DALI Oberon 5

Skandinavski specijalitet

Otkako je novosadski Audioplus postao distributer renomiranog danskog proizvođača zvučnika, nekoliko puta smo na test uzimali njihove zvučnike iz pristupačnijeg segmenta. Poslednji na testu bio je maleni Spektor 2, a pre toga testirali smo i Oberon 3.

Da li ste znali da je DALI napravio Peter Lyngdorf još davne 1983. godine? I da li ste znali da je DALI skraćenica za Danish Audiophile Loudspeaker Industries? Verovatno jeste, ali smo želeli da vas podsetimo. Na test nam je stigao Oberon 5 – podnostojeći model serije umerene cene, koja na pravi način pokazuje kako se može postići kvalitet izrade i u ovom segmentu. Oberon serija u svojoj ponudi ima dva centralna zvučnika, jedan on-wall, kao i dva regalska zvučnika, dok su podnostojeći modeli predstavljeni sa čak tri verzije. Oznake su im Oberon 5, 7 i 9 – a naša „petica“ na testu ima najkompaktnije dimenzije. Upravo zbog toga se čini najboljim izborom za većinu dnevnih soba kakve korisnici imaju u našem okruženju.

DALI Oberon 5 je jedan od najboljih predstavnika danske dizajnerske škole – velika je verovatnoća da, ako volite danski nameštaj, upravo će se DALI zvučnici savršeno uklopiti u vaš enterijer. Oberon dolazi u četiri boje: beli vinil, svetli hrast (s belim prednjim panelom), crni vinil i tamni orah (s crnim prednjim panelom). U prve dve varijante maska je svetlosive boje, dok je u tamnim bojama i maska u crnoj boji. Inače, maska pokriva samo zvučničke jedinice i ne spušta se celim prednjim panelom, već nešto više od njegove polovine. Retko kad pišemo o maskama i najčešće ih ne postavljamo, ali DALI je napravio veoma atraktivne maske sa zaobljenim ćoškovima, koji odlično izgledaju, i Oberon neće izgledati ništa lošije s montiranim maskama. Na zadnjoj strani vidimo dosta veliki bas-refleks otvor, kao i jednostruke zvučničke terminale. Zanimljivo je da ceo zvučnik stoji na lepo dizajniranom, zaobljenom sivom postolju.

Zvučna kutija je napravljena od MDF-a, tj. medijapanskih ploča srednje gustine, koje su sečene na CNC mašini. Njihova debljina iznosi 15 milimetara. Unutra se nalaze i manji pregradni zidovi, koji dodatno čine kutiju čvršćom, a unutar kutija su ubačeni i materijali za dampiranje vibracija.

Zvučničke jedinice

Na vrhu imamo visokotonac koji je, kako kažu u DALI-ju, predimenzioniran. Naime, ovaj visokotonac ima prečnik od čak 29 milimetara, koji je posebno pravljen za ovu seriju zvučnika. Velika membrana dozvoljava generisanje većeg zvučnog pritiska uz manja pomeranja, odnosno ekskurzije membrane. Tako se zavojnica najmanje napreže. Oko visokotonca nalazi se siva pločica, koja ima sličnu geometriju kao i na skupljim Opticon i Rubicon serijama, a njena uloga je da kreira bolju disperziju.

Oberon 5 ima dve zvučničke jedinice prečnika 135 milimetara (5,25 inča), a o njima smo već ranije pisali. Membrane su napravljene od papirne pulpe fine granulacije, koja je ojačana drvenim vlaknima. Time se dobila lagana, a veoma čvrsta membrana koja odlično reaguje – brzo i precizno. Kako nam ovo nije prvi put da slušamo ovakvu zvučničku jedinicu, otprilike smo već znali šta možemo da očekujemo. Ali budimo do kraja jasni, ranije testirani regalski Oberon 3 ima jedinicu od 177 milimetara, što je solidno veće od jedinice na Oberonu 5.

Zvučnička kutija je visoka 83, široka 16,2 i duboka 28,3 centimetra, čime se Oberon 5 smatra veoma malenom podnostojećom kutijom. Masa im je nešto veća od 11 kilograma i lako ih možete pomeriti ili privremeno premestiti, te vam neće okupirati prostor u dnevnoj sobi. Ovakvi zvučnici su idealni za manje dnevne sobe i za sve one audiofile koji ipak žele podnostojeće zvučnike. Ono što je posebno kod ovog zvučnika jeste to što ima dve mid-bas jedinice, koje zapravo sviraju isti materijal – nisu podeljene kao dve zasebne jedinice, što je najčešće rešenje po kojem jedna svira bas, a druga mid-bas frekvencije. Rezna frekvencija se nalazi samo na 2,4 kiloherca, a celokupni opseg zvučnika je od 39 herca do 26 kiloherca. DALI poreporučuje upotrebu pojačala snage od 30 do 150 vati. Inače, bas-refleks otvor je tjuniran na 43 herca.

Postavka i slušanje

Proizvođač preporučuje da zvučnik odmaknemo barem 15 centimetara od zida, pa sve do 80 centimetara. U našoj sobi smo poslušali zvučnike na tri pozicije – 15, 45 i 80 centimetara i najčistiju reprodukciju smo dobili na najdaljoj poziciji. Podsetimo, DALI preporučuje da se zvučnici ne usmeravaju ka slušaocu (toe-in), već da stoje paralelno sa zidom. Za slušanje smo postavili gumene polulopte, dok proizvođač isporučuje i stalke.

Primerak koji smo poslušali već je dosta radio u izložbenom salonu, tako da smo mogli odmah da imamo realnu sliku šta možemo očekivati. Uprkos kompaktnim dimenzijama, Oberon 5 je imao veliki zvuk – prostoran i odlično definisan. Slušajući neke poznatije rok numere, uverili smo se da kik na bubnju može zvučati i dovoljno duboko i dovoljno odsečno. Bas-gitare su zvučale poprilično jasno i prirodno su se uklopile uz bubnjeve. Kad su vokali u pitanju, Oberon 5 je pokazao da može da svira toplo i da ume da kreira „romantičnu“ atmosferu kad je to potrebno, u numerama poput „The Girl From Ipanema“. Pozornica je jasna, svi instrumenti su na svojim mestima i zvučna scena je dovoljno široka. Oberon 5 je adekvatno informativan, ali i melodičan, što znači da je celokupni frekventni opseg izbalansiran i da postojanje jedne rezne frekvencije godi našem uhu.

Zaključak

Oberon 5 je jedan od najzahvalnijih zvučnika koje smo dosad slušali jer spada u kategoriju manjih podnostojećih zvučnika, koji neće pojesti vašu dnevnu sobu. Ako imate previše nameštaja, Oberon 5 je dovoljno lagan da ga možete povremeno pomeriti bez posebnog truda. Jedino se treba poigrati s njegovom udaljenošću od zida jer ima bas-refleks sa zadnje strane. Kvalitet završne obrade je na visokom nivou, kako smo i navikli od ove danske kompanije, dok su ugrađeni delovi poput zvučničkih jedinica i terminala na veoma visokom nivou, naročito ako uzmemo u obzir cenovni rang ovih zvučnika.

DALI Oberon 5
Preporučena snaga pojačala: 30-150 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 39 Hz - 26 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 88 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 2 x 135 mm bas-srednjetonac, 1 x 29 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2,4 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 162 x 830 x 283 mm
Masa: 11,1 kg
Cena: oko 810 evra
Audioplus, 021/6611-302
Kvalitet izrade kutije i zvučničkih jedinica.
Kompaktne dimenzije.
Primerena cena.
Ne treba očekivati nemoguće od zvučnika manjeg gabarita.
4.1