jedna masivna ručka, koja je integrisana u zadnji deo gornje strane, u nastavku panela s komandama. Na gornjem panelu smeštene su krupne i dobro obeležene komande, koje predvode dva kombinovana točkića, s rotacionim spoljašnjim delom i tasterom u središtu. Desni služi za podešavanje glasnoće i upravljanje reprodukcijom, dok se pomoću levog kontroliše integrisano osvetljenje – jer, svaki PartyBox zvučnik sa sobom donosi mali lajtšou. Između dve kružne komande smešteni su tasteri za uključivanje, blutut uparivanje, povezivanje više zvučnika i funkciju Bass Boost, dok su u zadnjem delu gornje strane postavljene četiri manje kružne komande. One služe za kontrolu mikrofona i omogućuju nezavisno podešavanje glasnoće, korekciju visokog i niskog opsega, kao i odjeka.

Kako je PartyBox Stage 320 otporan na kvašenje po sertifikatu IPX4, priključci se nalaze ispod gumiranog poklopca na zadnjoj strani. Ovde pronalazimo dva 6,35-milimetarska ulaza, od kojih je jedan predviđen samo za mikrofon, dok se drugi može koristiti za mikrofon ili muzički instrument. Ulazi su opremljeni nezavisnim podešavanjem fiksnog pojačanja (gain), a desni ima i sopstvenu kontrolu glasnoće, kad se koristi za instrument. Takođe su prisutni dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz i USB-A port, koji se može koristiti za reprodukciju sa spoljašnjeg skladišta, ali i za punjenje drugih uređaja, a tu su i ulaz i izlaz za redno povezivanje više zvučnika. Ispod panela s priključcima nalazi se fioka za bateriju, koja nije integrisana u kućište, već se može jednostavno zameniti. Deklarisani kapacitet iznosi 9.444 miliamper-sati, što je dovoljno za do 18 sati upotrebe, ali opisani sistem omogućuje da se autonomija poveća i više puta – u zavisnosti od toga koliko dodatnih baterija ste kupili. Naravno, zvučnik se može koristiti i preko strujne mreže, kad se ujedno puni baterija, a trenutna napunjenost prikazuje se preko LED trake na gornjem panelu.

Upotreba i zvuk

Kako se Hi-Files prevashodno bavi kućnim audio i video uređajima, najviše nas je zanimao kvalitet zvuka preko integrisane blutut veze u verziji 5.4. U skladu s gabaritom, PartyBox Stage 320 od početka se nameće kao snažan zvučnik, sposoban da postigne veliku glasnoću bez značajnih izobličenja. Za ovo je najviše zaslužna postavka zvučničkih jedinica, koja je smeštena ispod metalne mrežice na prednjoj strani i sadrži par mid-bas jedinica prečnika 165 milimetara, kao i dva 25-milimetarska visokotonca u gornjem delu. Detaljnije osobine amplifikacije izostaju, pa je poznato samo da ukupna snaga iznosi 240 vati, što je dovoljno za opseg od 40 herca do 20 kiloherca.

Tokom reprodukcije opisana postavka donosi zvuk koji je prilično zasićen – čak i sa isključenom korekcijom – pa bismo PartyBox Stage 320 svrstali među uređaje nešto toplijeg, sočnog zvuka. Zappina rok opera “Joe’s Garage”, koju prilično dobro poznajemo, zvučala je odlično, naročito na nešto većim glasnoćama, ali je naglasak bio na srednjem i donjem opsegu – što je kao stvoreno za žurke. Najviši tonovi neznatno su povučeni, ali ne i neprimetni, pa se u pozadini mogu čuti visokotonski detalji, što zapravo važi za čitav čujni spektar. Ipak, najveći aduti ovog zvučnika jesu sirova snaga i neobuzdana energija, pa će biti u svom elementu uz čvršće ritmove – bilo da je u pitanju rok, savremeni pop ili elektronika. PartyBox Stage 320 takođe kreira pozornicu koja je znatno veća od bilo kog stonog blutut zvučnika, a na većoj udaljenosti formira svojevrsni trodimenzionalni prostor, koji nije previše širok, ali ima dubinu i visinu. Iz tog razloga, ukoliko ga postavite u ugao prostorije, njeno središte ćete pretvoriti u pravi plesni podijum, obavijen glasnom i energičnom muzikom. Ali obratite pažnju da ga ne postavite previše blizu zidovima jer se na zadnjoj strani kućišta nalazi poveliki bas-refleks otvor.

Ukoliko poželite da korigujete zvuk ili samo da se poigrate s tonskim balansom, na raspolaganju vam je aplikacija JBL PartyBox, koja sadrži četiri predefinisana modaliteta i dodatni petopojasni ekvilajzer. Aplikacija takođe omogućuje kontrolu svetlosnih efekata pomoću šest predefinisanih matrica i odabira boje, a tu su i zvučni efekti za kućne DJ majstore. Kontrola reprodukcije kroz aplikaciju je rudimentarna, ali JBL se iskupljuje jednostavnim podešavanjima komandi na gornjem panelu i dodatnom funkcijom Bass Boost, koja ima dva režima rada. Sporedne opcije obuhvataju povezivanje dva ili više zvučnika, kao i ažuriranje firmvera, a sama aplikacija je pregledna i stabilna.

Zaključak

Nakon višegodišnjeg prisustva na tržištu, zvučnici iz serije PartyBox dokazali su se kao istinski višenamenski uređaji, a novi PartyBox Stage 320 nastavlja ovu sjajnu tradiciju. Njegove mogućnosti su takve da će vas bez teškoća pratiti po svirkama i žurkama (čak i na otvorenom), a u pauzama će marljivo služiti kao kućni blutut zvučnik. Izuzetno robustno kućište i jednostavne, lako razumljive komande nadovezuju se na snažan i jasan zvuk, pa se JBL PartyBox Stage 320 predstavlja kao izuzetan izbor u svojoj klasi.

JBL PartyBox Stage 320
Ukupna snaga: 240 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 40 Hz - 20 kHz
Topologija: 2 x 165 mm mid-bas, 2 x 25 mm visokotonac
Analogni ulazi: 2 x 6,35 mm, 1 x 3,5 mm
Dodatno: USB-A, blutut
Interna baterija: 9.444 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 335 x 669 x 385 mm
Masa: 16,5 kg
Cena: 599 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Veoma izdržljivo kućište.
Jednostavna upotreba.
Izdašna baterija.
Snažan i jasan zvuk.
Gabarit i masa.
4.1